Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

CTV287, vypadava farba

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kassquit



Založen: Apr 25, 2008
Příspěvky: 169

PříspěvekZaslal: ne prosinec 12 2010, 20:08    Předmět: CTV287, vypadava farba Citovat

na ctv287stereo vypadava farba, obraz inak nestraca kvalitu, vsetko je ok, len s periodou cca 10-15 sekund farba ide a zas na 10-15 sekund farba vypadne a obraz je ciernobiely.

nejaky napad co to moze sposobovat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8804
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: ne prosinec 12 2010, 21:05    Předmět: Citovat

Mně by spíše zajímalo, jaký nápad máš ty - a co o telkách víš (kromě toho, že se na ně čumí) - třeba co jsi kde naměřil?
_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kassquit



Založen: Apr 25, 2008
Příspěvky: 169

PříspěvekZaslal: ne prosinec 12 2010, 21:25    Předmět: Citovat

kokun napsal(a):
Mně by spíše zajímalo, jaký nápad máš ty - a co o telkách víš (kromě toho, že se na ně čumí) - třeba co jsi kde naměřil?


ja som si myslel ze toto je poradna pre amaterov a zaciatocnikov, nie spovednica, alebo miesto kde sa budeme vytahovat, co kto vie a kto ma aky velky merak a kolko kanalovy osciloskop.
Ja som bol dnes u kamosa, videl som co mu robi TV. Tak som sem dal otazku, ak mi niekto povie nieco realne opravitelne, co sa da poriesit u neho na mieste, tak sa v tom mozem trochu povrtat. Ak si to mam doniest domov a osciloskopom sledovat kde su ake priebehy, to sa na to mozem vykaslat.

Verim ti, ze ty sa pozries na vypnuty TV kdesi na polici a je ti jasne kam siahnut a TV zas bezi, ja nie som taky guru a preto pisem sem v ocakavani, ze sa nieco dozviem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Burajko



Založen: Aug 21, 2009
Příspěvky: 1809

PříspěvekZaslal: ne prosinec 12 2010, 21:30    Předmět: Citovat

Naco sa chces v tom vrtat ,ked tomu ani nerozumies, a ani sa ti nechce merat priebehy?
_________________
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mysteri



Založen: Mar 12, 2008
Příspěvky: 2925
Bydliště: Považie - Vorošilovo

PříspěvekZaslal: ne prosinec 12 2010, 22:55    Předmět: Citovat

kassquit napsal(a):


Verim ti, ze ty sa pozries na vypnuty TV kdesi na polici a je ti jasne kam siahnut a TV zas bezi, ja nie som taky guru a preto pisem sem v ocakavani, ze sa nieco dozviem.

Toto je práveže ten klasický problém pohľadu na vec od ľudí, ako si TY! Každú závadu spôsobuje podľa Teba vždy len tá jedna-jediná, konkrétna súčiastka... Cool
1, nejde telka vôbec: To je iba vadný vypínač Laughing
2, zvuk ide, obraz nie: To je vadná obrazovka Laughing
3, nejde farba: Treba doplniť toner Laughing Laughing

citace:
nejaky napad co to moze sposobovat?

Hociktorá súčiastka v obvode dekódovania PAL, alebo v obvode farbonosného signálu /kondík, integráč, tranzistor, odpor, prípadne zlé napájanie týchto obvodov/. STAČÍ Question Evil or Very Mad


Naposledy upravil Mysteri dne ne prosinec 12 2010, 23:10, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PeteBurns
Zablokován


Založen: Oct 08, 2007
Příspěvky: 2578

PříspěvekZaslal: ne prosinec 12 2010, 23:09    Předmět: Citovat

Tiež som kedysi vŕtal do telky s týmto istým problémom, veľmi ochotne mi poradil Hill, aj keď veľa detailov je ťažké pochopiť, je ťažké sa tomu tak podrobne rozumieť ako Hill a podobní, ale dúfam že sa nenahnevá, ak tu vložím jeho odpovede, tiež ma zaujímalo, kde môže byť príčina, nie ktorú súčiastku vymeniť...takže v tomto duchu si myslím, že je škoda si to nechať pre seba, ak je toho moc, tak to zmažem, ale je to určite hodnotnejšie ako kopec vlákien ľudí, ktorí tomu nerozumejú a nemajú potrebné info takto pokope, aspoň ich bude kam odkazovať Wink

Když televize nejde vůbec, je to daleko jednodušší najít závadu, než když dělá jen něco.
Vynech kanálový volič i obrazový díl, rozklady a vychylovací obvody, procesor, stejně tak i modul RGB. Když dojde černobílý obraz na obrazovku, v těchto modulech nemůže být porucha.
Je to v barvovém dekodéru.
V analogovém signálu se vysílá na frekvenci 4,433MHz od nosné obrazu signál barvy PAL. Modulace je kvadraturní amplitudová. Před začátkem každého řádku se vysílá 10 period signálu odpovídajícího 100% syté zelené barvě (PAL burst). Jeho amplitudou se řídí jednak sytost barev a jednak odpínač barvy (je-li slabší, než něco, dekodér se zablokuje). A jeho fáze synchronizuje oscilátor obnovovače barvonosné tak, aby udržel stejnou fázi po dobu následujícího řádku. A v dalším řádku překlopí fázi červeného vektoru o 180°. Je to, jako když na vysílací straně běží v lichém řádku zleva doprava setrvačník, na kterém je duha, a dělá nějakých 272 otáček na řádek. A zrychluje a zpomaluje podle momentální barvy. V televizi běží druhý setrvačník a v něm je dírka. Ten běží konstantními otáčkami, takže za jeho dírkou se barva z vysílače mění. Vlevo od viditelné části řádku se ale srovná burstem tak, aby jím byla vidět ta zelená barva. Ta je referenční.
Ale ouha - v sudém řádku se musí točit obráceně. Tím se kompenzují chyby přenosu - případný trvalý posuv jedním směrem bude vykompenzovaný v sousedním řádku trvalým posuvem ve směru opačném...
Zpět k dekodéru: vypadnutí barvy může způsobit:
- chybějící impuls SSCI.
- chybějící vertikální zatemňovací impuls v dekodéru, pokud se impuls SSCI vytváří až v dekodéru složením impulsu SCI (sandcastle) a impulsu V
- klíčovací jehla impulsu SCI není správně načasovaná nebo chybí (dekodér nedostává informaci, že má pustit barvu, protože v době jehly se nevyskytl burst)
- oscilátor obnovovače barvonosné nelze zasynchronizovat (ty pomyslné setrvačníky ve studiu a v televizi se netočí přesně stejnou rychlostí) - při malé odchylce se pomalu "přelévají" barvy v obrazu, při velké se zvrhávají barevně vodorové pruhy. Čím víc pruhů, tím větší odchylka.
To si ale dekodér kontroluje, takže pro naladění se musí nuceně barva pustit a zablokovat synchronizaci burstem
- chybějící napětí pro řízení sytosti barvy (sytost se nemusí řídit už v dekodéru, může se řídit ziskem červeného a modrého kanálu už před "dopočítáním" zelené nebo ziskem všech tří kanálů RGB až na konci)
atd atd.
A tím asi skončím. Tohle jsem se totiž učil za pomoci TV bible TELEVIZNÍ TECHNIKA od Víta asi dvacet let na všech možných televizích a nejrůznějších zapojeních dekodérů. A podle nějakého CUC schéma hledat nebudu a naučit tě všechno nemůžu.
Ale častá závada u Grundigů jsou konektory desek. Takže tam nejspíš chyběl buď chrominanční signál na vstupu nebo impuls S(S)CI, co já vím, jaký v této televizi běhá... teď už to nezjistíš, když to funguje.

TDA3505 není dekodér PAL. Je to barvová kombinace s budiči koncových stupňů RGB, automatikou měření stavu obrazovky. Na základě toho se stará o udržování vyvážené úrovně černé, souběh charakteristik elektronových trysek v celém rozsahu stupnice šedé (aby černobílý obraz byl bez ohledu na jas černobílý, bez barevné odchylky, jinak ani barevný nebude správně) a kompenzaci svodových proudů v obrazovce. To všechno dělá pomocí tří řádků (červeného, zeleného a modrého), které si postupně pouští do obrazovky nad viditelnou částí obrazu v každém půlsnímku - když si stáhneš svislý rozměr, uvidíš je.
Současně kontroluje maximální proud obrazovky, při jeho překročení omezí kontrast, protože úroveň černé je pevně nastavená regulací jasu a proud obrazovky je závislý na kontrastu (roste podle napětí strměji, než kvadraticky, na dvě celé druhou, aby vznikl dojem, že jas stoupá lineárně).
Nadměrně jasné jednotlivé body, pokud střední proud ještě nevolá po omezení, ztmaví jen místně tím, že ubere nastavení jasu jen pro daný bod.
To znamená, že je v něm také řízení jasu (pro všechny tři budiče RGB konců zavádí úroveň černé, na kterou se upíná střední úrovní impulsu SSCI; černá se totiž v barevných televizích musí vytvářet uměle, aby byla stabilní, nelze ji dost dobře vzít z přijímaného signálu, to by se měnila sytost barev, protože kvůli dekódování barev je problém přenášet stejnosměrnou složku jasového signálu, proto se vychází z toho, že před a za synchronizačním impulzem je úroveň černé, tak se v televizi zavede uměle a jasový signál se na ni jakoby "postaví" - v této televizi se klíčuje na úroveň černé na třech místech, čímž se obvodové řešení televize o dost zjednodušilo).
Z dekodéru barev sem přicházejí signály R-Y a B-Y. Následuje odporová matice, na níž se správným poměrem odporů získají signály R'-Y, G'-Y a B'-Y. Zelený signál je totiž při kódování zčásti přičtený k modrému a zčásti odečtený od červeného signálu, směšovací poměry jsou normalizované a pro SECAM i PAL stejné, pro NTSC jsou celkem nevýznamně odlišné a vzhledem k vlastnostem kódování NTSC nepodstatně (never the same colour, diváku, máš na NTSC televizi knoflík TINT, dorovnej si barvu sám).

Signály RGB se totiž před kódováním musí smíchat v takovém poměru, aby obraz přijímaný černobílou televizí vypadal přirozeně. Jasový signál se tedy získá smícháním: UY=0,3UR+0,59UG+0,11UB - a máš signál, který jasově odpovídá tomu, co předtím zvládalo černobílé studio.
Bylo to nutné kvůli kompatibilitě, hodně lidí ještě dlouho mělo jen černobílou televizi.
Tak máme jasový signál Y a signály RGB. To jsou čtyři proměnné veličiny. Pro výpočet tří neznámých (potřebujeme přece RGB nakonec v televizi) ale stačí tři rovnice, tedy stačí přenášet tři signály. Naštěstí. Zde je jednou z proměnných černobílý signál, ten už máme namíchaný, takže barvový signál musí vystačit se dvěma informacemi, aby se v matici z nich daly vysčítat a vyodečítat barvové složky.
Takže se namíchá:
nové UR=0,7UR+0,59UG-0,11Ub a
nové UB=0,89UB-0,3UR-0,59UG.
(Když si tam dosadíš UR=UG=UB, to je stav černobílého obrazu nebo nepestré šedé až bílé plochy v obrazu barevném, vyjde ti u obou signálů nula. Tyto směšovací poměry jsou konstantní, takže není problém zpětně obnovit signály RGB).
Následuje řízení amplitudy všech tří signálů RGB, tedy barevné sytosti, protože černobílý signál ještě není přítomen, ten se přičte až v další matici. Nakonec jsou tam tři zesilovače konečně hotových signálů RGB. Řízením jejich zisku se mění kontrast a signály jsou tu upnuté v době mezi řádkovým synchronizačním impulsem a začátkem viditelného řádku na úroveň černé. Tuto úroveň lze měnit regulací jasu.
Ještě jsem zapomněl na přepínač zdrojů signálu v TDA 3505: umožňuje připojit ze SCARTu signály RGB a Y (předtím se buď ze signálu Y oddělí synchronizace, jinak se přenáší se zelenou barvou), třeba z videa nebo satelitu. TDA3505 dalšími vstupy umožňuje taky vklíčování teletextu, OSD a jiných ptákovin do obrazu.

Před RGB kombinací TDA3505 je obvod CTI TDA4565 - obsahuje zostřovač barevných přechodů (zatím, co černobílých bodů lze vodorovně rozlišit na obrazovce 600-800, barevných lze přenést jen asi 170), barevná informace je "neostrá" a jen obarvuje větší černobílé plochy. Ostatně oko na dálku stejně malé barevné plošky vidí černobíle, tak stačí přenášet jen větší plochy a jimi obarvit černobílý obraz.
Jenže na rozhraní kontrastních barevných přechodů (například svislé pruhy: purpurová/zelená) je vlivem pozvolné změny bezbarvý pruh. CTI si pamatuje tu purpurovou tak dlouho, až se ustálí plná zelená, a teprve pak na ni přepne. Přechod je stejně ostrý, jako jasový, a při nezašuměném signálu vypadá obraz skutečně líp.
Ale bez tohoto zostření běhalo daleko víc TVP, důležitější je jedna věc - ten barevný přechod neprojde nulou hned, ale až po ustálení, tedy o kousek vpravo. Navíc jasový signál se vysílá se šířkou pásma 5MHz, chrominanční signál jen se šířkou pásma 1,3MHz (PAL), 1,4MHz (SECAM) - to znamená, že barevná informace je už v principu zpožděná za jasovou. Bez zpožďování jasového signálu by běžel po trávníku zelený fotbalista a více, než centimetr, vpravo od něj teprve dres. V TDA4565 je gyrátorová zpožďovací linka, kterou se čb obraz zpozdí tak, aby jasové přechody přišly do TDA3505 ve stejný okamžik s barevnými. Na rozdíl od předchozích zpožďovacích vedení umožňuje TDA4565 nastavení zpoždění napětím, a to v krocích po 90ns od 730ns do 1us, jemně se dá dostavit ještě o 45us. A, pokud by byl chrominanční signál ještě víc zpožděný (NTSC 3,5Cool, lze využít druhého výstupu jasového signálu, ten zpožďuje o dalších 180ns, což pokryje potřebu snad v každé televizi.

A konečně - to, co je před TDA4565, je teprve dekodér barev, ať už je to TDA4555 nebo něco jiného. Ten obsahuje krystal(y) pro obnovení nosné barvy 4,43MHz pro PAL, další krystal 3,58MHz pro NTSC a na vstupu laděné obvody filtru PAL či NTSC a obvodu CLOCHE pro SECAM. Ty si obvod přepíná podle identifikované soustavy. Jo, a kvadraturní demodulátory PAL a NTSC a dva demodulátory FM pro SECAM - tam se nosná nedá uvést, protože je jiná pro nulovou barvu v červeném řádku, jiná v modrém řádku. A hýbe se s barvou. V SECAMu se nevysílají barvy současně, ale střídavě ob řádek. Asi by šlo kmitočtovou modulací vysílat oba chrominanční signály současně, přece když jde v rádiu vysílat stereo..., jenže by byla potřeba daleko větší šířka kanálu, nosnou SECAM nelze totiž proložit s jasovým spektrem a v televizi zase hřebenovým filtrem rozdělit, není konstantní, tak se musí omezit ostrost čb obrazu a obarvení posadit "nad" ni. Aby byly k dispozici oba řádky současně pro detekci, je tam ještě ultrazvuková zpožďovací linka se zpožděním 64us, z níž se odebírá barvový signál právě o řádek zpožděný. Tak je například přímá modrá k dispozici se zpožděnou červenou, která se vysílala v minulém řádku.
V PALu se s výhodou této linky využívá ke kompenzaci přenosové chyby barevného tónu - jak jsem psal, v jednom řádku se vektor barvy točí vlevo, v druhém vpravo. Tak je v jednom řádku trochu napřed, než má být, ale v následujícím se o totéž zpozdí. Tak je v jednom řádku chyba do modra, v druhém do žluta. Z dálky se to slije, ale zblízka to dělá pěkné žaluzie. Tak se to prožene zase touto linkou a na konci se z obou řádků udělá průměrná barva. A je po chybě.
V NTSC 3,58MHz je kódování složitější, dekódování jednodušší, než v PALu (signál I se přenáší se šířkou pásma 1,3MHz, ale signál Q jen 0,5MHz, v barvovém trojéhelníku jsou to osy, na nichž oko rozliší nejvíc barev: to je osa I, resp. rozliší málo barev, to je osa Q). Přibližně signály I a Q odpovídají signálům R-Y a B-Y, jen v tom modrém se přenáší méně, než polovina informací.
Prostě umění možného, co šlo v roce 1953 technicky realizovat a hlavně rychle a levně prodat. Skutečně NTSC je nejhorší systém barevného přenosu, však se v něm pravidelně vysílá od roku 1953, jeho mouchy obešel jinou cestou SECAM a vyřešil je PAL. Míním tím samozřejmě analogové systémy, v digitálu je to už o něčem úplně jiném. Ale, protože Japonci a Jižní Korea mají stejný systém FCC s kódováním NTSC, jako Američani, naučili se dělat televize tak, aby to co nejméně vadilo.
Čili v SECAMu a v PALu vůbec mají ty japonské televize přímo skvělý obraz a není třeba pořád hledat knoflík TINT, aby se ty modrozelené ksichty zase zvrhly do správné barvy, což bylo u NTSC, zvlášť při příjmu několika různých vysílačů, zcela běžné.
Nevím tedy, jestli z toho už nejsi magor, ale je to tak.

Za chvíli to už bude historie: budeš přivádět jen signály RGB přímo na TDA3505 a všechno až po dekodér barev už nikdy nebudeš potřebovat.
Nejspíš ani při použití signálů YPrPb, protože to jsou vlastně signály tak, jak jsou k dispozici pro TDA4565 za barevným dekodérem.
Ale, jestli tě zajímá, jak to zatím ještě chodí, sežeň si knížku
Vít, Vladimír, ing a kolektiv: TELEVIZNÍ TECHNIKA; vydalo ALFA/SNTL Praha 1979, 919 stran plus přílohy. Velmi přehledným způsobem je tam všechno, co dělá televizi televizí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mysteri



Založen: Mar 12, 2008
Příspěvky: 2925
Bydliště: Považie - Vorošilovo

PříspěvekZaslal: ne prosinec 12 2010, 23:13    Předmět: Citovat

Mám dojem, že toto ON nedokáže absorbovať a ešte aj pochopiť... Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
fero7



Založen: Jan 20, 2007
Příspěvky: 2250

PříspěvekZaslal: ne prosinec 12 2010, 23:45    Předmět: Citovat

PeteBurns napsal(a):
Vít, Vladimír, ing a kolektiv: TELEVIZNÍ TECHNIKA; vydalo ALFA/SNTL Praha 1979, 919 stran plus přílohy. Velmi přehledným způsobem je tam všechno, co dělá televizi televizí.

Super knihy, akurat si mu nepisal ktory diel.
Ja mam 2.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kassquit



Založen: Apr 25, 2008
Příspěvky: 169

PříspěvekZaslal: po prosinec 13 2010, 0:13    Předmět: Citovat

Mysteri napsal(a):
Mám dojem, že toto ON nedokáže absorbovať a ešte aj pochopiť... Laughing


ON som asi ja. Dakujem za fundovane hodnotenie mojich schopnosti.
Ano je pravda ze moj zivot nepozostava z vrtania sa v televizoroch. Ale uplna lama nie som. Dokazal som absorbovat a dokonca aj pochopit studium na EF SVŠT a moju karieru som zacinal ako osobny asistent neboheho Oldřicha Netušila, ktory napisal zopar kniziek o farebnej televizii. Lenze VY bohovia vidite len seba, lebo len vy VIETE. A my ostatni nemame pravo vlastnit ani len skrutkovac, nie to este pajkovacku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
KUBO



Založen: Oct 30, 2005
Příspěvky: 3758
Bydliště: VT SLOVAKIA

PříspěvekZaslal: po prosinec 13 2010, 1:14    Předmět: Citovat

Myslím,že urážok je tu v poslednej dobe dosť.Mňa osobne nezaujíma či máte,alebo nemáte titul.V prvom rade si uvedomte,že televízor máte pred sebou Vy a nie mi,tak nám podajte nejaké informácie o tom,čo ste kde namerali,aby sme Vám podali odbornú radu,lebo ako spomínal kolega Mysteri môže to byť hociktorá súčiastka v tom danom obvode a nie sa hneď uraziť.

PS: Najprv by ste si mali stiahnuť schému,aby ste vedeli kde-čo merať.

_________________
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jano1154



Založen: Feb 08, 2010
Příspěvky: 184
Bydliště: SK - Piešťany

PříspěvekZaslal: po prosinec 13 2010, 1:23    Předmět: Citovat

kassquit napsal(a):
kokun napsal(a):
Mně by spíše zajímalo, jaký nápad máš ty - a co o telkách víš (kromě toho, že se na ně čumí) - třeba co jsi kde naměřil?


ja som si myslel ze toto je poradna pre amaterov a zaciatocnikov, nie spovednica, alebo miesto kde sa budeme vytahovat, co kto vie a kto ma aky velky merak a kolko kanalovy osciloskop.
Ja som bol dnes u kamosa, videl som co mu robi TV. Tak som sem dal otazku, ak mi niekto povie nieco realne opravitelne, co sa da poriesit u neho na mieste, tak sa v tom mozem trochu povrtat. Ak si to mam doniest domov a osciloskopom sledovat kde su ake priebehy, to sa na to mozem vykaslat.

Verim ti, ze ty sa pozries na vypnuty TV kdesi na polici a je ti jasne kam siahnut a TV zas bezi, ja nie som taky guru a preto pisem sem v ocakavani, ze sa nieco dozviem.




Za toto sa nečuduj že si dostal do nosa, "kokun" Ti položil zakladné otázky odpovedal si vid. hore. Je viac príčin ktoré môžu spôsobovať Tvoj problém, preto Ti dávajú otázky, ked Ty sám nevieš uviesť veci podstatné pre odstránenie problému. To len preto aby reč nestála.

_________________
--------------------------------------------------
Dym ukáže kde bola chyba.......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8804
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: po prosinec 13 2010, 11:08    Předmět: Citovat

kassquit napsal(a):
... Ak si to mam doniest domov a osciloskopom sledovat kde su ake priebehy, to sa na to mozem vykaslat.

Verim ti, ze ty sa pozries na vypnuty TV kdesi na polici a je ti jasne kam siahnut a TV zas bezi, ja nie som taky guru a preto pisem sem v ocakavani, ze sa nieco dozviem.

Původně jsem už ani nemínil reagovat, ale přesto:

Takže, ty potřebuješ radu typu vyměň Rxxx, nebo Cxxx a telka ti pojede Shocked
Ale takové rady se tady nedočkáš a obávám se, že při takovéto závadě se bez skopu neobejdeš (ale na to ty se můžeš vykašlat).
A přestože, věšteckou kouli bychom tady potřebovali snad v každém druhém vlákně, tak tady jsi taky přestřelil - ani já (ani kdokoliv z kolegů) nejsme jasnovidci a pokud bychom to opravovali, tak použití skopu nám rozhodně potíže dělat nebude (na rozdíl od tebe) Shocked Cry

Takže, asi tak - když přijdeš s konkretním dotazem typu: tady a tady jsem naměřil to a to a proč tomu tak je, potom můžeš očekávat i kloudnou radu, ale tvoje dotazy (a hlavně reakce) vůbec neodpovídají tomu, že se tady oháníš titulem Cry

kassquit napsal(a):
... Ano je pravda ze moj zivot nepozostava z vrtania sa v televizoroch. Ale uplna lama nie som. Dokazal som absorbovat a dokonca aj pochopit studium na EF SVŠT a moju karieru som zacinal ako osobny asistent neboheho Oldřicha Netušila, ktory napisal zopar kniziek o farebnej televizii. ...

Obávám se ale toho, že ani ta asistence na tobě "nezanechala následky" (tos mu chodil jenom xeroxovat rukopisy?) Cry

A na toto:

kassquit napsal(a):
... Tak som sem dal otazku, ak mi niekto povie nieco realne opravitelne, co sa da poriesit u neho na mieste, tak sa v tom mozem trochu povrtat. ...

- ti můžu pouze napsat, že už jsem měl v dílně dost TVP, ve kterých se "povrtali" samo-domo opraváři - byť s titulem - a které pak byly zralé tak na SD Rolling Eyes

_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kassquit



Založen: Apr 25, 2008
Příspěvky: 169

PříspěvekZaslal: po prosinec 13 2010, 19:54    Předmět: Citovat

ospravedlnujem sa, mal som to napisat hned na zaciatku ako to cele je.

Ako som uz naznacil, nie je to TV ktory by som mal/musel opravovat. jednoducho som sedel u kamosa, videl som co mu robi TV. Dal som dotaz, ano presne taky, vymen to alebo pozri elyty ci nie su nafuknute. Kamos si kupi novy TV a tento pojde na zberny dvor, a ja som sem dal dotaz len preto, ze ak mal niekto presne tuto istu zavadu a opisal by co a kde ako... ja by som dosiel kamosovi povrtat v TV, vypili by sme pri tom flasku vinka, mozno by som si dalsiu odniesol domov. O nic ine neslo, nezivim sa opravami TV, a on by mi ani za to neplatil. Beriem to tak, ze su zavady ktore sa daju opravit lavou zadnou a su tie ktore treba pracne hladat, ja som to tu len skusil. Takze este raz sa ospravedlnujem, nevedel som, ze v poradni pre amaterov to narobi take problemy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Killroy
Moderátor


Založen: Dec 08, 2007
Příspěvky: 4205
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: po prosinec 13 2010, 20:05    Předmět: Citovat

kassquit napsal(a):
Beriem to tak, ze su zavady ktore sa daju opravit lavou zadnou a su tie ktore treba pracne hladat, ja som to tu len skusil..

Ber to spíš tak, že tato závada k těm prvním nepatří. Bez měření s tímhle nehneš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19435
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po prosinec 13 2010, 20:38    Předmět: Citovat

To podepíšu.
Dekodér barvy PAL může být někdy pěkný hajzl, i když na jeho opravu stačí často jen schéma s zakreslenými průběhy, multimetr a osciloskop. A generátor barevných signálů, pokud si neumíš představit, co udělá s průběhem živý obraz (ve schémátku se kreslí obvykle průběhy naměřené při vysílání normalizovaných svislých barevných pruhů). To, když nedekóduje vůbec.
Když "jen" vypadává, aniž bys předtím pozoroval "zvrhávání" barev v různě vysoké části obrazu, nejspíš už ani s tímto vybavením nevystačíš, to je špek i pro zkušeného servismana, který už těch dekodérů pár desítek opravil.

A to je tu dost borců, kteří jsou v televizích zkušenější a o nějakých pár tříd lepší, než já (zase nemají tolik času to sepsat, protože se tomu ještě věnují, můj život zdaleka nepozůstává jen ve vrtání v televizorech).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.19 sekund