Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Ochrana veškeré spotřební elektroniky
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ralph



Založen: Mar 16, 2007
Příspěvky: 226

PříspěvekZaslal: čt říjen 25 2012, 9:47    Předmět: Ochrana veškeré spotřební elektroniky Citovat

Zdravím vás, zde na tomto foru, chtěl bych se s váma poradit a třebas budu rád i za vaše osobní názory, co se týče ochrany spotřební elektroniky v domácnostech. Jelikož již několik let amatéřím s opravami audio, video a TV techniky, tak používám doma k ochránění spotřebičů tohleto.
V zásuvce v obýváku mám zapojenou nejprve přepětovou ochranu od značky APC - je to klasická pětizásuvka, kde jsou uvnitř varistory a bleskojistka. Z této zásuvky mám připojen další záložní zdroj Cyberpower 800VA, kde je také přepětová ochrana a zároveň slouží jako záložní zdroj při výpadku napětí či při podpětí v síti. A teprve z něj mám připojenou plazmovou televizi, domácí kino a DVD rekordér.
Myslíte si, že je takováto ochrana dostatečná při ochraně mikroprocesorů a eprom pamětí, které dnešní elektronika má v sobě, proti vnějším sítovým špičkám apod?
Nebo je to spíše o tom, že se v některém přístoji pokazí řídící mikroprocesor nebo zesype pamět díky tomu, že už při difůzní výrobě mikročipu se dostala nějaká nečistota?
Časem se totiž stává, že v plazmě umře řídící mikrokontrolér na Main boardu, nebo právě tak jak jsem ted řešil problém s domácím kinem panasonic na diskuzi DVD, že jde jen pouze zapnout a dál nereaguje na žádné povely a ani vypnout jej nelze? Je to domácí kino od známého, co nepoužívá žádné ochranné prvky, a domácí kino bylo v síti připojeno 24hodin denně a po dvouleté záruce to odešlo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19558
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt říjen 25 2012, 10:06    Předmět: Citovat

Přepěťová ochrana v prodlužovačce toho už moc nezachrání, pokud nemáš komplexně vyřešenou ochranu sítě před účinky přepětí (tedy i s hromosvody), a to od přípojky přes měření až do bytových rozvaděčů, signálová vedení nevyjímaje.
Zkrátka ta UPS má možná větší šanci nějakou tu špičku "sežrat", než přepěťovka v prodlužce, i když obě jsou dimenzované na odchycení jen toho zbytečku, co zůstane v síti po těch předřazených přepěťovkách.

A to, že něco odešlo po záruce, do toho netahej. Někomu ta zařízení pojedou 10 a více let, aniž by kdy slyšel o nějakých přepěťových špičkách, proto se před nimi nijak nechrání. Někdo může mít ochranná opatření za desítky tisíc (ony se ty přepěťovky, když mají skutečně chránit, levněji nepořídí), přesto mu spotřebiče sotva přežijí záruku. Ale jen velmi zřídka se tak stane v důsledku přepětí - v naprosté většině případů je to použitím mizerných součástek už při montáži (tzv. kurvítek, jejichž primárním úkolem je způsobit odchod zařízení týden po záruce). Jednou jsou to elektrolyty, podruhé použití výkonových tranzistorů se značně poddimenzovanými čipy ve srovnání s původní evropskou produkcí... a je jedno, zda tam ta kurvítka jsou osazovaná primárně s úmyslem znefunkčnit zařízení, ať se prodá další, nebo v dobré víře, že tam budou sloužit ne věky věkův, enter.
Zkrátka nesváděj na přepětí příčinu poruchy, když to nemáš oveřené.

...jo, a dovolil jsem si poopravit ti interpunkci a stylistiku - nějak mi chvíli trvalo, než jsem určitým větám porozuměl...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33986
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt říjen 25 2012, 11:06    Předmět: Citovat

Prepatim neodide procesor ale zdroj.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ralph



Založen: Mar 16, 2007
Příspěvky: 226

PříspěvekZaslal: čt říjen 25 2012, 11:16    Předmět: Citovat

Ano děkuji vám za opravy v mém pravopisu a také jsem rád,že jste mi odepsal.Ono máte prvdu,že je to tak,jak píšete.Já bydlím v paneláku kde je od nás trafostanice 50metru od domu,takže v pruběhu dne mám v síti stabilně 245-247 voltů a v nočních hodinách mám 249 -250 což se mi také moc nelíbí.Byl jsem již na Čezu si stěžovat a byli to zde osobně proměřit dali zde na hlavní přívod do domu měřící zařízení,což následně vyhodnotili a dopadl jsem tak,že mi oznámili,že zvýšené napětí zde máme ale,že je to v normě.Kdyby tu bylo 254 tak by nám to snížili.Problém zde máme všichni s tím,že klasické žárovky jsou na 230V a ty nám tady všem co chvíli praskají.Takže u sebe jsem to vyřešil uspornýma zářivkama a led žárovkama a s tím mám klid.Ono s těmi elektrolyty je to dosti mizerné,věřil jsem vždy značce Panasonic jelikož jejich provedení audio i videotechniky je takové čisté ale nyní mám domácí kino již novější řady stáří rok a díval jsem se do něj hned po zakoupení a ejhle.Ve spínaném zdroji jsou elyty Capxon,takže až dojde záruka tak tam osadím nové od značky Nichicon.S těma BGA obvody jsou potíže i v notebocích na chrafických čipech Nvidia,Ati Radeon,používají malé chladiče takže odvod tepla je mizerný a k tomu používají ještě bezolovnatou pájkou tak ty kuličky dosti povolují tím přehříváním.Asi je hold dnes už taková doba té spotřební elektroniky,že se to docela často porouchá.Hodně problému jsem zažil hlavně u DVD HDD rekordéru značky LG kde často odcházely Na Logic boardu BGA LSI chip.Většinou se po zapnutí objevil nápis Please Wait a neustále se přístroj restartoval.Osobně jsem šel do značky Panasonic DMR EH773 a zatím už běží třetím rokem bez problému.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15535
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: čt říjen 25 2012, 20:07    Předmět: Citovat

Ralphe, a nestačilo to napsat jen jednou větou s dodatečnou otázkou, jaké má být jednofázové síťové napětí a s jakou tolerancí, přip. s jakým nejnižším a nejvyšším napětím ? Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1684

PříspěvekZaslal: pá říjen 26 2012, 19:44    Předmět: Citovat

Pokud se nechcete dohadovat s distributorem, zda je napětí 249V v normě, možná by Vám stačilo pro vybranou elektroniku použít trafo, nebo autotrafo. Tím byste si mohl napětí snížit a indukčnost trafa by Vám též pomohla potlačit úzké přepěťové špičky, přicházející ze sítě. Na druhou stranu, většina současné spotřební elektroniky je napájena ze spínaných zdrojů, kde by těch 10% síťového napětí navíc, nemělo dělat potíže.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
milne



Založen: Oct 06, 2006
Příspěvky: 24

PříspěvekZaslal: so květen 04 2013, 12:54    Předmět: Citovat

Já mám v baráku v zásuvce i 244 V a praskají mi žárovky. Nejde to nějak snížit?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19558
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so květen 04 2013, 13:42    Předmět: Citovat

Také mám 240-248V, ale ve společných prostorách dvou vchodů po 6 patrech mám spotřebu tak 6 žárovek za rok (z celkem 48 kusů).
Momentální zásobu (balení 10 žárovek po 60W) jsem kupoval vloni v létě v Tescu a ještě mi jich 7 zbývá.
Doma jsem za posledních 10 let měnil žárovku jen jednu.

Jde totiž mimo jiné o to, jestli ty žárovky máš ve svítidlech, do nichž výkonově patří, tedy jestli se v nich uchladí. To zjišťuji jako častější příčinu zkráceného života žárovek, než napětí na horní mezi povolené tolerance.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1684

PříspěvekZaslal: so květen 04 2013, 13:59    Předmět: Citovat

Ve společných prostorech dvouvchodového a šestipodlažního domu? Setkal jsem se s tím, že si do těchto prostor partaje chodily měnit spálené žárovky ze svých domácností a když byla ve sklepě tma, nadávaly na správce, že se nestará.

Ještě doplním:
Pak byly sehnány žárovky pro signalizační účely, o výkonu jen 15W (slovy: patnáct wattů). O ty již sice zájem nebyl, vydržely dlouho, ale na schodišti již nebylo tak komfortní světlo.
Mám však vypozorováno, že nejčastěji žárovky odchází při zapínání, kdy jsou svítidla vlákno i baňky žárovek studené.
Když jsem měl před lety doma v síti jen 208-212V, brblal jsem na podžhavování a obtížný start dvojice sériově zapojených zářivek v kuchyni. Žárovky v lustru mi však vydržely několik let. Vlákna měly při výměně značně prověšená a baňky ztmavlé.
Po rekonstrukci uličního rozvodu NN, mám v síti 240 až 243V. A brblal jsem znovu - žárovky v lustru odcházely. Pak jsem místo vypínače namontoval starý stmívač s vypínačem. Při zhasínání musím stáhnout potenciometr i jas žárovek na minimum a pak dojde k vypnutí. A světe div se! Životnost žárovek se zvýšila, dokonce i to prověšené vlákno a pokovení baňky žárovky zevnitř, při výměně znovu pozoruji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
milne



Založen: Oct 06, 2006
Příspěvky: 24

PříspěvekZaslal: so květen 04 2013, 19:57    Předmět: Citovat

Jsou to žárovky typu svíčka na 240 V, je jich asi 6 v lustru. Jsou tam 2 stejné lustry. Teď si nevybavuju, jak ten lustr vypadá.
To fakt nic neexistuje na snížení napětí?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1684

PříspěvekZaslal: so květen 04 2013, 21:02    Předmět: Citovat

Milne:
Takže, máte v baráku dva stejné lustry, v každém "asi" 6 svíčkových žárovek na 240V a napětí v síti dosahuje 244V. Akorát nevíte, jak ty lustry vypadají. Zato však víte, že chcete snížit síťové napětí. To je tedy, opravdu zajímavý (ne)technický problém.
Krom domluvy s dodavatelem, jistě existují i techniká řešení. Jedno jsem dnes již popsal, včetně provozního výsledku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasjedno



Založen: Oct 11, 2008
Příspěvky: 6078
Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha

PříspěvekZaslal: so květen 04 2013, 21:21    Předmět: Citovat

milne napsal(a):
To fakt nic neexistuje na snížení napětí?
Existuje - říká se tomu transformátor. Pro lustr s 6x40W žárovkami stačí, ke snížení napětí z 244V na cca 230V, tráfko 230/12V, cca 15 W, zapojené jako autotransformátor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasjedno



Založen: Oct 11, 2008
Příspěvky: 6078
Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha

PříspěvekZaslal: so květen 04 2013, 21:35    Předmět: Citovat

Otkundes napsal(a):
..Jedno jsem dnes již popsal, včetně provozního výsledku.
Já používám obdobné řešení (dotykový stmívač) u žárovky s největší četností rozsvěcení (tj. ve špajzu Laughing ). Žárovka už je tam 9 let pořád ta samá. U ostatních žárovek používám "rázový" termistor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19558
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so květen 04 2013, 21:50    Předmět: Citovat

Otkundes napsal(a):
Ve společných prostorech dvouvchodového a šestipodlažního domu? Setkal jsem se s tím, že si do těchto prostor partaje chodily měnit spálené žárovky ze svých domácností a když byla ve sklepě tma, nadávaly na správce, že se nestará....

Ano, jde o dva vchody ze tří, abych byl přesný. Ve zbývajícím bydlí také jeden elektrikář, člen samosprávy, který se stará. Ale ještě nespotřeboval všech 10 žárovek, co jsem mu nechával někdy v roce 2009, proto uvádím jen ty dva vchody, kde je měním sám.
Asi máme kliku na sousedy, kteří nemají potřebu obsloužit se ve společných prostorách funkčními žárovkami.
Pokud jde o tvrdost sítě, aby měly žárovky důvod odcházet při zapnutí proudovým kopancem, tak trafostanice je vzdálená asi 60 m kabelové délky a impedance smyčky na vývodu za elektroměrem je pod 0,12Ω. Podle všeho by tedy měly odcházet jedna za druhou, přesto z nějakého důvodu drží.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31985
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: so květen 04 2013, 22:25    Předmět: Citovat

Ono je to taky o lenosti montérů ČEZu, eOnu a podobnejch vyžírků - jak se při montáži trafa postarají o odbočky k nastavení výstupního napětí. Když se na to vyserou a narvou to na nejvyšší napětí, aby tutově i bez kontroly dostali na konci všech větví rozvodu minimálně 230V, tak je jasný, že někde těsně u trafáku bude v poklidu přes 250 a járofky budou hořet jak papírový čerti. Znám to tady ze sídliště, kde je těch sloupovejch trafaček kolem sídliště tuším 6 nebo 7, namísto jedný zděný s přívodem podzemním kabelem - celý sídliště je totiž napájený vzduchem a pro jistotu připojený na větev, napájející i sousední vesnici. Podél vedení jsou vysoký stromy a když je silnější fučák, je veselo - výpadky jako na běžícím pásu. Radší jsem si pořídil UPSku, protože když nebyla, zku.rvilo mi to takhle 2 HDD - samozřejmě, ČEZ vinu odmítá... Ve smlouvě o odběru není nic o škodách způsobených neočekávaným výpadkem, natož opakujícím se výpadkem... holt monopol. Neprůstřelnej.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund