Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

ORAVA Color 346 Pikolo, nefunguje diaľkové ovládanie
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Omen



Založen: Oct 17, 2011
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: po listopad 19 2012, 13:18    Předmět: ORAVA Color 346 Pikolo, nefunguje diaľkové ovládanie Citovat

Dobrý deň,
nie som síce televízny opravár, napriek tomu som si dovolil vstúpiť rovno do tejto sekcie, keďže sa nejedná o triviálny problém.
Televízor funguje bezproblémovo - ako tretí v domácnosti - a tak ho po občasnej oprave (napríklad pred rokom výmena VT401 (BU508DF) aj s kondenzátorom C403 (200uF) - s vašou pomocou, za ktorú aspoň dodatočne ďakujem - stále som si nebol istý, či to je OK, až kým som na to úplne zabudol) zatiaľ stále nie je dôvod zahodiť Smile
Posledne prestalo fungovať diaľkové ovládanie a na obrazovke sa objavilo písmeno "S". Keďže deti hádžu ovládanie pravidelne o zem a už sa im raz podarilo rozbiť aj LED diodu - čo je myslím úkaz naozaj nevídaný - zameral som pozornost na tento kus nábytku. Pohľad cez digitálny fotoaparát však ukázal, že obe diody sa po stlačení ľubovoľného tlačítka, poslušne rozblikajú pekne na fialovo.
Podozrenie teda padlo na prijímač diaľkového ovládania BL 201 (TFMS5360) a jeho okolie. Ovšem zase chyba lávky, lebo osciloskop ukázal na vstupe IRIN (pin 34) obvodu DM201 (ST6356) pekné hranaté impulzy s amplitúdou bezmála 5V (dokonca sa meniace v závislosti od stlačeného tlačítka Smile
Je síce možné, že impulzy z DO majú nesprávnu frekvenciu (poškodený rezonátor), zatiaľ som nestihol naštudovať RC-5 a skrz objavenie sa onoho ominózneho písmena "S" sa bojím, že problém bude práve v tom procesore DM201 (ST6356). Pravdepodobne sa totiž jedná a výpadok informácie z vnútornej pamäti EEPROM, ktorá na to zrejme už má po dvadsiatich rokoch nárok Sad "S"-ko sa totiž objavilo spontánne, niekoľko dní po tom, čo rovnako spontánne prestalo fungovať to diaľkové ovládanie.
Verzia procesora je bohužiaľ RM002, takže obsah konfiguračných bajtov neviem prečítať, napriek tomu po stlačení tlačítok "predvoľba +", "predvoľba -" a "pamäť" spomínané písmeno "S" asi na štvrtý krát zmizlo.
Síce ma to potešilo, lebo televízor je zapojený k Set-Top boxu a teda to DO vlastne ani nie je až tak potrebné, zmiznutie "S" však nie je v súlade so servisnými informáciami č.2 a č.5, ktoré som našiel na internete.
Hokus-pokus s kódom 62 z DO mimochodom nefunguje, možno preto, že moje DO nemá IO SAA3006, či SAA3010 - ako požadujú tie servisné informácie - ale jednočipák PIC, ktorý pri spojení vývodov 1 a 10 zrejme generuje iný kód (overím po naštudovaní RC-5).
Dobrá správa je, že zrejme viem naprogramovať externú EEPROM 24C02 (zajtra ju skočím kúpiť) a potrebné kódy boli zverejnené v SI. Preprogramovanie internej EEPROM v ST6356 by ju mohlo občerstviť tak, ako sa zvykli občerstvovať unavené katódy elektróniek.
Takže načo vlastne píšem ?
Nuž preto, že predmetné servisné informácie uvádzajú kódy 24,22,DB a 50, no v diskusnom príspevku http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22729&highlight=st6356 som našiel kódy 46,22,DB a 54.
Bit sem / bit tam - kramla všetko napraví, rád by som sa však vyhol nekonečnému preprogramovávaniu a hlavne zapínaniu/vypínaniu TV, lebo druhy BU508DF už v bratislavskom GME nemali Sad
Pokiaľ s tým teda máte nejakú skúsenosť, alebo máte viac informácií o tom, čo znamenajú jednotlivé bity tých konfiguračných bajtov - rád si nechám poradiť. K ST6356 som totiž na celom šírom internete nenašiel ani smietku použiteľnej informácie (a to je ešte pravdepodobné, že význam tých bitov závisí výhradne od firmware).
BTW nemáte občas tiež ten pocit, že firmware by nemalo spadať pod ochranu IP a listingy by mali byť povinne priložené k servisnej dokumentácii (alebo elektrické obvodové zapojenie nie je hodné ochrany duševného vlastníctva) ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
talent



Založen: Dec 09, 2010
Příspěvky: 345
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út listopad 20 2012, 1:07    Předmět: Citovat

Ak nepôjde treba vy meniť procesor,už sa to stalo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Omen



Založen: Oct 17, 2011
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: út listopad 20 2012, 1:42    Předmět: Citovat

Ešte sa taký procesor dá niekde kúpiť (s potrebným firmware) ? Lebo ma už tiež napadlo, že je na odchode, keďže to "S" svietilo žlto a nie modrozelene (ako tvrdí manuál) a zobrazenie predvoľby je posunuté k stredu obrazovky Sad Okrem toho televízor po zapnutí sieťového spínača nabehne do prevádzky (čo je ale dobre) a nie do stand-by - ako tvrdí príslušná servisná inštrukcia ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jogo



Založen: Nov 14, 2009
Příspěvky: 1158

PříspěvekZaslal: út listopad 20 2012, 1:53    Předmět: Citovat

STB si kvôli tomu nábehu po zapnutí so sieť vyp. odpojiť skúsil?
Tlačítka zvod nemajú?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Rybicka



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 56
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: út listopad 20 2012, 14:47    Předmět: Citovat

Pokud si dobře pamatuji, už jsem tohle kdysi několikrát řešil. Vždy pomohl kód 62. Asi nazbyde nic jiného, než sehnat ovládání s SAA3010.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Omen



Založen: Oct 17, 2011
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: st listopad 21 2012, 2:10    Předmět: Citovat

2jogo:
zvod tlačítok som nemeral, ale keby tam nejaký bol, tak by zrejme DO dávalo signál trvale ? (prerušovane) Dnes som sa k tomu nedostal, zajtra skúsim osciloskopom premerať časovanie DO a dešifrovať, či niektorá kombinácia riadok/stĺpec negeneruje kód 62.
Ak STB znamená Set Top Box, tak ten korektne prepína televízor do A/V módu, ale televízor sa po zapnutí vypínača uvedie do prevádzkového módu, aj keď STB nie je pripojený.
Obsluha tlačítkami na televízore inak funguje korektne (prepínanie predvolieb, hlasitosť, odpamätanie a ladenie).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jogo



Založen: Nov 14, 2009
Příspěvky: 1158

PříspěvekZaslal: st listopad 21 2012, 23:51    Předmět: Citovat

Myslel som, že problém okolo kódu 62 máš už vyriešený a že hľadá sa ďalej, tak som skúšal typ..
Zvod na tlačítkach, myslel som na chassis, vie niekedy pekne zblbnúť..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Omen



Založen: Oct 17, 2011
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: ne listopad 25 2012, 23:54    Předmět: Citovat

2jogo
Dnes som sa zaoberal diaľkovým ovládaním. Ukázalo sa, že časovanie je v poriadku, tak som sa aspoň pokúsil zistiť, aké kódy to vlastne vysiela. Po chvíľke programovania v prastarom GW-Basicu na prastarom notebooku som zbastlil primitívny logicko/datový analyzátor (cez jeden vstup Centronix portu). Pôvodne mal byť len datový, ale sa mi nedarilo strafiť do časovania, tak som si to zobrazil pseudograficky a potom to už bola malina. Ukázalo sa však, že žiadne z tlačítok kód 62 nevysiela a dokonca ani jedna z celkove 90 pozícií neosadených tlačítok na plošnom spoji (časť z nich neraguje a zvyšné vysielajú kód 0 Sad Takže ešte skúsim tú fintu s EEPROM 24C02 (našťastie som ju v piatok dostal kúpiť)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Omen



Založen: Oct 17, 2011
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: út listopad 27 2012, 1:24    Předmět: Citovat

Zvod na tlačítkach nie je - a ak je, tak je väčší než 2GOhmy Sad Preprogramovávanie DM201 (ST6356) tiež nepomohlo (ani experimenty s vymzaním (HexFF), vynulovaním (Hex00) a opätovným nahratím správnych hodnôt. Všetko ide len diaľkové ovládanie nie, pričom impulzy na príslušnom vstupe DM201 sú, majú správne tvary, časovanie (cca 890us) aj napäťové úrovne a aj frekvencia, na ktorej beží DM201, je správna (cca 130 ns). Popri tom som našiel studený spoj na resete DM201 (nechcel ťahať z externej EEPROM), no ani jeho odstránenie nepomohlo. Takže asi odišiel ten šváb Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
alkom01



Založen: Mar 20, 2006
Příspěvky: 253
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út listopad 27 2012, 6:26    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Omen



Založen: Oct 17, 2011
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: út listopad 27 2012, 13:20    Předmět: Citovat

2alkom01
- v prvom rade vďaka za ochotu trápiť sa s mojim problémom Smile
Bohužiaľ kód 62 zrejme nie je riešením, lebo ten šváb (ST 6356/RM002) proste vôbec nereaguje na signál na vstupe IRIN (pin 34) Signál pritom má správne parametre (amplitúda, časovanie, kód) v súlade so štandardom RC-5 a aj kryštál ST6356 (pin 26 - OSCOUT) má správnu frekvenciu.
Naviac mi na zrušenie režimu "S" fungovala sekvencia "krokovanie predvolieb -", "krokovanie predvolieb +" a "pamäť" - hoci Servisná informácia OTF č. 2 hovorí, že tá má fungovať až vo verzii 006.
Môže samozrejme byť odídený iba príslušný vstup mikropočítača, dúfal som však, že sa len vymazala nejaká konfiguračná informácia v EEPROM a tak som sa ju snažil prepísať obsahom externej pamäťi 24c04 (inú som nezohnal, mal by však byť vhodná). Skevencia "krokovanie predvolieb -", "manuálne ladenie -" a "hlasitosť +" zrejme fungovala, lebo televízor sa hneď "vypol" (zmena farby LEDky zo zelenej na červenú), pričom normálne sa prepne (bez signálu) do STANDBY až po timeoute. Zatiaľ mám dosku vymontovanú, takže neviem, či sa vymazali všetky predvoľby a nastavenia (hlasitosť, jas, kontrast, sýtosť a štandardné nastavenie). Podstatné je, že ani po všetkých hóus-pókusoch neraguje na diľkové ovládanie Sad
Každopádne mi nedáva zmysel, aby odišiel práve a len ten vstup, keďže
nie je vyvedený mimo televízor a teda nemá skadiaľ nachytať nejaké
statické výboje, či iné prepätia ...
PS dá sa ešte ten integrovaný obvod niekde lacno kúpiť ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kondik



Založen: Dec 25, 2006
Příspěvky: 3763

PříspěvekZaslal: út listopad 27 2012, 19:16    Předmět: Citovat

xxx

Naposledy upravil kondik dne pá listopad 17 2017, 11:02, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Omen



Založen: Oct 17, 2011
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: st listopad 28 2012, 2:02    Předmět: Citovat

2kondik
diky za ponuku - neviem však, či verzia RM003 chodí s modelom Pikolo 346,
keďže všade sa hovorí o verzii RM002, alebo RM006 Sad
PS kmelektro mi už poslalo vcelku výhodnú ponuku na obe verzie. Takže ešte počkám, či sa náhodou nenájde niekto priamo z Blavy, aby som ušetril poštovné ...
Každopádne naozaj ďakujem za odpoveď, ponuku a hlavne účasť !
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kondik



Založen: Dec 25, 2006
Příspěvky: 3763

PříspěvekZaslal: st listopad 28 2012, 5:13    Předmět: Citovat

xxx

Naposledy upravil kondik dne pá listopad 17 2017, 11:06, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Omen



Založen: Oct 17, 2011
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: st listopad 28 2012, 11:57    Předmět: Citovat

2kondík,
Devínska by nebol problém, po preštudovaní dostupných servisných informácií OTF som však zistil, že verzia firmware RM003 (a RM004) je určená pre modely Color 459 Astra SAT a Color 465 SAT. V schéme zapojenia síce nie sú až tak dramatické rozdiely, ale predsa sú. Možno by to dokonca fungovalo bez úprav, možno s malými úpravami zapojenia, ale možno sú tam väčšie rozdiely - už len skrz rozdiel veľkostí obrazoviek (menšia obrazovka vyžaduje na príklad pre zobrazenie čísla kanálu väčšie číslice, ako aj ikony).
Keďže KMelektro tvrdí, že majú originál, nie je zatiaľ dôvod na experimenty,
lebo cena tiež nie je dramatická.
Na každý pád, ešte raz ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund