Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Společné antény na rádio či PMR?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
GUF



Založen: Mar 10, 2005
Příspěvky: 49

PříspěvekZaslal: ne červen 11 2006, 12:18    Předmět: Společné antény na rádio či PMR? Citovat

Máte někdo informace nebo aspoň zkušenosti se společnými anténami na panelácích? Bohužel nemám teď možnost fotky, pokusím se ji dodatečně poslat.
Můj problém je, že nechci mít na balkoně další anténu a potřebuju pokud možno venkovní na rádio, případně občas připojit PMR.

Další dotaz směřuje k anténě venkovní, co se v jednu dobu hojně kupovala v Polsku. Tady mám i foto: http://mujweb.cz/www/guffy.guf/antena1.jpg?r=4261. Otázka je stejná: je širokopásmová, případně: co tam můžu připojit?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne červen 11 2006, 16:11    Předmět: Citovat

Pokud jde o STA, ještě v době, kdy byl přeladěn poslední dostupný vysílač z pásma 66-74 o nějakých 30MHz výše, nám namontovali STA s anténou i zesilovačem (a zásuvky s odbočením signálu pro rádio) pro pásmo 66-74. Protože to tak bylo v projektu.
Takže pro FM stačí vyměnit anténu a vložku - no spíš by se hodilo vyměnit celou STA.
S PMR je to něco jiného: STA chodí jen jedním směrem. Takže nanejvýš k poslechu, pokud by ti ovšem někdo dodal anténní vložku pro PMR kanál, což se nejspíš nestane. Kdo by na sebe chtěl přivolávat hněv sousedů, kterým budeš PMRkou rušit televizi, kdykoli zaklíčuješ. Ven se to stejně nedostane.
Mimochodem - nezakazuje náhodou zákon použití vnější antény? Tohle fakt nevím, tak to někdo doplňte i pro mne, prosím.
A to síto... je polské a pod několika typovými označeními se u nás běžně prodává. Když se z něj vyhodí zesilovač, je vhodné tak pro pásma UHF, ale pro FM rádio žádný zázrak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: út červen 13 2006, 11:50    Předmět: Anténa Citovat

Tak jsem se na to byl podívat u nás na paneláku. Máme tam DODNES vložku pro OIRT i CCIR. Antény dvě, směrové YAGI. Jednu otočenou na Krkavec (zřejmě pro příjem Českého rozhlasu.....či Československého, dle normy OIRT... Smile Smile ). Toto je zapojeno na OIRT vstup. Na vstup CCIR je anténa otočená na Německo. Tedy je to jasné, instalováno ještě za komunistů a s příjmem dnešní řady komerčních rádií se vůbec nepočítá. Dodnes na to nikdo nesáhl. Navíc před pár lety, kdy jsem lezl po střechách a spravoval rozhlas po drátě (hlavně po vichřicích a bouřkách skutečná lahůdka..... Smile Smile ), jsem si všímal i zesilovačů pro STA, umístěných ve strojovnách výtahů. NEBYLY RARITOU ELEKTRONKOVÉ STA S TRIODAMI E88CC. V roce 1998. Takže na STA bych se vůbec nespoléhal.
Síto je na UHF, na rádio bych koupil kruhový dipól. Je všesměrový, dnes se VKV vysílá z řady různých vysílačů z různých směrů (jen u nás vím o 6 místech). Proto bych volil tuto dostupnou anténu. Jediný problém jsem měl, pokud se to připojilo přes zesilovač. Mám svoji anténu, síto na UHF, Yagi na 10.kanál (Nova), a kruhový dipól na VKV. Sloučené dohromady a přes zesilovač, který budí rozvod a vyrovnává útlum kabelů. STÁVALO SE MI, ŽE SE VYSÍLAČE VZÁJEMNĚ RUŠILY, "PLETLY DO SEBE". Anténa chytala silný místní a slabší vzdálený vysílač na stejném či velmi blízkém kmitočtu. POMOHLO DÁT DO VKV VSTUPU ÚTLUMÁK A SNÍŽIT ÚROVEŇ O CCA 10 dB a byl klid. Chce vyzkoušet, může se lišit dle místních podmínek.
Jinak s PMR nemám žádné zkušenosti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út červen 13 2006, 14:58    Předmět: Citovat

Tak jsme dali na panelák sadu Alcad, pro každý kanál jeden kanálový zesilovač a jeden zesilovač pásmový pro FM. Žádný konvertor. Pro ČT1 a ČT2 rozbočený signál z jednoho síta (K23 a K40 Černá hora), druhé síto jen do zesilovače K45 (Prima Litický chlum) a jedna Yagina na K11 (Nova Černá hora, vertikálně). Pro FM kruhový dipól.
Ty propusti se osvědčily víc, než vše širokopásmově zeslabit: rozdíly mezi jednotlivými signály tu dělají i víc, než 30 dB.
Výsledek špičkový - ale o tom už jsem tu psal jinde.
Začínám prostě zase po letech věřit na selektivní zesilovače.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
GUF



Založen: Mar 10, 2005
Příspěvky: 49

PříspěvekZaslal: po červen 19 2006, 14:40    Předmět: Citovat

jo, my mame taky 2 yagovky, ale nevim, jestli mame zapojene i FM radio. Budu to muset zkusit. Bohuzel jsou tady vsichni lamy, takze netusim, kdo by to tak mohl vedet.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
1XGP



Založen: Oct 24, 2006
Příspěvky: 20

PříspěvekZaslal: út říjen 24 2006, 14:15    Předmět: Citovat

Radio neni problem. Do spolecnych rozvodu se montovaly i anteny rozhlasove. staci jen skouknout. S PMR mas asi teda uplne smulu. ne ze by to neslo ale jednalo by o dost narocny zasach do rozvodu. a urcite take ne levny. Pokud by si zaklicoval do neupraveneho rozvodu hrozi nejen poskozeni kanalovych zesilovacu ale s velkou pravdepodobnosti i zniceni vstupu TV prijimacu tvych sousedu. Me osobne se stalo neco sice zcela jineho ale podobneho. 2 anteny vzdalene od sebe cca2metry, 90W vykonu a na obou zarizenich stejny pracovni kmitocet (VHF).Zaklicoval sem a menil vstupni tranzistor Smile 1XGP
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.11 sekund