Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tak jak se vám mrzne? (zamčeno, je léto)(unlock-mrzne)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 53, 54, 55 ... 57, 58, 59  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1618
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2024, 21:04    Předmět: Citovat

Celeron:
Za fusekli tě netahám.
Ten mráz byl začátkem ledna někdy koncem 90. let. Byli jsme na chalupě u kamaráda, v Čisté u Horek. Já tam byl stovkou, kamarád stodvacítkou. Ráno minus 29, nastartovali jsme oba. Pouze já tu svou navrknul rychleji, stovka měla jednoduchý karbec a před točením jsem ji trochu napumpoval ručně. Pár otáček a čapla. Nikdy jsem s ní neměl za mrazů problém. Krom toho, že totálně ztvrdly sedačky. Byla tuzexová po vyženěném dědovi, v kožence.
Později jsem jezdil Wartburgem. Ten byl i za velkých mrazů naprosto bezproblémový. A před Škodovkou jsem měl trabanta. Tam byl trochu problém se 6V elektrikou. Startér točil, ale zapalování bylo při poklesu neochotné. Dal jsem si pod palubovku přepínač a při startování jsem zapalování napájel šesti NiCd články. Pak to bylo bezproblémové. Akorát když jsem to pak zapomněl přepnout zpátky, tak niklokadmiáku po pár kilometrech došla šťáva a připomnělo se to kuckáním.

Jo a na zimu jsme ve Škodovkách měnili olej v převodovce myslím za PP80, už si to moc nepamatuju.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8819
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: ne únor 25 2024, 19:08    Předmět: Citovat

hajeklubos napsal(a):
... Teď to asi bude to globální oteplování.

Jj - jen ten náš "Klaun" bude tvrdit, že žádné globální oteplování neexistuje Sad
Sleduju dokumenty - jak na ČT2, tak především v originále na kanále BBC Earth. Když tam např. ukazují, jak se mnohasettunové bloky ledovce v Grónsku odlamují a s obrovským rachtem padají do moře - tak si pak může tvrdit co chce. Taky v Arktidě, či na Antarktidě. A taky v Alpách; ... Evil or Very Mad
A třeba, že až všechny ledovce na Zemi roztají, tak stoupne hladina světových oceánů o 7 metrů! Co potom přímořské státy a města? Už teď se ostrůvky na Maledivách "propadají" do moře; . . . Surprised Sad

Už před nedávnem se uvádělo, že loňský rok byl nejteplejším rokem za celou historii měření. Konkretně 9 měsíců (z celoroku) přesáhlo tuto hranici.
Dnes ráno na ČRo Radiožurnál vzpoměli, že je výška hladin spodních vod nejvyšší od r. 2015, a že se vrací voda i do studní, které byly již několik let vyschlé Shocked
U nás - za poslední více než desetiletí, každým rokem větší letní horka a sucha - každoročně narůstá počet tropických dnů (i nocí).
Tato letošní "zima-nezima" je taky extrém. Zimy jsou rovněž rok od roku teplejší. V letošní zimě u nás (315 m/m) napadl sníh pouze 2x. Poprvé na konci listopadu a vydržel (vč. nočních "mrazíků") cca 10 dnů. Poté oteplení a vánoce na blátě. A to "blátivé počasí" (s abnormálními teplotami) přetrvává doposud - druhý sníh napadl někdy v lednu, ale nevydržel snad ani do druhého dne. Když si vzpomenu na zimy třeba před 50-ti lety, to byla jiná - sníh napadl na začátku prosince a vydržel do velikonoc Rolling Eyes
Loňský podzim (kromě toho, že byl abnormálně teplý) byl hodně deštivý - tak jako třeba i teď v únoru (viz příloha. Graf nezahrnuje sněh. srážky - ty ale ani žádné nebyly!).
Např. pršelo (většinou drobně) od PA (od 3. hod. ráno) neustále až do včerejšího rána (do 8:15) - to napršelo celkem 30 mm srážek. Včera (přes den) a celý den dnes už nepršelo.



stažený soubor (30).jpg
 Komentář:
Dešťové srážky (u nás) za posledních 30 dnů
 Velikost:  34.21 kB
 Zobrazeno:  6 krát

stažený soubor (30).jpg



_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17770
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne únor 25 2024, 20:24    Předmět: Citovat

kokun napsal(a):

Dnes ráno na ČRo Radiožurnál vzpoměli, že je výška hladin spodních vod nejvyšší od r. 2015, a že se vrací voda i do studní, které byly již několik let vyschlé Shocked

Potvrzuji. Od 24. prosince mi už počtvrtý přetekla studna ve sklepě, mám tam s krátkejma přestávkama 10-25 cm vody. Před tím minimálně 15 let nic. Ještě kousek a zaplaví mi to přívod do kompresoru tepelnýho čerpadla. Přítok je tak velkej, že kalovka s 1,5" hadicí to vyčerpá za cca dvě hodiny ale když ji vypnu, tak je to za hodinu na stejný výšce. Koncem týdne má zase pršet, tak ji asi budu muset nechat běžet furt.
Horší je co mi říkal místní meteorolog. Každej rok naprší podle letitý statistiky přibližně stejně mm srážek. Pokud to všechno naprší v zimě a hned to odteče, budeme v létě chcípat hlady jaký bude sucho.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PixelOrgy



Založen: Sep 04, 2007
Příspěvky: 1964

PříspěvekZaslal: ne únor 25 2024, 20:56    Předmět: Citovat

Pred dobou ledovou tam ty ledovce vetsinou nebyly, defacto "nedavno" skoncila... lidi taky prispivaji, ale nekdy me ty apokalypticky vize a silenstvi pripominaji eugeniku Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4969
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 0:49    Předmět: Citovat

Zákon zachovania energie už neplatí? Stačí si pozrieť koľko energie sa používa v mestách. A táto energia sa premení na teplo, či už elektronikou, motormi, kúrením, alebo živými bytosťami (hlavne ľuďmi). Stačí si pozrieť, že to globálne otepľovanie sa týka hlavne oblastí kde je mesto. Na dedinách to až také nieje. Tiež moderný trend nahrádzania stromov a zelene za betón a kamene, to je zámena 25°C za 45°C. Na nejaký CO₂ podvod zabudnite, to je pre hlupákov aby sa na nich niekto nabalil.

Dalo by sa povedať že za globálne otepľovanie môže aj zle napísaný software. Používajú sa kadejaké skripty a jazyky, ktorý zbytočne zaťažujú procesor, a teda spôsobujú vyššiu spotrebu energie a väčší výdaj tepla.

Lesy a stromy v nížinách = zdroj vody. V nížinách stromy ťahajú spodnú vodu a odparujú ju, tá potom naprší v horách odkiaľ zasa pomaly priteká do nížin. Až všetko vybetónujete, tak budete poznať iba povodne a suchá.

_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7411

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 7:43    Předmět: Citovat

A proto taje Grónsko a Antarktida, kde města nejsou Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4139

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 9:40    Předmět: Citovat

Keď ti uprostred leta reportérka v teleráne zabalená do hrubého svetra rozpráva o najhorúcejšom lete v histórii... ROFL
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ruprecht



Založen: Sep 28, 2005
Příspěvky: 1279
Bydliště: ZČ + JM

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 10:25    Předmět: Citovat

Od slunce nám přichází asi tak 1000W/m². Každý km² je 1TW (1000 MW).
_________________
Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kevin_mitnick



Založen: May 20, 2007
Příspěvky: 1778

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 10:59    Předmět: Citovat

kokun napsal(a):
Když tam např. ukazují, jak se mnohasettunové bloky ledovce v Grónsku odlamují a s obrovským rachtem padají do moře - tak si pak může tvrdit co chce. Taky v Arktidě, či na Antarktidě.

A třeba, že až všechny ledovce na Zemi roztají, tak stoupne hladina světových oceánů o 7 metrů! Co potom přímořské státy a města? Už teď se ostrůvky na Maledivách "propadají" do moře; . . . Surprised Sad


Pokud roztaje cely severni pol, zvedne se hladina oceanu presne o 0,00 metru, protoze jde o plovouci led. Prisel s tim jeste kdysi jisty pan Archimedes. A ostruvky na Maledivach meli byt pod hladinou jeste v roce 2000 a co jsem se dival naposled, byly stale na stejnem miste. Podle mereni na Doverskych utesech se od roku 1850 zvedla presne o 22cm a od roku 2000 o 25mm. Jo, ale poustet hruzu je uzitecny. Vyplasenym ovcim se nejlip vladne.

Mimochodem. Takhle presne pred 1000 lety v Gronsku po ledu nebylo ani pamatky, vikingove tam pasli dobytek a severni trasou se plavili do Ameriky, na mistech Norskych ledovcu (ktere dnes za velkeho skuceni alarmistu pomalu roztavaji) nalezaji archeologove rusne obchodni osady a obchodni cesty dal na sever (do oblasti pry "vecneho ledu" kde se tenkrat chovali ovce). Ve Skandinavii v te dobe pestovali psenici, ve skotsku vinnou revu a na Panonske nizine fiky a datle. Pak prisla mala doba ledova, obdobi temna, hladomoru a valek kdy se posunula hranice ledovcu. Ted se zase otepluje, jen par blbecku si udelalo posvatnou modlu z teploty v roce 1750 kdy mala doba ledova jeste jen pozvolna koncila a kvuli kazde desetine nad touto svatou konstatntou se svolavaji tiskove konference.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pepik9



Založen: Aug 31, 2010
Příspěvky: 2408

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 11:14    Předmět: Citovat

citace:
jak se mnohasettunové bloky ledovce v Grónsku odlamují a s obrovským rachtem padají do moře - tak si pak může tvrdit co chce.
Hlavně ti pomatení reportéři zapomínají, nebo o tom vůbec nevědí, že ledovce jsou v neustálém pohybu, nahoře připadá sníh a ta váha tlačí led do boku. V době ledové ty ledovce dotlačily spostu šutrů ze skandinávie až k nám. Ale zelený mozek vidí jen to, jak se led odlamuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4049
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 11:56    Předmět: Citovat

A to jsem třeba donedávna nevěděl, že v Evropě existovalo dost rozlehlé území, na kterém ještě stihl hospodařit pračlověk, než jej kvůli tání ledovců před asi deseti tisíci lety spolklo moře: https://en.wikipedia.org/wiki/Doggerland
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4969
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 13:10    Předmět: Citovat

xsc napsal(a):
A proto taje Grónsko a Antarktida, kde města nejsou Smile

Keď si urobíš v kuchyni ohníček, neprejaví sa to dymom a oteplením aj v obývačke? Zapni si v jednej miestnosti klimatizáciu a v druhej ohrievač, a nechaj otvorené dvere. Ako bude, teplo alebo zima?

Ďalšia čiastočka do mozajky sú vesmírne lety, družice, a tak. Keď sa nechá nepotrebná časť kozmického šrotu zhorieť v atmosfére (a ono to tam časom spadne aj z obežnej dráhy). Hliník zhorí bez zbytku? Alebo sa rozpadne na prášok ktorý v atmosfére funguje ako... to nech si každý domyslí sám.

_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8819
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 16:49    Předmět: Citovat

kevin_mitnick napsal(a):
Pokud roztaje cely severni pol, zvedne se hladina oceanu presne o 0,00 metru, protoze jde o plovouci led. Prisel s tim jeste kdysi jisty pan Archimedes. ...

Ale přesto se o něco zvedne - poněvadž i ten "plovoucí led" má pod vodou snad 2/3 svého objemu a ta zbývající 1/3, co je nad vodou (po roztopení) zvedne hladinu.

_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4969
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 18:21    Předmět: Citovat

A ešte keby sa vedelo koľko vody sa zadržiava v dažďových pralesoch, ktoré sa rúbu. To tiež zdvihne hladinu, keď tieto lesy nebudú.
_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
DukeNuke



Založen: Apr 02, 2018
Příspěvky: 915

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 18:39    Předmět: Citovat

Nemám tucha, jaká byla hladina moře v cca 13. století. Ale jedna z kuriozit o které vím je, že někdy ve 14. století psali Norové papeži (ten dopis skutečně existuje), že se u nich přestalo dařit vínu a žádali, aby bylo možno při přijímání používat kořalku. To bylo zamítnuto a víno začali dovážet. Muselo tam tedy být tepleji, než dnes.
Podobně byl jsem v přístavu Aigues Mortes, který byl postaven ve 13. století. Zhruba za 200 let moře ustoupilo tak, že je přístav na souši.
Prostě teplá a studená období se holt střídají. Tím netvrdím, že činnost lidí na tyto změny nemá vliv.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 53, 54, 55 ... 57, 58, 59  Další
Strana 54 z 59

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund