Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Color 346 Pikolo - BU508DF

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Omen



Založen: Oct 17, 2011
Příspěvky: 10

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2011, 14:13    Předmět: Color 346 Pikolo - BU508DF Citovat

1) Na obrazovke sa vraj sporadicky krátko objavovali pohybujúce sa vodorovné čierne čiarky a bolo počuť pískanie. Deti však prišli až keď televízor prestal fungovať - kontrolka zhasla a zo skrinky sa ozývalo ťukanie.
2) Na vybratej doske plošného spoja nie je známka žiadnej spáleniny, prerušeného plošného spoja či ného poškodenia
3) Pripojenie 220V oživilo kontrolku (reaguje na DO - prepína červená/zelená).
napätia napájacieho zdroja sú zhruba v poriadku: 21,9V miesto 18V, 129,8V miesto 109V, +12V, +8V, +5V OK a 13,8V pred TDA 8138, keďže zdroj pracuje bez záťaže (konektor horizontálnych vychyľovacích cievok je odpojený)
4) Podozrenie na VN trafo, BU 508DF a priľahlé súčiastky. Keďže nemám rád veci čo "kopú" a horia, návšteva internetu a náhodné nájdenie fóra elektroworld.
5) Dvojhodinové študovanie príspevkov s použitím rôznych kľúčových slov a objavením všmožných odťažitých tém, okrem hľadaných faktov Sad
6) Ako možné zdroje problému identifikované: skrat vývodu 1 na kostru vo VN trafe, medzizávitový skrat 1-10 VN trafa, prebitý kondenzátor C407, C404, C406, alebo C410, prerazená dioda VD403, alebo prerazený tranzistor VT401
7) Na prvý pokus nájdená prerazená spätná dioda tranzistoru VT401 BU 508DF (keďže priechody BE a CB sa chovajú ako diody)
Cool Pri pátraní po príčine prierazu BU 508DF nájdená znížená kapacita bázového kondenzátora C403 z 220uF na 150uF. Vyschnutie elektrolytu vedúce k zníženiu kapacity by dávalo zmysel, lebo zrejme dochádzalo k pomalšiemu otváraniu tranzistora a tým pádom k zvýšenej strate a tepelnému namáhaniu ?
9) Filtračný kondenzátor TDA 8143 v poriadku (220 uF)
10) Na VN trafe žiadene vizuálne stopy poškodenia a namerané nasledovné hodnoty: 1-10 3 mH / 1.2 Ohm, 4-5 0,2 mH / 0.2 Ohm, 3-8 40 uH / 0.1 Ohm
11) Ostatné súčiastky zatiaľ nemerané, žiarovka nepripájaná
--------------------------------------------------------------------------
Prosím prípadných expertov z praxe o odpovede na nasledovné dve otázky:
A) je pravdepodobné, že výmenou VT 401 BU 508 DF a jeho bázového kondenzátora C403 220 uF bude závada odstránená, alebo skúsenosti s touto rodinou televízorov hovoria aj o pravdepodobnosti potreby výmeny iných súčiastok ? (TDA 8143, kondenzátory, odpory, apod.)
B) môžem predpokladať, že VN trafo je v poriadku ? (zaujímavé, že nikde neviem nájsť nejaký návod nejakého jednoduchého off-line testu, resp. základné elektrické parametere - odpory, kapacity, indukčnosti - pritom z diskusných príspevkov vyplýva, že sa zjavne jedná o jednu z najčastejšie vymieňaných a pritom najhoršie dostupných súčiastok)
--------------------------------------------------------------------------
Nie som opravár, nepracujem v elektrotechnickom priemysle (ani som nikdy nepracoval) a predmetný televízor je môj vlastný (dosluhuje v detskej izbe).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6587
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2011, 16:17    Předmět: Citovat

Nejsem sice opravář profík, ale musím uznat, že Tvůj dotaz je opravdu na úrovni a svědčí o seriózním přístupu k nastudování problematiky. Vyschlý bázový kondenzátor je častá příčina odchodu BU, takže po výměně kondíku a tranzistoru bys to mohl risknout zapnout. Ověř alespoň tepelný režim tranzistoru, pokud nemáš možnost podívat se osciloskopem na tvar budících pulsů.
Michal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19494
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2011, 16:24    Předmět: Citovat

Za takto příkladně specifikovaný dotaz potlesk Potlesk !!! Skoro mám chuť to přesunout do sekce pro profesionály.

Ta snížená kapacita C403 je častou příčinou odchodu BUčka, zvlášť, je-li provázená zvýšením ESR. Kondenzátor pak nestíhá odvádět zbylý náboj z báze VT401 a ten nestíhá zavírat a topí a topí. Až se protaví.
Jestli s sebou vzal i NL401, těžko hádat, ale jde to vyzkoušet i bez tranzistoru osciloskopem (nakonec by to na střídavém napěťovém rozsahu mohl ukázat i multimetr, pokud ovšem řádkový kmitočet stíhá: měl by na uzlu R401 a R402 proti zemi ukázat střídavé napětí kolem 4V, ale podle konstrukce multimetru ta hodnota může být někde o dost jinde, přece jen tam hvízdá skoro 16kHz). Stejnosměrná hodnota napětí by měla být přibližně 4-5V.

Další test není úplně profesionální, ale vyzkoušíš to i s tranzistorem:
-vyměň C403 za dobrý, zkontroluj R401-R404, C402, osaď nový tranzistor a dobře ho přichyť na chladič.
- místo propojky v konektoru XC401 (piny 3 a 4) zapoj 240V/60W-100W žárovku
- zapoj konektor a zapni to.
Žárovka by se měla do červena až žluta nažhavit a po chvíli by se měl objevit tmavý a malý náznak obrazu. Ta žárovka ochrání tranzistor v případě zkratu ve vn trafu, protože mu omezí proud. V tom případě to zase celé vypni, odpoj žárovku a vrať zpět propojku. A mělo by to chodit.
Když se žárovka nerozsvítí vůbec, nedostává tranzistor buzení z NL401.
Když svítí, ale nedočkáš se obrazu, je vada v sekundárních obvodech trafa nebo přímo v trafu.

A dej vědět, jak jsi dopadl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 5918
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2011, 18:26    Předmět: Citovat

Omen napsal(a):
1) Na obrazovke sa vraj sporadicky krátko objavovali pohybujúce sa vodorovné čierne čiarky a bolo počuť pískanie.

Nemáte dojem, že to hrozí rezonančným kondenzátorom, popr. samorným trafom (koróna)? V lepšom prípade stuďák.
Inak, súhlas s Hillom, Tvoj prístup k veci je fakt príkladný a že vieš merať i indukčnosti hovorí, že nie si až taký začiatočník. Len u kondov popri kapacite nezabúdaj i na ESR, to už Hill pripomenul.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19494
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2011, 19:22    Předmět: Citovat

Jo, ty čárky jsem nějak zapomněl: studeňáky jsou svinstvo a občasný průraz rezonanční kapacity nebo v trafu zrovna tak.
Těmi studeňáky jsi měl začít. Hledej mikrotrhlinky ve spojích těžkých a tepelně namáhaných součástek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund