Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Frekvenční měnič vector v800 -
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1621
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: po únor 12 2024, 12:01    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Takovéto univerzální řízení mnou uvedenými systemy má základní výhodu .


Ono má i nevýhody. Třebas když v jedné technologii těch měničů řídíš třicet. To je třicet analogových smyček tam, dalších třicet zpátky pro čtení zátěže. K tomu dalších třicet logických signálů pro rozběh, a dalších šedesát zpátky pro signalizaci chodu a výpadku. To všecko jinak zvládne jedna linka modbusu od měniče k měniči. Toť zase z mé praxe.

A jedna perlička: Některé zákazníky strašlivě vytáčí nesouhlas mezi zobrazením jakékoli hodnoty na FM a na obrazovce PLC. K tomu dojde vždycky - při převodu digitálně zadané hodnoty na analog, načtením analogu vstupem měniče a převodem na digitální údaj na displeji FM. Ono to pak nesedí někde na třetím místě o jednu nebo dvě číslice. To se u zapisování/čtení registru nestane.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1703
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po únor 12 2024, 12:35    Předmět: Citovat

BigSandy napsal(a):
Zdravím Vás. Nema někdo zkušenosti?
Jedna se mi o ten komunikačný protokol MODBUS.
Je nějaký program pro nastavení?

S tím konkrétním měničem zkušenost nemám, ale obecně s Modbus komunikací vůči jiným měničům ano. Jedná se v podstatě o Mudbus RTU slave zařízení. Komunikace spíš po lince RS485 (RS232 je vhodné jen na krátké vzdálenosti). Pro komunikaci protokolem Modbus RTU můžete použít v podstatě libovolný program umožňující obecné posílání a čtení Modbus zpráv vůči Modbus slave zařízení jako je třeba ICC Modbus Master Tool, který by měl být volně ke stažení nebo jiný viz odkazy, které zde již uvedl ok1hga v předchozí části tohoto tématu. Pro komunikaci přes rozhraní RS485, které není běžně na PC dostupné, budete potřebovat převodník RS485/USB. Papouch k tomu převodníku má v sekci "Ke stažení" odkaz na USB ovladače a Virtuální sériový port, který vám ve Windows vytvoří COMX port, na který pak nakonfigurujete ten Modbus Master Tool nebo jinou SW utilitu pro účel komunikace vůči Modbus slave zařízení.

Počítejte však s tím, že vesměs se jedná o SW pro manuální nastavování se znalostí komunikačních zpráv protokolu Modbus tj. nikoli uživatelsky nějak extra přívětivé řešení ani automatizované řešení. Automatizované řešení bude znamenat naprogramovat komunikaci přes nějaké PLC, které bude mít k dispozici port či kartu s RS485.

Třeba s Arduinem apod. s převodníkem TTL/RS485 byste si mohl vytvořit nějaké přenosné udělátko napájené z baterie a připojitelné k portu RS485 měniče. Přes displej a tlačítka na udělátku by pak bylo možné předdefinované parametry a jejich hodnoty načíst z příslušných Modbus registrů a uložit třeba v tomu udělátku na SD kartu s pojmenováním takto uložené konfigurace parametrů příslušného měniče a odkud by se pak uložená konfigurace dala opět zapsat do dalšího měniče odpovídajícího typu, který podporuje příslušné parametry a mají v něm stejný význam.

Upozornění:
Modbus je obecný protokol a byť třeba dva měniče od různých výrobců podporují stejné číslo určitého Modbus registru, může a obvykle i je význam úplně jiný v měničích od různých výrobců a někdy dokonce i v různých verzích měničů od téhož výrobce. Proto je vždy potřeba vědět, které konkrétní Modbus registry pro daný účel, který konkrétní měnič podporuje a s jakým významem jejich hodnot.


Naposledy upravil Valdano dne po únor 12 2024, 13:08, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BigSandy



Založen: Jul 28, 2015
Příspěvky: 796

PříspěvekZaslal: po únor 12 2024, 12:56    Předmět: Citovat

Tak ja už dlouho do USB použivam tento.
https://www.aliexpress.com/item/1005006505207029.html
https://www.aliexpress.com/item/1005001621880315.html


A pro raspi a esp přes ser. gpio toto.
https://www.aliexpress.com/item/1005003205840637.html

Rřes RS485 nemam problem, jede mi přes to hodně věci.
Ten modbus jem ale ještě neřešil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 675

PříspěvekZaslal: po únor 12 2024, 13:07    Předmět: Citovat

Ještě bys mohl říct, čeho vlastně chceš dosáhnout.
Chceš si jenom hrát a zatočit si motorem nebo máš zadání připojit ten měnič k určitému PLC a dělat něco užitečného? Bez toho se špatně radí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1703
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po únor 12 2024, 13:13    Předmět: Citovat

BigSandy napsal(a):
Chtějí nastavit jeden a pak, aby si to nastavení mohli stáhnout a nahrát do dalších.

Zkuste kontaktovat výrobce toho měniče. Někteří výrobci měničů jako třeba Rockwell nebo Schneider mají pro tento účel editace a přenášení konfigurací mezi měniči stejného typu vlastní uživatelský SW pro PC, ale nebývá to pravidlem a takový SW je obvykle použitelný jen vůči měničům příslušného výrobce. Pokud by byl takový specifický SW k dispozici i k těm měničům Vector V800 pak by stačilo si to nainstalovat např. do notebooku a provádět editaci i přenášení konfigurací mezi měniči s tím SW přes k tomu určený převodník, ale jestli to přímo pro Vector V800 existuje to nevím tj. na to se zkuste zeptat buď u toho odkazovaného prodejce a nebo přímo u výrobce. Pokud takový SW přímo pro tyto měniče k dispozici není pak můžete zvážit tvorbu nějakého udělátka dle níže zhruba naznačeného popisu.

Podle tohoto popisu odhaduji, že by možná vyhovovalo vytvořit si nějaké přenosné udělátko s displejem, tlačítky (nebo bez tlačítek s dotykovým displejem) a slotem na SD karty, napájené z baterie a připojitelné k portu RS485 měniče. Na udělátku by pak bylo možné předdefinované parametry a jejich hodnoty načíst třeba volbou z menu čímž by se načetla celá sada příslušných Modbus registrů a uložila by se do souboru na SD kartu s pojmenováním takto uložené konfigurace parametrů příslušného měniče. Na udělátku by mohlo být možné předdefinované parametry editovat a měnit ať už vůči měniči tak i třeba vůči uložené konfiguraci a uložené konfigurace by se pak daly z SD karty opět načíst a po komunikaci z udělátka zapsat do dalšího měniče odpovídajícího typu, který podporuje příslušné parametry a mají v něm stejný význam. Mohlo by tam být i testování Slave adresy připojeného měniče atd.

BigSandy napsal(a):
Přes RS485 nemam problém, jede mi přes to hodně věcí.
Ten modbus jsem ale ještě neřešil.

Modbus je obecně rozšířený komunikační protokol, který umí spousta různých zařízení tj. nejen měniče. Protokol je však obecný a různá zařízení i různé měniče podporují jen omezený okruh tzv. Modbus registrů a obvykle i s jiným významem hodnot.

Zkrátka jednotlivé typy měničů se liší nejen z hlediska výčtu podporovaných čísel anebo adres registrů, ale i z hlediska významu jejich hodnot. Některý měnič třeba vůbec nepodporuje některý parametr, který jiný měnič podporuje a i když ho podporuje tak třeba z trochu jiných významem hodnod nebo na jiné adrese registru atd. Proto nelze počítat s tím, že načtete konfiguraci z určitých adres Modbus registrů třeba u měniče Vector V800 a ty budou vhodné pro nastavení do stejných adres Modbus registrů jiného typu měniče třeba od jiného výrobce a v některých případech ani do jiného typu měniče stejného výrobce. Tato nejednotnost je nevýhoda používání Modbus komunikace vůči široké škále různých typů byť třeba jen měničů.

Bude potřeba si ujasnit s žadateli, kteří po vás dané přenášení konfigurací mezi měniči požadují, které konkrétní parametry konkrétního typu měniče (v daném případě Vector V800) mají být nastavovány a přenášeny na další kusy téhož typu měničů, protože různé typy měničů mají různé množství nastavitelných parametrů a ne všechny parametry podporuje každý typ měniče a měniče od různých výrobců se v tomto ohledu často liší výrazně. V dokumentu odkazovaném v úvodním dotazu si pak k vybraným parametrům pro příslušný typ měničů vyhledat, který příslušný Modbus registr jim náleží a s tím pak pracovat.

Z hlediska obecné komunikace protokolem Modbus RTU bude potřeba si nastudovat příslušné záležitosti jako je hlavička, adresace, kontrolní součet atd. Tady je k tomu popis v češtině.


Naposledy upravil Valdano dne po únor 12 2024, 16:43, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BigSandy



Založen: Jul 28, 2015
Příspěvky: 796

PříspěvekZaslal: po únor 12 2024, 15:52    Předmět: Citovat

Vyrobce i prodejce už prý kontaktovali, neni.Tak se to přelilo na mně Confused
Ale tentokrat se zmylili a toto je na mně moc.
Jsem našel na netu Modbus Poll.
TX funguje.Asi to neumim nastavit. Embarassed
https://ibb.co/LPSvZgw
necham to doma týden uležet aby se neřeklo, že jsem se na to vy, a pak to přeliju na někoho dalšiho.
Jinak dik všem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 675

PříspěvekZaslal: po únor 12 2024, 16:41    Předmět: Citovat

Tak s tím moc neuděláš. Tam nastavíš jenom ovládání přes Modbus, parametry asi opravdu ne.
Něco takového umí, pokud vím, jenom Siemens.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1703
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po únor 12 2024, 17:20    Předmět: Citovat

Běžně a zdaleka nejen u měničů Siemens se dají nastavit přes Modbus registry nejrůznější parametry třeba parametry motoru použitého s příslušným měničem jako je Jmenovitý výkon, Jmenovitý proud atd.

Toto je v úvodu odkazovaný dokument týkající se parametrů měničů Vector V800.
Na str. 180 v odkazovaném dokumentu je zmíněno poněkud komplikované mapování různých skupin parametrů vůči adresám Modbus registrů. Tabulky s některými čísly/adresami, které za tím následují nepokrývají všechny parametry tj. bude nutné si to zřejmě odvodit a následně vyzkoušet vůči konkrétnímu měniči.

Aplikace jako je Modbus Pool nebo mnou odkazovaná ICC Modbus Master Tool to jsou pouze obecné aplikace z hlediska protokolu Modbus tj. lze s nimi číst a zapisovat hodnoty Modbus registrů, automaticky počítají kontrolní součet atd., ale nijak neřeší konkrétní význam ani přiřazení parametrů určitého zařízení vůči určitému Modbus registru tj. to se musí podrobně nastudovat z odkazovaného dokumentu. S tím souvisí i skutečnost, že interpretace hodnot v té aplikaci není nijak uživatelsky přívětivá ve vztahu ke konkrétním parametrům měniče.

Takže aplikace tohoto typu rozhodně nejsou vhodné pro běžné uživatele ani pro elektrikáře, kteří jsou zvyklí nastavovat parametry jako je např. Jmenovitý výkon motoru připojeného k měniči atd. přímo na měniči, protože by měli velký problém interpretovat správné hodnoty z jednotlivých bajtů komunikačních zpráv. I když by se vám tedy podařilo nastavit to po jednotlivých Modbus registrech tak to nebude moc použitelné pro ně a než dělat nějaký šíleně komplikovaný návod jak to mají udělat krok za krokem po jednotlivých registrech a jednotlivých hodnotách bajtů tak to ať si to raději nastavují ručně přes displej a tlačítka na měniči.

Ať si elektrikáři pro měnič Vector V800 vytvoří třeba v Excelu tabulku pro ně významných parametrů a s popisem hodnot, které se budou nastavovat přímo na měniči přes jeho displej a tlačítka a pak u každého dalšího měniče tohoto typu ať postupují podle té tabulky. Na konfigurování měničů přes Modbus bych se v případě neexistence přímo pro tento měnič určeného konfiguračního uživatelského SW od výrobce, prostě vykašlal. Aplikace jako je Modbus Pool ani mnou odkazovaný ICC Modbus Master Tool pro tento účel nejsou vhodné. Ne, že by to s nimi vůbec nešlo, ale pro osoby neznalé protokolu Modbus v kombinaci s neznalostí správné interpretace hodnot vůči danému měniči je to příliš komplikované a potenciálně problematické, protože při chybném postupu mohou nastavit některé nevhodné kombinace parametrů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund