Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pomoc se sloučením antén

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
antenar
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st listopad 09 2005, 13:47    Předmět: Pomoc se sloučením antén Citovat

Prosím pomoc. Potřebuji sloučit 2 antény-širokopásmová síta se zesilovačem. Ale bojím se, aby mi to neshořelo. Obě antény mají zdroj pro zesilovač v anténí krabičce.
Zatím mám jen jednu anténu, kterou jsem zapojil tak, že jsem pod anténou na koax zapojil zdroj k anténě a za ním jsem to rozbočil na 2 TV. Normálně se zdroj dává do zásuvky u TV, ale protože jsem to potřeboval na půdě rozbočit pro 2 TV tak jsem to dal na koax před rozbočovačem.
Takže přidám další anténu, ale zdroj pro ni mám dát zase mezi anténu a teď navíc slučovač-kde obě antény sloučím a pak bude pokračovat rozbočovačem k TV?
Bojím se, aby to nějak blbě nezapojil a neshořely oba zdroje.
Jsem laik, prosím o radu.
Díky
Martin
Návrat nahoru
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: st listopad 09 2005, 14:29    Předmět: Sloučení antén Citovat

Tak takhle Ti to asi nepůjde, maximálně si ještě zhoršíš kvalitu obrazu. Předpokládám, že přijímáš signál ze dvou vysílačů. Pokud bys to sloučil univerzálním slučovačem (což je vlastně rozbočovač zapojený pozpátku), neřeším teď způsob napájení, tak vznikne problém. Každá anténa přijímá kvalitně signál z jednoho vysílače. Zároveň však může chytat i signál vysílače přijímaného druhou anténou-nějakým odrazem. To se projeví tak, že v obraze budeš mít plno duchů.
Postupoval bych asi takhle-kanálovým sloučením. Především musíš vědět, na kterých kanálech přijímáš programy na jednotlivých anténách, a taky jaká je jejich úroveň. Např. zda jde z jedné antény jen Prima a z druhé zbytek (dost rozšířená situace). Zesilovače v krabičkách zruš a nahraď je symetrizačními členy. Odsud to veď někam pod střechu, co nejkratším kusem kvalitního koaxu. Zkus to zapojit nejdřív přímo na TV bez zesilovače a sleduj kvalitu obrazu. Pokud např. signál z té antény na Primu výrazněji zrní, budeš muset koupit předzesilovač, ale kanálový, jen na ten kanál, na kterém Prima vysílá. K tomu kanálový slučovač typu K Prima+REST (zbytek). Musí mít průchozí napájení do vstupu K Prima-jinak Ti předzesilovač nebude fungovat. Na výstup pak zapojíš další zesilovač, širokopásmový rozvodový, s vyšší vybuditelností a hlavně průchozím napájením do vstupu. Odsud povedeš signál svodem dolů, kde před rozbočovač zapojíš napájecí výhybku s adaptérem (nebo může být přímo na půdě, je-li tam zásuvka, ale pozor na bezpečnost, kvůli nebezpečí požáru bych tam rozhodně nenechával volně ležet prodlužovačku s adaptérem!). Kde bude výhybka je jedno, hlavně před rozbočovačem. Z něj si signál rozbočíš na jednotlivé TV, nebo můžeš použít zásuvkový rozvod.
Trochu komplikované, někdy to chce trochu laborovat, mít s sebou více různých zesilovačů s různým ziskem, pásmové slučovače (např. VHF+UHF, VKV+VHF+UHF) a použít dle konkrétní situace. Já bych to třeba stavěl úplně jinak, na Novu (většinou je na VHF) bych použil samostatnou YAGI, na hlavní směr UHF buď Supercolor nebo logaritmicko/periodickou anténu (má užší lalok než síto) a na kanál s Primou kanálovou YAGI. Pokud by signál Primy byl velmi slabý, dal bych předzesilovač přímo do anténní krabičky, jinak na půdu (pokud zesilovač odejde, není příjemné lézt někde v mrazu po střeše). Doplnil bych to kruhovým dipólem na VKV. Pak předzesilovač Primy, slučovač K+REST, domovní rozvodový zesilovač, nejlépe s regulovatelnou úrovní vstupů (vyrábí např.IVO) a možnost zapínání napájení na jednotlivé vstupy. Zapnul bych napájení jen na UHF, tam bych připojil výstup předchozího slučovače. Anténu na Novu do VHF vstupu a do VKV vstupu ten dipól. Napájení buď rovnou (tyto zesilovače mají napájecí konektor) nebo po kabelu přes výhybku. Z toho bych si udělal zásuvkový rozvod, spíše hvězdicový (rozbočovač s odpovídajícím počtem výstupů, z každého samostatný kabel až do zásuvky). Kabelové televize to mají taky tak a lépe se v tom hledají chyby, než ve smyčkovém (stoupacím) rozvodu. Zásuvky rozdělí do dvou konektorů signál pro rádio a TV. Tak takhle bych asi stavěl anténu.

A nakonec bych se na televizi stejně nekoukal, maximálně tak na Primě na Majora Zemana... Laughing Laughing Laughing
Nejdřív zjisti, které kanály vlastně přijímáš jednotlivými anténami, to je základ, a když tak ještě napiš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RadekB



Založen: Mar 03, 2005
Příspěvky: 2057
Bydliště: někde mezi Brnem a Prostějovem

PříspěvekZaslal: st listopad 09 2005, 15:34    Předmět: Citovat

To je celkem problem, muzes to sice sloucit univerzalnim hybridnim slucovacem (musis koupit typ, co je pruchozi pro napajeni v obou smerech a jeden zdroj nezapojis), ale v naproste vetsine to bude jeste mnoheeeeeeem horsi, bude to samej duch a zrneni, podle smeru a sily signalu a dalsich jevu. Jedine reseni je zjistit si, co z ktere anteny prijimas za signaly a nechat si vyrobit propust pro dane kanaly tak ,aby se z anteny vybraly jen ty signaly ktere chces, to ale nebude nikterak levne a hlavne se to budemuset nechat udelat. Neni to spravne reseni, mela by byt kanalovka na kazdy program a max.jedna sirokopasmova.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mirekv



Založen: Sep 07, 2005
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: st listopad 09 2005, 17:05    Předmět: Citovat

Jsou případy, kdy i toto spojení antén uspokojivě funguje (i když v menším procentu případů), takže za pokus to stojí. Napaječ zůstane na svém místě, od něj namísto k anténě povede koax ke slučovači s průchozím napájením pro oba zesilovače a odtud k anténám.
Pozor na dimenzování napaječe, podle údajů ne zesilovačích by měl stačit, ale často to není pravda, napaječ se přehřívá a brzy vyschne filtrační elyt.
Je vhodné si k místu slučovače donést TV a sledovat, co dělá obraz při odpojování jednotlivých antén.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: st listopad 09 2005, 19:48    Předmět: Slučovač Citovat

Ještě pokud bys chtěl zkusit, zda to půde sloučit takhle, širokopásmově, vystačíš s tím, co máš doma. Adaptéry zapoj oba do sítě, pro první pokus to tak můžeš nechat-každá anténa svůj adaptér. Na výstupu z napájecí výhybky (kde máš vývod do TV) již není stejnosměrné napětí (je to oddělené kondenzátorem). Takže se nemusíš bát o zkrat adaptérů. Vezmi ten rozbočovač, který máš na ty dvě televize, a zapoj ho pozpátku-místo vývodů k TV zapojíš přívody od antén a z původního vstupu bude výstup. Tyhle krabičky takhle fungují. Že jsou obráceně konektory, s tím si musíš poradit (vyměnit na tu chvíli). Televizi si odnes na půdu a zapoj na ten výstup. Sleduj kvalitu obrazu. Je-li tam mnoho duchů, odpoj jednu z antén-obraz se buď úplně zhorší nebo mnohem zlepší. Pak ji zapoj a odpoj tu druhou. Kdyby to náhodou šlo, můžeš to tak nechat, ale moc tomu nevěřím. Když ne, napiš kanály, přijímané jednotlivými anténami, nebo programy a vysílače. Zbytek se už dá dohledat. Podle toho se musí postupovat dál.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund