Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Snímání otáček oběhového čerpadla
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mhepp



Založen: Aug 16, 2017
Příspěvky: 80

PříspěvekZaslal: st leden 31 2024, 0:52    Předmět: Citovat

martinkopp: Když Ty čekáš na zázrak, on se nekoná. To je překvapení. Taky mám pocit, že jsi trochu nedůvtipný. Již na konci první stránky mi bylo jasné, že řešení Tvého problému dle Tvých představ buďto neexistuje, nebo znamená nepřiměřené úsilí vůči zisku.

Vzhledem k charakteristice stárnutí/opotřebováváni čerpadla, jsi zde propálil více času, než jeho pravidelnou manuální kontrolou po celý zbytek životnosti kotle. Potom stejně budeš muset bourat/upravovat přívody vody a podobně.

Připomínáš mi dědu - měl doma akvárium a v něm ohřev vody s termostatem. Byl bastlíř, termostat byl vlastní výroby a používal ho pouze v zimě. Vždy z kraje zimy vytáhl, oprášil a nainstaloval topení a termostat, pak ho kompletně rozebral, aby ho opravil, znovu nainstaloval a jal se nastavovat hysterzi. Tu ladil tak dlouho, že než ji naladil, tak přišlo jaro a celé to zase uklidil do skříně na příští zimu. Co si pamatuji, tak ten termostat nikdy nedotáhl k vlastní spokojenosti. Tak pozor, abys nedopadl stejně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1708
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: st leden 31 2024, 1:36    Předmět: Citovat

xsc napsal(a):
Stačí dvojitý manometr a tlak před a za čerpadlem. Podle rozdílu je vidět, jak čerpadlo běží. Tak to bývalo běžně nainstalováno na kotelnách.

Přesně tak. Nebo rovnou diferenční manometr případně elektronický diferenční senzor. Diferenční tlakoměry se dělají pro různé provozní tlaky vody v soustavě vytápění a samozřejmě bez vypouštění dokážou měřit tlakový rozdíl byť je pouhým malým zlomkem tlaku v soustavě. Nicméně diferenční manometr nebo elektronický diferenční senzor nebudou levná záležitost, ale třeba najde na AliExpressu nějaké special lowcost provedení akorát pak bude otázkou jaké na to bude spolehnutí. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4247
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: st leden 31 2024, 7:55    Předmět: Citovat

Kdysi jsem měl na opravu čerpadlo z domácí vodárny, které mělo frekvenční měnič a snímání tlaku piezoelementem . Měnilo otáčky podle tlaku v potrubí, tak odpadala potřeba tlakové nádoby. Ale přesto přese_všechno, pokud chápů správně tak výstupní informace má být taková, že čerpadlu se díky nižším otáčkám blíží konec životnosti. Mám obavy, že tak to nefunguje. Napadají mě tři stavy. 1: čerpadlo se nerozběhne, 2: čerpadlu trvá dlouho než najede do otáček (přidřené) 3:čerpadlo má nízké otáčky (rozběh, přidřené) ani v jednom případě nepotřebuji znát otáčky čerpadla , ale zdali a jak silně proudí médium . Pak už je to jenom otázka vyhodnocení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mirku



Založen: Jun 15, 2006
Příspěvky: 233

PříspěvekZaslal: st leden 31 2024, 20:56    Předmět: Citovat

Martine, když se dostaneš do kotle tak, že jsi schopen vyměnit motorovou část čerpadla, napadá mne, jestli by šlo čerpadlo demontovat úplně ... kam mířím?
Osobně bych se snažil čerpadlo demontovat z kotle ven (nahradit kusem trubky) a připojit ho do okruhu mimo kotel - lepší přístup při další výměně.
Pokud demontáž z kotle je opravdu takový problém (všechno jde, pokud se chce nebo musí), tak bych ho tam nechal, odpojil a pokud možno demontoval turbínku. Do okruhu bych zapojil (mimo kotel) nové čerpadlo do série tak, aby bylo přístupné pro servis.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st leden 31 2024, 21:07    Předmět: Citovat

Zajímavé vlákno. Podle mě podstatné bylo řečeno asi tak do příspěvku
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1312881#1312881
a od té doby to připomíná psa v kruhu za vlastním ocasem.
Tazatel ví, že k čerpadlu se v kotli nedostane, leda za cenu náročné demontáže, ale potřebuje přesně vědět, kdy k tomu dojde.
Normálně bych to asi dal rozbourat mimo topnou sezónu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
martinkopp



Založen: Oct 12, 2023
Příspěvky: 29

PříspěvekZaslal: st leden 31 2024, 21:41    Předmět: Citovat

Motorová část jde vyměnit relativně jednoduše protože drží šroubkama jež se dají povolit dlouhým šroubovákem v ose rotoru. Problém je vyměnit celé čerpadlo, protože pro povoleni trubek se musí oddělat boční plech kotle, ale ten přiléhá ke zdi. Takže odšroubovat všechny přívody a vývody a vytáhnout celý kotel. Posunout kotel od zdi nejde, musel bych ho dát někam úplne jinam, což by byly stavební úpravy v ceně v řádech stovek tisíc = nereálné.

Vyhodit čerpadlo mimo kotel by bylo rozumné a pokud bych musel demontovat kotel určitě bych to udělal, ale zatím se mi do takové akce nechce a problém s poklesem otáček a tím i účinnosti topení by to stejně neřešilo.

Ale napadlo mne, že by se dal měřit průtok pouze v době kdy se topí jen do boileru - nejspíš se to přepíná nějakým ventilem v kotli. Tam by měl být průtok konstantní, neovlivňovaný stavem termostatických baterii na radiátorech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9768
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: st leden 31 2024, 22:09    Předmět: Citovat

Ve předu je šroub, který ucpává díru, kde končí hřídel čerpadla. Má zářez pro šroubovák. Pokud máš takový šroub navíc, zkus jeden upravit tak, že do něj zabuduješ něco, co bude sledovat rotaci toho šlicu. Budeš to ale muset učinit vodotěsný, protože tou dírou prolíná voda. Někdy je ten šroub plastový, někdy mosazný. Indukční čidlo, či optozávora by to mohla zvládnout. Pokud je hřídel z feromagnetika, tak by stačila cívka s jádrem namagnetovaný malým magnetem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dobrman



Založen: Aug 12, 2012
Příspěvky: 1511
Bydliště: J H

PříspěvekZaslal: čt únor 01 2024, 21:27    Předmět: Citovat

Artaban001 napsal(a):
Ve předu je šroub, který ucpává díru, kde končí hřídel čerpadla. Má zářez pro šroubovák. Pokud máš takový šroub navíc, zkus jeden upravit tak, že do něj zabuduješ něco, co bude sledovat rotaci toho šlicu....


Což něco takovýho?
(omlouvám se za "skicu", nejsem u počítače, tak jen od ruky Embarassed )



IMG_20240201_211532.jpg
 Komentář:
 Velikost:  85.25 kB
 Zobrazeno:  19 krát

IMG_20240201_211532.jpg



_________________
........Nedůvěřuji velbloudům a obecně nikomu, kdo dokáže týden nepít........
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9768
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: st únor 07 2024, 22:19    Předmět: Citovat

Měl jsem na mysli řešení, kdy se do šlicu hřídele nic nevkládá, ale využívá se nějak podobně, jako u protismyku zubatý kolo, který snímáš sondou. Pokud je hřídel feromagnetická, tak můžeš její otáčení sledovat cívkou s jádrem, který je lehce namagnetovaný ( princip snímače struny u kytary), nebo vhodným indukčním senzorem.
Musíš to ale vyzkoušet. Pokud bys něco vkládal do zářezu hřídele rotujícího cca 2800 ot/min, musel bys mít poháněný kus velice pečlivě vycentrován a musel bys mít kvalitní ložiska. Mnou navrhované řešení spočívá v přítomnosti snímacího prvku, co využívá zářezu v hřídeli jako modulačního prvku. Indukční čidlo by mohlo zvládnout chod ve vodě a navíc je napájený MN. Cívka s magnetickým jádrem je aktívní zdroj střídavého proudu malého napětí a bude vyžadovat nějaký zesilovač.Pokud by se výše popsaný způsob nedařil zrealizovat, přijdeš maximálně pouze o ten šroub, který vyměníš za původní, protože jinak do čerpadla nezasahuješ.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund