Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Výmena ANP935 za ANH200

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
somorastik



Založen: Oct 31, 2007
Příspěvky: 427

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 12:08    Předmět: Výmena ANP935 za ANH200 Citovat

Ahoj,
Začali ma zaujímať magnetofony, a rozhodol som sa vymeniť zničenu hlavu na Tesla B3 a prípadne asi aj na B700 ktora sa mi dostala do rúk ale musim ju ešte odskušať.
Čo treba dodržať pri výmene ANP935 za ANH200.
Čítal som že ANH200 je tvrdená hlava. Je na výmenu vhodná? Je kvalitnejšia ako ANP935?

Budem kupovať stadeto:

http://neon.e-servisy.cz/


Prípadne viete mi poradiť kde v BRNE sa dajú nájsť magnetofonové, pásky a hlavy?
Čítal som že ľudia chodia do obchodu COMPO, ale cez google ho neviem nájsť.

Ďakujem za pomoc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keemo



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 5216
Bydliště: Ostrava, Bratislava

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 12:52    Předmět: Citovat

nejake info tu: http://starestroje.blog.cz/0709/tesla-b73-hifi-nove-hlavy
http://starestroje.blog.cz/0809/typy-magnetofonovych-hlav

Co sa tyka nakupu veci na mgf,tak uz asi jedine aukro.
Compo-obchod v prahe,byvali v pasazi na karlovom namesti.uz tam ale niesu.eshop snad mali ale veci na mgf viedli iba na predajni.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18675
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 13:41    Předmět: Citovat

Sám bych koupil větší množství přivíjecích spojek - neběhaných na B 11x.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
somorastik



Založen: Oct 31, 2007
Příspěvky: 427

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 17:49    Předmět: Citovat

Okej, staré stroje som pozeral je tam mnoho ale roztratených info v rôznych príspevkoch.

Myslel som niečo také že, či su vobec tie hlavy v daných magnetofonoch na vymenu vhodne. A potom ako ich nastaviť ked už tam budú založené. 1khz 9,53 cm/s 100mV?

Dakujem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DKL



Založen: Mar 11, 2004
Příspěvky: 377
Bydliště: Sever jižní Moravy

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 18:42    Předmět: Citovat

Všechno o vhodnosti či nevhodnosti je popsáno v těch odkazech. ANH200 je hlava záznamová, pro reprodukci je tedy málo vhodná. Budeš se muset smířit s menším kmitočtovým rozsahem a asi i menší hlasitostí. Ta nejspíš půjde dohnat zvýšením zisku ve snímacím zesilovači, samozřejmě tím naroste úměrně jeho šum.
Pro přesné výškové ustavení hlavy je třeba pásek s mezistopým záznamem a pro nastavení kolmosti kolmostní celostopý záznam. Pokud se smíříš s nějakou mírnou nepřesností tak se výška hlavy nastaví tak aby horní stopa lícovala s horním okrajem pásku a kolmost nastavíš podle záznamu který byl nahrán zaručeně dobře seřízeným magnetofonem a to tak aby měl přehrávaný záznam co nejvíce výšek. Nejmarkantnější je to na stereofonním záznamu reprodukovaném tak aby obě stopy byly při reprodukci sloučené. To jde u některých magnetofonů současným stisknutím tlačítek obou stop, u některých naopak v klidové poloze všech tlačítek.
Dívám se a mají v tom obchodě i originální ANP935. Tak to bych neimprovizoval a koupil přímo ji. Na Aukru bývá dražší...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19540
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 20:01    Předmět: Citovat

ANH200 bude hodně špatně snímat, je optimalizovaná pouze pro záznam, a proto má:
1. zbytečně velkou, tedy pro snímání nevhodnou, zadní vzduchovou mezeru, aby se jádro nedostalo do oblasti magnetického nasycení ve špičkách součtu okamžitých hodnot předmagnetizačního a modulačního proudu při záznamu. Ta snižuje citlivost při snímání.
2. širší čelní štěrbinu (nevyžaduje se dodržení přesné šířky vzduchové mezery, jako u hlavy snímací, kde je šířka štěrbiny mimořádně sledovaným parametrem), protože pro záznam je důležitá hrana pólového nástavce na odběžné straně a pro demagnetizaci (tedy úbytek už nahraných výšek) čas, za jaký se pásek se záznamem dostatečně vzdálí od téhož pólového nástavce, čili úhel opásání. Ten samozřejmě souvisí s tvarem čela hlavy. Ovšem šířce štěrbiny v čele je nepřímo úměrný horní mezní kmitočet, který hlavou půjde snímat...

ANP935 je sice kompromis, zato svým způsobem geniálně navržený tak, že při záznamu se nelinearita způsobená sycením jádra projeví až při takovém přebuzení, že to nelinearita charakteristiky pásku a často i záznamového zesilovače "přeřve". Její přední štěrbina má mechanickou šířku zaručovanou pod 3,6um, t.j. efektivní šířku pod 4,7um - tomu odpovídá při rychlosti pásku 9,53 cm/s kmitočet nad 20kHz, jehož celá vlnová délka se vejde přesně do šířky štěrbiny a hlava signál "nevidí" vůbec (pokles amplitudy v [dB] se blíží nekonečnu).
Při snímání má hlava ještě přijatelnou citlivost (cca 420uV / 1kHz při pásku optimálně vybuzeném sinusovým signálem na 0dB). Samozřejmě vyšší citlivost by bodla, ale té se nedalo dosáhnout jinak, než zvýšením počtu závitů vinutí hlavy, což by vyžadovalo tenčí drát a tedy větší sériový odpor systému, s vyšší indukčností by se zvýšily nároky na zdroj konstantního záznamového proudu.

Nehodláš-li už nahrávat, dej tam ANH210, ta je optimalizovaná pro snímání především tím, že nemá zadní vzduchovou mezeru a proto výstupní napětí je větší. Mimoto má i tenčí přední štěrbinu, čímž se štěrbinový efekt posunul k vyšším kmitočtům, než ANP935, jen k záznamu se nehodí právě pro chybějící zadní vzduchovou mezeru; pokud by byla řeč o záznamu kvalitním, tak to už vůbec ne.

Zkrátka ANP935, vyvinutá a zavedená do výroby v roce 1963, je nenahraditelná, leda bys se vzdal jedné z funkcí magnetofonu.
Pro informaci - co dokázala vestavba této hlavy do ruských nebo polských magnetofonů udělat s jejich kmitočtovým rozsahem, se mi nechtělo věřit, i když šlo o stroje o 20 let mladší, než hlava... řekl bych, že patří ke špičce z toho nejlepšího, co Tesla kdy vyrobila...


Naposledy upravil Hill dne pá leden 21 2011, 20:56, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9669
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 20:04    Předmět: Citovat

pokud chceš za každou cenu experimentovat a použít tvrdou (long-life) hlavu tak tam dej ANH 210 - snímací pro B115, B116. no já bych zůstal u origo ANP 935 ktera se sehnat dá nebo vymontovat z nějakého vraku řady Tesla B4, B5, B70, B90 nebo B100
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
somorastik



Založen: Oct 31, 2007
Příspěvky: 427

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 20:34    Předmět: Citovat

HILL ďakujem za vysvetlenie. Pozeral som si iné tvoje príspevky a dúfal som že zareaguješ.
Ostávam pri ANP935. Avšak výmena hlavy je jedna vec a jej nastavenie vec druhá. Pásek s kolmostním či mezistopým záznamem nemám. A tak presne nastaviť to bude asi problém.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Harry.pa



Založen: Apr 26, 2006
Příspěvky: 372
Bydliště: Znojmo

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 20:39    Předmět: Citovat

ANH200 jsem použil jako náhražku jednou v B101 a výsledek nebyl až tak špatnej, jak jsem čekal. Kupodivu to přehrávalo líp, než s ANH210 (asi sehrála roli vyšší indukčnost ANH210). Možná jsem natrefil na kus z užší štěrbinou, výšek tam bylo celkem dost. Takže, pokud chceš i nahrávat, ta zvol právě tuto. Pokud chceš jen přehrávat, tak raději snímací ANH210, ale s touto opravdu nic nenahraješ. Jádro hlavy bude přesycené a nahrávka velmi zkreslená.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Harry.pa



Založen: Apr 26, 2006
Příspěvky: 372
Bydliště: Znojmo

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 20:50    Předmět: Citovat

Co se týče nastavení kolmosti, tak mě se osvědčilo si na stopro dobrém magnetofonu nahrát do obou stop mono signál bohatší na výšky a na seřizovaném magnetofotu též v režimu mono (obě stopy sloučené) nastavovat kolmost. Reakce na nastavaní je velmi ostrá a proto lze kolmost velmi dobře nastavit a pokud slyšíš kolísat výšky, tak Ti to leccos napoví o (ne)kvalitě vedení pásku. Toto lze použít i u kazeťáku, akorát ty reakce jsou míň strmé vzhledem k blízkosti obou stop.
Svislou polohu lze nastavit i opticky, a to tak, aby okraj stopy levého kanálu přesahoval přez okraj pásku max. 0,1mm.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19540
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá leden 21 2011, 21:49    Předmět: Citovat

To není ideální způsob nastavení.

1. souhlasným otáčením všemi třemi šroubky nastavíš výšku hlavy tak, abys z horního systému hlavy viděl nad okrajem pásku maximálně 0,1mm (na to stačí lupa).
2. předním a zadním šroubkem (navzájem v opačném smyslu) nastavíš čelo hlavy tak, aby bylo v zákrytu s tónovým hřídelem (ostatně jako všechny ostatní plochy tónové dráhy, po nichž jede pásek. Přitom se může změnit výška hlavy, proto zopakuj postup od 1.

Když se jeví výška i rovnoběžnost čela v pořádku, vezmi spolehlivě dobře nahraný pásek a bočním šroubkem nosníku hlavy nastav co nejvýraznější výšky (firemní měřicí pásek by byl přesnější, ale když není, tak co už?) na okrajové stopě. Pak je zkontroluj i na vnitřní stopě a šroubek pak nastav do kompromisní polohy mezi optimálním nastavením pro obě stopy.

Teď to zkontroluj od bodu 1.

Pokud máš jistotu, že štěrbiny hlavy, kterou byl pásek nahraný, byly správně sfázované (tedy přesně pod sebou), použij jemné dostavení podle Habrika. Nemusí to tedy znamenat optimální kolmost štěrbin ani kompatibilitu s páskem nahraným na každém magnetofonu, ale většinou to vyhoví.
Toto nastavení na přesnou fázi mezi levým a pravým kanálem je daleko užitečnější u kazet, protože je musí být možné přehrát monofonně půlstopou hlavou jedinou štěrbinou vcelku. Středy štěrbin hlavy tedy musí ležet v jedné přímce a vzhledem k menší šířce stop není kolmost štěrbin stereofonní kazeťákové hlavy zdaleka tak kritická, sfázování na mono je tam důležitější.
To u cívkáče nehrozí, protože by postrádalo smysl nahrávat monofonní signál do dvou stop současně, když od počátku čtvrtstopého záznamu lze používat pro mono každou stopu zvlášť. Když už dvě stopy, tak stereo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Harry.pa



Založen: Apr 26, 2006
Příspěvky: 372
Bydliště: Znojmo

PříspěvekZaslal: ne leden 23 2011, 10:26    Předmět: Citovat

Ono je to právě věcí názoru, protože ne vždy se použil stereo záznam jen pro poslech, ale někdy se z něj dělala i kopie na mono magnetofon. Potom je ta fáze mezi stopami mnohem důležitější, než většinou zanedbatelná nepřesnost kolmosti jednotlivých stop. Proto jsem taky zmínil ten "stopro dobrý" magnetofon. Osobně jsem narazil jen na jednu hlavu ANP958 z bazaru, u které byla každá stopa jinak kolmá a pro mne zcela nepoužitelná.
Další problém by nastal při přepisu na stereo kazetu a následné reprodukci na nějakém mono kazeťáku.
Je fakt, že dnes už snad výše uvedené případy nepřipadají v úvahu a pokud ano, tak fázi mezi kanály lze celkem jednoduše upravit na PC.
Tolik k tomu, proč používám zmíňený způsob seřízení, a proč to po svých pokusech považuji za menší zlo. Je na každém, jestli preferuje přesnou kolmost, nebo dodržení fáze za cenu možné menší nepřesnosti kolmosti. Osobně kladu důraz na fázi stop hlavně u tříhlavých strojů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund