Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Omietka

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
adakar



Založen: Sep 16, 2020
Příspěvky: 394

PříspěvekZaslal: so prosinec 02 2023, 21:40    Předmět: Omietka Citovat

Ahoj, skultúrňujem murovanú pivničnú kobku bytu: dávam omietky. Radšej mám klasiku: takže piesok, vápno, cement. Dával som aj trocha klébru: nech sa zlikvidoval. Dve rožné steny sú základy domu, ktorých niekoľkocentimetrové nerovnosti som najprv vyrovnal starou škridlou, to nahrubo vyspravil do rovín, na to omietku, a tú proti oderu zagletoval "pálenou" maltou (cement, piesok).

Teraz by som dal riedky základný pačok, na to vrchný, so štamprlou fermeže.

Omietky som robil postupne po kúskoch, vždy ako bolo trocha času, z 20 ročných nevyužitých zásob, ktoré som ponechal v byte, než som ho "navždy" zamkol: síce boli v suchu a kľude, ale asi už "prošlé": cement s klébrom boli hrudovité, to som rozbil, no myslím že súdržnosť omietky nie je ako by mala byť, mám pocit že je "sypkejšia". Možno som aj pomer materiálu nie vždy dal dobrý: miešal som to vždy kelňou vo vedre, odhadom. Zagletovaním sa to síce scelilo a spevnilo,

ale uvažujem, či by nepolepšilo, keby sa tam hĺbkovo vpil penetrák.

1. Neviem ako sa majú k sebe penetrák a pačok: či na penetrák potom pačok, alebo či práve pačok nie je miesto penetráka, atď atď, čiže ako je vhodné postupovať:

2. popri tom, že vápnový povrch by súčasne urobil akúsi dezinfekciu. Tá síce v úvode nebude potrebná, keďže je nová omietka, ale uvažujem či by vápno nebolo vhodnejšie proti všelijakým všelezom: rybičky a pod., než final vymaľovanie farbou, alebo naopak, či sa takéto všelijaké potvorky na vápne dokonca nepriživia.... Alebo je lepšie ako povrch (biely, aby bolo na ňom všetko lezúce vidno) použiť za týmto účelom niečo iné?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1757
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: ne prosinec 03 2023, 0:02    Předmět: Citovat

Kamarát robil strop v heraklitovom domku - na strope ešte pôvodná omietka na trstine... Miestby stavebník mu poradil na tú nesúdržnú omietku nejaký "fasádny" penetrák (na značku by som sa musel opýtať, ale zrejme ich moc druhov nebude). Omietka sa "scelila" prestala sa trúsiť- aj do hĺbky..na to potom dal sieťku a final... že vraj super.
Kto vie, ako by sa to po napenetrovaní potom maľovalo, ale bežnou interiérovou farbou asi dosť blbo, ale zase nejaká fasádna akrylovka by to zrejme zvládla.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1678

PříspěvekZaslal: ne prosinec 03 2023, 11:31    Předmět: Citovat

Pokud se jedná o sklepní, nebytový prostor, nechal bych ty stěny dýchat, aby vlhkost ze zdiva měla kam jít a svými kapilárami se netlačila vzhůru. Žádné štuky, akryláty, latexy, apod. Nejvýš tak vápno, nebo hlinka. Z tohoto hlediska, již i ten cement v maltě a zednické lepidlo, nebyl dobrý nápad.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17770
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne prosinec 03 2023, 12:15    Předmět: Citovat

Otkundes napsal(a):
Nejvýš tak vápno, nebo hlinka.

Hlinka za vyšší vlhkosti a teplotě pod cca 15 st začne časem plesnivět. Levný je vápno, dražší jsou vodopropustný silikátový nátěry.
Když jsme s bráchou stavařem sanovali sklep, obouchali jsme to až na cihlu, vyškrábali spáry a pak se na to naházela směs písku, cementu a nějaký srágory, která se dávala asi dvoudeci na míchačku a tu omítku tak nějak napěnila. Hrozně blbě se to házelo, spíš se to muselo natahovat a nakonec, když už to bylo dost zavadlý, se to muselo mezi platlema strhnout aby se na povrchu otevřely póry. Nesmí se na to dávat žádná povrchovka. Je to skoro 30 let a sklep je stále suchej.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
witt



Založen: Apr 01, 2018
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2023, 18:17    Předmět: Citovat

Zpevňování sypajících se omítek penetrákem jsem zkoušel na staré chalupě a funguje to jen v povrchové vrstvě. Což je špatně, protože nejpevnější musí být vrstva na cihlách/kamenech. Jinak se to časem odloupne.
Takže bych to nechal a přetřel vápnem. A až to opadá, tak znovu a lépe.
Těch 20 let je na vápno strašně moc. Pokud zhrudkovatěl cement, tak vápno skladované ve stejných podmínkách muselo být už zreagované, fakticky mletý vápenec.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
adakar



Založen: Sep 16, 2020
Příspěvky: 394

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2023, 22:58    Předmět: Citovat

Materiál bol ponechaný v rozdielnych miestnostiach, ale skladovacie podmienky áno rovnaké: vlhkosť bytová: čiže v celku nízka... Cement som vždy do zásoby na prach prepasíroval cez staré drôtené kuchynské sito, tú trochu klébru vždy rozbil v naberačke, vápno tiež vždy predzásobil: vopred zalial do iného vedra: potom už len potrebné množstvo masy vždy odobral: problémové sa mi nezdalo... Nejaká rozsypavá tá omietka nie je, nevyzerá že by mala robiť problém, len na oter rukou bola na môj vkus povoľnejšia akosi viac... To spevnenie len tak pre istotu...

Čo sa týka vlhkosti v kobke, pred prácami som v nej nameral tak 65-70% (čidlo z čínskej Lidl meteo, ale porovnané s vlasovým vlhkomerom: myslím že ukazuje dobre). Na skladovanie vecí (bežných domácich) sa mi to zdá dosť, ale mám za to, že túto vysokú vlhkosť spôsobilo vyústenie teplovodného kanála (UK a voda do bytovky) spolu s vyrúbaným otvorom práve do mojej kobky... Keďže prišla potreba kobku využívať, vyhádzal som kostry potkanov z nej, otvor zamuroval tak že aby som nebol pes tak cez moju pivnicu som vyrobil odvetrávanie ich kanála 70-tkou rúrou s vyústením na chodbu pivníc (čuchať to nemusím), a nechal im tam namiesto vyrúbanej diery revízny otvor 20x20, ktorý osadím dvierkami a škáry zalepím proti prestupu drobnej hávede. Revízny otvor však zadvierkujem až nakoniec, aby bol počas mokrých prác aký-taký pohyb vzduchu v kobke... Dúfam že vlhkosť tým klesne na prijateľnejšiu hodnotu...

Aj keď inak kobka vyzerá relatívne suchá, aj tak by som omietku nerád premenil v plast nejakým intenzívnym prípravkom... Teraz som ale v rozpaku: keďže oni u penetráku uvádzajú paropriepustnosť, a pri tom hĺbkovom prienik pri správnom použití až do 2 cm, tak neviem...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5017
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út prosinec 05 2023, 0:26    Předmět: Citovat

Nevím, jestli jsem to správně pochopil, ale tys použil 20let(!) starou směs na výrobu vápenocementové omítky či malty? Píšeš o drcení hrud a prosívání cementu. To přece nemůže fungovat. Hroudy vznikly proto, že reakce už proběhla (vlhkostí ze vzduchu) a už to nebude držet pohromadě. Je to jako bys rozemlel obouchanou starou omítku, promíchal znovu s vodou a čekal, že to bude pevné.

Já jsem použil "jenom" rok starou maltovou směs. Byla v "suché" garáži, v načatém pytli. A musel jsem to pak všechno dělat znovu. Malta se dala odrolit prstem a hrudky rozmáčknout mezi prsty. Schovávat nevyužité balení směsi nemá smysl. Leda možná jako zdroj písku.

Ale třeba to u omítky nevadí. Když se na ní nebude mechanicky působit, tak nevadí, že je to v podstatě uschlý písek. Pokud sama neopadá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17770
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út prosinec 05 2023, 14:56    Předmět: Citovat

Mě před pár lety překvapila elektrikářská sádra. Ležela přes zimu v plechový garáži. I když byla na pohled bez vady, tedy jemně sypká, po rozmíchání z ní bylo bláto, který nevytvrdlo.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
adakar



Založen: Sep 16, 2020
Příspěvky: 394

PříspěvekZaslal: so prosinec 09 2023, 15:24    Předmět: Citovat

Možno moderné chemizované omietkové zmesi podliehajú degradácii skôr než cement, vápno: mám ich tam tiež, môžem príležitostne vyskúšať; a u sadry by som to nečakal: veď všetky tie veci sme mali bežne v RD v starej hosp. časti k dispozícii celé roky a nikto nič neriešil: také fajnovky, že do roka spotrebovať, to by ma naši hnali...

Včera som bol zagletovanú omietku obhliadnuť, povrch je sklovito pevný. Tak dúfam že podrží aj základ a časom sa nezmení... So zbytkom materiálu už riskovať nebudem, ani nemám kde: pivnicu mám za sebou, a keď v budúcnosti náhodou príde na dokončenie bytu, doprajem mu nové...

Pýtal som sa v Den Braven: ich hĺbkový penetrák ide vraj do mikroštruktúr, ich nano hĺbkový do nanoštruktúr: údajne v súlade so skúšobňou vydaným certifikátom. Čísla som z nich nedostal, s vyhľadaním technického listu napriek prejavenej ochote som ich kvôli mojej pivnici netrápil: no kdesi som čítal práve o rozdielnosti penetrákov: veľkosti makromolekuly akrylátu v prostriedku: a teda o účinnosti skutočnej a neskutočnej: keď v prvom prípade sa pohybuje údaj v desiatkach, v tom druhom "len" v stovkách nm...

Musel by som čítať technické listy všetkých výrobcov, a vyberať to najvhodnejšie... Dôležitejšie pre mňa teda zostali praktická informácie: pri použití hĺbkovej penetrácie môže byť problém pri maľovaní (na čo som bol upozornený tuším už vyššie), pri použití nano penetrácie zvlášť, a ešte viac ak sa použije penetrácia tak, že množstva jej mikročiastočiek na povrchu ošetrovanej plochy zostane priveľa:

čiže buď použitím nesprávneho ("hustejšieho") pomeru vzhľadom na povahu ošetrovaného materiálu, alebo použitím nadmerného množstva: napríklad ponechaním kaluže (ktorá svojou výškou hladiny akoby vytvára mnohoposchodovú vrstvu: no a odparením tekutej zložky zostanú čiastočky v počte všetkých týchto "zrútených" poschodí na jednom povrchu),

kedy môže omaľovaná plocha vytvárať fľaky.

Takže je to o kompromise: použitia penetráku schopného preniknúť do hĺbky 1 - 2 cm, a tak spevnenia podkladovej štruktúry omietky, alebo použitia ich S-T70, ktorý pre účely maľovania zabezpečuje rovnomernosť povrchu, avšak preniká iba plytko pod povrch plochy, prípadne za rovnakých podmienok použitia penetráku priamo maliarskeho.

Údajne je taktiež vhodný postup použiť na spevnenie penetrák nano a na to potom na zrovnomernenie S-T70: čo sa mi už ale zdá pre môj účel zaleptanie priveľké...

Po napenetrovaní pokračovať vápnom vraj nie je problém...

Keď stena úplne uschne, vidím to na riedko zriedený nano, nemalo by to nič pokaziť, a na zjednotenie farby plochy vápno: s už uvedenou klasickou štamprlou fermeže: aby bolo vidno možnú háveď: je to dúfam vhodnejšie ako maliarska farba: a na miernej fľakatosti v pivnici nezáleží...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund