Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Aktivni subwoofer k AV receiveru
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
karlitos



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: pá říjen 28 2011, 14:21    Předmět: Aktivni subwoofer k AV receiveru Citovat

Dobry den

Dostal jsem darem AV receiver SA-HE70. Zjistil jsem, ze k nemu muzu pouzit reproduktory ze sve stare 5.1 soustavy s vyjimkou subwooferu.
Ten receiver ma totiz vystup na aktivni subwoofer a ja mam jen subwoofer v kterem je integrovany cely 5.1 zesilovac. (moje dosavadni soustava)
Potreboval bych poradit jaky subwoofer is mam koupit aby byl kompatibilni s tim receiverem.

A nebo jestli se da koupit nejaky monozesilovac - klidne i modul - ktery bych jen pridelal k reproduktoru meho dosavadniho subwooferu. (po vyndani soucasne elektroniky) Jestli jsem to dobre pochopil, tak ten receiver ma v sobre predzesilovac na subwoofer a dela i deleni frekvenci. Myslel jsem jestli by tedy je nestacil monozesilovac na nizke frekvence, ktery bych pripojil mezi receiver a reproduktor v subwooferu.


Diky za rady K
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33991
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá říjen 28 2011, 14:41    Předmět: Citovat

A preco tam nemozes pripojit cely ten aktivny subwoofer? Tie ostatne vstupy (a vystupy) na nom nechas nezapojene.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xmurgi



Založen: Apr 23, 2007
Příspěvky: 410

PříspěvekZaslal: pá říjen 28 2011, 14:44    Předmět: Citovat

pokojne mozes pouzit povodny subwofer, na vstupe integrovaneho zosilovaca pouzijes len vstup na sw, ktory budes budit z vystupu receivera. Kvalitativne to bude akurat, lebo repraky k PC nie su ziadna slava (predpokladam, ze mas genius sw). V buducnosti, ked kupis solidnu 5 kanalovu zostavu reprosustav, zistis, ze ten sw nebudes ani potrebovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
karlitos



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: pá říjen 28 2011, 14:46    Předmět: Citovat

Diky za odpoved

Ja jsem myslel ze to tomu zesilovaci nebude zrovna delat dobre - kdyz bude zapojeny jen jeden vstup. Aby ho to neodpalilo. Priznam se ze v tehle vecech se nevyznam.

Taky se mi nelibi ze ten zabudovany zesilovac v tom subwooferu ma vlastni regulaci hlasitosti, ovladani vysek/basu - rad bych aby se tyhle veci ridily primo na tom receiveru a zvuk sel do toho subwooferu nezkresleny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19560
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá říjen 28 2011, 14:56    Předmět: Citovat

Na zesilovači v subwooferu nastav rovný průběh a předvol hlasitost.
To bys ostatně musel udělat i u každého jiného aktivního subíku. A pak už s tím nehýbej.
Tak jako tak budeš řídit hlasitost na receiveru. Když si s nastavením trochu pohraješ, nevím, proč bys měl mít signál do subíku zkreslený.

Ale s těmi poctivými bednami, ke kterým žádný subík nebudeš potřebovat, to je pravda, o tom do budoucna uvažuj.
Osobně si myslím, že středovýšková šidítka, ať jich je třeba deset, a jedna společná hlubokotónová jednotka jsou sice už pár let módní, ale zatím mě svým zvukem (včetně těch skutečně značkových) jen přesvědčují, že je to jen další slepá ulička, do které se zákazníky povedlo natlačit. Pořád věřím v poctivé stereo přes dvojici dobrých beden, které nepotřebují na hloubky žádnou další, bez všelijakých virtuálních ptákovin a kanálů, na které bych potřeboval pár uší navíc. Ale to je jen můj názor, nemusíš s ním souhlasit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
karlitos



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: pá říjen 28 2011, 23:04    Předmět: Citovat

Diky za odpovedi. Hudbu si pustim stereo, ten vicekanalovy zvuk bych rad na filmy, proto resim ten subwoofer.

Zkusil jsem pripojit ten soucasny jak ste mi radili a ono to duni coz o to ... ale taky brumi Confused Jedna se bohuzel o nejakou cinskou pseudoznacku, driv brumely trochu surround reproduktory, ale kdyz neni pripojene nic dalsiho brumi ted subwoofer ale o to hur. Tak nevim ...

Dival jsem se po aktivnich subwooferech a nasel treba tuto nabidku http://www.elimal.cz/reproduktory-a-soustavy/subwoofer-hyundai-multicav-aktivni-25-cm-2/ Ale moc nechapu zapojeni - misto jednoho cinche to ma stereovstup, stereo vystup jak cinchovy, tak i svorkovy.

Tak jsem se chtel zeptat na toto : http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/kmj1562.htm jestli o tom ma smysl uvazovat, cetl jsem nedke na internetu ze kvalita nic moc. Pripadne jsem jeste nasel tuto stavebnici http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/kmd7293.htm ale to bych potreboval symetricky zdroj ... Rolling Eyes Question
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pikofarad



Založen: Dec 02, 2007
Příspěvky: 1350
Bydliště: 742 58

PříspěvekZaslal: so říjen 29 2011, 10:11    Předmět: Citovat

Slušný zesilovač k woofru se dá postavit z TDA 7294.Divil by ses kolik věhlasných firem ho používá do subwooferu a to i v cenové relaci kolem 15tis.Do můstku z něj lze vyždímat celkem pěkný výkon.
Do malého prostoru bych doporučoval sub+satelity,pokud si můžeš dovolit v baráku speciální akusticky upravenou poslechovku je lepší řešení použít dva hlavní reprosloupy.Klasické ,raději 3pásmovky.V běžném obývacím pokoji se ale muzika musí podřídit bydlení,proto je vhodnější sub+sat.Umístění basáku není kritické,v rohu místnosti dokonce získáš kapku basů navíc.
Akustika místnosti má hodně velký vliv na zvuk,mnohý kupující repro,který byl v hifi studiu nadšen je doma zklamán.Umístit metrové sloupy v panelákové nudli v souladu s ostatním nábytkem je oříšek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33991
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: so říjen 29 2011, 10:18    Předmět: Citovat

Brumi to asi preto, ze su nafuknute alebo vyschnute filtracne kondenzatory v zdroji toho subwooferu (je to casta zavada).

Keby si chcel kupovat subwoofer, tak si kup este aspon 2 kvalitne reprosustavy. Tie od 5.1 systemov vacsinou vobec nehraju stredy...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
karlitos



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: so říjen 29 2011, 11:13    Předmět: Citovat

Pikofarad napsal(a):
Slušný zesilovač k woofru se dá postavit z TDA 7294.Divil by ses kolik věhlasných firem ho používá do subwooferu a to i v cenové relaci kolem 15tis.Do můstku z něj lze vyždímat celkem pěkný výkon


Diky! Jeste vcera jsem narazil na tuto stavebnici : http://www.flajzar.cz/zesilovace/zesilovac-100-w-s-tda7294-super.htm to vypada na slusne reseni. Nechci bastlit zadne vlasni obvody, bud hotovy modul nebo stavebnice, na to abych si to delal na nejakem univerzalnim plosnem spoji nebo nechal leptat nemam cas. Ale moc prosim o radu jaky zdroj k tomu: nasel jsem par stavebnic na symetricke zdroje, ale moc se nevyznam.

Jinak jak jsem psal chci ted jen poresit ten subwoofer abych si mohl poustet filmy. Reproduktory na hudbu budu resit casem, daji se koupit i ruzne zajimave bedny na inzerat nebo na Aukru. ALe ted bych jen rad dal dohromady dunidlo k televizi.

Tak kdybyste mi poradili s tim zdrojem, jdu se podivat jestli na internetu nenajdu nejake zapojeni.


Diky K
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pikofarad



Založen: Dec 02, 2007
Příspěvky: 1350
Bydliště: 742 58

PříspěvekZaslal: so říjen 29 2011, 16:19    Předmět: Citovat

Na zdroj si sežeň trafo,EI nebo lépe toroid,2x 25V, 3-4A,zbytek zdroje koupíš jako stavebnici-můstek,plošňák,filtraci,pojistky.Pak zbývá ještě udělat nějaký aktivní filtr 20-150HZ předzesík ,který signál zesílí a propustí do koncáku jen nízké kmitočty a můžeš dunět Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
karlitos



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: po říjen 31 2011, 8:59    Předmět: Citovat

Diky moc

Predzesilovac a filtr nebude potreba - to zaridi ten receiver. Mel by mit predzesilovac zabudovany a v jeho nastaveni se da dokonce nastavit cut-off frekvence pro subwoofer.

Sehnal jsem si na eBay z ciny hotovy modul s TDA7293, ktery by mel byt snad i o trochu vykonejsi a lepsi nez ten TDA7294, za nejakych 7,50€ to vypada dobre a snad je to i sletovane.

Jenom mam porad nejasnost s tim zdrojem - ne funkci, tomu dokonce rozumim i ja: trafo s dvojitym vytupem +/- pak mustek bud 4 dioidy nebo hotovy IC, vystup zneho mi dava + a - a to se privede na velke kondenzatory ktere se zapoji mezi +, - a zem ... defakto klasicke schema.

Spis mi jde o ty hodnoty, treba ta stavebnice od firmy flajzr uvadi napajeni +/- 40v. To znamena maximalni napajeci napeti +40v a -40v nebo je mysleno +20 a -20 ? Lze tedy pouzit i nizsi ?

Stavebnic zdroju pro NF zesilovace jsem nasel kvanta ale opet se lisi parametry. A trafo 2x 25V jsem nenasel, ale GME ma v nabidce Toroidní transformátor TR-T100/2X29V, tedy 100VA a napeti 29V, lze takovy pouzit ? A jake parametry pak musi mit ta stavebnice zdroje ?

U toho modulu zesilovace co jsem koupil je uvedene :

citace:
Power: AC 15V to dual 35V (AC needs rectifier) or DC 18V to 45V.
Transformer power: two-channel power transformer when the power of not less than 300W.
Power rectifier: two-channel when a total of not less than 40,000 uF, preferably 25A rectifier bridge above.
Output power: maximum output power 85W.


omlouvam se ze stale otravuji, ale nejak si sedim na vedeni e neumim si dat ty hodnoty dohromady

Diky K
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33991
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po říjen 31 2011, 10:13    Předmět: Citovat

Rozobral si uz ten svoj subwoofer? Vsak tam vnutri mas vsetko potrebne a takmer plne funkcne. Podla mna stacilo par elytov vymenit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
karlitos



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: po říjen 31 2011, 10:23    Předmět: Citovat

Nerozebral, ale muzu to zkusit. Taky se mi doma dokonce nekde vali nejake toroidni trafo, zkusim se podivat jestli na nem neni nejake oznaceni nebo hodnoty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pikofarad



Založen: Dec 02, 2007
Příspěvky: 1350
Bydliště: 742 58

PříspěvekZaslal: po říjen 31 2011, 10:38    Předmět: Citovat

karlitos napsal(a):
flajzr uvadi napajeni +/- 40v. To znamena maximalni napajeci napeti +40v a -40v nebo je mysleno +20 a -20 ? Lze tedy pouzit i nizsi ?

To je max napětí,lze použít i nižší,např 2x30,klesne výkon.Napájecí napětí bude +- 40V,to značí mezi + a - bude 80V.Mezi zemí a plusem bude +40V mezi zemí a mínusem bude -40V
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
karlitos



Založen: Jun 29, 2010
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: po říjen 31 2011, 10:50    Předmět: Citovat

Diky, to jsem si myslel. Pak ale potrebuju trafo 2*40 ? Nebo v tech dalsich obvodech dochazi k nejakemu zesileni toho napeti ?

U toho koupeneho modulu se uvadi : AC 15V to dual 35V Takze Trafo 2x29 by melo byt OK nebo mam radsi shanet neco prez 30V ?

Priznavam ze z toho nebudu chtit zdimat maximalni vykon, ale nevim jaka je ztrata vykonu kdyz pouziju nizsi napeti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund