Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

půjčení elektřiny;

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
lachomir



Založen: Sep 04, 2010
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: pá říjen 29 2010, 14:06    Předmět: půjčení elektřiny; Citovat

Zdravím, před chvíli mi zaklepala sousedka, jestli bych ji na dva dni nepůjčil prodlužovák s el. energii, samozřejmě. Protože je vypli. Do pondělí mi dává tisíc korun. Jedná se o tři pokojový byt, kde to asi pojede nonstop. Myslíte, že ji mám vyhovět?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá říjen 29 2010, 14:23    Předmět: Citovat

když to jistíš 10A jističem, odebere max 2.2 kW/h, při sazbě 3,-/kWh 6.60 za hodinu, x 48h=316.80. Stálé platby platíš stejně. Takže ti dává dost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Habesan



Založen: Jan 12, 2009
Příspěvky: 7096
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: pá říjen 29 2010, 14:28    Předmět: Citovat

TY ??? Radši ne !

V první řadě bych ji upozornil, ať na tom nepouští nic, co to neutáhne, jmenovitě sporák, pračku atd...
Za druhý bych k tomu použil samostatný jistič.
Za třetí bych si do toho zapojil elektroměr (z Lídlu za dvě stovky).
Za čtvrtý bych po celou dobu byl domu (nebo radši u ní), abych měl dohled.
A hlavně bych ji znovu upozornil, ať na tom nepouští nic, co to neutáhne, a vyptal bych se, co jmenovitě na tom pouštět bude.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
stasek



Založen: Aug 15, 2005
Příspěvky: 2191

PříspěvekZaslal: pá říjen 29 2010, 15:01    Předmět: Citovat

Jak je to s prodejem elektřiny, není to protiprávní? Pokud ne, tak bych ji za tu tisícovku s omezením jistič 10A vyhověl. Sousedské vztahy je třeba mít dobré.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7949
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: pá říjen 29 2010, 17:07    Předmět: Citovat

Si piš, že prodej elektřiny je pouze pro vyvolené!! a tím ty určitě nejsi. Je to licencovaná činnost a ofiko ji prodávat NELZE a možná je i trestné i kdyby jsi výdělěk zdanil!! Takže "naval litr-předem,v životě jsme se neviděli a v pondělí bude BLACK-OUT".
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kevin_mitnick



Založen: May 20, 2007
Příspěvky: 1778

PříspěvekZaslal: pá říjen 29 2010, 19:30    Předmět: Citovat

stasek napsal(a):
Jak je to s prodejem elektřiny, není to protiprávní? Pokud ne, tak bych ji za tu tisícovku s omezením jistič 10A vyhověl. Sousedské vztahy je třeba mít dobré.


Jezis marja, na tohle nase civilizace jednou dojede. Na predposrane lidi, kteri si s pravniky budou konzultovat i to, jestli vam rano odpovi na pozdrav. Jeste si pamatuju, jak jsme par let zpatky staveli s kamarady a sousedy baraky. Nejaky prodluzovak sel pres plot prakticky furt. Jednou nekdo jeste nemel pripojku a potreboval zapojit michacku, podruhe zase soused prepojoval ze stavebniho rozvadece na instalaci baraku. Vzdy jsme si umeli pomoct a nikdo z toho nedelal aferu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Chenzee



Založen: Jun 26, 2007
Příspěvky: 464
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: so říjen 30 2010, 3:45    Předmět: Citovat

Ale on neprodává energii. On ji sousedce daruje a protože sousedka má zase navíc něco, co nepotřebuje (v tomto případě litránek), tak ho zrovna čistou náhodou v totéž časové období poskytne sousedovi, protože mají dobré sousedské vztahy.
Vždy je to pouze o tom, co a jak se interpretuje. No a kdo to umí líp, ten vyhrává Wink

_________________
Žádnej učenej z nebe nespadl ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7949
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: so říjen 30 2010, 8:49    Předmět: Citovat

Hele, mě to všechno nařízení, přikázání, povolení, zakázání taky pěkně se.e a dělám si co chci a potřebuju. Já ty pojebaný zákony nevymyslel Chtěl jsi vědět jestli je prodej legální, -není. Klidně si to od sousedky vyber v naturáliích.
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19560
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so říjen 30 2010, 10:12    Předmět: Citovat

Takový případ jsme už doma taky měli - někdo pustil do domu hocha od energetiky, a zrovna jsem byl doma, tak jsem se šel podívat, co dělá o dvě patra výš. Na jakoukoli otázku, například, zda si je jistý, že sundává správné hodiny nebo zda si je jistý aspoň správným poschodím (důvod později), mi odpovídal, že se se mnou nemá co bavit. Doložit to odmítl zrovna tak.
Volal jsem kolegům na VČE, ti s tím prý nemůžou nic dělat, že sundávání elektroměrů předává účtárna smluvní firmě. Městská policie trvala na tom, že udání vezmou jen od postiženého a že ani nemám jako soused právo toho strejdu legitimovat, natož zadržet, jakkoli jsem přesvědčený o tom, že tam krade elektroměr.

Takže večer, když se ti postižení sousedi vrátili domů, jsme venkem natáhli prodlužovačku, aby jim aspoň mrazák nevytekl. Bez ohledu na to, že nejsem distributor a nějaký aktivní blbec by mě mohl prásknout. V takové chvíli koukám jen na to, abych tím nikoho neohrozil - vždyť vlastně dělám jen opatření k zamezení vzniku dalších škod.
Fax s výpisem, že nedluží a mají normálně předplaceno inkasním příkazem, posílali hned ráno, přesto trvalo další dva dny, než jim elektroměr zase pověsili. Ale až po zaplacení třinácti stovek v naprosté tichosti, nikdo neví, s kým se ten montér dostal do domu, a papír o převzetí k podpisu našli ve schránce.
Nic jim nevrátili, natož s omluvou. A zatím notorickým neplatičům v tom správném patře mezi námi elektroměr zůstal a nikdo ho nesundával, protože další termín výjezdu do naší oblasti měli až zase za tři měsíce s čerstvým výpisem z účtárny, kde nerozhodovalo, jak dlouho a kolik kdo dluží. Kdyby to byly dva dny a tři koruny, už se sundávalo, stejně, jako tomu, kdo neplatil celé tři měsíce... jenže takový mezitím měl čas dostat aspoň nějakou urgenci.
Nejhorší na tom je, že soused s tím šel na policii, ale, protože žádnou jinou prokazatelnou škodu neutrpěl, kvůli třinácti stovkám za znovupřipojení ho odkázali na občanskoprávní řízení. A na to se vykašlal. Patrně takových případů bylo víc, že prostě připojovací poplatek radši oželeli, než se někde tahat s úřady. Nebo to někteří řešili ručně, což se stalo dobrou záminkou pro vytvoření komanda ČEZu.
Při korektním a slušném jednání (a ne, přijít jako ten buran k nám do vchodu, co mi mimo dva telefonáty nestál ani za nastavení nohy na schodech) by se s nimi přece nikdo nepral.
Dnes už jezdí aspoň s terminálem s potřebnými údaji v ruce, tím se možnost omylu do značné míry omezila, i když nevěřím, že by takových případů ubylo nějak výrazně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jogo



Založen: Nov 14, 2009
Příspěvky: 1158

PříspěvekZaslal: ne říjen 31 2010, 13:44    Předmět: Citovat

Neustále oboznamovanie obyvateľov obytného domu o ich vlastníckych právach z pohľadu (ne)vpúšťania cudzích osôb do objektu je skutočne niekedy boj s veternými mlynmi. Uvedomovanie si svojho postavenia v dome voči týmto cudzím osobám je dosť často na mizernej úrovni a stále u nich platí princíp, že dvere, ktoré cudzím otvárajú, sú dvere do predajne so zmiešaným tovarom.
Zaujímalo by ma, ako by títo obyvatelia reagovali v prípade, ak by zazvonil napríklad roznášač novín či reklamných letákov u ich rodinného domu. A ten by cez bránový telefón, aj po vysvetlení, že na takéto účely je tam určená schránka, opätovne vyzváňal a vyzváňal a neústupčivo sa domáhal vstupu do dvora rodinného domu s tým, že jeho nadriadený mu prikázal to položiť každému až na schody pred samotné dvere. Prípadne by majiteľovi do pootvorenej brány založil nohu a nemým sebavedomým obídením majiteľa, ani sa neobzrúc, sa pustil za svojim cieľom ku dverám domu.

Že vpustením cudzej osoby do vchodu obytného domu berie obyvateľ -spolumajiteľ na seba akúsi zodpovednoť voči ostatným spolumajiteľom, žiaľ týchto ľudí ani nenapadne.
Nerešpektovanie tohto princípu im vadí až v prípade, keď sa vzniknutá škoda dotýka práve ich.

Osvojením si tohto vedomia "majiteľstva", nejaká nemá tvár bez patričnej spolupráce, nemá inú šancu, len spoločný priestor domu opustiť.


Tiež som viedol v rodine prípad, kedy ZSE odpojili dodávku el. energie do bytu. Bolo to však oprávnene, kedy nebola (nie zámerne) uhradená zálohová(!) faktúra. Vysoký poplatok za opätovné pripojenie, napriek tomu že nemuseli, po serióznom ľudskom zdôvodnení ZSE vrátili.

Takže v tomto prípade sem pripájam pre ZSE body plus Wink .

Žiaľ toto povedať v prípade, keď montážna firma mi bez predchádzajúceho upovedomenia odmontovala elektromer a vymenila v rámci prevádzkovej životnosti za iný, nemôžem. Ich dodatočné argumentácie, že toho majú veľa a každého upozorňovať na to nemôžu mi nestačili, pretože poplatky, a to nemalé, za prevádzku elektromeru si platíme extra, každý zvlášť. V prípade dodatočného nesúhlasu s koncovým stavom by si to v ZSE asi obhajovali už horšie.


A pomoc susedovi, ktorý za to stojí, je iste na mieste. Pri istení vhodným ističom by mi z hľadiska odberu bolo asi úplne jedno, čo si na druhom konci do tej predlžovačky zapojí.

Možno by sa ale pri tejto pomoci nemalo zabúdať na skutočnosť, čo v prípade, keby na druhej strane predlžovačky vznikol úraz. Alebo dokonca všeobecné ohrozenie - napríklad vznikom požiaru. To by už bolo "iné kafe". A potom - možno aj sused.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lachomir



Založen: Sep 04, 2010
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: út listopad 02 2010, 3:29    Předmět: Citovat

Takže susedku som pripojil. Dnes ma zase ukecala na ďalšie štyry dni za tisíc. Keď som súhlasil a zobral peniaze, pozvala ma ďalej a asi sa mi chcela pochváliť, keď vytiahla krabicu od topánok narvanú peniazmi. A vtedy som sa zdesil, že táto pani nemá asi všetkých pohromade. Odhadol som to tak na 30 tisíc, tak sa jej logicky pýtam, jak je možné že nemá čím svietiť. Odpoveď bola, že dlhuje majlant a že toľko nemá, ale že jej má poslať bývalý manžel z ameriky. V baráku je nás peť a pol človeka aj to len dôchodci, takže som sa domákol adresy na jednu pani, ktorá sa pred časom odsťahovala a bývala tu 20 rokov, aby som sa opýtal na tú rodinku s ktorou zdieľam prízemie. Ja tu bývam len pár mesiacov, takže som o nich nevedel prakticky nič. Takže veci sa majú asi takto: ona mala tých peňazí asi fakt málo, pretože ich oficiálne vypli už pred dlhými rokmi. Elektriku kradli z pivníc do ktorých nie je ľahký pristup. Nájomníci robili všetko možné, odvolávali sa, písali petície - nepomohlo nič. Majitelia, nejaký taliani sa tiež tvárili, že je všetko o.k. Navyše sa kopili problémy s odpadmi, so zatekaním...takže sa každý sťažoval na všetko a na nejaký čierny odber sa už pozeralo ako na najmenšie zlo. (V Prahe totiž tie baráky vyzerajú síce pekne, ale vo vnútri to často hnije a smrdí...) Najomníci odchádzali, prichádzali a začala sa rekonštrukcia kameň po kameni a potom ďalšia a ďalšia a vlastne aj teraz to tu vypadá jak na stavbe, aj keď sa tu už mesiace s ničím nepohlo. Energie išli teda na triko majiteľa, od nájomníkov nechcel nikdo žiadne nedoplatky, no a tak moji susedia zatiaľ veselo kradli.
Problém je, že dva týždne do zadu tá pivnica vyhorela. Údajne bezdomovci a zima... Nemusím byť Nosterdamus, aby som vedel, že o štyri dni bude chcieť to isté čo dnes a v piatok. A je pravdepodobné, že keď ich pošlem do klobás, tak si nájdu iný spôsob lebo je jasné, že potme žiť nebudú. Čo ovšem zase značí, že vytiahnem aj ja do nejakého smiešneho boja s pijavicami a budem chodiť vyplakávať za niekým, komu je to sedem. Nech urobím vlastne čokoľvek, tak naruším "susedský" vzťah, a to sa potom bude žiť asi blbo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jogo



Založen: Nov 14, 2009
Příspěvky: 1158

PříspěvekZaslal: út listopad 02 2010, 9:29    Předmět: Citovat

Úprimná sústrasť - bez irónie.

Vyše pol roka váham s razantnejším prístupom na suseda, ktorý mi štvrtý raz urobil tú istú škodu - avšak tento raz sa jej výška ráta na desaťtisíce. Nikdy žiadne sorry, len blbý pohľad na mňa (pritom nejde o nejakého burana, ale človeka s titulom), 3x som sa k tomu postavil "že veď stane sa", lebo pravdou bolo, že ma to vtedy nejako nebolelo, teraz to však prekročilo určitú pomyslenú mieru, a ja stále váham..pokaziť navždy vzťah (t.j. slušné pozdravenie sa pri stretnutí, pri dobrej nálade možno aj pousmiatie)? či začať právne konať - už len preto, aby sa tento prípad nezopakoval?

Z toho čo píšeš, by som ďaľšie požičiavania z nejakých dôvodov asi obmedzil.. už len kvôli tej bezpečnosti.. No a kto vie, či nebude niekedy niekto na schodoch vykrikovať, koľko Ti dal peňazí, a Ty mu teraz (keď sa tá škatuľa s peniazni po nejakej dobe preklopí na Tvoju stranu) nechceš pomôcť. Myslené: "ďalej pomáhať v núdzi", samozrejme - bezodplatne.
Takéto "spolupráce" - za takýchto podmienok - mávajú totiž často blbý koniec..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petr1991



Založen: May 29, 2009
Příspěvky: 301
Bydliště: Záhorí (Slovensko)

PříspěvekZaslal: út listopad 02 2010, 9:34    Předmět: Citovat

Najhorsi je ked si na to mili susedia zvyknu. Potom uz nebude" dakujeme" ale "daj nam este a este...". A ked ich nahodou vypnes, no tak to nakonec budes za zleho ty, ze si im nechcel "pomoct" a odpojil si ich. Preto - cim skor to skonci, zakat je este cas... Zakad si este az tak nezvykli. Tadeto cesta fakt nevede, ked chcu elektrinu, nech si kupia elektromer a normalne platia ako kazdy iny obcan...
Presne tak, ako pise Jogo...

Na stavbe sa to da pochopit, to je normalne ze sused pozica susedovi na michacku atd., lebo to je fakt len docastne a fakt to potrebuju, ale toto podla mna nebude mat konca kraja.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jogo



Založen: Nov 14, 2009
Příspěvky: 1158

PříspěvekZaslal: út listopad 02 2010, 10:39    Předmět: Citovat

Takže máš to povedané zase inými slovami.

A keby si môj mladší brat odo mňa pýtal priamu radu, povedal by som - daj si s takými luďmi pokoj.
Postav sa ako chlap, povedz stačilo.
Alebo sa postav ako rozumný chlap Very Happy a vyhovor sa na babičku, ktorá Ti financuje byt a výdavky a keď to zistila, tak s tým nesúhlasí.
Alebo to vyrieš elegantne, pred odpojením im vráť tisícovku s tým, že si si to spočítal a že je to naozaj veľa za tú elektrinu, naviac - by sa to takto nemalo, že keď chcú, im to ešte jeden - dva dni ponecháš, aby si mohli vybaviť najnutnejšie a potom - nemilosrdné kamarátske odpojenie.
A ak by si chcel susedský vzťah umocniť, vyhoď zopár krát medzitým hlavný istič - a povedz im, že tento spôsob odberu asi neutiahol a Ty si takéto výpadky dovoliť nemôžeš, pretože si prišiel na pc o niečo rozpracované, čo Ťa stojí veľa času a peňazí..
Možno to takto vyzerá hlúpo, ale hlúpa situácia niekedy vyžaduje hlúpe riešenie..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund