Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Chlazení vody peltierovým článkem
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: pá květen 17 2013, 4:55    Předmět: Citovat

Jo hochu zákon zachování energie bude platit , i když tobě i jiným by se občas doma hodilo , kdyby tomu tak nebylo . Chtění znásilňování principů kolem sebe vidím denně . Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
_luky_



Založen: Jan 28, 2009
Příspěvky: 626
Bydliště: okres Beroun, kraj Středočeský

PříspěvekZaslal: pá květen 17 2013, 8:17    Předmět: Citovat

cmaxi napsal(a):
...I tak jakmile to dostanu třeba na 15 stupnů, tak po vypnutí to začne docela rychle růst a i když to nevypnu, třeba jenom stlumím vnitřní větrák, tak to začne růst.

Vůbec nevím proč tomu tak je. Very Happy

A není to tím, že po vypnutí Peltierova článku tam máš kus mědi, která je z jedné půlky docela žhavá - jak známo měď dobře vede teplo a tedy ta chladná strana se najednou docela silně ohřeje... Navíc v té bedně prostě zima navždy nebude. Zvlášť, když tam není něco tepelně akumulačního (např. basa piv).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9778
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: pá květen 17 2013, 16:12    Předmět: Citovat

Zdarec..
Kompresorová, nebo absorbční lednice má tu vlastnost, že celkem dokonale odděluje vnitřní prostor od venkovního.. Peltiér je přesný opak.. Když je bez proudu, tak je docela dobře vede teplo z venku dovnitř a obráceně... Peltiér musí uchladit ztrátový "ohmický" teplo a přenesený teplo zevnitř.. Proto musí být "horká strana" opatřena větší teplosměnnou plochou, než studená.. Po vypnutí jde teplo z "horký strany dovnitř.. A samožřejmě nejvíc tepla je "z odporu", než přenesený teplo, je jasný, že Peltiér to ještě může ohřívat..
Doporučoval bych Peltiér dát do svý "komůrky", kde by byl profukován ventilátorem a obsah by byl chlazen vzduchem.. Nejlepší by bylo, kdyby po vypnutí ještě nějakou chvíli běžela ventilace "horké strany", nebo vyrobit komůrku takovou, aby se dala uzavírat klapkou třeba z dostatečně silného polystirénu.. Ony ty autolednice jsou to nejlepší řešení, kterýho můžeš dosáhnout levnými prostředky..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
stres3d



Založen: Oct 25, 2009
Příspěvky: 63

PříspěvekZaslal: út červen 11 2013, 18:43    Předmět: Citovat

ahoj potreboval bych poradit:

potrebuju chladit 25l vody z cca 28°C na 22-23°C. jediny od ceho se voda ohriva je z prostredi (vzduch cca 24-28°C) mimo plastovej box kde je voda + 16w cirkulacni cerpadlo uvnitr.
muj napad - koupil jsem si blok z GPU a CPU na chlazení PC. na jeden z nich dam peltier (pres pastu) a z druhy strany hned CPU chladic taky pres pastu. jedna se o chladic pro 65WTDP procesor tak by to snad mohlo uchladit, navic to neni nejakej box ale poradne velkej chladic s heatpipes (Scytche ninja - obrazky zde: http://extrahardware.cnews.cz/nejlepsi-pro-pasivni-chlazeni-ninja-2-hr-01/strana/0/1). pak koupim maly cerpadlo s prutokem tak 200l/h a to bude ponoreny ve vode - potlaci teplou vodu pres chlazenej vymenik a hura zpet hadickou.

peltier jsem koupil Imax 3.3A, Umax 8.1V, Qmax (?T =0) 16,4W R = 1.80 ohm . bude to stacit? regulaci teploty chci udelat tak ze cidlo bude v nadrzi s vodou a pri dosazeni 22°C peltier uplne vypne a prerusi se napajeni pro cerpadlo. Pri opetovnem dosazeni teploty 23° zacne zase chladit a spusti cerpadlo.

jestlize to bude dostatecny, jak ho jednoduse napajet aby jel skoro na max s minimem soucastek? kdyz tam pustim 5VDC (spinany zdroj i s moznosti regulace az do cca 7V) tak proud hlidat nemusim a bude to ok? (5/1,8=2,7777A => 13,88W). Nebo mate nejakej napad jak z neho dostat SKORO maximum s minimem soucastek a hlavne bez dalsiho topiciho telesa v podobe odporu, privrenyho tranzistoru atp.?

Diky Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Atlan



Založen: May 10, 2004
Příspěvky: 4507
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: út červen 11 2013, 19:36    Předmět: Citovat

ked mas asi tak 3 dnicasu tak ti to ten peltier o tie 5 stupne schladi, za predpokladu tepelnej izolacie. Iked mam pochybnosti asi to bude len kryt ohrev vody samotnym cerpadlom Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
stres3d



Založen: Oct 25, 2009
Příspěvky: 63

PříspěvekZaslal: st červen 12 2013, 15:32    Předmět: Citovat

Atlan napsal(a):
ked mas asi tak 3 dnicasu tak ti to ten peltier o tie 5 stupne schladi, za predpokladu tepelnej izolacie. Iked mam pochybnosti asi to bude len kryt ohrev vody samotnym cerpadlom Very Happy


vychladit tu vodu vychladim i jinak (napr. pres noc). jde mi o to aby kdyz bude teplota vzduchu 28° tak voda mela stale do 23°C - udrzet tu teplotu. pripojeny to bude nonstop. myslis ze 2x vykonejsi by to uz dal?

no peltier mam koupenej tak to vyzkousim a kdyz to nepujde tak se koupi jeste jeden a vyuziju i druhej vymenik z vody, pripadne bych mohl tepelne izolovat tu krabici kde je voda - ma to docela slaby steny, jakej bys mi doporucil snadno dostupnej material Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund