Zaslal: st listopad 15 2023, 1:27 Předmět: Drátový vývody na SMD keramikách
Bylo nebylo, i doprodával sem starý sovětský diskový keramiky 4,7 nF/3 kV (zcela neznámýho dielektrika) a lidi to i přesto brali do lampáčů skoro jak rohliky. Tak si řikám, kouknu po nové výrobě.
Jediný co nabídl Kemet s aspoň málo rozumným dielektrikem Y5P je vodběr 9600 kusů a dávat za to 125k, nekradu, sorryjako. (Jinak taky byla varianta že cosi co mají v katalogu, sami nevěděli co s tím a že asi 10 ojro kus )
No a pak koukám, že tajwanec má krásný SMD 1808 MLCC s dielektrikem C0G, co lepšího by obyčejnej běloch mohl chtít, že. Dodavatel se chlubil, koliknástkrát už u nich v říši nejakejm fabrikám nepájeli vývody na SMD součástky, aby nahradili to, co se už v THT nedělá. Bohužel teda to chcou tak od 50k kusů, což je pro mě zase úlet, ale 2000 ks, jako to bych si nějakejch těch pár stovek kusů ročně dokázal asi nakonec napájet sám, a převlíknout to bužírkou i s potiskem co že to vlastně je za součástku
Má to nejaký zásadní nevýhody, který mě nenapadají, když to i velkovobchodník takle dělá pro automotive a jiný fabriky? páč jako jinak prostě za rozumný prachy THTčka s bělošským dielektrikem na 3+ kV neudělám.
budou připájený tak asi dobře ne? je mi jasný že se to nesmí vopíkat jak špeky pže pak je schopnej se celej ten kontaktní plech utavit a z kondenzátoru odpadnout
bužírka by měla dělat mechanickou (i proti vibracím) i jakous-takous elektrickou vochranu (přece jenom 3 kV sou 3 kV), akorát mám trochu strach jako takle blízko (4,5 mm) od sebe elektrody…ale zas to SMDčko to tak má a asi tam žádný výboje nehoří no
Taky jsem si ze SMD vyráběl THT, ale bylo to zatím výjimečně. Tenké měkké přívody, aby to moc necloumalo za napařené vývody na keramice, celé pak zapouzdřené do epoxidu.
Reálný bolševik před r. 1989 mě naučil si umět pomoct ve všem, tak se to teď hodí. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Na Farneli ešte čosi z THT keramiky je, ale občas na SMD spájkujem vývody aj ja
Y5V je −30/+85 °C, ΔC/C0 = +22/−82% => ti hráblo vůbec nechápu význam takovýho dielektrika páč pokud to dokáže při běžným provozu dynamicky ztratit až 82 % kapacity, to je jak kdyby to tam nebylo vůbec
navíc žádný voPRCance opravdu nepřipadají v úvahu ani málo, kór na takovýdle napětí, nehodlám s lidma řešit, že jim to explodovalo jak granát už po půl roce na 2 kV
z hlediska mechanickýho namáhání je lepčí spíš ty vývody dlouhý, nebo krátký? jinak už sem to asi vymyslel, použil bych kvalitní dráty z čisté bezkyslíkaté mědi ze staré strukturky, 23AWG a včetně izolace na nich, tím jakýkoli obavy z výbojů padnou
Naposledy upravil Behemot dne st listopad 15 2023, 11:41, celkově upraveno 1 krát.
z hlediska mechanickýho namáhání je lepčí spíš ty vývody dlouhý, nebo krátký?
To bude velmi záviset na způsobu uchycení, mechanických provozních režimech zařízení atd....
Každopádně to bude nějaký druh "bastlu", takže je prostě potřeba, aby podobné detaily dořešil až ten, co ty součástky bude používat. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
esli to sou ti co sem u nich vonehdá koukal na svitky, tak ti sou technologicky zamrzlí tak na úrovni těch sovětskejch nálezovejch, takže tak 80. leta, esli vůbec
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.