Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Hyundai F910/P910+, ADI P950

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ales_
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: so březen 11 2006, 2:27    Předmět: Hyundai F910/P910+, ADI P950 Citovat

Zdravim, potreboval bych nejlepe servisni manual k nejakemu z tehle monitoru nebo alespon nejaky pribuzny. Eventuelne hodnotu rezistoru RF26 na hlavni desce, vedle FBT.

Mam totiz nasledujici problem: k vyvodu FTB oznacenemu jako -150V je pripojen v serii rezistor a dioda (asi usmernovaci) a pokracuje to nekam dal. Dioda byla nestastnou nahodou zkratovana na GND, rezistor zcernal a ted pri zapnuti monitoru se neobjevi zadny obraz a neni slyset nabeh VN ani praskani pri vypnuti, jen cvakani rele demag. civky. Vsadil bych boty ze FBT nevydrzelo ten zkrat Cry , ale jeste jedna vec je divna - monitor nejde vypnout vypinacem, porad sviti zelena - mohly by odejit nejake dalsi obvody vlivem toho zkratu??? treba nejakou nap. spickou pri destrukci toho trafa?? Jde mi o to jestli objednat FBT za 20EUR a snazit se o opravu nebo to poslat do servisu kde mne oskubou.

V souvislosti s vymenou FBT: jsou na nem 3 trimry - SCREEN, FOCUS 1 a 2 a zajimalo by me k cemu je ten SCREEN (asi tusim) a jak je vsechny nastavit nebo co vsechno se musi pri takove vymene nastavit.
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19496
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so březen 11 2006, 9:23    Předmět: třeba tady Citovat

Pár schémat monitorů najdeš tady, třeba tam bude podobný.

http://fileshare.eshop.bg/equipment_mfg/Hyundai_3.html
http://fileshare.eshop.bg/equipment_mfg/Adi_3.html

Ale hrabat se v monitoru a nevědět, co znamená SCREEN na flyback trafu je docela odvaha... no je to nastavení Ug2, tedy závěrného napětí obrazovky, v důsledku úrovně černé. Může být 70V, ale taky 800V, jak se obrazovka vyvedla. FOCUS 1 a 2 jsou ostřicí potenciometry. V televizích stačí jeden, vzhledem k rozlišovací schopnosti lze ostrost paprsku kompromisně nastavit vyhovující po celé ploše stínítka, u TV obrazu mírná neostrost tolik neruší. Ale u monitoru je potřeba stopa podstatně ostřejší a to kdekoli včetně rohů.

Řádkové trafo má nejméně 90% šanci, že to přežilo. Odchází z úplně jiných důvodů.

Cyklování síťového zdroje mívá čtyři nejčastější příčiny a pár méně obvyklých:

1. nepřežil řádkový tranzistor a/nebo dioda(y) booster, O-W modulátoru korekce podušky, booster kondík případně cokoli v obvodech přepínání geometrie obrazu pro různé rozkladové frekvence. Prostě zkrat v primárních obvodech řádkového rozkladu. Samozřejmě není vyloučen velký odběr i na jiných hladinách napětí ze zdroje, třeba i na větvi 12V nebo 5V.

2. primární obvody horizontálu jsou v pořádku, ale žerou moc, protože je zkrat v sekundárních obvodech - třeba proražené diody, vadné elektrolyty, zkrat RGB konce a podobně

3. nechodí rekuperace: některé obvody dostávají šťávu ze síťového zdroje jen při rozběhu, pak tuto funkci přebírá řádkový stupeň tím, že nevyužitou energii dodává zpět. Když ne, ohlásí ochrany zdroje přetížení, vypnou a znovu zkouší, jestli přetížení trvá. Prostě na některých napájecích hladinách v tom nechce síťový zdroj zůstat sám.

4. Už poněkud méně obvyklá je vada přímo v regulaci hladin napětí a proudových ochranách síťového zdroje, že hlásí nesprávnou hodnotu napětí nebo bezdůvodně hlásí přetížení a zdroj se vypíná. Tato závada je ale nejčastěji způsobená ztrátou kapacity elektrolytů.

Tyto čtyři závady se vyskytují buď jednotlivě, ale můžou se kombinovat. A jsou typické jak v TVP, tak v monitorech. No a pak je hrst dalších příčin, které mají své specifické projevy.
Jestli ti pomůže někdo, kdo ty monitory dělá a navíc je dělá rád (já jen, když mi nic jiného nezbývá a děsně nerad, taky jsem jich opravoval za deset let jen asi osm), budeš to mít jednodušší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ales_
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: so březen 11 2006, 13:08    Předmět: Hyundai F910/P910+, ADI P950 Citovat

Diky za odkazy, tu stranku jsem nasel i pres googla ale ty typy co bych potreboval tam bohuzel nejsou Sad

Mas pravdu, obecny princip sice znam ale podrobnosti uz vubec ne. Ale kde je najit? Docela me to zajima a rad bych si o tom neco precet i kdybych ten monitor dal do servisu, nemas prosim neco nebo muzes doporucit? Neco je sice v manualech ale moc toho neni a je to vzdy jen ke konkretnimu typu.

Diky.

Ales
Návrat nahoru
schrost



Založen: May 20, 2005
Příspěvky: 258
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: po březen 13 2006, 6:54    Předmět: Citovat

Já bych se s tím nepáral,odpor cca 20 R, před tím kovtrola diody na závěr, pozor při výměně, zatraceně rychlá. Filtrační kondík za diodou by také bylo vhodné proměřit,jestli se mu neupálily elektrody....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
213.226.240.14
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út březen 14 2006, 11:24    Předmět: Citovat

schrost napsal(a):
Já bych se s tím nepáral,odpor cca 20 R, před tím kovtrola diody na závěr, pozor při výměně, zatraceně rychlá. Filtrační kondík za diodou by také bylo vhodné proměřit,jestli se mu neupálily elektrody....


No u toho rezistoru se zachovaly prvni a posledni prouzek. Prvni je zluta takze to asi bude 47... . Zkusil jsem 470 Ohm ale s tim to nechodi. Multimetr mam v servisu, budu ho mit snad do patku takze pak promerim diodu a ten kondik.
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund