Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Antivir pro XP v roce 2023?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Software
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: čt duben 13 2023, 17:36    Předmět: Citovat

Tak já mám licenci na 10 počítačů (mobilů), takže v rámci korporátu by se to uživilo. I kdyby to mělo hlídat blbý flešky.
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7556
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: čt duben 13 2023, 19:14    Předmět: Citovat

Nevím nevím, nechci se hádat, ale řekl bych, že někde v "korporátu" asi nebudou provozovat xp. Připojené k netu apod. Něco jiného jsou PC někde u strojů a tak. Tam jo. Ani v těch blbých bankomatech už to není.
_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
DukeNuke



Založen: Apr 02, 2018
Příspěvky: 903

PříspěvekZaslal: čt duben 13 2023, 23:48    Předmět: Citovat

No, je to už nějaký rok, co jsem řešil něco podobného...
Známý si koupil vyšívací stroj cca za mega. K tomu program na editaci stehů. PC komunikuje se strojem po seriovém portu. Původní program na Win98 měl HW klíč do paralelního portu, bez něj nešel spustit.
Přišly WinXP, nový program pro editaci stehů a HW klíč na USB. To jsem pořešil starším HW a dualbootem s výběrem systému.
A přišly Win7. Známý už odmítal dát tisíce za nový editační program. Koupil Nový PC a chtěl to zprovoznit. Strávil jsem na tom hodiny a hodiny.
Jako první jsem zjistil, že nové PC nemá seriový a paralelní port. Takže koupě rozšiřující karty. To bylo to nejmenší.
Použil jsem vmware. Vmware player byl free a navíc měli program, který dokázal z běžícího systému udělat vhd. Takže jsem vytvořil vhd z WinXP a z Win98. Ručně doeditoval parametry obou virtuálů. Někde tam je parametr, že porty budou ovládat přímo virtuální stroje, ne hostitelský systém.
U Win98 byl nějaký avast, bez aktualizací a podpory. U WinXp avast free běží. U obou systému doplněn Firewall ZoneAlarm free - opět staré verze, které jsem našel na starých CD časopisu computer (kdysi jsem ho odebíral).
Přenos dat vyřešen u Xp síťovým propojením na sdílený adresář ve Win7 (hostitelský systém). U Win98 to už nebylo možné, takže na Win7 nainstalován free ftp server a na Win98 free ftp klient a přenos dat je řešen přes FTP.
A samozřejmě mouchy to má. Stroj se může zapnout až po spuštění určeného virtuálního systému. HW USB klíč se musí připojit až po najetí WinXP (HW klíč přes paralelní port u Win98 funguje bez problémů).
Každopádně, když mě nedávno požádal, že bychom to mohli dát na nový stroj s Win10, už jsem to odmítl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mahoney



Založen: Oct 26, 2019
Příspěvky: 381

PříspěvekZaslal: so duben 15 2023, 9:26    Předmět: Citovat

Pěkný popis, virtualizace skutečně dokáže vyřešit dost věcí a i já už od dob C2D (téměř) vždy hleděl na to, aby kupovaný CPU měl i HW virtualizaci. Windows jsem nezavrhl, ale coby vyznavač kvality a poctivé práce občas používám jen ty poslední dobré, což jsou XP, a jinak právě od těch dob používám i Linux (vlastně to bylo tak, že když v r. 2008 vyšly Visty, na Linux jsem přešel plně, W7 už jsem nikdy nainstalované neměl). Za ty léta mi ušetřil spoustu času a nervů, přestal jsem trávit přemíru času zbytečným hraním (nicméně i na Linuxu si dnes lze zahrát téměř vše, Valve se svým Protonem odvedli neskutečný kus práce) a byl jsem ušetřen hromady svévolných aktualizací "s bonusy" (kdy jednu chybu opraví a dvě další u toho udělají, jako třeba když jsme šli kdysi s kolegy z práce na oběd, jedny z prvních W10 si u toho udělaly svévolnou aktualizaci a po příchodu z oběda překvapení - nefunkční USB porty, což bylo u embedded vývoje dost problém, navíc v době, kdy hořely termíny a deadline byla za dveřmi. Rozjet to trvalo další dva dny, a stejně to bylo nakonec rozjeto tak, že to byla reinstalace z DVD k notebooku, nic jiného nepomohlo… naštěstí tehdy ještě bylo) a hromady stresu okolo.

Dnes na Linuxu jede vše, je to skutečně jen o chtění a lenosti, a vlastně je dost zázrak, že MS se svou politikou ten svůj systém ještě nepotopil, pracují na tom zdatně a naštvaných lidí je dost a dost s každou další iteraci toho redmondského systému. Oni prostě moc nedbají na potřeby uživatelů, ale tento přístup "arogance moci" stejně nakonec selže. Sice asi je dost hloupých lidí (notabene když z uživatelů určitým způsobem "dělá blbce" i sám MS), ale korporace obecně se nakonec budou muset smířit s tím, že lidi si prostě chrání své soukromí a na tom se nikdy nic nezmění, protože je tím podmíněna samotná smysluplná existence (každé zvíře si chrání svoji noru a chce v ní mít klid, a ani člověk se v tomto přírodě nevymkne). Takové ty jejich vlhké sny, že udrží lid v nevědomosti a narvou jim co chtějí, tak tento bod už dávno minuli a už se nikdy nevrátí (teď se to mimochodem zkouší přes IoT, ale stačí si uvědomit, že každá blbost prostě nemusí mít přístup k Internetu, eventuálně že pokud si to domů cpete, tak za pohodlí platíte svou svobodou).

Nicméně abych se vrátil k tématu: Jak zde již někdo psal, současné distribuce Linuxu nelze srovnávat s těmi minulými, jsou uživatelsky velmi přívětivé a s širokou komunitou, která ochotně radí a řeší problémy, a rozhodně za vyzkoušení stojí, notabene když to jde i bez zásahu do současného systému - prostě si to pustíte z flashky a hned vám běží plnohodnotný systém připravený k práci a s víceméně se vším potřebným hned k dispozici (a bylo mnoho a mnoho dní, kdy jsem jel jenom z flash). Co se antiviru týče, zkusil bych Clamav (ale to už jsem tu psal). Poněkud paradoxně vzlhedem k tomu, co tu píšu nemá sice GUI, ale je i pro Windows a je udržovaný. Nicméně je to spíš vyjímka, stačí si uvědomit, že mnoho kvalitního SW, který většina lidí zadarmo používá i na těch Windows, pochází z opensource sféry.

Co se týče embedded vývoje (jsme na ebastlírně), dnes na Linuxu jede buď nativně nebo v emulaci vše potřebné i pro vývoj prakticky pro jakýkoliv MCU/CPU a existuje spousta kvalitních editorů a IDE pro vývoj právě na tomto systému. Ani Linux není úplně dokonalý (ovšem co je vlastně dokonalost…), nicméně jak jednou objevíte jeho kouzlo, už se ho nikdy nechcete vzdát. Stačí si vybrat podle svého. Kdo je teď u W10/W11, určitě neudělá chybu, když si zkusí nějakou distribuci s KDE Plasmou, bude se cítit "jako doma", stačí se jen oprostit od předsudků a vnímat, co všechno ten systém nabízí jako přidanou hodnotu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: po duben 17 2023, 20:04    Předmět: Citovat

Já mám pocit, že na té zákaznické lince Avastu sedí buď AI, nebo duševně narušenej jedinec.

Nechal jsem přes víkend zapnutej jeden počítač v kuse, protože jsem měl nějaký jednak zdravotní, jednak smutný starosti, a počítač hlásí downgrade na Avast Free a v mailu opět vratka peněz, ale tentokrát už přes Gopay, přes kterej jsem to podruhé platil.

Podezírám je z toho, že tam nasadili AI, protože normální člověk nemůže být tak blbej.

Když si vezmu, že na dálku udělají BEZ SOUHLASU downgrade Avastu, co můžou udělat příště? Nacpou mně do PC nějaký závadný porno a pak pošlou udání na PČR?

Pěkný svinstvo tenhle antivir. Přemýšlím, kde by si tenhle postup opravdu vychutnali, ale na Novu se mně zatím nechce.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2809

PříspěvekZaslal: po duben 17 2023, 20:24    Předmět: Citovat

Mahoney: krásně sepsáno...

Jen bych Tě opravil v jedné věci: totiž v tom, že "lidi si chrání soukromí"...

Ne. Nezajímá je to. Stačí se podívat na asociální sítě, na cloudy všeho druhu, na šmatlafouny, na to, jak widle jsou přes všechny úlety M$ pořád naprosto dominantní* atd.

(*) ne že by mi to vadilo - jakmile by se totiž Linux na desktopech či ntb zásadním způsobem rozšířil a korporáty by ho začaly využívat jako významný zdroj příjmů, tak by pro něj začalo vznikat mnohem víc virů, cpali by tam neprůhledné a vše umožňující EULA atd.

Děkuji, nechci.

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.


Naposledy upravil JirkaZ dne po duben 17 2023, 20:33, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33891
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po duben 17 2023, 20:31    Předmět: Citovat

ClamAV je prakticky zbytocna vec, pretoze jeho databaza je mizerna. Mame to nasadene na mailovom serveri a nechyta to takmer nic.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2809

PříspěvekZaslal: po duben 17 2023, 20:39    Předmět: Citovat

Ono je to docela logické, slušná virová databáze chce neustálé aktualizace a to si prostě nechají zaplatit.

Řešením není léčba pozdního stadia onemocnění, ale prevence (zde tím myslím nepoužívání něčeho, co je k onemocnění náchylné).

Pak se taky dá diskutovat o problému slepice vs vejce, jinými slovy zda náhodou antiviroví experti nemají druhou tvář virovou... Jako občasné generování pobídky ke koupi co nejdelšího předplatného jejich antiviru se něco takového docela nabízí...

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út duben 18 2023, 9:36    Předmět: Citovat

Já bych vsadil boty, že v tom Avastu nějakej geniální ajťák navázal vrácení peněz na automatické zrušení licence. Jen nějak zapomněl, co se stane, když je stejná licence zaplacená dvakrát.

Šašci jsou to. Totální.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: po duben 24 2023, 15:48    Předmět: Citovat

Teď musím v rámci objektivity napsat, že na mě Avast nasadil těžkej kalibr, tudíž ženskou. Very Happy

Ale konečně se to někam posunulo a doufám, že to bude takhle i pokračovat a nestane se z Avastu jen "oblíbený hlouček pojídačů hamburgerů".

Momentálně jsem finančně ve stavu "nula", tudíž všechno vráceno, jen každá vratka z jiné banky. No, učí se a já jsem rád.

Nabídli licenci zdarma na 18 měsíců.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15515
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út duben 25 2023, 6:43    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út duben 25 2023, 13:29    Předmět: Citovat

Vím, to se řešilo. Antiviry jsou tenkej led, svým způsobem můžou cokoliv.
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Software Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund