Zaslal: út březen 18 2025, 8:15 Předmět:
Do dneška provozuji na chalupě jeden z prvních BTV Oravan koupený těžce ze známosti.Za celou dobu problém pouze s IPSALO a RBG. Trochu honička při přechodu na digitál.Je tam přiblblej konektor „do kostky“ na video vstupu, navíc to nedrželo černou. Úprava byla někde na internetu. Když se podívám na letopočet, tak néé vše od TESLA byl šmejd.
Toschiba ukazuje jako z praku ale honí jí součásky TESLA.
Dost obdivuju jak se pouštíte do renovací, fakt bomba.
Luboš
Zaslal: út březen 18 2025, 11:23 Předmět:
hajeklubos napsal(a):
...néé vše od TESLA byl šmejd...
Já bych řekl, že nic tak tragického (na rozdíl od SSSR, BLR, RSR) se u nás nedělalo. Čs. výrobky akorát mnohdy nebyly pohledné, spíš vypadaly těžkopádně a neelegantně, jako laboratorní zdroje (v tomhle nám konkurovali Poláci a Deredóni, jak tím designem, tak ucházejícími integráči). Rozdíly mezi závody samozřejmě existovaly, Rožnov&Litovel&Pardubice&Přelouč>Bratislava&Piešťany. A kvalitou zaostávaly např. hnědé svitky, zelené elektrolyty a pertinaxové trimry.
Zaslal: út březen 18 2025, 12:17 Předmět:
Papírové svitky ani elektrolyty nebyly o nic horší než jinde ve světě. Pertinaxovým trimrům začaly upadávat jezdce, ale až mnoho let potom, co jimi osazená zařízení přestala být zajímavá. A zrovna dederonské přístroje mi přišly svými parametry zajímavé, ale designově hrůza. Samý umakart a papundekl.
Barevné televize z Oravy byly opravdu hodně kvalitní. Když dnes člověk najde nějakou colorku a zapne ji, tak většinou normálně funguje, což se třeba o rádiích nebo magneťácích Tesla ze stejné doby říct nedá. V oravanech akorát zlobí ten zdroj.
Zaslal: út březen 18 2025, 15:11 Předmět:
Hrnous napsal(a):
Ahojte,
po dvou letech od první myšlenky / s jistými zdravotními problémy / jsem se konečně stal majitelem echt gold LUXíka od jednoho místního člena.
Rád bych doplnil vše, co bude možné sehnat "do poličky".
Tedy jak nějaké nové díly, tak zejména jakékoli letáky, katalogy, DO, TXT modul a tak podobně. Jak říká jeden kamarád, všechno je třeba mít dvakrát a něco i třikrát
...
Tak to na sebe "prásknu" - ano, onoho "LUXíka" jsem mu poskytnul já - byl jsem jeho majitelem. Provozoval jsem ho v KK cca 20 let (jak jsem tady už kdysi psal), takže až tolik "najeto" neměl. A novou obrazovku nebude potřebovat, i kdyby denně jel, ještě i "třeba 20 let"
Jak vidíte z jeho fota (v zadání), je skutečně nejen v TOP stavu, ale taky kompletní (vč. Návodu k obsluze; Schémat; Záruč. listu i s Prodejkou. Původní DO a i s novým-náhr. futrálem k němu - původní má pouze "setřený" potisk okolo často užívaných tlačítek. Po výměně futrálu bude "jako nový". Chybí pouze papundeklový obal-krabice - ten se už nedochoval.). A odvezl si nejen Oravana, ale i všechny TI k celé řadě Oravanů (nejen 57 a 58 ).
Když si pak pro něj minulou NE Staňa přijel a probíhala předávka, jen suše zakonstatoval (při pohledu na zadní typ. štítek) - "Rok výroby: ´88. Tak je tak starý, jako já"
Ano - začal se o něj zajímat už před dvěma lety, ale pro (jeho) zdrav. komplikace se transakce uskutečnila až teď.
Už při naší SZ korespondenci se zajímal (mj.) o možnost zabudování TXT modulu do něj.
K tomu jsem mu napsal toto (část výpisu z naší korespondence):
kokun v SZ napsal(a):
Hrnous v SZ napsal(a):
Hezký den Honzo,
jsem rád, že se to nakonec takto nějak vyvrbilo.
...
Pošli mi na sebe prosím telefon. Stavil bych se některou neděli. buď tuto, nebo příští. Samozřejmě podle Tvého časového harmonogramu.
Mimo to by mne samozřejmě zajmaly všechny dobové archiválie, tedy Technické informace Orava pro oravany - zejména 57 a 58.
Manuály, schémata, krabice.. cokoli v papírové podobě.
Časem pak modul teletextu, dokumentace k němu a podobně..
Děkuji
Ahoj Stando.
...
Tech. informace 57 i 58 určitě mám - tak jako mám téměř všechny. Podebatíme o nich.
TXT jsem do Oravana záměrně nemontoval (i když jsem v té době možnost měl).
Nwm, jestli jsem Ti už psal - v březnu ´88 jsem kupoval v Tuzexu v Brně: Saloru 22L35 (za 4.000 st. Bonů). TXT vestavěný neměla, ale byla na něj připravena. Všichni "brňáci" tehdy (v tom Tuzexu) kupovali Thomsony (za podobné ceny), protože ty byly už s TXT. Ale protože se v té době u nás TXT ještě nevysílal, tak já na něj nespěchal. Ti "brňáci" ho kupovali kvůli tomu, že na "Vídni" se TXT (už v té době) vysílal. A u nás nebyla šance rakušáky vůbec přijímat. Ale dobře jsem věděl, že až se bude vysílat i u nás, tak bude na těch Thomsonech ten TXT "zmršený", protože byl jen pro "západní abecedu". A čeština má cca 13 diakritických písmen s čárkami a háčky, které se se "západním nodulem TXT" špatně zobrazují. Taková "čeština" potom hýří (namísto písmen s čárkami, či háčky, různými znaky: např. - §; @; #; ↑; ↓; →; ←; ... ), tj. všelijakými "hyeroglify". Pro čtení takového (CZ) textu, abys pak měl (pro těch 13 znaků) ten dekodér v hlavě
Samozřejmě je pak to čtení velmi pomalé a např. stránka, která má několik podstran (které "rotují") nestíháš podstránku ani přečíst, a už se načte další-následující
Za 2 roky (to už začal vysílat TXT i u nás), začali (opět v brněnském Tuzexu) prodávat "sadu TXT" (s CZ abecedou) pro "moji Saloru" (za 700,-TK, tuším už nových). Neváhal jsem a hned jsem tu sadu zakoupil a v servisu v Brně nechal modul TXT namontovat.
Když jsem pak zakoupil (tentokrát v Tuzexu v Trenčíně: za 3.000,- už nových TK - byl zlevněný!) toho Oravana a zjistil jsem, že má dálk. ovládání na stejné bázi (napěť. syntéza s µPC: SAA1293A v obou tvp!), tak DO fungovaly na obě telky navzájem! I když v Saloře (po montáži TXT) byl vyměněný už za typ: SAA1294A (ten byl právě v té sadě), tak fungovaly pořád.
No a protože jsem měl už (funkční!) TXT v té Salorce, tak jsem už do Oravana TXT nepotřeboval (Salora byla v OP a Oravan v KK).
Do Oravanů (tak jako i do dalších tvp z Oravy) vyráběli TXT moduly v Atoll Havířov. Já od nich kupoval spíše moduly PAL (do ruských Rubínů, či Elektronů), anebo moduly DO do Orav (ale i "rusáků") bez DO.
V tom odkazu, co jsem Ti napsal minule: S: Color Oravan Lux, píše můj dobrý kamarád kovka, že taky měl Or.-LUXe a že ho zlikvidoval, ale vestavěný TXT z něj demontoval:
kovka vloni napsal(a):
Měl jsem Lux, ovladač mně někde leží, za poštovné věnuju, jen nevím zda je funkční
Do telky jsem si tehdy vestavěl TXT, při likvidaci tv, jsem sadu vyndal a uskladnil.
Pokud si LUXa odvezeš, zkusím ten modul od kovky pro tebe "vymámit" (pokud ho ještě má), když chceš mít Oravana s TXT
Tak se měj - zdarec.
PS
Když jsem pak později (od r. 1995) sám telky servisoval, tak jsem do mnoha (většinou individuálně dovezených) tvp ty TXT moduly upravoval právě pro CZ abecedu (kde samozřejmě bezchybně funguje i ta "západní). Vyměňoval jsem v nich IC za vhodnější.
Tolik z (části) naší korespondence.
A ještě k tomu teletextu:
Lukas-Peca napsal(a):
Do luxa šel dodělat teletext? To jsem nikdy neslyšel.
Jak vidíš Lukáši i náš společný známý: Standa (as. kovka) měl TXT v LUX-ovi namontovaný _________________ Honza - kokúň
Zaslal: út březen 18 2025, 17:10 Předmět:
Pokud by měl někdo zájem o Color Oravan, mám tu jeden přebytečný kus. Bohužel má 2 škrábance na obrazovce, jinak vypadá kompletní. Pouze osobní vyzvednutí.
Ještě k tomu modulu teletextu. Jmenoval se ATX31U+ a je o něm krátká zmínka na zdejším fóru. Možná by někteří účastníci mohli mít další info. Odkazy jsou už dávno mrtvé.
To jsem přehlédl, díky a omlouvám se. Na dalších stranách dokumentu bylo i blokové schema a popis vestavby, vím, že jsem to sám skenoval, ale ztratil jsem to.
Zaslal: út březen 18 2025, 19:39 Předmět:
Největší slabostí všech starších Oravanů byly VN trafa, tedy jeho konektor. Stářím ten plast zdegradoval, popraskal a měl pak špatný kontakt. Jinak ten Ipsalo zdroj nebyl nijak poruchový nebýt toho špatného materiálu na konektoru VN trafa.
Založen: Dec 25, 2005 Příspěvky: 485 Bydliště: Valašské Klobouky
Zaslal: ne březen 23 2025, 16:44 Předmět:
Nuže uvidíme, třeba se něco objeví. Jeden potenciální kousek nakopnutý mám. Tak budu pokračovat ve shánění bižuterie Škoda, že ty DO jsou tak nedostatkový artikl.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19295 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne březen 23 2025, 17:11 Předmět:
Koukal jsem ve skladu na domělej Oravan a je to nějaký divný. Byl zarovnanej mezi dalším bordelem obrazovkou ke zdi ale částečně rozdělanej zadní dekl.
Kouknul jsem dovnitř a na obrazovce je popis azbukou. Oravan měl snad Toshibu nebo RFT. Ruskou 32cm měly jen Mánes a Aleš. Nebo se dovážely obrazárny i ruský 42 cm? Musím ho vydolovat a kouknout zepředu co to skutečně je. _________________ Jirka
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 2 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.