Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

LCD BENQ, pri zapnutí "za horúca" vyhorí DPS

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4958
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: st duben 25 2012, 10:31    Předmět: LCD BENQ, pri zapnutí "za horúca" vyhorí DPS Citovat

Myslel som že pri BENQ ma už nič neprekvapí, ale predsa. Najprv to vyzeralo na klasickú závadu, nešlo podsvietenie. Studené spoje... Preletoval som všetky trafká (iba primárne časti), vymenil 2SC5707 (bol zlý iba jeden) a poistku. Vyzeralo to opravené, LCD fungoval. Nechal som ho bežať asi 7 hodín, bez problémov. Potom som ho vypol. Keď som ho hneď aj zapol (skúška štartu za horúca), normálne naskočil, ale obraz sa rozplynul do biela (ako keď sa odpojí napájanie pre panel), a za chvíľu zhaslo podsvietenie. Tak som ho znovu vypol a zapol, zase normálne naskočil obzaz, ale trochu blikalo podsvietenie, a začolo sa dymiť a smrdieť...

Po rozobratí som našiel vyhoretý plošný spoj okolo nožičky na trafku, tá krajná, ktorá vedie na B trandu 5707. Zaujímavé je že to nebolo na tej časti čo som opravoval, ale na tej druhej funkčnej. Vravím si že som to asi zle preletoval, alebo čo. Vybral som trafko, prečistil to, naletoval som ho naspäť, opravil spoje. Inak nebolo nič pokazené.

Monitor zase fungoval. Asi po 2 hodinách prevádzky som ho na skúšku niekoľko krát vypol a znovu zapol, bez problémov. Tak som ho nechal asi 7 hodin bežať, potom som ho vypol a zapol, a zase to isté... smrad, blikanie...tma.

Rozobral som ho, tentokrát vyhorel spoj okolo B (alebo G? na doske je vyznačené ECB) na tom trande. Oba trandy dobré, poistka prepálená. Čo to môže spôsobovať? Vadné trafko? Prečo sa to neprejaví po dvoch hodinách prevádzky, ale až po siedmich, keď ho vypnem a znova zapnem? Trafká sú tam typu 19.26038.001.

P.S. naozaj som hľadal, ak to tu už bolo, tak sa Killroy-ovi dopredu ospavedlňujem.


EDIT: Takže som na skúšku vymenil tie trafká medzi sebou, lebo to druhé nemá využité krajné výstupy, takže tam by to nevadilo pokiaľ je to v tom. Dal som novú poistku, a ešte budem musieť vzmeniť jeden trand (FET) lebo podsvietenie nevypína. Zajtra to dokončím a po siedmich hodinách žhavenia sa uvidí...



benq!.jpg
 Komentář:
Vľavo už opravený spoj, vpravo nanovo prepálený.

Stáhnout
 Soubor:  benq!.jpg
 Velikost:  99.64 kB
 Staženo:  115 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
steev



Založen: Sep 21, 2011
Příspěvky: 44

PříspěvekZaslal: čt duben 26 2012, 22:18    Předmět: Citovat

Vymenil alebo aspoň si premeral tie kondiky, ktoré bývajú medzi tým párom C5707? Mne ich tiež pár zhorelo než som zistil, že príčínou môže byt ten kondik:)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4958
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: so duben 28 2012, 11:38    Předmět: Citovat

Musím sa priznať, že tie kondíky som nemeral. Sú tam totiž dva malé paralelne, v tomto zapojení sa nezvyknú pokaziť, ani studené spoje sa na nich nevyskytujú. Keby bol zlý kondík, asi by sa spálil C5707, ale mne horí iba DPS, čo je divné, C5707 to prežili oba. Navyše je to na tej "dobrej" strane podsvietenia.

Aktuálne to skúšam po tej zámene trafiek, zatiaľ 4 hodiny a OK, ale ak to znovu vyhorí, tak skúsim tie kondíky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
HiGhLaNdEr



Založen: Mar 08, 2005
Příspěvky: 912
Bydliště: Českobudějovicko

PříspěvekZaslal: so duben 28 2012, 11:58    Předmět: Citovat

Myslim si že pokud to trafo bude chytat skrat po zahřátí tak to bude smrt těch tranzistorů. Není možné že se v trafu odpojí vinutí a pak tam hoří oblouk ? A jak se noha hřeje tak to vypálí spoje. Špatně připájené vinutí na nožičku na trafu ? a jak to prohřeješ tak se to chytne a bude to teď už držet ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
steev



Založen: Sep 21, 2011
Příspěvky: 44

PříspěvekZaslal: so duben 28 2012, 14:13    Předmět: Citovat

Keď to ani po tomto vyhorení neschytali tie C5707, kondikom to asi nebude, ten ich odlifruje ešte škôr než by to zažalo robiť takéto vypalovanie.. ja som myslel že tá dobrá strana odyšla aj s tranzistormi...takto vypálený plošák som ešte nemal, no je možné že keď to trafo robí VN, a je vadné to spraví takú paseku...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
KUBO



Založen: Oct 30, 2005
Příspěvky: 3763
Bydliště: VT SLOVAKIA

PříspěvekZaslal: so duben 28 2012, 14:47    Předmět: Citovat

Presne ako píše užívateľ
HiGhLaNdEr napsal(a):
Špatně připájené vinutí na nožičku na trafu

ja ich prepájkuvávam preventívne všetky

_________________
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4958
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: st květen 02 2012, 21:10    Předmět: Citovat

"Špatně připájené vinutí na nožičku na trafu" som vizuálne kontroloval po prvom vyhoretí, všetko vyzeralo byť v poriadku. Navyše druhý krát to vyhorelo inde, takže spoj na trafku to asi nebol. (Navyše keď je student na nožičke, tak to zvyčajne odpáli (skratuje) C5707.)

Teraz to už funguje, zámena trafiek pomohla. Zatiaľ som ho skúšal dva krát po cca 7 hodín, a drží. V zapojení toho druhého trafka niesu krajné vývody použité, takže tam je to jedno, keď na ne niečo preráža. VN tam určite neprerážalo, to by tie C5707 nepežili.

Takže opravené. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund