Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Rozpínací obvod

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
keempe



Založen: Dec 12, 2006
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: so říjen 08 2011, 21:08    Předmět: Rozpínací obvod Citovat

Dobrý den,

mám plošný spoj na kterém je 1 malá smd dioda, která indikuje zapnutí zařízení. Potřeboval aby rozsvícení této diody "naměřil jsem na ní 2V" znamenalo přerušení obvodu s napětím cca 6V.
Hledal jsem na internetu různé návody a nenašel jsem nic co bych byl schopen 100% pochopit.
Přemýšlel jsem že by se dalo použít přepínací relé, ale někde jsem četl že při spínání a rozpínání vznikají velké špičky a nerad bych odpálil obvod na plošném spoji, který spíná tu LED diodu, to by znamenalo konec + nejmenší relé které jsem v GME našel bylo pro +5V.
Jsem si jist že to lze řešil i elegantnějí bez rizika pro plošný spoj, ale bohužel s "bastlením" teprve začínám a nejsem v tom moc zběhlí, tak se mnou prosím mějte trpělivost jako s naprostým laikem a začátečníkem. Děkuji...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Andrea



Založen: Sep 07, 2007
Příspěvky: 9340

PříspěvekZaslal: so říjen 08 2011, 21:15    Předmět: Citovat

Tak najdi na tom plošném spoji ještě odpůrek, který je téměř jistě v sérii s tou LED, a dohromady na nich bude víc než 2V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5286
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: so říjen 08 2011, 21:16    Předmět: Citovat

Nakresli to aspoň v blokoch. Obvod diódy presne ako je pripojená medzi napájacie vodiče (zdroj a GND).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3647

PříspěvekZaslal: so říjen 08 2011, 21:17    Předmět: Citovat

Mohl bys místo té indikační LED zapojit vstupní diodu optronu a s jeho výstupem ovládat rozpínání toho 6 V obvodu. Třeba pomocí dalšího tranzistoru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keempe



Založen: Dec 12, 2006
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: so říjen 08 2011, 22:43    Předmět: Citovat

citace:
Tak najdi na tom plošném spoji ještě odpůrek, který je téměř jistě v sérii s tou LED, a dohromady na nich bude víc než 2V.


Odory tam jsou ale těžké soudit který vede k diodě.

Abych upřesnil dotaz. Ten plošný spoj s diodou je z notebooku který mám jako HTPC. Jde mi o to že budou svítit 3diody které budou podsvětlovat tlačítko pro zapnutí když bude notebook vypnutý, jakmile notebook zapnu, tak potřebuji aby diody nesvítili, aby osvětlení nerušilo.

Jak říkám jsem začátečník a potřeboval bych aby obvod byl co nejjedodušší a to i z důvodu protože na součástky bude málo místa. Děkuji



1.jpg
 Komentář:
Součástka - předek - zapojení bude na diodu D1

Stáhnout
 Soubor:  1.jpg
 Velikost:  46.29 kB
 Staženo:  95 krát


2.jpg
 Komentář:
Součástka - zadní část

Stáhnout
 Soubor:  2.jpg
 Velikost:  41.46 kB
 Staženo:  91 krát


5.jpg
 Komentář:
Popsáno v blocích co chci.

Stáhnout
 Soubor:  5.jpg
 Velikost:  28.87 kB
 Staženo:  87 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
frpr666



Založen: Dec 28, 2009
Příspěvky: 1051

PříspěvekZaslal: po říjen 10 2011, 18:02    Předmět: Citovat

citace:
Jde mi o to že budou svítit 3diody které budou podsvětlovat tlačítko pro zapnutí když bude notebook vypnutý, jakmile notebook zapnu, tak potřebuji aby diody nesvítili, aby osvětlení nerušilo.

Jestli dobře chápu situaci, pokud budete např. týden bez notebooku chcete, aby vaše tři ledky neustále svítily a vybíjely baterii ?

Jinak k vašemu black-boxu. Co kdyby jste to svázal optickou cestou, led-fototranzistor. Schéma fotospínače zde: (http://www.discovercircuits.com/DJ-Circuits/12vdnswitch.htm)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keempe



Založen: Dec 12, 2006
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: st říjen 12 2011, 5:28    Předmět: Citovat

Jj chápete to dobře, akorát že notebook už vlastně není notebook, bude zasazen do nové skříně kterou pro něj dělám a bude čistě jen jako přehrávač filmů k televizi a baterie v něm vůbec nebude, bude pracovat jen pokud bude zapojen do sítě.
Vím že to není moc dobré řešení a lepší by bylo koupit mikro ATX desku, ale nevyužitý notebook jsem měl doma a za mikro ATX desku bych musel platit další peníze + takhle získám další 15" monitor navíc.
Takže ty LED diody nebudou připojeny na baterii, ale na konektor do kterého se zapojuje baterie.

Jinak děkuji mnohokrát za rady, už jsem koupil http://www.gme.cz/cz/pc817b-smd-cos-reel-p523-171.html a o víkendu to napájím a pokud to celé nebouchne, tak bych poslal výsledné video jak to celé pracuje.

Chtěl bych vás ještě poprosit jestli by jste mi někdo nemohl vyjasnit jednu věc. Z konektoru pro baterii leze cca 19V, tak jsem si pro výpočet odporu pro sériové/paralelní zapojení diod vypočítal že odpor by měl být cca 5 kOhm, ale když ho připojím a naměřím voltmetrem napětí před i za odporem tak je stejné a to přibližně těch 19V a ne 6V které bych očekával.

Děkuji Keempe
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Andrea



Založen: Sep 07, 2007
Příspěvky: 9340

PříspěvekZaslal: st říjen 12 2011, 7:04    Předmět: Citovat

Chtělo by to nějaké alespoň minimální teoretické základy, třeba Ohmův zákon. Úbytek napětí na odporu je roven součinu odporu a proudu, který jím protéká. Když neprotéká proud, není ani úbytek napětí.

P.S.: Až budeš chtít založit vlákno "Jak jednoduše připojím LCD z notebooku na VGA výstup z PC", tak věz, že už se to tu řešilo (použij funkci Hledat) a jednoduše to nejde. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund