Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

DVD-R nebo VHS?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne duben 30 2006, 11:29    Předmět: DVD-R nebo VHS? Citovat

Zdravím, chtěl bych se zeptat, na jaké médium dnes vlastně archivovat videozáznamy, které by měly být uchovány trvale. Mnoho lidí má doma záznam z obrazek_cenzura, promoce, ze svatby, první rok dítěte...
Dnes v každém obchodě s elektronikou čteme jediné-na DVD. Mám jako mnozí jiní velkou videotéku (přes 500 kazet) na VHS, mnoho pořadů mám natočeno na nerozšířený kvalitnější analogový formát Super-VHS. Již v roce 2003 mi kamarád převedl některé pořady na DVD. Propojili jsme video pomocí S-Video kabelu na TV kartu v PC, audio na zvukovku, filmy nahrál do PC a vypálil na DVD. Nepoužíval žádná "noname" média, buď EMTEC nebo VERBATIM.
Po 3 letech se mi začíná u několika disků stávat, že se obraz zasekne. Přesně v určitém a tom samém místě. Prostě se zastaví a jediná možnost je vysunout-zasunout disk. Dělá to jak v mém notebooku, tak i na jeho PC, ve stejné mechanice, na které to tehdy vypaloval. DVD jsou mechanicky zcela neporušeny, žádné nečistoty ani škrábance. Braly se za okraje, nikdy se po nich nesahalo rukou, šly vždy rovnou z mechaniky do obalu. Chová se to tak, že zhruba při 5 pokusech o přehrání je jeden v pořádku a jinak se to sekne. Lisovaná DVD, koupená, hrají bez nejmenší chyby.
Nemám velké zkušenosti s DVD, stává se toto často? Nestojí za to nakonec, navzdory "digitální lobby" pořídit u nenahraditelných záznamů paralelní kopii na magnetické médium (S-VHS kazetu) a archivovat i tu? Mám VHS záznamy z roku 1990, některé dokonce ještě v SECAMu, a nahrávka je po tolika letech stále v pořádku. Můžu takhle věřit DVD-R? Nebo je ta zmiňovaná "časová neomezenost DVD" jen klamavá reklama?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martintl



Založen: Jul 13, 2004
Příspěvky: 61
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: ne duben 30 2006, 12:05    Předmět: Citovat

kvalita zapisu na dvd zalezi jak na mediau tak na vypalovacce (i na verzi firmwaru, doporocovana je nejdnovejsi , ve firmwaru jsou tabulky o stylu zapisu na media), rozdily v kvalite zapisu muzo by obrovske, jadna zapise na urcite medium perfektne, jina tak ze dvd nejde temer cist, ja pouzivam verbatimy a mam s nima dobre skusenosti, DULEZITE JE KAZDY DISK PO VYPALENI OTESTOVAT,

pozor, media muzou byt i falesne, casto u cd-r medii verbatim ,prave verbatim jsou bud modre nebo zelene, zlate verbatimy jsou falesne, u dvd-r, dvd+r jsem falesne jete nevidel, ale muzou byt


skus disky s kteryma mas problemy otestovat funkci "test povrchu" (scandisk) v programu CD-DVD speed http://www.cdspeed2000.com


nejlepsi archivace je do vhodneho formatu, pro kompatibilitu s dvd do mpeg2 rozliseni 720/576 , jako mpeg2 soubor, ktery se da ulozit na vhodny nosic paska, dvd disk, apod


verit kvalite disku nevim , kvuli tomu ze fsichni chteji fsechno nejlevnejsi nebo dokonce zadarmo kvalita klesa, nekde vyrobce setrit musi
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33940
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne duben 30 2006, 18:03    Předmět: Citovat

Najvacsi problem je v tom, ze hned po zapise moze byt kvalita bezproblemova a o pol roka z toho uz nic nepracitas. Takze DVD+/-R(W) su na archivaciu nevhodne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jirka



Založen: Jul 01, 2005
Příspěvky: 2031
Bydliště: zbídačený kraj

PříspěvekZaslal: ne duben 30 2006, 18:54    Předmět: Citovat

Výrobci médií se snaží snížit co nejvíc cenu, takže šidí, jak se dá - nekvalitní barvivo, lepidlo není až k okraji, atd. Výběr dobrého média je velká loterie. Poslední dobou přišli média ze zlatou vrstvou a údajnou dlouhodobou stálostí. Kdoví jestli to ale není jen reklamní trik.

Jinak více:
http://www.cdr.cz/a/16567
http://www.cdr.cz/a/16659



martintl napsal(a):
pozor, media muzou byt i falesne, casto u cd-r medii verbatim ,prave verbatim jsou bud modre nebo zelene, zlate verbatimy jsou falesne, u dvd-r, dvd+r jsem falesne jete nevidel, ale muzou byt


já vím o DVD http://www.cdr.cz/a/14831

_________________
*****
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19531
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne duben 30 2006, 19:14    Předmět: Citovat

Ten pokus se zlatem byl už i u CD. Jenže se ukázalo, že hliník má hladší povrch, než jiné kovy včetně zlata. Tak bych byl ve výběru opatrný a neskočil bych na každý špek.
Co nemusím, nezálohuju na DVD, ale na CD-R. I kdyby jich proto mělo být víc. Ale na většinu rodinných záznamů budou stačit - málokdy mají přes 10 minut a na to v dobré kvalitě 700MB stačí.
Ještě jak dostat filmy na N8 a S8 rovnou do počítadla - dělal jsem to kamerou z plátna přes S-VHS a stejně to není nic moc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne duben 30 2006, 20:26    Předmět: Citovat

Těžko někdo řekne, jaká bude situace za 20 let nebo co je pro tebe "navěky". DVD stárne, barvivo oxiduje nebo možná "teče" nosný plast. Říká se, že zlaté DVD má zaručenou dobu archivování 300 let. Na 300 let dám záruku taky a budu za ni ručit klidně hlavou Very Happy Pravděpodobně výrobce dělá nějaký zrychlený test v náročných podmínkách na statisticky průkazném souboru vzorků.
Ten originál na SVHS bude asi lepší a trvanlivější než moderní nejistý transfer. Když už zálohovat, tak na spolehlivé a robustní médium, to je na takové, které používá malou hustotu informace na jednotku plochy, takže asi nějaký streamer. Ovšem problém bude cena médií i čas zálohování.
Asi optimální by byla digitalizace do DV formátu přes firewire do PC, komprese do mpeg2 s proměnným bitrate a pak uložení do diskového pole. Tak se mi to jeví dneska. Co bude za 10 let, nikdo neví. Třeba budou solid state paměti 1000GB.
Hill: jako lepší metoda se mi zdá převod S8 z objektivu do objektivu tříčipové DV kamery a to rovnou do stříhacího programu, jen potřebuju vyřešit krokování projektoru a synchronizaci kamery při 6fps. Taky bych chtěl vykuchat tu masku okénka ve filmové dráze, protože redukce obrazu tam dělá snad 10%!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33940
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne duben 30 2006, 21:07    Předmět: Citovat

Mozno by stali za zmienku este miniDV kazety.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19531
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne duben 30 2006, 21:17    Předmět: Citovat

>>Crifodo: Kdysi jsme na to měli vypůjčený telecine-konverter (tak se to jmenovalo) a kdosi to přitáhl z Německa snad od Neckermanna, ani výrobce nešlo zjistit (tipovali jsme Eumig nebo Mirage, ale na našem trhu nebylo s čím srovnat), prodávalo se to v roce 1975 právě na kopírování filmů. Uvnitř byly dva zrcadlové bubny, žádná závěrka, a políčka se prolínala téměř nepozorovatelným neostrým rozhraním, jakoby stíračkou. Rychlost originálu šla měnit v obrovském rozsahu a snímalo se to na druhý film "osmnáctkou" a bez blikání a v dobré kvalitě. Jenže kamaráda filmaře se na jméno majitele už nezeptám, točí už někde jinde.
Kdyby tak někdo věděl o takovém zařízení, aspoň na zapůjčení, byl bych rád.
Uvažoval jsem o nějakém řešení s létajícím paprskem (a snímkovou frekvenci upravit až v počítači), ale to udělat samo domo koleno, natož pro barevný film, je poněkud nereálné.
Napřed bych rád měl vyřešený způsob převodu z optického média na elektronické s minimální ztrátou kvality.
Teprve pak začne být zajímavý formát záznamu a zálohovací médium. A možná ani to ne, těžko dnes odhadnout, jestli CD nebo DVD bude za 20 let do čeho vložit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
paran



Založen: Mar 28, 2004
Příspěvky: 85
Bydliště: Kolín

PříspěvekZaslal: ne duben 30 2006, 22:36    Předmět: Citovat

Taky prispeju "troskou do mlyna" za zminku urcite stoji i format DVD-RAM. Docetl jsem se ze ho hojne pouzivaji prof. fotografove, (jak znamo obrazovy format .tif nema zrovna nejmensi velikost) udajne se pry nikdo z diskuze kde jsem to cetl nesetkal s tim ze by nekdy neco neslo z DVD-RAM nacist. A zivotnost zaznamu je pry taky super. A dnes uz DVD-RAM umi kdejaka mechanika. Nevyhodou je vyssi cena medii a nutnost nacitat zalohu opet v mechanice s podporou tohoto formatu. Na druhou stranu si myslim ze to vyvazi super prace s temito medii, kde se s nim pracuje v podstate jako s dalsim HDD(smazat,pridat) bez nutnosti mazat cele medium. A pokud jde o zalohu dulezitych dat tak se da prehlidnou i vyssi cena medii.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19531
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne duben 30 2006, 23:40    Předmět: Citovat

Jak jsem už napsal - nikdo nemáme ponětí, jestli už jen za 20 let, to je příští generace, bude někdo umět přečíst a dekódovat digitální (a nejspíš i analogová) média, která dnes pokládáme za perspektivní. Co když už budou dnešní formáty záznamu a kódování zapomenuté? Tak zchladím naše okouzlení digitálními médii.
I když těžko srovnávat rodinné vzpomínky s kulturním dědictvím národů.
Nakonec nejspolehlivější se ukáže archivace na filmech a diapozitivech, k jejichž reprodukci stačí poměrně jednoduché mechanickooptické zařízení. Konečně na tom už se delší dobu intenzivně pracuje, viz:

Im Oberrieder Stollen, ca. 15 km von Freiburg entfernt, in dem früher Silber abgebaut wurde, ist heute nahezu das gesamte kulturelle Erbe der Bundesrepublik Deutschland eingelagert, um es im Fall von bewaffneten Konflikten vor Kriegseinwirkungen zu schützen. Unter einigen hundert Meter dicken Granitschichten lagern hier 500 Millionen Mikrofilmaufnahmen in strahlungssicheren, waschkorbgroßen Edelstahlbehältern.

Dovolím si přeložit:
V oberriedských štolách, asi 15km od Freiburgu, kde se dříve těžilo stříbro, je uskladněno téměř celé kulturní dědictví Německa za účelem jeho ochrany před následky bojů v případě ozbrojeného konfliktu. Pod několik set metrů silnými vrstvami žuly se tu skladuje 500 milionů snímků na mikrofilmech v nerezových nádobách odolných proti radiaci, velkých asi jako prádelní koše.
V jiných pramenech se i uvádí značka filmů, které by takto uložené měly vydržet v použitelném stavu stovky let. Ono se na tom pracuje už dlouho, ale teprve nedávno to přestalo být tak přísně tajné. Určitě existuje podobný projekt i s digitálními médii, ovšem, jestli se tomu věnuje podobným způsobem i někdo u nás (a doufám, že ano), je to patrně přísně tajné dál.

Tím chci říci, že jednou naši pravnuci opráší projektor Meos, zavléknou do něj tkaničku do bot (tak se říká 8mm filmu) a bude to fungovat. Fotky možná taky nebudou moc vybledlé... jen těmi elektronicky pořízenými záznamy si nejsem moc jistý.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
paran



Založen: Mar 28, 2004
Příspěvky: 85
Bydliště: Kolín

PříspěvekZaslal: po květen 01 2006, 0:05    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):

I když těžko srovnávat rodinné vzpomínky s kulturním dědictvím národů.


jj je to tak s problemem kulturniho dedictvi z dnesni tzv. digitalni doby se perou vedci z celeho sveta a vysledek zatim nic moc. Videl jsem v televizi porad na toto tema a jakou nejvetsi pecku tam ukazovali spec. zaznamove medium ne nepodobne dnesnimu CD z nejake slitiny a ulozene v obalu tvaru koule uprostred rozrizle, take ze spec. kovu. Ale pri dotazu na zivotnost tohoto media kde jsou ulozeny zakladni udaje o nasi dobe pouze krcili rameny. Jedine na cem vsichni shoduji ze nejlepsi a tezko prekonatelne medium jsou kamenne desticky s hieroglify. Ale zkuste na ne ulozit rodinne album.......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
urbanek



Založen: May 01, 2005
Příspěvky: 556

PříspěvekZaslal: út květen 02 2006, 8:57    Předmět: Citovat

Tak problém s uchováním záznamů řeším taky (taky mám docela slušnou videotéku). Zatím to řeším tak, že rodinná videa nahrávám vždy na 2 DVD - jedno k používání a druhé k uložení. A ještě paralelně pořizuji kopii na VHS. Je fakt že VHS je léty prověřený systém a že dnes pořízené záznamy budou pravděpodobně čitelné i za 20 let. Je ale otázka, jestli to za těch 20let bude na čem přehrát.
Takže jediné východisko vidím v tom že při nástupu každé další technologie se záznamy přezálohují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
paran



Založen: Mar 28, 2004
Příspěvky: 85
Bydliště: Kolín

PříspěvekZaslal: út květen 02 2006, 11:37    Předmět: Citovat

jeste bych dodal k tomu formatu DVD-RAM ze kapacita 9.4GB u dvouvrstveho media taky neni marna. Ja pouzivam tyto:
http://www.alzasoft.cz/d53491/18843551/dvd-ram-medium-verbatim-9-4gb-3x-speed.htm
a plna spokojenost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund