Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zdroj s L4970 0 - 35V / 10A
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wojdam



Založen: Sep 22, 2005
Příspěvky: 34
Bydliště: Bohumin

PříspěvekZaslal: st září 05 2007, 13:10    Předmět: Citovat

Diky za rady. Asi teda postavim ten KAZ2, kdyz uz je to overene a kdyz jsou na to takove kladne ohlasy. Jinak ten pulzni zdoj mel mit zvlneni kolem 60mV v idealnim pripade a kdyz pises, ze to ma zvlneni do 10mV tak si myslim, ze je to dobre,ne? Muzes mi dodat nejake tvoje schemata tech "plovoucich zdroju" i toho neplovouciho? Diky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st září 05 2007, 23:08    Předmět: Citovat

citace:
Muzes mi dodat nejake tvoje schemata tech "plovoucich zdroju" i toho neplovouciho?

Plovoucí zdroj je např. KAZ2.

Neplovoucí je např. toto:
http://iboo.szm.sk/zdroj723.htm
Podobný mám taky, až na pár drobných odlišností.
Návrat nahoru
Bubuss
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: pá únor 15 2008, 0:40    Předmět: Citovat

ja sem mel obdobne zkusenosti a to jak s pulznim zdrojem tak i s KAZ2 kterej sem teda dost prekopal. To chovani toho pulzniho zdroje kdy pri rychlem otoceni potenciometru zdroj tzv"spadne" to bylo v mem pripade zpusobeno spatnou indukcnosti resp velmi slabym prumerem dratu namotana civka na spatnem materialu a pomalou ochranou diodou na vystupu. Po vymene diody za poradnou shotku a namotani tlumivky odpovidajicim dratem bylo po problemu. Co se tyce toho bzuceni pri urcitych frekvencich, to se mi povedlo odstranit zmenou toho rc clenu za hodnoty o neco malo jine takze mi obvod kmital nekde kolem 200khz. Musim zde podotknout ze ja pouzil obvod L4960 coz by snad melo byt podobne jen ne tak vykonne.
Co se tyka zdroje KAZ2 tak ten sem uplne "prekopal". Obvodova cast zustala takrka beze zmeny, jen jsem ho posilil na 3A udelal prepinani vystupnich vinuti transformatoru a to ne jen jednoskokove ale dvou. Vlastne jsem zdvojil obvody prepinani vynuti a do kazdeho pouzil zenerovu diodu o jinem napeti. Musim rict ze tato cast zdroje paracovala naprosto bezchybne a mela dostatecny presah a hysterezi pri projizdeni celeho rozsahu coz v mem pripade bylo 0-40V.
Transformator jsem si nechal navinout v Tronicu a vynuti jsem pouzil s odbockami 10V-10V-20V. Vyberem vhodnych diod jsem docilil prepinani relat nekde kolem 11V a 25V. Takze na 5V na vystupu bylo pripojene jen vynuti 10V coz vystupni tranzistor prezil v pohode i bez chladice.
Dneska bych volil vynuti asi o neco nizsi protoze pri konecnem zapojeni usmerneni a filtraci jsem se zbytecne pohyboval nekde na hranici 60V coz uz je docela hodne. Zdroj sem stavel jako dvojity s digitalnimi meridly s obvody icl7107. Protoze je toto zapojeni s plovouci zemi bylo nutne pro merice postavit samostatne napajece. Presto se mi nepodarilo uplne presne trefit nulu a zdroj na velmi nizkem napeti proste ukazoval nesmysly. Od pul voltu to ale uz ukazovalo normalne. Zdroj jsem nasledne doplnil obvody pro odpojovani vystupnich svorek a procesorem, kterej umoznoval rizeni obou zdroju v symetrickem rezimu jednim potenciometrem. Vlastne jsem vychazel i rozmistenim ze zdroje Diametral kde tato funkce je obdobna.
Dost problemu jsem mel s nastavenim proudove pojistky ktera fungovala tak jak se ji zrovna chtelo, bylo nutne pozmenit hodnoty nekterych rezistoru az pak zacala fungovat ale ne uplne od nuly ale asi od 20mA coz je jiste urcite dostacijici. Co byl ale nejvetsi problem ze koncove tranzistory vydrzely pouze jeden zkrat na vystupu, druhy je zarucene prorazil a vzal s sebou i potenciometry regulace napeti, kde se diky velkemu proudu odparila odporova draha. Takze jsem zminene tranzistory 115 watove 3055 nahradil 250 watovymi a ten uz vydrzel i trvaly zkrat. Zdroj je koncipovany tak ze pri velkem zatizeni a prekroceni nastavene proudove pojistky se ma odbudit vykonovy stupen ale to se obcas nestalo a tak jsem chvilemi mel misto zdroje svarecku. Myslim si ze je nekde nejaka bota v te proudove pojistce. Dalsi vec co me dost na tomto zapojeni vadi je to, ze pri nahodnem odskoceni bezce potenciometru z odporove drahy je na vystupu maximalni napeti, takze z toho duvodu jsem s tim prestal. Dal jsem to nezkoumal hodil jsem to do supliku a sel koupit poradnej zdroj od Mansonu a mam klid. Mozna se ale nekdy k tomu jeste vratim a mozna to i dodelam.
Návrat nahoru
FERYACT



Založen: Apr 20, 2005
Příspěvky: 2285
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: čt únor 21 2008, 20:53    Předmět: Citovat

Zdrojů z 4970 jsem postavil asi dvě desítky/pro firmu/
Nic nefunguje jak má.Cívky mají mít předepsanou indukčnost při
jmenovitém proudu.Ne při sinusovce.Nastavení frekvence musí být při nižších hodnotách.S prvky nastavení frekvence je třeba laborovat kvůli stabilitě.Kondensátor měkého rozběhu taky problém.
Jak se vracely zdroje z výroby/využití/tak jsem snižoval frekvence
a zdroje více topily.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
spin90



Založen: Dec 29, 2009
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: st leden 23 2013, 16:01    Předmět: Citovat

A ako je na tom obvod na 7A ? KOnkretne L4977A ? Mam par kusov tak uvazujem nad zdrojom dvojitym. Co Vy na to ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund