Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Nucené odsávání z koupelny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tatramacek



Založen: Dec 07, 2007
Příspěvky: 1878
Bydliště: Kroměřížsko

PříspěvekZaslal: pá červen 29 2012, 15:53    Předmět: Citovat

Díky za poznatky kluci,domluvím se z majitelkou a napojím větrák přímo od odvodu a co se týče přívodu napětí do motorku,tak to zapojím též ve stupačkách.. Štve mne tá vlhkost
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19560
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá červen 29 2012, 17:48    Předmět: Citovat

MartinSvozil napsal(a):
...Hádám, že je tam nějaký radiální větrák spínaný stykačem přes SA10 nebo tak něco, ne? Tedy ne moc složité. Nemá někdo nějaké fotky? Docela by mě zajímalo jak to fugnuje.

Hádáš správně: je tam přírubový motor obvykle 370 nebo 550W, 1420 ot/min, svislá osa, radiální ventilátor o průměru oběžného kola asi 65 cm. Celé to sedí na silentblokách ve skříni asi 3 m stranou od stoupačky a trubkou to saje z kostky, která zakončuje stoupačku a měla by zajistit nějaké to odhlučnění. To obvykle vydrží, ale, jak píše Crifodo, hlučnost samotného ventilátoru časem stoupne, zkamení silentbloky... zkrátka není to zařízení zcela bezúdržbové, jak si mnozí majitelé domů myslí.
Ovládání je stykačem spínaným z SA10 (mimochodem ty původní ze sedmdesátých let za tuším 57 korun fungují dodnes, ale když už se musí nahradit novým za 385 korun, ten je za trest, znamená to na jaře a na podzim dvakrát týdně čistit kontakty, aby tlačítka v bytech dostala napájení... to už je lepší si dvě stovky připlatit a dát tam SA10E), stoupačkové vedení propojuje paralelně tlačítka i doutnavky.
Máme jich na střeše osm a zatím všechny fungují. Za dvaadvacet let odešel jeden motor, jeden jistič, dva stykače, troje hodiny jsou nové (a každé z těch nových za 3-5 let, co tam jsou, nejméně ve třetím exempláři, zbylých pět jsou všechny původní kousky, jen jednou či dvakrát za ty roky přimáznuté těsnění pístu). A pár tlačítek jsem měnil.
Kdo má digestoř s ventilátory, mohl si nechat osadit obvod, který zhruba jednou za minutu přes optotriak "stiskne tlačítko" centrálního odsávání.

Samozřejmě každá spíž nebo spížová skříň v paneláku má vlastní odvětrání, které lze využít jako výdech ven: viděl jsem už sací potrubí vedené těsně nad kuchyňskou linkou k ventilátoru osazenému nahoře ve spíži. Jen tam, kde jsou dvojité panely s tou jakousi pseudoizolací mezi nimi, to chce celou spáru kolem výdechu dobře utěsnit, aby se pára nedostala mezi panely a nesrážela se tam.



HS2xx_potrubi.jpg
 Komentář:
Našel jsem jeden záběr od kostky směrem na skříň ventilátoru

Stáhnout
 Soubor:  HS2xx_potrubi.jpg
 Velikost:  161.31 kB
 Staženo:  78 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MartinSvozil



Založen: Dec 08, 2009
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: so červen 30 2012, 13:20    Předmět: Citovat

Hill: No, představoval jsem si to trochu menší, ale je fakt, že když je tam tolik bytů, tak je potřeba větší výkon. Každopádně děkuji za zajímavé informace. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19560
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so červen 30 2012, 14:13    Předmět: Citovat

Jeden ventilátor odtahuje 6 bytů. Do stoupačky jsou zaústěná potrubí z koupelny, záchoda a digestoře v kuchyni, průtok nastavený clonkami a tlakově závislou klapkou v digestoři.
Když se to udržuje a občas vyčistí, funguje to uspokojivě.
Věřili byste tomu, že klapka v trubce z koupelny (teď je řeč o "karvinských" jádrech z Kavozu B10 plus mínus něco) dokáže naprosto dokonale zarůst lakem na vlasy? U sousedů jsem vylámal narostlé stalag- cosi (mají vůbec krápníky rostlé vodorovně nějaké jméno?) a zkoušel je rozpouštět v lihu, vodě se saponátem, benzínu a acetonu. Nejblíže podobné chování měl lak na vlasy, proto se o něm zmiňuji.
Podobně zarůstá klapka v kuchyňské digestoři zkondenzovanou mastnotou, takže je také nutné čistit, nejlépe jednou ročně.
Když bude stejně udržované centrální odsávání (ať už původní nebo s větrnou turbínou), není třeba vymýšlet další zařízení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
milan222



Založen: Jul 20, 2009
Příspěvky: 1460
Bydliště: trutnov

PříspěvekZaslal: so červen 30 2012, 23:26    Předmět: Citovat

paneláky kde byl rozvaděč v přízemí měli větrák plně funkční... bytáci nahoře byli líní sejít nebo sjet do přízemí, a když to už někoho napadlo, tak bytáci v přízemí, kteří větrák neruší "opravili" závadu ovládání.
_________________
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
varok



Založen: Dec 23, 2007
Příspěvky: 642

PříspěvekZaslal: čt červenec 05 2012, 20:23    Předmět: Citovat

Když už je tady řeč o těch centrálních odsáváních, chtěl bych se prosím taky na něco zeptat. U nás v paneláku je i s přízemím 12 pater. Máme taky centrální odsávání na střeše. Zvlášť na koupelnu a zvlášť na záchod. V koupelně dlouho větrák nefungoval taky, ale nedávno ho opravili, takže funguje. Větrák na záchodě fungoval spoustu let v pohodě. Poslední dobou ale často nejede. Bydlíme v 7. patře. V našem baráku bydlí i staří lidé kolem 70-80. let a těm můžete pořád dokola říkat, aby pořád ten větrák nepouštěli. Větrák jel několik měsíců skoro pořád. Správce říkal, že už tam byl dvakrát elektrikář a opravoval to, ale zase to nejede. Ptal jsem se a prý je tam všechno v pořádku.
Má otázka zní: není motor jištěn i nějakou tepelnou ochranou, která by vypnula, kdyby jel motor delší dobu, aby se nespálil? Kdyby tam přece byl dvakrát elektrikář a viděl by něco špatného, tak by to opravil, ne? Myslím si, jestli tam není třeba tepelná ochrana, která při delším chodu motor vypne, elektrikář ji nahodí a ti staří ko..i to pořád zapínají a zase se to vyplo?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt červenec 05 2012, 20:45    Předmět: Citovat

Asynchronní 3f motor je běžně dimenzován na trvalý chod a životnost ložisek na dobře vyváženém rotoru jsou určitě tisíce a dost možná desítky tisíc provozních hodin. Před motor se osazuje nadproudová ochrana (R100) nastavená na jmenovitý proud motoru a vypne při zadřených ložiskách nebo při výpadku jedné fáze. Když požaduješ po těch starých ko....ech, jak se vyjadřuješ o svých sousedech, aby ventilátor nepouštěli, musíš jim připadat jako hostinský z Hospody na mýtince. Ten systém ventilátorů je cca 45 let starý, když ho osazovali bylo těm tvým starým sousedům tedy nějak okolo 30 let a možná tolik bylo projektantovi. Při řádné údržbě (ložiska, dotažení spojů) tedy tenhle systém vykázal životnost 40 let, kolik současných výrobků bude mít takovou životnost?
Co tam elektrikář našel a jak to řešil, si musíš konzultovat s ním, těžko to někdo bez křišťálové koule odhalí. Možné chyby jsou jak bylo výš popsáno i při rekonstrukci jader, protože tudy prochází ovládání a lidi s ním různě zacházejí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
milan222



Založen: Jul 20, 2009
Příspěvky: 1460
Bydliště: trutnov

PříspěvekZaslal: pá červenec 06 2012, 0:27    Předmět: Citovat

ten větrák nebudde stavěnej na trvallej chod, a tak je poddimenzovanej motor a vylítne ta ochrana... někdy to je v posledním patře, málokdy v přízemí. zkusit se bodívat, procvakat ty jističe jestli nevypadli nebo zkusit jestli nevypadla ta ochrana.
_________________
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19560
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá červenec 06 2012, 8:10    Předmět: Citovat

Ani tepelná ochrana tam nebývá. Rovnou z jističe J7k50 M 0,7A nebo M 1A (podle motoru) přes kontakty stykače do zásuvky na soklu ventilátoru. Motor je připojený šňůrou s vidlicí. Někde jsou jističe ITM nebo LSN C/3.
Někdy běhá nepřetržitě i několik dní, obvykle do té doby, než se ten v nejvyšším patře, komu to hlučí nad hlavou, nenasejří a nepovolí pojistku ovládání.
Pak obvykle netrvá dlouho, když odsávání nefunguje, pachatel vytáhne sirku a začne se shánět, proč nejde odsávání. To je čas k zašroubování pojistky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
varok



Založen: Dec 23, 2007
Příspěvky: 642

PříspěvekZaslal: pá červenec 06 2012, 12:55    Předmět: Citovat

Nazývat sousedy nad námi je pro mě právem. Teď to tady nebudu řešit. Ale jen jsem se ptal.
Ano, ale když chodil správce po baráku a ptal se všech nájemníků v našem sloupci, prý si někdo stěžoval, že to pořád jede, tak asi na nic nepřišel. Větrák běžel několik let v pohodě a teď najednou pořád mimo provoz. Větrák máme asi na střeše.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PabloX



Založen: May 16, 2005
Příspěvky: 946
Bydliště: Ruzomberok

PříspěvekZaslal: pá červenec 06 2012, 15:55    Předmět: Citovat

U nas co si pamatam tak to odsavanie nefungovalo, ventilator je na streche priamo nad vybetonovanym vrchom stupacky (nie ako ma Hill na fotke). Rozvadzac je v pivnici, ked som don nedavno pozeral tak ovladanie stykacov je pripojene natvrdo (stykace su stale zopnute). Nedavno tam pribudol visiaci zamok, asi si takto taha provider stavu na strechu pre zariadenia. Takze z kuchyne a zachodu mam spraveny odtah z Mezaxialov.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá červenec 06 2012, 18:33    Předmět: Citovat

Jakýkoliv standardní 3f asynchronní motor MEZ Náchod nemá limitovaný provoz počtem minut.
Omezenou dobu chodu měly některé jednofázové komutátorové motorky, které snad ani neměly vzniknout...
Oprava: velké 3f motory dělal spíš MEZ Mohelnice a Brno, ne Náchod.


Naposledy upravil Crifodo dne so červenec 07 2012, 6:54, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
milan222



Založen: Jul 20, 2009
Příspěvky: 1460
Bydliště: trutnov

PříspěvekZaslal: pá červenec 06 2012, 23:53    Předmět: Citovat

nojo... inteligentní síťaři a televizáci se napojej všude, a je jim to jedno.
_________________
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5140
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: so červenec 07 2012, 1:46    Předmět: Citovat

V servech byly 3f asynchronní motorky MEZ Náchod, ty měly dobu provozu 30 minut, pravda je, že měly pár Wattů, tak tenhle případ to rozhodně nebude.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PabloX



Založen: May 16, 2005
Příspěvky: 946
Bydliště: Ruzomberok

PříspěvekZaslal: so červenec 07 2012, 8:14    Předmět: Citovat

milan222 napsal(a):
nojo... inteligentní síťaři a televizáci se napojej všude, a je jim to jedno.


...napriklad zapoja switch pred hlavny istic a pred elektromer
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund