Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Sháním obvody na konstrukce periferií pro osmibity (II)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 16, 17, 18
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1324
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út březen 19 2024, 6:21    Předmět: Citovat

rnbw napsal(a):
Linux cita nastavenia FDD z CMOS. Ak chces nieco ine, tak mu to musis povedat rucne ako parameter modulu floppy -- napr.


Tak jsem to vyzkousel a mam jen castecny uspech. floppy driver mam zakompilovany primo do kernelu, takze jsem ty parametry pridaval LINLD.COM (bootuju z DOSu po te, co provedu svou utilitou konfiguraci sekundarniho SuperIO - zapnu FDC log. blok, nechavam default IO porty 3F0 a IRQ6).
Ve vypisu dmesg vidim:
kód:
[    0.628332] Floppy drive(s): fd0 is 1.44M
a mam nyni viditelne zarizeni /dev/fd0

Pri pokusu o mount bez vlozene diskety se rozviti LEDka a mechanika kratce hrabne, podle ocekavani, dostanu:
kód:
[   71.265686] blk_update_request: I/O error, dev fd0, sector 0
[   71.268236] floppy: error -5 while reading block 0
[   71.295694] blk_update_request: I/O error, dev fd0, sector 0
[   71.298239] floppy: error -5 while reading block 0

Problem nastane, kdyz vlozim disketu a mountnu, tak se roztoci motor a sviti LED a dal to nic nedela, jen se toci a toci. V dmesgu se zadna chyba neobjevi. Kdyz macknu CTRL+ALT+DEL, tak se povypinaj sluzby, ale zustane to viset na procesu mount, kterejm usim usilovnym mackanim dohnat k SIGKILLu a nakonec se to zresetuje, behem zacatku POSTu se disketa prestane tocit (resetuje se SuperIO). Napada me, jestli vod ty floppiny chodi spravne IRQcko, jesi se nemusi este nekde extra povolit. Taky je mozny ze ta mechanika uz nefunguje, naposled byla v chodu pred 9 lety a pak uz se pres ni jen nasaval prach Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34005
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út březen 19 2024, 8:37    Předmět: Citovat

Funkcnost IRQ overis v /proc/interrupts.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1324
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st březen 20 2024, 3:36    Předmět: Citovat

Tak ty inty chodeji, bez diskety se zvysi o 3 a s disketou pribyvaji tempem asi 5 za sekundu...
kód:

           CPU0       CPU1       CPU2       CPU3
  6:          3          0          0          0   IO-APIC   6-edge      floppy
  6:          6          0          0          0   IO-APIC   6-edge      floppy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1324
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út březen 26 2024, 6:03    Předmět: Citovat

Hm, tak jsem vyzkousel 2 dalsi 3,5" mechaniky otestovane na jine desce a chova se to stejne, takze tam problem nebude :\
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1324
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt březen 28 2024, 6:18    Předmět: Citovat

Vyzkousel jsem 2 zajimave DOSove utility 765DEBUG a ImageDisk 1.2, ktere obchazeji BIOS a hrabou na FDC primo. Test otacek diskety mi ukazuje zrejme spravne 300RPM a seek hlav na ruzne stopy taky funguje, ale jakykoliv pokus o cteni/zapis/format skonci chybou Overrun, co to presne znamena? Nejsou od toho srcy, tak nevim jesi se nahodou nesnazi pouzit (chybejici) DMA.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1324
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: so březen 30 2024, 6:49    Předmět: Citovat

OK, nasel sem zdrojaky tech 2 programu a oba pouzivaji DMA, takze pro me nepouzitelne. Je mozne, ze by ten linux nakou chybou, i pres pouziti parametru nodma presto DMA pouzival? Uz mam dost stary kernel 4.3.3...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34005
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: so březen 30 2024, 11:00    Předmět: Citovat

Ked si ho kompilujes tam, tak si pridaj printk() na vhodne miesta v tom floppy driveri - aby si videl, ci sa parameter nodma dostane az k nemu a ci sa naozaj DMA nepouziva.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1301
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: so březen 30 2024, 23:57    Předmět: Citovat

RayeR napsal(a):
Jasne, kazdy si rad pohraje po svem, jako me potesilo treba to rozbehani LPC-ISA bridge Smile
To by potěšilo i mě.

RayeR napsal(a):
Napada me, jestli vod ty floppiny chodi spravne IRQcko, jesi se nemusi este nekde extra povolit.
Jestli myslíš "od mechaniky", tak ta bohužel, ta za INT netahá. To dělá sám FDC (I8272/NEC µPD765, WD37C65 a jeho klony, DP8473, N82077, obvod Prime2 na kartách do 386 a všechno další, co je součástí periferního subsystému v "čipsetech" od 486 PCI) po dokončení příkazů, jako např. seek, možná i po dokončeném přenosu DMA atd. A stačí přečíst stavový registr a už to neotravuje.

V dokumentaci k DP8473 se ohledně povolení INT píše toto:
"INT - Active high output to signal that an operation requires the attention of the microprocessor. The action required depends on the current function of the controller. This signal is enabled when D3 of the Drive Control Register is set."

"DRIVE CONTROL REGISTER (Write Only)
D3 DMA Enable: When set to a 1 this enables the DRQ,
DAK, INT pins. A zero disables these signals."

RayeR napsal(a):
...ale jakykoliv pokus o cteni/zapis/format skonci chybou Overrun, co to presne znamena?
V non DMA režimu aktivní INT oznamuje, že je připravený bajt k přečtení (stejně se ještě většinou preventivně programem načítá stavový registr), pokud se používá softwarové dotazování, má se bajt (načtený řadičem) odebrat při příslušně nastaveném bitu stavového registru (D7?).

"INTERRUPT MODE
If the non-DMA mode is selected, an interrupt will be generated
in the Execution Phase when each byte is ready to be
transferred. The Main Status Register should be read to verify
that the interrupt is for a data transfer. Bits 5 and 7 of the
Main Status Register will be set. The interrupt will be
cleared when the byte is transferred to or from the Data
Register. The mP should transfer the byte within the time
allotted by Table VII. If the byte is not transferred within the
time allotted, an Overrun Error will be indicated in the Result
Phase when the command terminates at the end of the current
sector.
An interrupt will also be generated after the last byte is
transferred. This indicates the beginning of the Result
Phase. Bits 7 and 6 of the Main Status Register will be set
and bit 5 will be clear. This interrupt will be cleared by reading
the first byte in the Result Phase.
SOFTWARE POLLING
If the non-DMA mode is selected and interrupts are not suitable
, the mP can poll the Main Status Register during the
Execution Phase to determine when a byte is ready to be
transferred. In the non-DMA mode, bit 7 of the Main Status
Register reflects the state of the interrupt pin. Otherwise,
the data transfer is similar to the Interrupt Mode described
above."

Takže overrun znamená "data nebyla vyzvednuta, ale přepsána dalšími".

RayeR napsal(a):
OK, nasel sem zdrojaky tech 2 programu a oba pouzivaji DMA, takze pro me nepouzitelne. Je mozne, ze by ten linux nakou chybou, i pres pouziti parametru nodma presto DMA pouzival? Uz mam dost stary kernel 4.3.3...
Když jsem zkoušel připojovat ISA adaptér ATA/FDC k MZ-800, úspěch se dostavil (čtení jediného sektoru na stopě nula) až poté (mimo dalšího), co se provedl příkaz specify (03h, 2. bajt, 3. bajt). V tom třetím musel být nultý bit jedničkový.

Ale tohle už je od mé poptávky věcí do osmibitů dost daleko. Embarassed



DP8473.PDF
 Komentář:
Papíry k pokročilejšímu FDC

Stáhnout
 Soubor:  DP8473.PDF
 Velikost:  268.94 kB
 Staženo:  23 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1324
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po duben 01 2024, 6:43    Předmět: Citovat

Jeje, to sem se sebou pekne vytrtkal, ten linux kernel commandline parametr mel vypadat takto:
floppy=0,4,cmos floppy=nodma
a nikoliv jen
floppy=0,4,cmos nodma
(pouzivam LINLD.COM na boot z DOSu, po te co spustim svou konfig. utilitu, ktera v SuperIO zapne FDC).
Takze uz to pod tucnakem maka, akorat teda co sem prohrabl krabicku disket, tak kazda druha sype v dmesg tuny erroru, ale nektere jdou cist bez jedine chyby. Takze HW aspon na urovni toho SuperIO expanderu je cajk Smile

No tak dalsi challenge by bylo napsat DOSovy TSR hooknuty na INT13h, ktery bude implementovat obsluhu floppy v nodma rezimu tak jako ten Linux...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1301
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: út duben 02 2024, 21:27    Předmět: Citovat

RayeR napsal(a):
Tak zrovna ten Realtek asi moc prace k rozbehnuti nepotrebuje, kdyz ho byli schopni rozbehat i pres nakou Atmegu naprogramovanim par registru...
Když to na základě brožur ing. Vrátila nechtělo fungovat, pomohly mi dodatečně získané informace (zdroj jsem po dlouhé době znovu vypátral)... A dokonce se minimalistickým kartám VGA věnují i jinde (pro PC-XT apod.). Takže budu čerpat i odtud.

To abych téma vrátil zpět k debatě o poptávaných součástkách. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1301
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: pá duben 19 2024, 18:41    Předmět: Citovat

Aktualizuji seznam "zaručených" televizorů s vhodnými obvody TXT...

Televizory s TXT IO

{značka TV; typ (chassis); (značka IO) typ teletextového IO}

[DIP48, SRAM ext.]
Mitsubishi; CT-21A5EEST; SAA5246AP/H
Mitsubishi; CT-21M2EET; SAA5246AP/H
Mitsubishi; CT-21M3EET; SAA5246AP/H
OTF; Color 469; SAA5246AP/H
OTF; Color 473; SAA5246AP/H
Philips; 21PT166A/53; SAA5246AP/H
Professor; CT-551T; SAA5246AP/H
Samsung; CK-3361AT (CH P68SA?); SAA5246AP/H
Samsung; CK-3362AT; SAA5246AP/H
Samsung; CK-5062AT (CH P68SA); SAA5246AP/H
Samsung; CK-5314AT; SAA5246AP/H
Sharp; 21B1-SC; SAA5246AP/H
Tesla LCE?; CK-7484G/T; SAA5246AP/H
Tesla Television; CK-5488W/T; SAA5246AP/H

[DIP40, SRAM int.]
MASCOM; MC 3714 S; SAA5254P/H
Tesla LCE; CK-3366XT; SAA5254P/H
Tesla LCE; CK-3374XT; SAA5254P/H
Tesla LCE; CK-5088W/T; SAA5254P/H
Tesla LCE; CK-5484W/T; SAA5254P/H
Tesla LCE; CK-5485W/T; SAA5254P/H
Tesla LCE; CK-5489W/T; SAA5254P/H
Tesla Television; 5490TXT; SAA5254P/H
Tesla Television?; CK-5494W/TS; SAA5254P/H
Tesla Television; L5403AT; SAA5254P/H
Tesla Television; TV S 55 TS; SAA5254P/H

[DIP48, SRAM int.]
Otava; 20 RDC X (CH PTNM01); SAA5281P/H
Otava; "21 FDC" (CH PTDM01); SAA5281P/H
Otava; 5531T (CH PTYM01); SAA5281P/H
Otava; 5532FT (CH PTYM01); SAA5281P/H
Philips; 21PT166B/58; SAA5281P/H
Samsung; CK6202WB (CH SCT12B); SAA5281P/H
Sony; KV-M2161K; SAA5281P/H
Tesla Television; TV M 55 TM; SAA5281P/H
Tesla Television; TV S 551 TS; SAA5281P/H
Tesla Television; TV S 63 TS; SAA5281P/H
Tesla Television; TV S 70 TS; SAA5281P/H

[SDIP52, SRAM int.]
Mitsubishi; CT-21AV1EV; SAA5281ZP/H
Thomson; 20MH15CL (TX807 EUR); SAA5281ZP/H
Thomson; 21MG76CL (TX91G EUR); SAA5281ZP/H
Thomson; 21MS76CL (TX91G EUR); SAA5281ZP/H
Thomson; 21MF15CL (TX807 FST); SAA5281ZP/H
Thomson; 21MH15CL (TX807 FST); SAA5281ZP/H
Thomson; 25MN79HL (TX92F ST); SAA5281ZP/H
Thomson; typ? (TX92); SAA5281ZP/H
Thomson; 55MT16TX; SAA5281ZP/H
Thomson; 55MT60TX; ???

[DIP28, SRAM int.]
Tesla Television; CK-5488W/T (CH 5800-A4S020-04?); STV5348/H
Tesla Television; CK-5489W/T (CH 5800-A4S020-03?); STV5348/H
Tesla Television; L5405AT (CH?); STV5348/H
Astra; A-5505HT; STV5348/H
Astra; 5550; STV5348/H

[DIP48, SRAM int.]
Saba; typ???; (Plessey) MV1817-3G

[SDIP52, DRAM ext./SRAM int.]
OTF; 55B506; SDA5273

Rozpory, které se mi nakupily v průběhu let, kdy jsem tvořil seznam:
• typ CK-5488W/T (Tesla Television - montovna Rožnov) uvádím s IO SAA5246AP/H i STV5348/H (buď se pletu, nebo se do tohoto typu TV montovaly dvě různé varianty desek)
• typ CK-5489W/T uvádím u dvou značek - Tesla Television a Tesla LCE, pokaždé s jiným obvodem TXT (buď se pletu, nebo se oba výrobci ve značení typů náhodou shodují)


Naposledy upravil judeware dne po květen 06 2024, 22:21, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1301
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: ne duben 28 2024, 21:20    Předmět: Citovat

judeware napsal(a):
Speciálně pro Martina (RayeR):
TXT střižený do obrazu CRTčka
OnScreenDisplay, Mits. M50555

Nemůžu najít ukázku chodu VGA karty s RTG3105iEH, ale něco je v archivu fotek Bytefestu (cca 2013), resp. na 8bity.cz (setkání Tálský mlýn 2019..2020).

Stačila malá relaxační chvilka hledání a ukázky chodu více obrazovek s MZ-800 jsou na světě. Sice ne na stránkách Bytefestu, nýbrž na root.cz (zřejmě iniciativa některého z tamějších "redaktorů"), což autenticitě neubírá...

[1] Detailnější, bez 4. obrazovky s teletextem
[2] Čtyři obrazovky a jeden osmibiťák

Zleva:
• 19" displej 5:4, krmený deskou s RTG3105iEH (v IO konektoru MZ-800), pomocí HW "redukce" MZ-800 => ISA
• můj částečně odstrojený MZ-800
• v místě konání Bytefestu zapůjčený displej krmený videocinchem přímo z MZ-800 (originální výstup obrazu)
• CRT TV, krmený přípravkem s M50555 (skrze SCART)
• o něco větší CRT TV, krmený TXT modulem s SAA5246AP/H (skrze SCART)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 16, 17, 18
Strana 18 z 18

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund