Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

2 mW/km. Je to hodně nebo málo?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Historie a vzpomínky na doby dávno minulé
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: út duben 18 2023, 11:26    Předmět: Citovat

něco o super regenerační lampovce s nízkým Ua
https://www.radiolamp.ru/shem/tuner/1/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt duben 20 2023, 14:38    Předmět: Citovat

Koho by to zajímalo, pár podrobností spíše technických o použitých vysílačích a přijímačích výpravy vzducholodi Italia, plus radiotechnice obecně té doby, posbíráno různě v italských pramenech:
Vysílač Ondina - tento dojemně prostý aparát kterému vděčí za život osazenstvo Červeného stanu a to že výprava neskončila úplnou tragédií: stanici navrhl radioamatér Ascanio Niutta v roce 1927 jako napájenou ze sítě a jiný amatér Giulio Salom upravil pro bateriové napájení (Odtud označení Ondina S). Vysílací 10W trioda TB04/10 byla žhavena z odbočky na čtvrtém článku baterie (8V) přes reostat, jak bylo tehdy obvyklé. Anodových 300 V vyráběl vibrační měnič britské výroby, napájený z celých 12 V.
Vysílač, tedy sólooscilátor Hartley, obsahoval měřiče anténního proudu, anodového proudu, baterií, žhavení, knoflíky ladění, nastavení proudu žhavení a vestavěný telegrafní klíč. Bedna vážila 12 kg a odebírala 3A ze dvou 6V/100Ah olověných baterií. V této podobě jich v dílnách italského námořnictva vyrobili 6 kusů, ten dochovaný z Červeného stanu je č. 3. Z příkonu a 5 vf W do antény se dá usuzovat, že i samotný měnič měl citelnou spotřebu asi 2 A.
Biagi popisoval, že před expedicí dělali s Ondinou zkoušky na základně námořnictva a podařilo se překlenout asi 2000 km na vlně 50 m na ostrov Rhodos.
Poněkud v rozporu s historkou o víceméně propašování tohoto vysílače na palubu Italie proti vůli velení je jiná informace, že radiové vybavení vzducholodi bylo konzultováno s Marconim, který doporučoval nějakou aparaturu na krátké vlny každopádně přibalit.
Radiostanice vzducholodi: Vysílač Marconi RA8/přijímač RA6, s rozsahem 600-900 m (330-500 kHz), doplněné o rozsah KV. Pro původní rozsah sloužila drátová anténa ze splétaného bronzového lanka 100 m na navijáku, KV rozsah měl svoji anténu typu nesymetrický dipól pod trupem. Vysílač byl osazen dvěma vysílacími triodami T250. Napájení radiostanice bylo z akumulátorů dobíjených jednak dynamem Marelli, jednak vn dynamem 2 kV/0,15A.
Kromě toho byl na palubě gonio-přijímač s rámovou anténou Marconi DFM2. https://en.wikipedia.org/wiki/Bellini%E2%80%93Tosi_direction_finder
Tato hlavní aparatura zmizela se zbytkem vzducholodi a částí posádky a patrně dodnes leží někde na dně oceánu, případně na některém ostrově v oblasti Země Františka Josefa.
Dochovaný KV přijímač Burndept byl popsán výše.
Biagi v dalších letech využil kredit svého jména a vytvořil se společníkem Luigi Polim firmu na výrobu luxusních přijímačů, patrně v kusovém množství, ale zdá se velmi propracovaných:
Osmielektronkový superhet, s odděleným laděním vstupu a oscilátoru, se samostatným zesilovačem pro měřicí ústrojí vyladění, bakelitová pouzdra mf transformátorů dokonce s vylisovaným značením RADIO BIAGI POLI. Salonní verze je v intarzovaném stolku s odklopnými víky. K přijímači údajně patřil rukopisný certifikát od Biagiho a malý kousek plátna z Červeného stanu. Myslím že z náročnosti provedení ve velmi dobrých podmínkách okolo roku 1932 se dá usuzovat na nereálnost zhotovení superhetu amatérem Šmidtem o pět let dřív, na ruské vsi bez elektrifikace.
https://www.aireradio.org/enciclopedia/piccole-aziende/
https://www.radiomuseum.org/r/marconi_trasmettitore_di_bordo_ra.html
https://www.radiomuseum.org/r/marconi_trasmettitore_di_bordo_ra_2.html
http://aireradio.org/ERI/piccole%20aziende/biagi.pdf
https://radiomarconi1895.altervista.org/marconi/nobile/giuseppe_biagi.html
https://dokufunk.org/upload/cqdl_201201_italia_katastrophe_1928.pdf
odkaz na fórum zabývající se stavbou replik vysílače, s mnoha konstrukčními podrobnostmi.



8lampovka1.jpg
 Komentář:
 Velikost:  50.7 kB
 Zobrazeno:  74 krát

8lampovka1.jpg



8lampovka2.jpg
 Komentář:
 Velikost:  68.6 kB
 Zobrazeno:  57 krát

8lampovka2.jpg



8lampovka3.jpg
 Komentář:
 Velikost:  75.8 kB
 Zobrazeno:  60 krát

8lampovka3.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Historie a vzpomínky na doby dávno minulé Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Strana 10 z 10

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.30 sekund