Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Logicky analyzator Zeroplus LAP-C
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: st červen 01 2011, 18:37    Předmět: Citovat

Mam to doma, zatim jsem LA nemel na cem poradne otestovat. Momentalne mam na stole rozdelane neco s IR dalkovym ovladanim, ale napr. dekodovani toho co leze z neznameho dalkace od TV karty je LA mnohem lepsi nez osciloskop.
SW vypada pomerne pouzitelne, nemam sice moc predstavu co bych mel ocekavat, ale na prvni pohled nic nechybi. Vzorkuje to opravdu 100MHz na vsech 16 kanalech, tedy ne jako nektere LA jez zvladaji max. frekvenci jen pri zapnuti nekolika malo kanalu a pri vsech klesa az o rad. Napis co bys chtel vedet, pokusim se odpovedet. Je dobre si stahnout demo SW, udelas si lepsi obraz.
Co se mi zatim nepozdava:
Malo pameti, pri 100MHz vyjde na cca 83ms se zapnutou HW kompresi. Ta komprese ale nebude zadny zazrak, na delku zaznamu nema vliv pocet kanalu ani slozitost signalu. Ale to je vse o cene, nechtelo se mi do toho vrazet moc penez.
Dal mi prijde neprijemne, ze pokud vzorkuju treba 1MHz, je cas zaznamu 8s a do uplynuti teto doby se na obrazovce neobjevi nic. Teda ne jako na osciloskopu kde se signal zobrazuje prubezne. Je mozne zaznam kdykoliv zastavit a prubeh se zobrazi, ale i tak je to u pomalych prubehu trochu pruda. Na druhou stranu se mi libi, ze staci najet kurzorem nad signal a hned vyskoci bublina s delkou pulzu. Pokud se to vleze, vypisuji se primo do signalu, ale u kratkych spicek je to velmi rychle, zadne zoomovani nebo nastavovani mericich bodu.
Co se tyce HW, pekna bila krabicka s jednim tlacitkem (run) a nekolika vcelku zbytecnymi ledkami. Hacky mi prijdou povedene, daji se bez problemu pripojit na piny pouzdra DIP i v patici. K LA dodavaji jen 2ks, ale doporucuji koupit dalsi - 20ks je za 19 eur.

Analyzatory protokolu stahnes podle tvych potreb (30ks v cene) a zaregistrujes na jejich webu na zaklade SN analyzatoru. Instalace byla misty ponekud zmatena ale zadavani seriovych cisel do kazdeho zvlast je ovsem pruda nejvyssi.

Udajne jde nejakou upravou knihoven zvysit frekvence az na 200MHz a prepajenim pameti zvysit jeji velikost, ale zatim ani jedno nepotrebuju, tak jsem to bliz nekoumal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kyori



Založen: Mar 26, 2011
Příspěvky: 211

PříspěvekZaslal: čt červen 02 2011, 13:11    Předmět: Citovat

termit256 napsal(a):
V Cine se dela vsechno, to je argument jako prase. Jake sondy, myslis ty hacky?
Ty si muzu koupit jake mi budou vyhovovat prece.
V cem konkretne vidis problem se softwarem?

Osobne bych LA se Sample Rate 100MHz asi neudelal, a myslim ze ani ty ne. Tipuju ze tam bude pouzit nejaky FPGA nebo ASIC obvod. 100MHz/16Channel do pocitace po usb proste nedostanes ani kdyby ses ...

Mas opravdu nejaky duvod proc zrovna tohle ne nebo tu jen tak placas svoje moudra?


Sondy nejsou hacky. Hacky si koupit muzes, ale to nic neresi. LA je obvykle zkladní hw, který má konektory, na který se připojí sondy, které upravují úrovně a na vstupech sond (od DUT) jsou ty kablíky s háčkama. Nemusí tam být vždycky háčky, může tam být a kabel se svorkami třeba pro DIL28 a přicvakneš se rovmou na obvod.

Co se týká software, to je druhá podstatná věc. Co všechno sw mí. Jestli umí jen barevně zobrazovat hranatý průběhy, tak toho moc není.
Třeba jihoafrický Janatek dělá dobrý LA jako přídavek k PC.

http://www.tiepie.com/products/Logic_Analyzers/LA-Gold-36/

Ale ani jejich software nemá podporu pro různé CPU. Já teda používám LA od Hewlett Packard, typ HP1663E, který mne přišel na Kč 4700.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kyori



Založen: Mar 26, 2011
Příspěvky: 211

PříspěvekZaslal: čt červen 02 2011, 13:20    Předmět: Citovat

termit256 napsal(a):
No kdyz programuju neco s MCU musim mit u toho comp tak jako tak Smile
A jine pouziti pro LA asi moc nebude.
Myslim ze se bude mnohem lip pracovat na 30" monitoru a ovladat mysi nez honit prubehy knoflikama na obrazovce 10x15cm.

Nasel jsem nejake videa prace s tim SW http://www.youtube.com/watch?v=UZOwXWC9Biw


Tak LA není zrovna ideální přístroj pro programování MCU. LA se používá na vývoj hadware digitálních obvodů. Obrovské použotí LA bývalo v dobách, kdy se moc nedělalo s MCU, ale používala se klasická logika.
Já používám LA například při vývoji desek pro VME bus, kde sleduju signály na výstupu desky na sběrnici. Obecn, dneska se LA používá při odlaďování digitálního hardware, kde sleduješ závislosti různých signálů.

Na testování různých protokolů CAN, LIN, I2C, HPIB, atd se dělají jednoduché testery ro PC, vyjdou leněji a umí více než univerzální LA.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: čt červen 02 2011, 20:09    Předmět: Citovat

Jake upravovani urovne sondama?
O tohle se stara LA, tedy pokud ne tvuj, muj ano.
Vsechno co tu doporucujes ma nekolikanasobne vyssi cenu nez jakou jsem byl ochoten do pristroje na obcasne pouziti investovat.

Jaka podpora pro ruzne CPU???

HP1663E byl na svou dobu urcite dobry pristroj, nicmene je to obrovska bedna s malou obrazovkou na kterou nemam misto, dost pochybuju, ze umi analyzu protokolu ktere v dobe vyroby neexistovaly a cena je na ebay kolem $600+clo+DPH. Porovnej to co vidis na obrazovce ty se screenshotem z meho monitoru na prilozenem obr.

LA Janatek mi pripada prave jako pristroj ktery umi zobrazovat jen prubehy, nikde jsem nenasel zminku o tom ze by umel byt jen I2C.

Ja pomoci LA neprogramuju MCU (nedovedu si predstavit jak), pouzivam ho na "odladovani digitalniho hardware" presne jak pises. Digitalni hardware bez nejakeho MCU apod. si dnes dovedu predstavit jen obtizne.

Jake levne a jednoduche testery mas na mysli? A co umi vic nez LA s analyzatory techto protokolu. Myslim ze je kravina hromadit desitky nejakych krabicek, kdyz to muzu mit vsechno v jednom, o tom ze by takove reseni bylo levnejsi dost pochybuju.
Tady je ukazka SPI, I2C a CAN, aby sis udelal predstavu jak vypada prace s protocol analyzerem.
http://www.zeroplus.ch/Bus_Files/SPI_EN01.JPG
http://www.zeroplus.ch/Bus_Files/IIC_EN001.JPG
http://www.zeroplus.ch/Bus_Files/CAN2.0B_EN01.JPG
Je to uz hezky rozkodovano, vcetne nejruznejsich start bitu, NRZI, bit stuffingu a podobnych kravin.



3.24.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  3.24.jpg
 Velikost:  233.3 kB
 Staženo:  166 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
GeorgeB



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 1213
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: čt červen 02 2011, 21:05    Předmět: Citovat

Docela se mi uvedený log. analyzátor líbí. Chtěl bych se zeptat kde jsi ho koupil, jestli je k tomu tedy těch 30 analyzátorů protokolu mít zdarma.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: čt červen 02 2011, 21:21    Předmět: Citovat

Koupil jsem na tigal.com, za asi 90eur.
Ty analyzatory byly asi nejaka promo akce, bylo to v eshopu uvedeno.
Pokud to tam nebude, se jich zeptej.
Tusim ze 5 nejakych zakladnich typu UART, I2C, SPI... je zdarna vzdy + 30 jakych si vyberes. Je u toho i obrazkovy navod na registraci jak pro blondyny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kyori



Založen: Mar 26, 2011
Příspěvky: 211

PříspěvekZaslal: pá červen 03 2011, 13:37    Předmět: Citovat

Analyzovat protokoly I2C, SPI, CAN, LIN asi neumi ani Janatek a k HP 1663 se to necha doprogramovat. Ale mnohem snazsi je pouzit digitalni osciloskop k analyze serioveho protokolu. Vetsina slusnejsich digitalnich PC osciloskopu umi analyzovat seriove protokoly. Viz treba PicoScope, TiePie engineering (oba co znam), nebo stolni GW Insteky (nektere) to take umeji.
Viz tady:

http://www.tiepie.com/software/MultiChannel/Protocol_analyzers
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jnd



Založen: Feb 21, 2010
Příspěvky: 53
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá červen 03 2011, 16:06    Předmět: Citovat

Kdo chce levný LA, tak můžu doporučit Open Bench Logic Sniffer od Dangerous Prototypes. Je to otevřený produkt, jsou k dispozici zdrojáky k SW i HW, vývoj SW stále probíhá, doplňků pro HW taky, podpora je dobrá.

Za $50 dostanete destičku, která umí 32 kanálů, z toho 16 je včetně bufferu, pro dalších 16 se dá dokoupit Buffer wing (v přípravě by měl být i ADC wing), max. vzorkování 200 MHz na 16 kanálů nebo 100 MHz na 32. Kablíčky s kolíčky se musí koupit zvlášť. Dnes už je odladěná volitelná RLE komprese a pracuje se na real-time schopnosti, kdy polezou do PC data průběžně (omezeno rychlostí USB řadiče). Jinak klient je celkem dobrý, asi to nebude dosahovat kvalit toho výše zmíněného, ale zase je k dipozici zdroj a můžete se připojít k jeho vývoji nebo si něco upravit podle sebe. Výhodou je taky provoz i na jiných OS než je Windows.

K zakoupení zde: http://www.seeedstudio.com/depot/open-workbench-logic-sniffer-p-612.html?cPath=174
Buffer wing pro dalších 16 kanálů: http://www.seeedstudio.com/depot/logic-sniffer-16bit-input-buffer-wing-p-721.html?cPath=174
Kabílky: http://www.seeedstudio.com/depot/open-logic-sniffer-probe-cable-p-619.html?cPath=178_180

Stránka projektu na DP: http://dangerousprototypes.com/docs/Open_Bench_Logic_Sniffer
Kromě toho mají i jiné zajímavosti jako jednodušší 4-kanálovou desku s hodinama 20 MHz max. http://dangerousprototypes.com/docs/Logic_Shrimp_logic_analyzer
nebo univerzální programovatelnou a skriptovatelnou pomůcku, zejména pro seriové protokoly Bus Pirate: http://dangerousprototypes.com/docs/Bus_Pirate (vše od nich je k zakoupení v Seeed Studiu)
a další projekty, doporučuji omrknout.

Stránka multiplatformního klienta, který je kompatibilní se všemi výše uvedenými deskami: http://www.lxtreme.nl/ols/
Podpora je pak na fóru DP v angličtině.

To je snad vše... Já od nich mám ten analyzátor a ještě k tomu Bus Pirate a za tu cenu jsem s nimi opravdu spokojen. Kdo potřebuje profi LA se všema funkcema co si dovede představit, tak si samozřejmě musí připlatit Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ezopaci



Založen: Apr 23, 2007
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: ne červen 05 2011, 13:54    Předmět: Citovat

Taky jsem koupil LAP. Zatim sbiram zkusenosti.
Prave jsem s nim narazil na jednu vec: LAP je asi citlivy na napajeni (z USB) !
LA mi tak nejak divne nekdy neukazoval spravna data + nikdy jsem nevidel TRIG udalost (hranu signalu). Kdyz uz bylo nejhur, otevrel jsem navod v HTML Smile, zadal "voltage" a vypadla na me info. ze LAP je doporucovano strkat do USB vzadu na PC a ne do zdirek na celnim panelu !
Samo jsem ho mel vepredu. Prepojil jsem dozadu a problem je vyresen.

_________________
Tomas


Naposledy upravil ezopaci dne st říjen 12 2011, 14:51, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kilovolt



Založen: Jan 29, 2011
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: po červen 06 2011, 8:45    Předmět: Citovat

Díky termit256 za odpověď. Demo jsem si nainstaloval, vyzkoušel a zdá se mi to pro moje potřeby dostatečné, tak jsem LA hned objednal. Dnes by mi LAP-C 16032 měl dorazit.

Mám to na vrtání ve starých osmibitech a občasný vývoj zařízení s MCU, nároky nijak vysoké. Stačilo by mi vzorkování do 30 Mhz. Spíš bych uživil víc kanálů, ale to jsou už úplně jiné peníze.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hotovson



Založen: Oct 06, 2009
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: út říjen 11 2011, 17:11    Předmět: Citovat

dovoli bych si upozornit na http://pandatron.cz/?2699&logicky_analyzator_saleae
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
caven



Založen: Aug 15, 2006
Příspěvky: 417

PříspěvekZaslal: ne leden 15 2012, 13:40    Předmět: Citovat

A má někdo nějakou zkušenost s LA Sigma od českého asixu ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund