Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

K čemu se používá močovina ?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: čt listopad 01 2012, 12:49    Předmět: Citovat

Na poli nebo v lomu z močoviny ledek dokáže jen pan Tau .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32024
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt listopad 01 2012, 12:56    Předmět: Citovat

Já jsem nenapsal "na poli". Jasně, pokud uvažuješ "lavorovou pyrotechniku", tak ledek vítězí. Já zde beru chemii jako průmysl, ne amatéřinu samodomo.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: čt listopad 01 2012, 13:28    Předmět: Citovat

Když Karle v průmyslu je to asi takhle :
Kyselina dusičná, vyrobená na výrobnách KD 5 a KD 6, přichází přes jednotlivé mezisklady u výroben do hlavního skladu kyseliny dusičné pro LAV, který tvoří 4 nerezové zásobníky po 500 m3. Ze skladu je dopravována čerpadlem přes ohřívač do neutralizátoru. K ohřívání na teplotu 25 – 50 oC se využívá procesní kondenzát.
Kapalný čpavek je do závodu dopravován v železničních cisternách. Plynný čpavek pro zpracování na výrobně LAV je možné získat odběrem plynného čpavku z podnikového rozvodu potrubím do výparníku čpavku, kde se kapalný čpavek odpařuje a vznikající plynný čpavek s potřebným tlakem a teplotou se vede do neutralizátoru. Zdrojem tepla pro odpařování čpavku je oteplená chladící voda z kondenzátoru odparky a z kondenzátoru čpavkové vody, příp. procesní pára.
Neutralizace
Neutralizátor je v provedení typu U a je opatřen odlučovačem. Plynný čpavek a kyselina dusičná předehřátá v ohřívači vstupují do roztoku dusičnanu amonného, který cirkuluje U-trubicí neutralizátoru. Rychlost cirkulace v neutralizátoru se reguluje škrtící klapkou, aby se strhávání dusičnanu amonného do procesní páry udrželo na co nejnižší hodnotě. Výkon výrobny se řídí množstvím čpavku přiváděného do neutralizátoru rozdělovačem umístěným ve spodní části směšovací části neutralizátoru, přičemž kyselina dusičná se přivádí bezprostředně pod směšovací část vlastním rozdělovačem. Plynný čpavek má na vstupu do rozdělovače teplotu 17 – 50 oC a tlak 0,58 – 0,95 MPa. Kyselina dusičná vstupuje do neutralizace s teplotou 25 – 43 oC a koncentrací 52 – 60 % hm. Reakce mezi čpavkem a kyselinou probíhá ve směšovací trase a vyvolává cirkulaci vznikajícího roztoku dusičnanu amonného. Neutralizátor je provozován při těchto parametrech : teplota = 170 – 180 oC, pH = cca 5,2, tlak = 0,25 – 0,42 MPa. Teplo uvolňující se exotermickou reakcí mezi čpavkem a kyselinou dusičnou postačuje na zahuštění vznikajícího roztoku dusičnanu amonného na 72 – 81 % hm. odpařením části vody z roztoku. Vzniklý roztok dusičnanu amonného natéká do odlučovače, kde dochází k odloučení procesní páry a roztoku dusičnanu amonného – ten vytéká přepadem z neutralizátoru do mezizásobníku.
Emise vznikající při procesu výroby roztoku dusičnanu amonného, konkrétně při neutralizaci kyseliny dusičné čpavkem, jsou zachycovány pomocí odlučovacího zařízení, které slouží k odlučování brýdových par neutralizace před jejich vypouštěním do atmosféry. Vlastní pračka se skládá z Venturiho pračky a bezprostředně navazující plynové pračky. Páry jsou ze zařízení odsávány ventilátorem a dále vedeny do komína. Odlučování NH4NO3 a NH3 se dosahuje jejich absorpcí ve slabě kyselém roztoku NH4NO3 rozstřikovaném v obou pračkách.
Odpařování
Roztok dusičnanu amonného o teplotě 170 – 180 oC, koncentraci 72 – 81 % hm. a pH cca 5,2 se přivádí z mezizásobníku do odparky. Odparka je typu VOP (vertikální – jednoprůchozí) a je rozdělena na dvě části. Spodní část – první stupeň je vyhříván procesní parou z neutralizace a horní část – druhý stupeň je vyhříván sycenou parou ze sytiče. Odparka je vybavena ještě odlučovačem, ve kterém se oddělí kapky taveniny od parní fáze. Pomocí tlaku procesní páry v mezizásobníku se roztok dusičnanu amonného dopraví do odparky. Množství roztoku je regulováno držením konstantní hladiny v mezizásobníku. V odparce je drženo vakuum cca 33 – 50 kPa abs. První stupeň zahustí roztok dusičnanu amonného na cca 93 % hm. pomocí procesní páry o teplotě cca 153 oC a tlaku okolo 0,35 MPa. Teplo-výměnná plocha prvního stupně je regulována hladinou tvořícího se procesního kondenzátu, který odtéká do sběrného zásobníku. Ve druhém stupni odparky je roztok dusičnanu amonného zahuštěn až na cca 96,0 – 97,5 % hm. pomocí syté páry o teplotě asi 173 oC a tlaku od 0,35 do 0,85 MPa. Teplota taveniny dusičnanu amonného je regulována na 142 – 160 oC pomocí tlaku v sytiči páry. Roztok dusičnanu amonného (tavenina) teče z odlučovače odparky přes barometrický uzávěr – sifon do zásobníku taveniny. Toto vedení je vybaveno doprovodným ohřevem. Zásobník taveniny je považován za rozhraní mezi mokrou a suchou stranou.
Jinak amoniak vzniká přímou syntézou plynů , a ten se nechá shořet a absorpcí se vyrobí dusičná a ta se smíchá viz výše a JE TO .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
yesper26



Založen: May 19, 2012
Příspěvky: 1051
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po listopad 05 2012, 18:59    Předmět: Citovat

Ja to robim tak, ze z ladku amonneho s vapencom si vyextrahujem cisty dusicnan amonny, potom ho pomeliem, vysusim v peci, pomeliem, nasypem do PE sacku, pridam piliny drevnu mucku, alebo cukor, alebo rast. olej, dichroman no ten sa tazko zhana, hlinik najlepsie indicky, premiesam, uzavriem. Rozbusku pouzivam bud HMTD alebo petn-pentrit dvojzlozkovu ma to potom lepsiu supu, takych 500g narobi slusny rachot, a takych 5kg Very Happy Mocovina sa pridava tusim na to aby to malu veciu silu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
aumirek



Založen: Jun 15, 2008
Příspěvky: 20

PříspěvekZaslal: po listopad 05 2012, 21:30    Předmět: Citovat

mimo jiné se používá i pro přípravu krmných směsí
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MajklR



Založen: Feb 16, 2006
Příspěvky: 379
Bydliště: Olomouc 9

PříspěvekZaslal: ne leden 20 2013, 22:01    Předmět: Citovat

Také se připojím, když jsme s partou před lety jezdili po kempech, vozili jsme pytel močoviny. Nasypali do širokého hrnce, zalili vodou a šup tam bečku s pivem a za chvilku bylo jako křen.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund