Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Chladnička Brandt porucha
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33753
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt červen 01 2023, 14:19    Předmět: Citovat

Doplnenie chladiva v zaruke odmietni, ak sa neodstrani jeho unik. To nie je oprava, ale odlozenie problemu do skoncenia zaruky.

P.S. Co som videl chladnicku Beko s displejom, tak tam neukazovala skutocne teploty, ale nastavene...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1635
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: čt červen 01 2023, 14:36    Předmět: Citovat

RayeR napsal(a):
U stare lednice chteli za pozarucni naplneni cca 4000 s tim ze to nemusi pomoct/byt na dlouho, pokud bude netesnost v nepristupnem miste, cili nerentabilni.

U toho Samsunga jsem loni za doplnění chladiva platil cca 2500 Kč, ale stejně to nepomohlo.

Pokud je drobný únik chladiva někde uvnitř lednice na nepřístupném místě tak to vám servisák na místě určitě hledat nebude a v současné době už se to nedělá ani v servisních střediscích, protože to prostě považují jak uvádíte za "nerentabilní". Takže pokud tam někde uvnitř lednice máte nějaký únik chladiva tak je ta lednice v podstatě na odpis a bude asi lepší ji rovnou prohlásit za neopravitelnou a ještě v záruce to vyřešit raději výměnou za nový kus, protože je otázkou jak dlouho by to doplnění chladiva vydrželo i jestli by to vůbec pomohlo.

RayeR napsal(a):
Blby je, ze se to deje plizive pomalu, ze si toho clovek hned nevsimne, pokud nema lednice displej, coz nema. Taky si zkusim pujcit wattmetr-logger a zmerit spotrebu jak moc stoupla.

Já mám lednici připojenou trvale přes wattmetr. Na konci každého měsíce si zapíšu stav a porovnám ho s předchozím zápisem. Používám ještě starší provedení EMOS P5801. Teď nabízí EMOS novější verzi P5805. Prodávají ho i v OBI. Na Alze se dá kupit levnější wattmetr Solight DT26 za 199 kč, který na trvalé průběžné měření úplně stačí nicméně nemá záložní baterii tj. po výpadku napájení se zaznamenané hodnoty ztratí.

Doporučuji si pořídit vlastní wattmetr a nechat přes něj lednici připojenou trvale.


Naposledy upravil Valdano dne čt červen 01 2023, 15:42, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1294
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt červen 01 2023, 15:42    Předmět: Citovat

Ja bych cekal, ze nejpravdepodobnejsi misto uniku budou ty pajene spoje medenych a hlinikovych trubicek, coz jsem videl vzadu na spoji od kompresoru (tam je kousek Cu, zbytek Al). nevim jestli uvnitr v te izolacni pene jsou taky nake pajene spoje. Pokud ano, tak to je dobre skryte kurvitko...

Trvale monitorovat wattmetrem lednici me nenapadlo, ale ma to neco do sebe, odhalis tak nakou anomalii vcas, coz muze pomoci to jeste stihnout v zaruce, coz se vyplati...

Napadla me takova idea, jak by mohl vyrobce usnadnit diagnostiku tohoto problemu, kdybychom teda zili v idealnimi svete, tak by se nekam na konec trubicky chladiciho okruhu dal pripajet nejkay MEMS digi ci analog. kapacitni tlakomer (dnes soucastka za par korun) a servisak by se mohl jednoduse na nej pripojit a zmerit tlak v okruhu. A bastlir by si tam mohl pichnout treba arduino, ktere by mu pri dlouhodobem poklesu tlaku nahlasilo alarm Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17512
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: čt červen 01 2023, 15:49    Předmět: Citovat

Valdano napsal(a):
Doporučuji si pořídit vlastní wattmetr a nechat přes něj lednici připojenou trvale.

Nojo, ale to ti pomůže jen když máš ledničku v místnosti s jakž takž konstantní teplotou. Já ji mám v nevytápěný verandě, v zimě nežere skoro nic, okolí má kolem 10°C a v létě žere hodně, kolem je 25°C i více. Naštěstí v létě jede solár. Wink

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1635
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: čt červen 01 2023, 16:27    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Nojo, ale to ti pomůže jen když máš ledničku v místnosti s jakž takž konstantní teplotou. Já ji mám v nevytápěný verandě, v zimě nežere skoro nic, okolí má kolem 10°C a v létě žere hodně, kolem je 25°C i více.

Trvalé měření wattmetrem může pomoci i při tom vašem umístění lednice, protože je dost pravděpodobné, že u podobných závad postupem času půjde spotřeba tak výrazně nahoru, že to bude znatelné i oproti té nejvyšší spotřebě z doby bez závady. Takže by to po nějaké době mělo jít při trvalém dlouhodobém měření s tím wattmetrem poznat i při tom umístění jako máte vy. V prvním roce budete na konci měsíce zapsanou hodnotu srovnávat s předchozím měsícem a tak postupně uvidíte jak vám spotřeba v průběhu roku cestuje. V dalším roce když provedete odečet na konci měsíce tak si hodnotu porovnáte jednak s hodnotou za stejný měsíc předchozího roku a také vůči maximální měsíční spotřebě za poslední rok a výrazný rozdíl, který bude signalizovat podobnou závadu pak určitě poznáte.

Například v mém případě u toho starého Samsungu, ve kterém byl lineární kompresor (tj. typ kompresoru s konstantními otáčkami řízený formou zapnutí/vypnutí) běžel v posledním cca půl roce skoro trvale respektive někde v rozmezí okolo 20 až 23 hodin denně a také to bylo na spotřebě výrazně znatelné.

Existují samozřejmě i lednice s invertorovým kompresorem, u kterého je trvalý běh naprosto normální. Invertorový kompresor je řízený v podstatě frekvenčním měničem a od okamžiku zapnutí lednice sice běží trvale, ale průběžně se mění jeho otáčky a tím i příkon. Takže i v případě lednice s invertorovým kompresorem by měl wattmetr pomoci odhalit podobné závady, protože půjde denní spotřeba postupem času výrazně nahoru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17512
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá červen 02 2023, 9:38    Předmět: Citovat

Problém je, že ty zásuvkový wattmetry v případě invertoru měří velice nepřesně. Stačí dát do série jednofázovej klasickej elektroměrovej kolotoč a je to zřejmé. Ale pro tenhle příklad ta nepřesnost až tak nevadí.
Já jsem odběr ledničky a mražáku řešil zde na fóru minulý rok. Problém je, že ani u jednoho nevím stav "za nova". Ale mám to zapsaný včetně přibližný okolní teploty a tak to můžu letos porovnat. U mě asi není problém s chladícím okruhem ale s postupnou degradací tepelný izolace i když v obou je prokazatelně polyuretan. A taky je mi líto se zbavovat mražáku NordLine, už bych podobně kvalitní nesehnal, firma přešla na výrobu profi gastro chladící techniky.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1294
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá červen 02 2023, 19:23    Předmět: Citovat

Tak na nejvyssi stupen 7 se vychladila dolni prihradka na -1.8, horni +4.2 a mrazak -27, takze este to je schopny celkem chladit. Ale jalmile stahnu ze 7 na 6, tak vzroste teplota horni policky na +11 a dolni +4, coz uz neni moc ok. Ale i na 7 se kompresor na nakou chvili vypl, nejelo to uplne nonstop. Bratranec mi pujcil nakou chytrou zasuvku TP-Link Tapo P110, ktera ma umet i merit spotrebu, ale je to hrozna mrdka, musel sem kuli tomu zakladat ucet na cloud, nastavit wifi, pak mi nesla nainstalovat posledni verze appky, tak sem postupne zkousel starsi a ta co sla zas neukazuje spotrebu Wh ale jen dobu zapnuti...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1635
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: pá červen 02 2023, 19:43    Předmět: Citovat

Pořád máte možnost koupit si vlastní měřič spotřeby "bez wifi" viz již uvedené odkazy. Nebo někde v elektro prodejně nebo v OBI. Po Praze bude obchodů kde se to dá koupit mraky. Pokud se vám zdají ty v českých obchodech příliš drahé a nespěcháte na to tak si to můžete koupit třeba na Alliexpressu viz tento odkaz kde mají provedení pro EU jen za cca 150 Kč včetně DPH a doručení z Číny až do ČR je zdarma. Podle mého názoru se vlastní měřič spotřeby může hodit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1294
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2023, 1:24    Předmět: Citovat

Uz se mi povedlo rozbehnout tu nejnovejsi appku a vidim spotrebu, je tam videt i prubeh jak zapina a vypina kompresor, coz mi prijde, ze strida je OK.
Za tech par dni mam spotrebovanou energii 2,956kWh, coz odpovida 0,596kWh denne, resp. 217kWh rocne. Papirove ma mit lednice spotrebu 202kWh rocne @+25C, takze to mi prijde taky v poradku. Takze jedine divne mi prijde, ze termostat chytl jakoby offset, takze musim otocit na vyssi stupen abych byl tam co driv, patrne pri stejne spotrebe. Tady mam namerene teploty dig. loggerem na jednotlive stupne (max. 7), ted merim stupen 4, ale ten uz bude nepouzitelny, kdyz vidim T nahore kolem 12C...

stupen | horni policka | dolni policka | mrazak
-------+---------------+---------------+----------
7 | +4.13C | -1.94C | -25.50C
6 | +8.44C | +2.50C | -25.44C
5 | +10.06C | +4.50C | -25.69C
4 | +11.63C | +7.50C | -24.63C



spotreba1.png
 Komentář:
 Velikost:  73.1 kB
 Zobrazeno:  33 krát

spotreba1.png



spotreba2.png
 Komentář:
 Velikost:  64.61 kB
 Zobrazeno:  68 krát

spotreba2.png




Naposledy upravil RayeR dne pá červen 09 2023, 5:12, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17512
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2023, 14:06    Předmět: Citovat

Když takhle blbne termostat, a je to kapilára s vlnovcem na konci, tak to dělají tři věci, tedy aspoň u topnýho zboží s větším odběrem. Konkrétně italský termostaty TCxxxx od Campini:
- počůraná kapilára nebo vlnovec
- oprskanej mžikovej kontakt
- vyhřátý 6,3 mm fástony na připojení termostatu, teplo se šíří do termostatu a tlakem mžikáče se kontakty trvale nepatrně pohnou.
Dávám to jen jako tip, netuším jakej termostat v tý ledničce je. V případě ledničky by to mohla být ještě oxidace z kondenzátu.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1294
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2023, 17:38    Předmět: Citovat

Myslis ze by se to vyhralo/vyjiskrilo, aniz by bylo neco poznat na chodu kompresoru? Navic mi pride ze ten kompresor bere celkem prd vykon proti x kW naky topny spiraly. Ted moc nevim, jesi se k tomu da vubec nak rozumne dostat nebo je to nekde v utrobach lednice. no budu sledovat, jak se to bude vyvijet, abych neskoncil s tim, ze budu potrebovat knoflikem otocit za doraz Razz Hlavne nevim jesi by to uznali jako duvod k reklamaci, este mam cas do zari tohoto roku...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1294
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po červen 12 2023, 16:43    Předmět: Citovat

Este k tem elektronickym monitorum spotreby, kolegovi z prace zrovna prisel z aliku tenhle levny kousek:
https://www.aubess.net/products/aubess-wifi-mini-smart-switch16a-with-power-monitor-supporte-amazon-alexa-google-home-yandex-alice

https://vi.aliexpress.com/item/1005005485850199.html (pozor jsou tam 2 verze s a bez power monitoru)

Tak to hned kuchnul a nasli jsme v tom power monitor IC BL0942 - je k nemu dostupny datasheet a ma to seriovy vystup po UART/SPI, takze by se dal pouzit i v nake vlastni konstrukci.
https://datasheet.lcsc.com/lcsc/2206271515_BL-Shanghai-Belling-BL0942_C2837510.pdf
Samotny cip stoji paradoxne vic jak cela krabicka Smile Hlavni je, ze pro tu krabicku (ten wifi modul) existuje naky opensource alternativni FW, takze si si cinsky cloudy muzou narvat do kadaku...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17512
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út červen 13 2023, 15:30    Předmět: Citovat

RayeR napsal(a):
Myslis ze by se to vyhralo/vyjiskrilo, aniz by bylo neco poznat na chodu kompresoru? Navic mi pride ze ten kompresor bere celkem prd vykon proti x kW naky topny spiraly.

Tak se podívej na jednotlivý AC kategorie spínacích prvků. Třeba zrovna tady čumím na trojfázovej spínač KATKO 340:
AC20 - 63A (Připojování a odpojování v nezatížených stavech)
AC21 - 40A (Spínání odporových zátěží, včetně mírného přetížení)
AC22 - 32A (Spínání sloučených, odporových a induktivních zátěží, včetně mírného přetížení)
AC23 - 25A (Spínání motorových zátěží a jiných vysoko induktivních zátěží)

Chci tím jen říct, že induktivní zátěží i mžikovej spínač snese pouze cca 1/2 proudu, než při odporový zátěži. A při indukční zátěži pokud se ti na kontaktech termostatu s mžikáčem upálí desetinka, tak se posune spínací bod proti nastavení z výroby, jen ti neřeknu na kterou stranu.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 1294
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út červen 13 2023, 18:14    Předmět: Citovat

OK, rozumim, ale ze by byli takovi obrazek_cenzura a dali tam neodpovidajici spinac? zhaseni oblouku, na to by mel pomoct nakej RC clanek... Nevim kolik je rozbehovy proud toho kompresoru, muze to byt treba 10x trvaleho prikonu, i tak par A...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
MiraSt



Založen: Apr 19, 2008
Příspěvky: 1432
Bydliště: Fryčovice

PříspěvekZaslal: út červen 13 2023, 18:35    Předmět: Citovat

>>upálí desetinka, tak se posune spínací bod proti nastavení z výroby, jen ti neřeknu na kterou stranu.
<< Později vypne.

_________________
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Gravidity se nekoná. Na jaře 2023 zásyp. 20.4.2023 vyjel z dolu poslední vozík. 2.5.2023 se zastavuje hlavní ventilátor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Strana 7 z 8

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund