Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

hybridní zesilovač
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
misoj286



Založen: May 11, 2010
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: pá květen 06 2011, 12:57    Předmět: Citovat

Zásadný problém tohoto zosilňovača je, že na každom koncovom tranzistore je trvalá výkonová strata približne 100W
a to aj pri minimálnej hlasitosti. Aby nezhoreli je nutné obidva tranzistory chladiť naozaj veľkým chladičom, prípadne aj ventilátorom.
Myslím si že veľa ludí čo robí tento zosilňovač si toto neuvedomuje a preto im zhorí hneď po zapnutí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ivan_Ryger



Založen: Mar 02, 2005
Příspěvky: 1273
Bydliště: Bratislava, Petrzalka

PříspěvekZaslal: pá květen 06 2011, 13:47    Předmět: Citovat

páni, chyba je tam tá, že pred nažhavením elektrónok tečie tranzistormi veľký priečny prúd, ktorý ich spoľahlivo odfajčí. Doplňte tam obvod, aby pripojil napätie na koncové tranzistory po nažeravení, a potom to snáď pôjde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12348
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: pá květen 06 2011, 14:46    Předmět: Citovat

Původně to mělo značně jiné koncové trandy a mám pocit, že 30 nebo 50W.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michail



Založen: Apr 07, 2011
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: pá květen 06 2011, 19:16    Předmět: Citovat

děkuji za všechny odpovědi . Zkusím ještě hledat něco zbastlím a dám vědět
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: so květen 07 2011, 13:52    Předmět: Citovat

Kdo odebíráte PE/AR tak jistě víte, že v posledním čísle je zapojení hybridního zesilovače, ale obrácené konstrukce než řešíte. Jako invertor a budič slouží dvojitý OZ NE5532, nepo lépe OPA2604. Jeden OZ v pouzdře je zapojen jako invertující, druhý jako neinvertující zesilovač se stejným zesílením, vstupy paralelně a výstupy se budí dvojice EL84 v ultralineárním push/pull zapojení.

Když se ale podívám na ty omyly v tak zásadní a jednoduché části jako je zdroj, nevím co si mám o autorovi myslet. Hlavně že celková filtrační kapacita v anodové větvi je 2000uF (při odběru nějakých 220mA), za to žhavicí napětí čtveřice EL84 je JEDNOCESTNĚ usměrněno (při odběru přes 3A). Tohle skutečně hranice mého chápání přesahuje.

Jinak jsem se díval do Lampárny (i přes nevalnou úroveň této publikace tuto knihu mám, prostě proto že obor sleduji) a to schéma je převzaté odsud, či spíše to Vlach převzal už odjinud a okopíroval. S tím rozdílem, že v Lampárně je ve schématu i zpožďovací obvod s 555, který připojí repro až po nažhavení E88CC. I tak bych se obával o zničení IRF9540 během nažhavovací doby elektronky.

Osobně smysl takových zapojení nechápu. Použít elektronku zřejmě proto, že je to "in", tedy v módě, a konec zkazit SPÍNACÍMI trandy, určenými do pulsních zdrojů? Myslím že hybridní zapojení měla smysl, ale obrácené koncepce. A to v době, kdy nebyly dostupné dostatečně výkonné koncové trandy. Tedy se použil tranzistorový předzesilovač a elektronkový koncový stupeň-viz Music 130 apod. V dnešní době bych se do takových řešení nepouštěl. Pokud v tom vidíš možnost vyhnout se výstupáku, tak si rovnou postav zesilovač polovodičový a vymalováno.

A když elektronky, tak komplet a se vším všudy. S výstupákem, magickým okem a usměrňovačkou v anodovém zdroji. Polovodiče použij jen k usměrnění, event. stabilizaci žhavení vstupních elektronek, k usměrnění signálu pro magioko a k získání ovládacího napětí (přepínání signálu relátky na plošném spoji je určitě lepší, než tlustá forma signálových kabelů k přepínači, nabízí se i možnost vypínat a tedy šetřit elektronky v RIAA preampu např. při poslechu CD).

A z vlastní zkušenosti mohu říct, že dvě EL84 v push-pullu na kanál jsou na poslech v pokoji až až a stačí i na hlasitý poslech ještě s velkou výkonovou rezervou. Mám to takhle doma už pár let, 2x 15W, bedny ALR-Jordan Classic 2. Stačí dát Volume tak na trojku (desítka je max.), pustit třeba Accept a sousedi začnou dupat a bouchat do topení Twisted Evil Twisted Evil .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12348
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: so květen 07 2011, 16:25    Předmět: Citovat

Dovolil bych si nesouhlasit, hybridní zesilovače mají své opodstatnění. Ale mám tím hlavně na mysli dobře udělané hybridy, nikoliv soustavně přežvýkávané konstrukce z netu.

BTW, úspěšné jsou třeba zesilovače Ampeg SVT 3 až 6 a další, kde je na konci hromada IRF buzených kaskódou - dělat tyhle výkony v elektronkách by znamenalo velké problémy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jakubrosler



Založen: Jun 16, 2009
Příspěvky: 200

PříspěvekZaslal: so květen 07 2011, 19:43    Předmět: Citovat

Jaký smysl má ta vakuová usměrňovačka? Mně přijde, že kromě estetického dojmu a pozdějšího náběhu anodového napětí to přináší jen komplikace. Pokud to chci usměrnit dvoucestně, potřebuji trafo se dvěma sekundáry, většinou navíc další vinutí pro žhavení, mohu na to připojit jen omezenou kapacitu a navíc se na ní tvoří velký úbytek napětí.

Přivítám názory zkušenějších.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: so květen 07 2011, 21:24    Předmět: Citovat

Jaký má smysl? Usměrňuje anodové napětí a krmí tedy všechny elektronky přístroje Laughing Laughing . Sekundár musíš vinout dvojmo, za to stačí slabším drátem-každé vinutí pracuje jen v jedné půlvlně. Ale vážně, hlavním důvodem proč ji používat jsou dva. Jednak postupný náběh anodového napětí, kdy zdroj naběhne do již nažhaveného přístroje a napětí na ellytech tolik nestoupá. Jednak také snaha o dobové řešení, možná jakési staromilství.... Někdy i vzhled, hlavně třeba taková AX50. Za provozu to mezi anodou a katodou krásně fialově září. Ale ta je rtuťovými parami plněná, tedy není vakuová Laughing .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EL34



Založen: Sep 21, 2009
Příspěvky: 621
Bydliště: Chrast u Chrudimi

PříspěvekZaslal: ne květen 08 2011, 8:35    Předmět: Citovat

Usměrňovací lampy jsou fajn.
Docela problém je relativně malý usměrněný proud.
Třeba častá EZ81 má psáno v dvojcest. zapojení 150mA.
Při takovym proudu je jasné že ta lampa brzy odejde..
Je sice možno u ní spojit anody a pak pro dvojcestné usmernení použít dve EZ81. ale i tak proste je ta lampa namáhaná jak svině.

Už to že většina použitých usměrnovaček je celá černá a mají také díry v katodě a oloupanou emistní vrstvu svědčí o tom že to s zivotností bude špatné.Ta lampa prostě dostává na prdel..

Zkoušel jsem graetz zapojení čtyř PY88.. Výsledky docela dobrý. Jde to žhavit z autotrafa 220/120. s žhav. vlákna do série.

Nebo skusit PY500, německou LG12..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne květen 08 2011, 10:33    Předmět: Citovat

EZ81 je buď pro konec s dvojicí EL84 v push-pullu mono, nebo se dvěma EL84 v single-endu stereo. To ukrmí naprosto v pohodě, včetně invertoru, korekcí a event i RIAA stupně. Teď jsem se díval do svého single-endu s EL84, po nějakých 5 letech celkem častého provozu je původně nová EZ81 JJ (možná jsem jeden z prvních kdo si ji tehdy koupil Laughing ) uvnitř docela začernalá, ale anodové napětí je pořád cca 305V, takže její Ri zatím moc nestoupá. Ona dostává dost, ale především při startu přístroje. Když ještě není plně nažhavená a přitom už musí ládovat všechny ellyty v přístroji a zároveň teče již i provozní anodový proud. Tehdy dostane opravdu pořádný záhul, taky se jí anody na okamžik fialově rozzáří. Ale potom už s těmi cca 120mA nemá problém. První ellyt mám 47uF, takže nepřekračuju katalogové hodnoty.
Pro větší odběr tu máme GZ34, ta zvládne stereo se dvěma EL84 v push-pullu na kanál, nebo mono cca 50W se dvěma EL34. Nebo tu již zmíněnou AX50.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
zdenoeddie



Založen: Oct 31, 2007
Příspěvky: 2493
Bydliště: uz len Presov :)

PříspěvekZaslal: ne květen 08 2011, 11:18    Předmět: Citovat

Pre EL34 PP a podobne som si pozhanal DCG4/1000 Laughing
AX50 nemozem zohnat nikde, Dratak nemame 3-4ks volne? Embarassed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne květen 08 2011, 11:40    Předmět: Citovat

AX50 mám jednu jedinou v šuplíku. Občas se objeví spíše na E-Bay. DCG4/1000 tu mám taky několik, ale nikdy jsem je zatím nepoužil, nemám pro ně trafo. Pak tu mám ještě dvě UA1A. Ty se používaly ve zdrojích zesilovačů pro rozhlas po drátě, zdroj dával 5kV/1A (!!!). Kvůli jejich časté poruchovosti za ně Tesla později vyráběla náhrady s polovodičovými diodami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
zdenoeddie



Založen: Oct 31, 2007
Příspěvky: 2493
Bydliště: uz len Presov :)

PříspěvekZaslal: ne květen 08 2011, 21:14    Předmět: Citovat

Na ebayi ano, len tie ceny niekedy su zbesile. Preto som sa vrhol na tie DCG, a dostal som aj pekny ponuku na PY500, takze aj s nimi mozno niekedy nieco stvorim Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund