Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zelená úsporám - FV ohřev vody
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15529
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: ne září 10 2023, 14:42    Předmět: Citovat

Mám dojem, že by mohlo být použité i další řešení s původním bojlerem, ale s novými panely a měničem a hlavně s nějakým "přepínačem", u kterého by musela fungovat logika sepnutí bojleru na normální elektřinu přes HDO, jeho úplné odpojení a případné připojení na elektřinu s panelů (zpracovanou měničem na střídavou) podle nastavení uživatelem a podle časového harmonogramu. Určitě nikdo nemá zájem připojovat bojler na normální elektřinu obcházením HDO, ale jen ušetřit na odběru přes HDO zahřátím elektřinou s panelů přes den. Pokud se přes den z panelů nic neohřeje, tak to musí fungovat normálně. O teplotu v bojleru a odepnutí od elektřiny se přece stará nastavený termostat v bojleru.
A časem bych si pořídil i baterie s měničem pro využití energie z panelů, kterou by bojler už neodebíral, které by měly prioritu pro ohřívání bojleru před odběrem elektřiny z normální sítě v době zapnutí HDO apod. Tím by se obešlo ohřívání bojleru večer z normální sítě přes HDO a nevyužití panelů přes den.
Omlouvám se, jestli je to částečně nesrozumitelné, ale po druhém čtení se to dá i pochopit. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1681

PříspěvekZaslal: ne září 10 2023, 15:46    Předmět: Citovat

Crifodo:
je jistě rozdíl mezi domácností tazatele, která si TUV doma ve svém boileru připravuje sama, a zdravotnickým zařízením, plným nemocných a zdravotně oslabených lidí, zásobovaných teplem a TUV, ze systému CZT, nebo z nemocniční kotelny. Navíc, i to zdravotnické zařízení již nemusí z důvodu prevence popálení pacientů a personálu, likvidovat legionellu přehřátím vody nad běžnou provozní teplotu. Stále více se prosazuje kontinuální dezinfekce vody chlordioxidovými generátory (ClO2)...
Nepopírám, že se některé myšlenky, obsažené v tomto vlákně, již možná někdy dříve na EB řešily, nebo byly třeba i jen okrajově v průběhu nějaké diskuse zmíněny. Nicméně, při přemýšlení o konkrétním problému a jeho řešení, probíraném v reálném čase v tomto vlákně, asi sotva budu zpětně prohledávat staré příspěvky v jiných vláknech, zda již přede mnou podobný názor na EB někdo nezveřejnil. Sledovat, jak mu v této komunitě bylo na jeho názor odpovězeno, nebo napomínat v tomto směru diskutující.
A nezlobte se na mne, nemusím snad před každou svou odpovědí, nebo dotazem, prohledávat internet, abych si vyhledal datasheety a nastudoval si třeba i odbornou literaturu. Jen abych Vás tady svou případnou neznalostí, nebo zopakováním Vám již dávno známých skutečností a souvislostí neobtěžoval, anebo upozornil na možný technický problém, který se po realizaci navrhovaného řešení, může v praxi projevit. To se pak místo o konkrétních technických řešeních a problémech, které již možná někde v hloubi EB byly popsány, můžeme zrovna bavit a hádat třeba o aktuální zahraniční politice, fotbalu, pivu, a podobných přínosných tématech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vicious



Založen: Aug 10, 2007
Příspěvky: 661
Bydliště: 3 km od Humenného

PříspěvekZaslal: ne září 10 2023, 17:12    Předmět: Citovat

jjilek: môžeš bojlery radiť sériovo tak, aby bol na vstup studenej vody pripojený ten, ktorý sa ohrieva FV (termostat na max), druhý v poradí bude bojler ohrievaný NT (termostat na napr. 40-45°C). Ak nebude svietiť slnko, o nič neprídeš a studenú vodu cez 1. bojler len pretlačíš. V 2. zásobníku by mala byť stále teplá voda - buď od NT ohrevu alebo pretlačená z prvého zásobníka ohriatá panelmi. Podobný systém má kolega asi 6 rokov, pričom prvý bojler je 200L ohrievaný panelmi (ak už má dobité batérie) a druhý je zásobník ohrievaný plynovým kotlom.

Druhé riešenie je, ak si spomenul, že máš Tatramat, dať tam prírubu 2+1kW (blbé je, že má len 1 jímku na termostat), alebo možno použiť smaltovanú prírubu s medenou špirálou, do ktorej vyvŕtaš 3 otvory a dáš tam druhú špirálu. Výhodou je, že tento typ príruby ma 2 jímky, takže možno použiť 2 sady termostat+poistka (na FV a zvlášť na NT). Takúto prírubu som upravoval pre známeho známeho.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jjilek



Založen: Mar 29, 2009
Příspěvky: 4003
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: ne září 10 2023, 18:34    Předmět: Citovat

To Otkundes:
Já tuhle připomínku o legionele vzal vážně. Děkuji.
To vicious:
Nepochybuji, že dva bojlery za sebou je plně funkční řešení.
Mám ale úvahu navíc, tedy upravenou tak, že zvažuji bojler na FV samostatně připojený a dohřívat případně vodu přimícháváním horké vody z vyhřátého bojleru na NT (ze sítě).
Považuji to za úspornější řešení, neboť často se voda z bojleru na FV nevybere úplně a může být následující den dále dohřátá na vyšší teplotu a nebude již zapotřebí přidávání vody vyhřáté pomocí NT. Typicky při odjezdu na víkend a podobně, kdy se teplá voda nepoužívá.
Ještě jsem to nepropočítával, ale zdá se mi to dost velká úspora elektřiny ze sítě. Tím spíš, když bojlery z Tatramatu mají výrazně nižší tepelné ztráty.
Zajímá mne na to obecný názor, případně i zkušenosti s tímhle nepatrně složitějším systémem.
Navíc podmínky pro dotaci mluví jasně. Musí být realizováno dodavatelsky (s doklady) a oprávněnou firmou. Tady nelze riskovat nějaké pochybnosti.
Vrtat do smaltované příruby nepovažuji za vhodné a nyní mám nerez.


Naposledy upravil jjilek dne ne září 10 2023, 18:40, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne září 10 2023, 18:40    Předmět: Citovat

Otkundes napsal(a):

A nezlobte se na mne, nemusím snad před každou svou odpovědí, nebo dotazem, prohledávat internet, abych si vyhledal datasheety a nastudoval si třeba i odbornou literaturu..

proč ta hysterie, nechtěl jsem ti v žádném případě působit psychickou újmu. Jen jsem odkázal že problém ss napájení bojleru a jeho napájení z FV se tu řešil často, takže ho nebudu znova vypisovat. Ohledně obtěžujícího hledání v "hlubinách EB" jen odkážu na
citace:
2 ) Nahoře na stránce diskuzního fóra je odkaz pro vyhledávání. Dříve než dotaz položíte, podívejte se prosím, jestli už někdo před Vámi stejný dotaz nepoložil

v žádném případě to nebylo míněno že tě někdo posílá abys v internetech studoval datasheety. Tolik k minulým tématům, nezlob se na mě.
Ohledně legionely v zdravotnických zařízeních:
ne, špitály s centrálními teplárnami a kontinuální dezinfekcí jsem nechtěl řešit, nýbrž takové kde se teplá voda řeší úplně stejně jako doma: bojlerem, ovšem na rozdíl od domácností po nich jezdí hygiena a taky by případnou infekci daleko víc rozmázla. Soukromé rehabilitace, ordinace, laboratoře.
Je na tazateli jak to vnímá, myslím že připomínka problému s nedohřívaným zásobníkem nikoho nemá strašit, pokud ano, co nejhlouběji se omlouvám.
https://legionella.cz/clanky/stahnuti-bojleru-pod-45-stupnu-legionellam-svedci-co-delat-a-nedelat/
citace:
Co se týče výskytu onemocnění vyvolaného legionellami v České republice od roku 2005 je zaznamenána vzestupná tendence. Pro představu v roce 2005 bylo zaznamenáno sotva 30 případů těchto onemocnění, o deset let později tedy v roce 2015 už se počet nahlášených případů vyšplhal na 120. Největší výskyt infekcí vyvolaných legionellami byl zaznamenám v roce 2019. Tehdy bylo nahlášeno 270 případů. V roce 2021 bylo případů legionářské nemoci nebo Pontiatické horečky dle údajů ISIN zachyceno 241. Vzhledem k prohlubující se energetické krizi, která vede lidi k šetření energiemi, kde se dá, lze očekávat další nárůst případů. Výrazným snižováním teploty vody v bojleru se totiž legionellám vytváří přímo ideální životní podmínky.

Před časem jsem se podílel na revizích ubytoven a horských chat atd., od té doby vím že se na to (někde) dbalo, zvlášť po odstávkách a v nepravidelném provozu. To je všechno.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 5230

PříspěvekZaslal: ne září 10 2023, 19:15    Předmět: Citovat

Otkundes: Ano přijde pochopeno správně. Přijde mi jako blbost mít třeba 4 panely a pak řešit, že to má nízké napětí - a tedy nedodá to výkon do bojleru. V mém provedení se jedná o 7x390Wp o napětí na prázdno cca 50. Za tím solární regulátor BEL - dále to jde přes stykač na přívod do bojleru. Tam je klasický termostat + tepelná pojistka. Tedy naprosto bez úprav. Na tomto přívodu je ještě druhý stykač ze sítě (stykač z regulátoru a ze sítě jsou blokovány) A ten se spíná pokud v 16:00 není na bojleru 40℃. Mám to řízené z LOGO! takže dát tam signál NT není problém. Nicméně asi od května jsem sítí dohříval vodu asi 5krát? A v ten moment nemá smysl řešit NT, protože doma by mi vysvětlení, že není teplá voda, protože by to bylo asi o 2 koruny dražší neprošlo. Přes zimu pak dohřívám tuhými palivy.

Jjilek: Smalt nikde vrtaný ani jinak poškozen nemám. Z venku bojleru je plášť asi 0.5mm plech, pak izolace a pak vnitřní nádoba. Prošel jsme jen přes ten venkovní plech a izolaci abych se dostal k nádobě. A dal na ni z venku čidla.

Dva bojlery a něco přimíchávat mi přijde poněkud... blbost. Ten druhý budete muset pořád držet nahřátý. A ono když máte grafy jako já a třeba vidíte o kolik se pohne teplota vody dolů přes noc. A, že se to liší hodně na teplotě vody. Tak zjistíte, že pak zbytečně spotřebujete docela dost energie v naprosto nevyužívané věci.

Jinak bojler Dražice 200L a v domácnosti 4-6 členů podle dne v týdnu.

_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jjilek



Založen: Mar 29, 2009
Příspěvky: 4003
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: ne září 10 2023, 20:29    Předmět: Citovat

Tatramat má z uváděných výrobců asi nejmenší tepelné ztráty, také je uvádí a zaručuje. Takže toho bych se nebál. Podobné ztráty ze sítě mám i nyní, bez nich to nejde. Přesto se o některém vikendu až budeme mimo ztráty zkusím změřit. Odběr bude nulový, uvidím, kolik to sežere kWh. Jen musím pohledat nějaké hodiny nebo koupit měřič . Pro orientační měření postačí, stejně si jej chci koupit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1681

PříspěvekZaslal: ne září 10 2023, 21:13    Předmět: Citovat

Crifodo:
Sám jsem též u firmy řešil problém s Legionellou pneumophillou. Domovní kotelna v historickém bytovém domě. A jeden starý pán odvezen do nemocnice. Po následném kontrolním odběru TUV byla zjištěna kontaminace touto bakterií. Nepomáhalo opakované noční zvyšování teploty vody. Navíc, část rozvodu TUV byla již po rekonstrukci v plastu a hrozilo jeho poškození.
Nakonec jsme zjistili, že ve vrchním patře domu, jsou dva dlouhodobě neobsazené byty s uzavřenými potrubními armaturami a zavzdušněným potrubím z pozinkované oceli. A v těchto mrtvých ramenech se ten bacil pomnožil. Při změnách tlaku vody, byl vyplavován do rozvodu teplé vody v domě.
Po zprovoznění cirkulační smyčky a po nasazení chlordioxidového generátoru, je už klid.
Tazatel až po našich informacích o legionelle sám přiznal, že v jeho případě se nejedná o pitnou vodu z vodovodního řadu, ale o vodu ze studny. V té však můžou být i jiné lahůdky. Má však prý doma odbornici na tuto problematiku. Proto si jistě dá pozor…

Rezis:
Dík za info a praktické zkušenosti z provozu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po září 11 2023, 9:11    Předmět: Citovat

Co takhle používat zpětné klapky, nejen u praček a bojlerů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17819
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po září 11 2023, 9:38    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
Co takhle používat zpětné klapky, nejen u praček a bojlerů.

Mám a dost omezují průtok. Kdybych to věděl, tak jsem dal o jeden stupeň větší průměr trubek, možná i dva. Bylo by to sice dražší ale bezproblémový. No hlavně že byl instalatér namachrovanej jako sviňa...

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kunc75



Založen: May 09, 2006
Příspěvky: 76
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út září 12 2023, 12:57    Předmět: Citovat

Moje vlastní zkušenost je s tímto realizovaným řešením:

Bojler OKC 300 NTR/BP, spodní topné těleso napájené fotovoltaikou, horní topné těleso napájené z veřejné sítě. K tomu několik poznatků: objem zásobníku je cca 2 x větší, než je denní spotřeba teplé vody v domácnosti, termostat horního tělesa je nastaven na 50 stupňů, termostat spodního tělesa na 60+ stupňů. Od března t.r. až na pár dnů bez sluníčka v srpnu ohřev pouze na fotovoltaiku. Roční úspora cca 2 MWh. Tímto způsobem je zajištěna celoroční komfortní příprava teplé vody. Zásobník je navíc vybaven teplovodním výměníkem pro ohřev z topného systému z zimním období. Svépomocí bez dotace.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 5230

PříspěvekZaslal: út září 12 2023, 14:23    Předmět: Citovat

kunc75: To je přesně to řešení jenž se mi libí. Bohužel jsem už měl zánovní bojler kde není možno přidat těleso nahoře takže potřebuji trochu víc ovládací logiky okolo. Nicméně také v sezóně až na pár dnů "tmy" za sebou nevím co je to síť.
_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jjilek



Založen: Mar 29, 2009
Příspěvky: 4003
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út září 12 2023, 15:15    Předmět: Citovat

kunc75:
Zajímavé, zřejmě funkční a relativně jednoduché. Až na ten bojler s dvojím vytápěním, který není komerčně dodáván. Dvojnásobný objem bojleru by nevadil, mnou uvažované řešení jsou dva bojlery sólo.
Jenže takový home made bojler bude bez možnosti započítání do dotace (což je k zamyšlení v mém případě).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jjilek



Založen: Mar 29, 2009
Příspěvky: 4003
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út září 12 2023, 15:17    Předmět: Citovat

To rezis: Jaký máš prosím výkon panelů, jak velký bojler a kolik osob to používá? Zajímalo by mne to pro srovnání s případnými nabídkami od firem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
kunc75



Založen: May 09, 2006
Příspěvky: 76
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út září 12 2023, 19:48    Předmět: Citovat

jjilek napsal(a):
kunc75:
Až na ten bojler s dvojím vytápěním, který není komerčně dodáván.


OKC 300 NTR/BP je v běžné obchodní síti a je výrobcem navržen pro ohřev vícero zdroji tepla. Má dvě příruby pro montáž dvou nezávislých topných těles
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 4 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund