Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Proč potřebují elektronky vysoké napětí
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne březen 04 2012, 12:53    Předmět: Citovat

Pajosek 2: S tou 1L33 se hodně mýlíš. Samozřejmě čím vyšší Ik, tím větší musí být plocha katody. A jaká je plocha katody u 1L33? Jsou to dva tenoučké drátky, tenčí než lidský vlas. Bateriové elektronky mají ještě mnohem větší Ri než síťové a to kvůli co nejmenšímu příkonu z baterií. Tedy co nejmenší plocha katody (=malý žhavicí příkon), tedy velký vnitřní odpor a následně malý anodový proud.

1L33 na 40V nedá 0,5W, ale s bídou 0,05W! 0,5W dostaneš z 3L31 při anodovém napětí minimálně 120V. 3L31 má dvojnásobnou plochu katody než 1L33, taky dvojnásobný žhavicí příkon, Ri je navíc snížen tím, že elektrodový systém je stěsnaný, takže anoda a katoda jsou velmi blízko u sebe.

U bateriových přístrojů se vždy bral ohled na co nejmenší příkon z drahých baterií. Elektronky proto měly velký vnitřní odpor (tedy i malou strmost), všechny obvody pracovaly na co možná nejvyšších impedancích, výstupní výkon byl malý. A "aby to také trochu hrálo" tak se používaly co možná nejcitlivější reproduktory.

Zkus si zapojit na těch 40V tu 1L33, změř výstupní výkon, potom zkus se stejně malým Ua třeba 6L31 a uvidíš ten rozdíl ve výkonu.

Na malé napětí byla vyvinuta řada E-83, např. ECH83, EBF83 apod. Neplést ale s EL83. Ty skutečně chodily s Ua jen 12V. Vyvinuty byly pro aplikace do autorádií, tedy tam, kde je dostatek energie, ale o malém napětí. Takže se začala řešit možnost přímého napájení bez použití (tehdy vibračního či dokonce rotačního, tedy motor/generátor) měniče. Existovaly i koncové, např. 12DS7, 12DU7 (podívej se jak jejich systém kvůli snížení Ri vypadal). Protože ale nelze donekonečna zvyšovat Ik a snižovat Ri, byl jejich výstupní výkon řádově stovky mW a to samozřejmě na poslech v (tehdy dost hlučném) automobilu nestačilo. Takže jakmile byla možnost, přešlo se v NF části rychle na tranzistory a jakmile byly vhodné typy pro VF, opustily se v autorádiích elektronky úplně.

V heptalu existovaly tyto typy také, celkem známá byla EF98. Ta byla mj. používána v německých stavebnicích Kosmos-Radioman, což byla obdoba naší stavebnice s 1F33. Viz www.jogis-roehrenbude.de . A protože šlo o zařízení určené do rukou dětem, byla potřeba napájení bezpečným napětím naprosto zásadním požadavkem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pajosek2



Založen: Feb 24, 2007
Příspěvky: 3995
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: ne březen 04 2012, 16:43    Předmět: Citovat

Tak jsem to spočítal a vidím,že jsme vedle oba. Podle katalogových údajů 1L33 jako zesilovač třídy A při 45V je Ia3,8mA takže 0,17W no a co se týká té plochy,tak tam je to zase nahnáno teplotou a kysličníkovým povrchem přímo na vlákně. Ony taky ty vlákna u téhle řady odcházely celkem hojně. Ale to nic nemění na faktu,že lampy mocímermo nepotřebují vysoké napětí na anodě.Další věc je rozdílnost triody a pentody,protože ona ta urychlující G2 taky udělá své.
Edit: No ovšem jestli to bereš tak že využitelný výkon ve třídě A je cca 50% max. anodové ztráty,tak je to něco jiného.

_________________
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne březen 04 2012, 16:58    Předmět: Citovat

Ano, spočítal jsi anodový příkon, ale ten se nerovná ani omylem výstupnímu výkonu. Při účinnosti cca 40% (u single-endu s EL84, 6L31.... není situace jiná) bude výstupní výkon 68mW a to na hranici limitace nebo spíše již za ní. Takže těch 50mW bych viděl jako reálně použitelných.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pajosek2



Založen: Feb 24, 2007
Příspěvky: 3995
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: ne březen 04 2012, 18:08    Předmět: Citovat

Tak to jsme si ujasnili a teď ještě můžeme polemizovat o ploše katody přímo žhavené proti nepřímožhavené. No nevím jak to vyjde,ale myslím,že když si představíš ten drát u přímožhavené lampy namotaný závit vedle závitu do tvaru trubičky,tak ta plocha bude minimálně srovnatelná né li větší než u nepřímožhavené katody stejného parametru výkonu. Ta přímožhavená totiž emituje z celého obvodu po celé délce. Nepřímožhavená emituje nejvíce na vnějším povrchu. Nedokážu posoudit jak se tam projeví vnitřní povrch,ale nejspíš velmi málo nebo vůbec. Spíš by mne zajímal vliv anodového proudu na přímožhavenou katodu.Přece se ten anodový proud přičte ke žhavícímu proudu. Vliv bude asi nepatrný,ale zajímala by mne křivka této závislosti. No,ale ona asi nebude k dohledání. Laughing
_________________
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
miroslavkovar



Založen: Mar 10, 2012
Příspěvky: 81

PříspěvekZaslal: čt březen 15 2012, 9:01    Předmět: Citovat

Ještě k elektronkám. Někteří výrobci měli ve výrobě tzv. dvoumřížkové elektronky s mřížkou proti prostorovému náboji, který se vytváří kolem katody. Tato mřížka byla první a dávalo se na ni kladné napětí, třeba i stejně velké, jako na anodu. Řídicí mřížka pak byla až druhá. Takovým elektronkám se také říkalo elektrometrické. Typickým představitelem je německá RV2,4P45, se kterou se po válce dělali přijímače, napájené třemi kulatými bateriemi po 3 V. Žhavení měla 2,4 V a pro anodu jí stačil ten zbytek, tedy 6 až 9 V. Typickým představitelem z novější doby jsou sedmisegmentové displeje (elektronky), které se používaly i v přenosných kalkulačkách. Z větších displejů, elektronek, bych uvedl ruskou (pardon, sovětskou) IV-6 (psáno latinkou) ИВ-6 psáno azbukou, která dostatečně svítí již při napětí 9V, žhavení 0,6 až 0,9 V, 50 mA.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.23 sekund