Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zemnění gramofonu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
VASEK_W



Založen: Dec 11, 2017
Příspěvky: 783
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: čt březen 28 2024, 22:15    Předmět: Citovat

Zkusil bych odpojit ten propojovací kablík mezi plošným spojem a krabičkou. A jen krabičku bych uzemnil přímo na kolík do zásuvky.
To vysoké napětí se nesmí dostat na elektroniku když šáhneš na krabičku, aby jsi si ji podržel, a následně až pak na přepínač pro nějaké přepnutí ... Takto by se to napětí mělo po dotyku s krabičkou svést bez nebezpečí přímo do země sítě.

Chlape jak to tak sleduji, asi nevíš vůbec která bije, a co je potřeba udělat a vyzkoušet při tom potlačování brumu. Hledej někoho ochotného s měřidlem. Musí se absolutně ve všech přístrojích oddělit (rozpojit) signálová zem od uzemnění (plechových obalů krabiček) a spojit ji s uzemněním jen v jednom bodě (v některém přístroji), kde to bude bez brumu, nebo s minimálním. Jak jsem již psal ve svých příspěvcích.
Při tom zkoušení doporučuji vždy před jakoukoliv změnou v zapojení dát hlasitost na nulu a postupně opatrně přidávat a sledovat jestli je to lepší, nebo horší. Při velké hlasitosti a zapnutí zesilovače riskuješ minimálně poškození reprobeden, případně i zesu, pokud by to extrémně brumilo.

Jen taková otázka na závěr:
Proč mají muzikanti například na svých cajcích vzadu přepínač označený "GROUND LIFT" ??? Proč asi ???

Vašek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
peskman



Založen: Mar 24, 2024
Příspěvky: 15
Bydliště: Orel

PříspěvekZaslal: pá březen 29 2024, 19:14    Předmět: Citovat

Děkuji za osvětlení mého problému. Já vím, že ostatním zde je jasná jedna věc, že kdybych věděl která bije tak se tady neptám. Ale to jen tak pro tebe na vysvětlenou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jasnap



Založen: Apr 03, 2023
Příspěvky: 35
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: pá březen 29 2024, 21:54    Předmět: Citovat

Jako nejlepší prevence stat. el. je používat pouze čistě bavlněné prádlo a oblečení. Dělám to tak roky a žádné výboje a je to i příjemnější.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VASEK_W



Založen: Dec 11, 2017
Příspěvky: 783
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: pá březen 29 2024, 21:59    Předmět: Citovat

pro peskman:
Nikoho nekritizuji Wink, nikdo nejsme dokonalý (a ani já), jen se snažím osvětlit problém když o tom něco málo vím. A také i mne chvílemi něco překvapí po více jak čtyřiceti letech praxe v hifi, a bádám nad tím třeba celé odpoledne. Ono je vždy podstatně lepší mít vedle sebe při takovéhle práci někoho, kdo to zná a ví, než se v tom plácat sám a nevědět jak dál.

Muzikanti se také potýkají s brumem při propojování svých nástrojů, komb, a mixů dohromady. A proto tam většinou mají ten "odzemňovací" vypínač, kterým odpojeji celou elektroniku se signálovou nulou od šasi, nebo ochranného kolíku při třívodičovém síťovém přívodu, aby jim nevznikaly zemní smyčky. Řešením je použití DI-boxů u muzikantů, ale doma u gramofonu se to tak nedělá.

A ještě je mi divné, kde se tam bere to vysoké napětí. To snad není v dnešní době možné ani na těle vyrobit.
Naposledy jsme ho takto poměrně pracně vyráběli před padesáti lety na základce, když jsme se zavrtěli na tehdejších židličkách s plastovým sedátkem, a pak se dotkli prstem ucha před námi sedící spolužačky, či spolužáka Wink

Třeba se Ti ozve nějaký praktik z okolí a pomůže Ti problém vyřešit. Já to k tobě mám trochu z ruky Sad

Vašek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
foxrider



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 882
Bydliště: Praha- východ

PříspěvekZaslal: pá březen 29 2024, 23:21    Předmět: Citovat

Pamatuju se na "Amatérskou výrobu VN snadno a rychle"Laughing , když jsem byl jako malý v léčebně ve Cvikově. Sklonili jsme se k posteli, hlavou dolů a pohybem hlavy jsme vlasama rychle třeli povlečení peřiny (Nebo jen prostěradlo? Už nevím). Pak stačilo jen povlečení v místě "otěru" chytnout špičkama prstů a rychle zvednout. Třeba o půl metru. No takový kuželový snop fialových dlouhých jisker, co v té látce s praskotem přeskakovaly jsem ještě neviděl. Shocked . Tak jsme závodili kdo dá největší blesk. Výhodu měl kámoš co měl trošku delší vlasy. Laughing

A moje bývalá kolegyně v práci ta byla furt nabitá energií. Židle máme plastové na kolečkách, byla zimomřivá proto furt chodila v nějakých svetrech, dekách, pod zadkem polštářky a jánevím co ještě. Pak šla ke mně, a to jsem dostal takovou prdu až jsem se lekl a ona taky.
Tak jsem jí dal instruktáž, že se musí před dotykem vždy vybít. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so březen 30 2024, 8:10    Předmět: Citovat

Čili potvrzuješ, že,
než nemoci těžko léčit, lépe je jim předejít
(tak ty stromy vytahali, třešně nebudou dál hnít)
, jak se zpívá v jedné písničce.
O pár příspěvků výše jsem napsal(a):
...Blesk je taky statická elektřina a stoprocentní ochrana před škodami stále neexistuje. Můžeš si zvolit jen přípustný stupeň rizika.
Jen na rozdíl od hromosvodu ty můžeš ty blesky omezit, i vyloučit, třeba tím, že se v bavlněných džínách a gumových kroksech nezvedneš z chemlonového potahu, a nesáhneš hned na elektroniku, ale sáhneš si na její neživou část tam, kde je signál nejtlustší a dá se očekávat, že tam ničemu neublížíš.

Bohužel, rozdíl potenciálů, které statický výboj vyrovnává, dosahuje běžně desítek kV a umí prorazit i poměrně silnou izolaci. I kdyby neprorazil izolaci, a proplazil se jen po povrchu, je to impuls strmý a umí se (zejména kapacitně) indukovat do zařízení za izolací.
Jak se tam vůbec získává anodové napětí z těch 12 V? Co když to má měnič, jehož smyčka regulace se statickým impulsem dobláznila?
A jsou tam ty lampy vůbec k něčemu, nebo jen pro parádu? On totiž samotný operák stačí na velmi kvalitní RIAA předzesilovač a tranzistory za ním můžou buď posílit výstup, nebo DC servo (oblíbené zapojení ve stejnosměrně vázaných korekčních zesilovačích a Dolby B a C u kazeťáků Akai).
Souhlasí napětí na odpovídajících elektrodách součástek hrajícího a nehrajícího kanálu?
...a ještě zbývá hromada otázek, na které je třeba odpověď, aby to
a) zase hrálo
b) přispělo k ujasnění, jak, kde a co zemnit, případně
c) šlo doplnit na vstupech třeba záchytnými diodami, které by odvedly případný výboj přesahující škodlivou úroveň, ale neovlivnily signál.

On totiž konstruktér to vymyslel a sestavil patrně v podmínkách, kdy se mohl věnovat elektroakustickým parametrům, ale ke statickému výboji u něj nedocházelo, proto to ani neřešil (dnešními slovy řečeno - zanedbal EMC z hlediska vnějších vlivů).
Co takhle schéma, našli jste už někdo, jak by to asi mohlo být zapojené?
Už jsem tomu hledání nějaký čas dal, ale ani jedno nalezené schéma se mi k tomu, co vidím na desce, nehodí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
foxrider



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 882
Bydliště: Praha- východ

PříspěvekZaslal: so březen 30 2024, 9:31    Předmět: Citovat

Hill: ...než nemoci těžko léčit, lépe je jim předejít ...

Vždy to není tak jednoduché. Sad

VASEK_W: Naposledy jsme ho takto poměrně pracně vyráběli ...

Jde to velmi lehce. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so březen 30 2024, 10:37    Předmět: Citovat

Kdyby to bylo vždy jednoduché, nemuseli bychom se celý život něco učit.
Pokud jde o brum, myslím, že několik (i zobecnitelných, tedy i jinde použitelných) řešení situací jsem popsal v tomto článku.
Pokud jde o statickou elektřinu, potíž může dělat příliš suchý vzduch v místnosti, kde není žádná živá zeleň. Zvlhčovač na radiátoru dokáže někdy úžasné věci, jen (opět) není jednoduché vychytat tu optimální vlhkost, aby se statický náboj odváděl hned, jak vznikne, a nehromadil se, přitom ale, aby ve studených rozích nedocházelo ke kondenzaci a nerozkvetl tam nějaký penicilín.
Popíšu situaci: vinylová podlaha a na ní smyčkový koberec ze syntetiky. Nový koberec bývá ošetřený antistatikem, i když ne každý. Ale po tlakovém čištění nikdo neví, jestli v čisticím přípravku nějaký ten antistatik byl. Pak ani nezáleží na tom, jestli tam nějaký koberec vůbec je. Čili podlaha je kvalitní izolant, vodivé to může být až pod krytinou (panel s armaturou), ale také nemusí (trámové stropy s palubkovou podlahou, plovoucí podlaha na čemkoli).
Takový syntetický chlupatý přehoz na křesle, na který se při praní nepoužila vhodná aviváž, a na něm opřená záda a sedící dosedací plocha v bavlně, obvykle pak už ani není moc důležité, jestli to oblečení dostalo před sušením svou dávku antistatiku, to je nebezpečná kombinace. Nějak mi chybí ten obyčejný avivážní Ikar, který statice nedával moc šancí. Dnešní aviváže mi připadají, že silanizují, aby všude bylo krásně měkoučko a vonělo to horskou pastvinou, ale elektrický odpor vypraného prádla příliš nesnižují. O to ochotněji ale zanášejí dávkovač pračky těžko rozpustným želé.
Třením vznikne statický náboj, ten sám o sobě nemusí ještě mít nijak extrémně vysoké napětí, kapacita plochy zadele a opřených zad v křesle je poměrně značná.
Co se stane, když vstanu z křesla? Zmenší se plocha a zvětší se vzdálenost desek kondenzátoru, tedy sníží se kapacita vůči okolí. Jenomže náboj si na sobě nesu stejný. Ze známých vztahů vyjde, že napětí mezi mnou a okolím stoupne tolikrát, kolikrát je menší moje kapacita došlapu proti zemi, než byla proti křeslu. A najednou jsme na mnoha kilovoltech, které se nemají, kam vybít, dokud se nepřiblížím na přeskokovou vzdálenost k něčemu uzemněnému, a výbojem neuzavřu okruh.
Proto píšu o tom, že bez potlačení (nebo radši odstranění) příčiny přeskoků to jakékoli zemnění může zrovna tak zhoršit, jako vylepšit. Vždycky to bude sázka, kterou nemusí rozseknout ani proti napěťovým špičkám ošetřené vstupy zařízení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
peskman



Založen: Mar 24, 2024
Příspěvky: 15
Bydliště: Orel

PříspěvekZaslal: ne březen 31 2024, 21:43    Předmět: Citovat

Ahoj všichni. Děkuji za odpověď. Chci vyměnit ten dvojoperák v tom pokaženým předzesilovači. Je to SMD, ale nemám žádné zkušenosti s výměnou, ale zkušenosti potřebuji nějaké pobrat tak to udělám. Prosím poradit zdali vybavení na fotkách bude vhodné na výměnu SMD (případně co místo toho), k tomuto vybavení mám už jen měděnou punčošku a odsávačku. To pájedlo jedno je cín 60%40%Pb, to druhé je 58%Sn42%Pb.

Pak to třetí pájedlo to nepoužiji protože s ním je špatná spolupráce, kolikrát to nejde natavit a sežralo mě to dva hroty než jsem zapájel plošnou desku měřiče od Zajíce, to pájedlo má Sn99,3Cu0,7=dá se toto pájedlo nějak smysluplnějš využít?[/u]



IMG_20240330_135306_resized_20240331_085310558.jpg
 Komentář:
 Velikost:  239.2 kB
 Zobrazeno:  5 krát

IMG_20240330_135306_resized_20240331_085310558.jpg



IMG_20240330_135634_resized_20240331_085243807.jpg
 Komentář:
 Velikost:  235.11 kB
 Zobrazeno:  9 krát

IMG_20240330_135634_resized_20240331_085243807.jpg



IMG_20240330_135743_resized_20240331_085142422.jpg
 Komentář:
 Velikost:  241.61 kB
 Zobrazeno:  12 krát

IMG_20240330_135743_resized_20240331_085142422.jpg



IMG_20240330_135950_resized_20240331_085122160.jpg
 Komentář:
 Velikost:  252.74 kB
 Zobrazeno:  10 krát

IMG_20240330_135950_resized_20240331_085122160.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po duben 01 2024, 11:30    Předmět: Citovat

Ach jo: pájedlo je to, co hřeje a má hrot.
Pájka je ten cínový kompozit, který se pájedlem taví.
A ten sajrajt na bázi kalafuny, co bývá v trubičkovém cínu, nebo samostatně, to je tavidlo.
To proti zmatení pojmů.

Jen nevím, proč chceš měnit ten dvojitý operák?
Je skutečně vadný?
Co, až ho vyměníš, ale dál to hrát nebude?
Zatím jsem tu neviděl nic, co bys naměřil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
peskman



Založen: Mar 24, 2024
Příspěvky: 15
Bydliště: Orel

PříspěvekZaslal: po duben 01 2024, 19:13    Předmět: Citovat

Opravuji se, pájka je ta cínová šmakuláda a pájedlo je to čemu jsem dříve říkal trafopájka. Dobře pokusím se proměřit co budu umět a ozvu se.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
peskman



Založen: Mar 24, 2024
Příspěvky: 15
Bydliště: Orel

PříspěvekZaslal: čt duben 18 2024, 22:27    Předmět: Citovat

Ahoj, přeji všem pěkný den. Tak jsem proměřil všechny elektrolyty=ESR mají v normě, propípal jsem všechny diody=proračené nejsou a naměřené hodnoty v opačném směru mají vesměs stejné. Proměřil jsem napětí na packách dvojoperáku a na plusu i na minusu mají 12V což dle papírů od toho švába je v normě. Dále nevím jak postupovat............. Embarassed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá duben 19 2024, 7:54    Předmět: Citovat

A má ten dvojoperák na všech čtyřech vstupech a dvou výstupech nulu nebo nějaký ten milivolt kolem nuly?
To, že je na něm napájecí napětí, přece nic neříká o tom, jestli je, nebo není v pořádku. Ona to neříká ani ta nula na vstupech a výstupech, ale, jestli je tam větší odchylka, už to může něco znamenat.

Odkud kam v tom zapojení prochází signál?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund