Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

PPV s. r. o. Piešťanská polovodičová výroba
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Historie a vzpomínky na doby dávno minulé
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
AZK401



Založen: Apr 21, 2011
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha 4

PříspěvekZaslal: so duben 15 2023, 14:35    Předmět: Citovat

Z jiného webu, ale k věci:
Citace z jiného vlákna:
"Těžké je něco jiného a nedávno to vysvětlil kancléři Olafovi Scholzovi, ...řekl Haun. Ještě větší obavy má ale z dostupnosti mikročipů. Leopard 2 je potřebuje především pro navigaci a optiku. "Bez čipů už nemůžu dostat tank ze dvora."Toto hrozící úzké hrdlo se netýká pouze Hauna,"

Ano, válka ve třetím tisíciletí je záležitostí především vyspělé elektroniky a jejích stěžejních součástí - mikročipů. Z historie připomínám, že první integrovaný obvod vyrobili současně (nezávisle na sobě) Jack St. Clair Kilby z firmy Texas Instruments a Robert Noyce z Fairchild Semiconductor již v roce 1958. Ve vojenství je pravděpodobně první použití v amerických ICBM Minuteman v programu "Minuteman high-rel parts ". Komercializace výsledků vojenského výzkumu a vývoje umožnila vznik takových gigantů jako Intel, Apple a dalších. Monopol si USA samozřejmě dlouho neudržely, v moderní době dosáhly nejvíc 37% podílu na celosvětové výrobě. Bohužel pak v rámci globalizace začaly firmy převádět své technologie a poskytovat licence do Východo- a Jihoasijských zemí, takže dnes USA doma vyrábějí s bídou 12% celosvětové produkce. S příchodem kovidové krize se tahle politika (i v jiných oblastech) ukázala jako velmi krátkozraká a tamní výpadky ve výrobě a v globální dopravě vedly nejenom k výše uvedenému zastavení zbrojní výroby, ale i k nemožnosti finalizovat nesmyslně přesložitělé automobily, produkty "pro chytrou domácnost", pračky, letadla a další "nezbytné" výrobky. Navíc zvýšení politického napětí mezi Čínou a USA (a opatrně i dalšími demokratickými zeměmi) ohrožuje dodávky některých typpů čipů vyráběných v Číně - samozřejmě většinou v licenci západních firem nebo přímo v jejich pobočkách - společných podnicích. Mimochodem, přátelství - nepřátelství, své výrobní závody má v Číně i největší a patrně nejsofistikobanější dnešní výrobce čipů, taiwanská firma Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

A jak se demokratický svět rozhodl problémy řešit? EU se dlouho jako obvykle omezovala na platonické výzvy typu "dohnat a předehnat" a k "činu" se odhodlala teprve v únoru 2022 vyhlášením Document reference 2022/0032(COD) Chips Act - s následnými hádkami o rozdělení plánovaných dotací. Velkou nevoli pak vzbudil plán přispět americké firmě Intel na vybudování megafactory v Magdeburgu s předpokládanými investičními náklady 68 mld. USD (mimochodem největší zahraniční investice v historii EU). Odpor to vyvolalo v samotném Německu (ano, v zemi, která se jako vůl ke žlabu uvázala ke dvěma rourám z Ruska). Jedni namítají, že "americká" továrna nezmenší závislost EU na cizích dodavatelích a místní malí výrobci zase reklamují podporu domácího průmyslu. Menší země EU pak žádají také podíl pro své projekty.

A zatímco Francie (největší konzument dotací z rozpočtu EU) se za přizvukování Německa rozhořčeně bouří proti plánu USA zadotovat svůj domácí pokročilý průmysl a hlavně výrobu čipů svým 52,7 mld. USD zákonem Chips and Science Act, USA už staví: Zmíněný taiwanský výrobce TSMC zahájil stavbu druhé továrny ve Fénixu v Arizoně s investicí 40 mld. USD (největší zahraniční investice v historii USA a samozřejmě Arizony). Jejich produkce má od roku 2027 uspokojit požadavky většiny amerických výrobců elektroniky, jako Apple, Micron, nebo Nvidia. A typicky pro vypočítavé a necitelné kapitalistické žraloky, továrny jsou umístěné v Arizoně, státu s nadprůměrnou nezaměstnaností a exekucemi, kam přinesou 13 000 pracovních míst.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
robos



Založen: Dec 28, 2017
Příspěvky: 336

PříspěvekZaslal: čt duben 20 2023, 20:36    Předmět: Citovat

mojza napsal(a):
Na co jsme byli dobří, to vyzobali Smile tažení monokrystalů a řezání.

Nie je to len ťahanie monokryštálov, v Rožnove stále beží výroba čipov na waferoch, teda klasická výroba cez masky. Púzdrenie sa tam už nerobí, to už sa presunulo inam. Je tam aj probe waferov. Majú vlastný vývoj, pravda nevyvíjajú nič svetoborného a nie je to už TESLA, ale know-how tam stále existuje v českých rukách a hlavách, aj keď na technológiách onsemi. V Piešťanoch sú už len vychýrené kúpele.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Historie a vzpomínky na doby dávno minulé Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund