Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Z akou vypoctovou tech. ste prisli do kontaktu za socializmu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Historie a vzpomínky na doby dávno minulé
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4486
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: čt listopad 23 2023, 13:13    Předmět: Citovat

Nejdřív Atari 80XL s kazeťákem později s dodělaným turbem. Po něm Atari 130XE rozšířenou na úžasných 320kB a disketovou mechaniku XF551. K tomu postavený Alfigraf ke kterému jsem upravil obslužný program a sloužil i jako skener. Měl jsem krabičku, která uměla emulovat LPT port a šlo s ní tisknout na libovolnou jehličkovou tiskárnu.
Kde jsou ty časy, když jsme v neděli dopoledne jezdili na různá místa v Praze. Kde se pokecalo, kopírovaly se programy, sbíraly zkušenosti a nacházeli noví přátelé.
Pak to šlo všechno pryč, přišla 386 a všechno bylo jinak.

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9667
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: čt listopad 23 2023, 16:08    Předmět: Citovat

Ještě před tím byla Libra 286, HDD 120 MB, to už bylo něco! uměla Win 3.1 například, texty AmiPro a tabulky Quattro, jo...jaká to byla výpomoc.
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1755
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: čt listopad 23 2023, 17:11    Předmět: Citovat

Mali sme v robote po nástupe "výpočtovej" techniky klávesnicu veľkosti "veľkého stola" ... Volali to ZONGORA - možno to bol aj origo názov... zadávali sa jednotky a nuly podľa predlohy asi v 16tich riadkoch na dĺžku 32 znakov na jeden "list".. to bola "mašina" ..minimálne 200kg+ A potom prišiel "malý" zelený monochromatický monitor s predsunutou klávesnicou, ktorý sa zmestil asi iba na 2/3 kancelárskeho stola.. stále vypisoval, že je niekto "invalid"!! Laughing Laughing Laughing ..kolegine sa aj urážali
V rámci počítačového vzdelávania a rozvoja sme povinne chodili na školenia... Mučili nás Basic-om a PMD-čkami a ešte aj kompatibilitou so Sinclairom.. Boli to krásne časy.. Potom prišli 286/386- Windows v rôznych dostupných podobách v kanceláriách... prvé "nakúsnutie" k internetu cez telef.modem... prvé pokuty za neoprávnené "zneužitie" šéfového pripojenia.. atď Cool
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2648

PříspěvekZaslal: čt listopad 23 2023, 19:01    Předmět: Citovat

Na gymplu (1989) IQ151 s moduly Basic a Pascal. Ještě si pamatuji ředitele, jak poslal někoho koupit čokoládu, aby mohl alobal z ní naplácnout na konektor od toho modulu. Nebo jak jsem spolužačce smáznul program v Pascalu, protože ho psala bez Enterů. Prostě psala a psala. Prase se v tom nevyznalo. Taky k tomu byla 8" disketová jednotka.
V kroužku pak PMD85, SAPI 1 (ten měl tu super vlastnost, že se nechala trvale zamknout klávesnice. Když se ta klávesová zkrátka použila hned po zamknutí, tak se odemkla. Ale jakmile se po zamknutí stisklo nějaké jiné tlačítko, byl s programem konec).
Ve Vídni jsem si v létě 1989 koupil ZX Spectrum. Jaké bylo moje zklamání, když mu nefungovala klávesnice. Musel jsem ho rozebrat a dotáhnout šroubky. Uživatelé jistě znali nefunkční některé klávesy díky popraskaným spojům na membránové klávesnici. Ale Tesla v PCE ji prodávala. Taky jsem do zdroje nabastlil stabilizátor (9V?), aby se tolik nehřál stabilizátor v ZX. K tomu byl interface TESLA v červené krabičce a joystick TESLA (pozdeji Kempston s autofire).
Na ČVUT si pamatuji na první setkání s AutaCADem - místo myši byl pozicionér s nitkovým křížem od cívky. A když se nám podařilo otevřít v ACD raketoplán, to bylo slávy.

PF
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jodr



Založen: Jan 20, 2008
Příspěvky: 1374
Bydliště: na vejminku

PříspěvekZaslal: čt listopad 23 2023, 19:03    Předmět: Citovat

Nj, to už je historie. Atari 800XL s tabulkovým procesorem (něco jako předchůdce Excelu) na tom se dělalo plánování výroby, Atari 1024ST. Jako technik Aritma A100 a SM52/11 - rok 1990 mě došlo, že tudy cesta nevede a sálová počítadla musí skončit. Pak už vlastní 286, 386, 486 atd.
_________________
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6307
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: čt listopad 23 2023, 20:54    Předmět: Citovat

konosuke napsal(a):
Ještě před tím byla Libra 286, HDD 120 MB, to už bylo něco! uměla Win 3.1 například, texty AmiPro a tabulky Quattro, jo...jaká to byla výpomoc.
HDD okolo 100 MB, Win3.11, AmiPro (lepší než toho času Word), Quattro (o hodně lepší než toho času Excel)... To znám velmi dobře, ale podle mě to před revolucí nebylo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sandal



Založen: May 22, 2006
Příspěvky: 2559
Bydliště: Posázaví (JN79LT)

PříspěvekZaslal: čt listopad 23 2023, 21:19    Předmět: Citovat

Mé první PC bylo naprosto klasické, s procákem AMD 386DX, 85MB HDD Caviar, RAM 8MB SIMM, WIN 3.11. Už si nepamatuju co to bylo za rok, ale dal jsem za použitej skoro celou výplatu, a to sice 8000kč Smile Pak jsem si k němu pořídíl nějakou tiskárnu, ale to už fakt nevím co to bylo zač. Nějaká jehličkárna na traktorovej papír.
_________________
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9667
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: pá listopad 24 2023, 8:33    Předmět: Citovat

[quote="Cust"]
konosuke napsal(a):
. To znám velmi dobře, ale podle mě to před revolucí nebylo.

ne nebylo až krátce po kalamitě 89 Sad rozepsal jsem se no
první kalkulačku Qualitron nám předvedla úča fyzikářka na zš v roce 1974
a to bylo něco jako malé sci-fi fantasy...
moje první byla bulharska Elka 130M (na 4 tužky AA) a potom přišla Sharp
elsi mate EL-5806 z bazaru - mám dodnes, zatím druhá sada baterek knoflíků
prvně maxell nyní foto varta.

_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá listopad 24 2023, 8:59    Předmět: Citovat

Byly někde v profesionální oblasti použit(eln)é ty školní počítače a la IQ, PMD v té hrdinné době koncem 80tek? aniž by to bylo hraní si.
Myslím nějaké řízení, sběr dat atd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19525
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá listopad 24 2023, 9:22    Předmět: Citovat

Taky došlo na druhé baterky: kalkulačka Truly SC-103 z roku 2001 už slabě zobrazovala některé segmenty. Původní baterky měly po očištění květu ve spáře naprázdno stále 1,45 V, ale proudově už to neuživily. Včera jsem v ní poprvé měnil baterky, pořád totiž mám v rodině lidi, kteří odmítají klepat na sklo, i když jde jen o základní operace. Těch několik suvenýrových jednoduchých kalkulaček kolem mne proběhých nepočítám, ve čtyřech základních operacích jsem byl obvykle rychlejší zpaměti, než jsem to do té kalkulačky dostal.
Napřed mě mrzelo, že musím v práci vrátit tu výše zmíněnou Sharp EL-5801 (kvůli počítání součástek, kdy jsem tam hodnoty zadával rovnou v kilech, nanofaradech atd), ale hned v roce 1983 jsem si koupil irskou kalkulačku C-96. Bohužel, když v roce 2001 došly baterky, vyměnil jsem je, ale už jsem ji nerozběhal. Ještě tu někde leží, podobně, jako Piratronka, kterou jsem dostal v roce 1984. Byl to dar nedar: měla sice z nabízených modelů nejvíc tlačítek, ale pro technika většinou nepoužitelných. Spousty ekonomických a statistických výpočtů, z nichž jsem většině nerozuměl, natož, abych je uměl správně použít, případně zřetězit do jakéhosi primitivního programu. Ta se pak stala putovní mezi žáky ekonomky, zřejmě ji někdo ocenil, už se nevrátila.
Když se vrátím ke Spectru, tak na něm jsem simuloval i různé analogové obvody, kmitočtové průběhy korekcí, vedl jsem si v Adámkově Datalogu peněžní deník a v Taswordu psal revizní zprávy. Dokonce bych tu našel nedokončený převodník YUV/RGBY, protože jsem sehnal barevný monitor Memorex, ten se ale tvrdě bránil přeladění na naši TV normu, i když jsem mu zapojení upravil a součástky změnil pro tu jedinou. Pořád byl příliš namáhaný řádkový konec...
Jen tisknout jsem mohl jen v sobotu dopoledne, kdy bylo nejméně sousedů doma - kopretinová Robotronka při tisku svými až 50 údery za sekundu zahlušila půl paneláku.
Pochopitelně jsem pro tu tiskárnu musel vyrobit paralelní port, čili možnost připojení Kempston joysticku a později plotteru Alfi (k profesionálnímu barevnému Sharpu s přelepenou firmou Tajima jsem přišel až později, to už v době, kdy jsem vyvětral uniklé poracovní médium z většiny švábů Spectra a Dataputeru, a poslal plotter dál, ani jsem se Celerona nezeptal, jestli mu chodí). Nějak jsem v sobě nenašel chuť analyzovat, jak to vůbec komunikuje, a jestli by tím šlo aspoň v Corelu dělat, a to už jsem měl PC s Bartonem, grafárnou Radeon 9200 a W98, předinstalovaný Word, Excel, Corel4... to už je taky dávno.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
maxijaroslav



Založen: Jun 02, 2020
Příspěvky: 266
Bydliště: Brno KrPole

PříspěvekZaslal: pá listopad 24 2023, 10:42    Předmět: Citovat

Vzpomínky na používanou výpočetní techniku jsou poměrně dlouhé.
Kalkulačka NISA (mechanická) vypůjčená na střední škole, vypůjčená kalkulačka ELKA na vysoké (s nádherně hasnoucími digitrony při výpočtu odmocniny). Na fakultě pak MSP2A (název si přesně nepamatuji) s tranzistory 156NU70 a omračujícím hodinovým kmitočtem 1 MHz, analogové MEDA a AP3 a ještě jakýsi záhadný Robotron se vstupem a výstupem jen děrnou páskou.
V praxi pak Kalkulátor HP100, HP9825 a kapesní kalkulačka HP25 - k té bylo dokonce týdenní školení v Praze. A ještě AP3.
U dalšího zaměstnavatele pak minipočítač ELEKTRONIKA (v azbuce) s terminály s azbukovou klávesnicí. Při školení u výrobce jsem si pak koupil kapesní kalkulačku téže značky (kromě nápisu v azbuce vypadá úplně jako Sharp). Dále pak minipočítače ADT (tuším 6000). Někdy v té době jsem si koupil ZX81 v bazaru a později i dodatečnou paměť 16 kB a plotr Aritma.
Další zaměstnání a EC1055 (ovšem jen jako "nadřízený" úředník) a první osobní počítače ENSCH XT a AT.
Pak už jsou jen osobní počítače, notebooky - to už všichni znají.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17756
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá listopad 24 2023, 11:32    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
a poslal plotter dál, ani jsem se Celerona nezeptal, jestli mu chodí). Nějak jsem v sobě nenašel chuť analyzovat, jak to vůbec komunikuje

V lokálu ten plotter chodí a dokonce dokázal z toho digitálního odměřování spustit nějakej kreslící test. Ale jak funguje komunikace jsem nezjistil i když jsem to měl ověšený logickým analyzátorem Gould K50. Centronix a Logabax to není a ani to není nic podobnýho hands shaking, co se používalo na SMEPu. No a protože byl navíc problém s písátkama, tak to leží v regálu.
Dokonce jsem asi půlku obsahu Eprom prohnal Resourcem ale je tam dodělanejch mraky úprav pomocí odskoků z hlavního programu a neměl jsem sílu se tím prokousat do konce. A skoky do podprogramů je taky lahůdka, za instrukcí call xxxx je třeba 6 adres pro větvení programu podle výsledku v podprogramu.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sandal



Založen: May 22, 2006
Příspěvky: 2559
Bydliště: Posázaví (JN79LT)

PříspěvekZaslal: pá listopad 24 2023, 11:37    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Corel4... to už je taky dávno.
Já začínal "až" na Corel 8. To byl dost dobrej program. Kamarád mi na něj dal školení, a s tim Corelem se dalo opravdu kouzlit. Pokud jsem potřeboval nějakou grafiku, nebo i upravit fotky, tak vždy jsem sahnul po Corelu.
_________________
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19525
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá listopad 24 2023, 11:50    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
...V lokálu ten plotter chodí a dokonce dokázal z toho digitálního odměřování spustit nějakej kreslící test. Ale jak funguje komunikace jsem nezjistil i když...
...Dokonce jsem asi půlku obsahu Eprom prohnal Resourcem ale je tam dodělanejch mraky úprav pomocí odskoků z hlavního programu a neměl jsem sílu se tím prokousat do konce. A skoky do podprogramů je taky lahůdka, za instrukcí call xxxx je třeba 6 adres pro větvení programu podle výsledku v podprogramu.

Jo, s tím jsem se u běžných výrobků upravených k nějakému konkrétnímu zařízení setkal už dřív, proto jsem se do toho plotteru ani nepustil. Ale k tomu jsem se ti tehdy tuším už přiznal. A dostat se k nějakému aspoň popisu struktury dat u Japonců se nedalo, ti, co to u nás oživovali, to znali jen jako černé skříňky propojené kouskem kabelu. O to, co se mezi nimi děje, se nezajímali. Konečně - na to nebyli vyškolení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7411

PříspěvekZaslal: pá listopad 24 2023, 13:23    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
Byly někde v profesionální oblasti použit(eln)é ty školní počítače a la IQ, PMD v té hrdinné době koncem 80tek? aniž by to bylo hraní si.
Myslím nějaké řízení, sběr dat atd.
Podle mě jen pokud by to dělal nějaký odvážlivec. Ty počítače byly dělané do škol a tam také dodávány. IQ mělo tendenci se přehřívat, PMD bylo o něco lepší, ale stavět na tom nějaké řízení? Na to se daly koupit jiné stroje, které byly postavené na tom samém procesoru, ale přecijen spolehlivější. Navíc by bylo potřeba dobastlit nějaké porty, aby tím něco řídit šlo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Historie a vzpomínky na doby dávno minulé Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 3 z 7

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund