Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vinyl jede! (Přejmenováno, přesunuto)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1591
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: pá březen 17 2023, 12:33    Předmět: Citovat

Já bych k tomu s dovolením ještě něco dodal za sektu audiofilů.

Kromě dynamické komprese se zvuk ještě upravoval frekvenčně nad rámec samotné RIAA korekce. Málo se dnes mluví o tom, že se pro záznam na LP omezovaly signály s frekvencí pod cca 70Hz. Pro samotný vjem "basů" to moc nevadilo - barva basových tónů v reprodukované hudbě je určená více alikvótními složkami než jen základním tónem. Ale třeba varhanní koncerty s obsahem subkontra rejstříku bylo lze naplno přenést k posluchači až s nástupem CD. Beztak jen sotvakdo má šanci tak nízké frekvence přehrát v plné úrovni - na to by musel mít sálek o objemu minimálně 300 kubíků, plus odpovídající monstrózní aparaturu (proč, to by bylo dlouhé povídání).
Další omezení je na výškách. Kdejaký milovník hudby postižený neurotickou audiofilií rád opakuje ten tradovaný nesmysl, že vinyl má tak skvělý zvuk, protože přenáší frekvence až do stovek kilohertz. Je to pitomost a je tomu přesně naopak. Reálně rozsah u nové desky přehrávané špičkovou přenoskou dosáhne někam k 18kHz. Po několika přehráních asi tak ke 13kHz. Kde by se asi tak vzala nadzvuková složka u záznamu, který musel už ve studiu několikrát projít dolní propustí? Který dobový mikrofon by to pobral? První filtrace byla hned na vstupu mixu (kvůli všudypřítomným silným AM vysílačům), další propusti byly nutné pro korektní funkci Dolby systému (čtyřpásmového studiového Dolby A) a další propust zabraňovala interferencím s předmagnetizací magnetofonu.
Navíc by takové frekvence nevyryla hlava, nesejmul v drážce hrot a nepustil by je dál preamp s RIAA korekcí.

V principu není analogový záznam o nic lepší než CD, pokud se přehrává s dobrým převodníkem.

Důvod obliby sbírkových vinylů tkví v něčem úplně jiném. Při kompresi dynamiky, kterou tady zmínil Hill, se roky používal osvědčený kompromisní poměr DR kolem 15 až 20dB. To jest špičky přirozeného signálu se omezily kompresor/limiterem na úroveň cca těch 15dB nad střední hodnotu. Tak se pořád zaznamenaný zvuk dost podobal přirozenému, aniž by chyběly jeho slabší elementy nebo aniž by dominoval šum. Takto byly studiové nahrávky po léta upravované pro řezání na desku, a je to ta nejcitlivější část práce zvukaře, zvaná Mastering.

Pokud si člověk koupí tutéž nahrávku třeba ze 70. let, ale vydanou digitálně někdy po roce 2000, zjistí, že to hraje nějak jinak. Je to proto, že kromě digitalizace byla ta nahrávka remasterovaná na menší dynamický rozsah. Dělá se to proto, že pocitově zní "hlasitěji", dá se poslouchat na aušusovém audio zařízení, třebas i v hluku, aniž by zanikly slabší zvuky. Ale je taková nahrávka plochá, nezáživná a bez koulí. A odtud plyne i představa, že vinyl hraje líp. Nehraje. Pouze máte záruku, že na sbírkové desce z roku 75 dostanete tu původní, remasteringem nepostiženou nahrávku. která třeba ani v jiné podobě není dostupná.

Mám z toho důvodu pořád gramofon a pár desek. Ale taky mám pár CD vydaných na samém počátku éry digitálu, která nesou označení AAD. Což neznamená nic jiného, než že vznikla digitalizací původního analogového masteru. Garantuju vám, že hrají nerozeznatelně od LP. Až na to, že nepraskají.

Potěšující je, že třeba náš Supraphonline postupně vydává archivní nahrávky v Hi-Res. Když jsem to před časem poslouchal prvně, zaujalo mě, že je ten zvuk až překvapivě podobný těm starým deskám. Tak jsem nelenoval, a napsal do Supraphonu dotaz. A ano, jsou to opravdu ty původní studiové pásy, ze kterých se řezaly desky. Pouze zdigitalizované do 24bit/192kHz, ale bez jakékoli dodatečné úpravy. Což je naprostá pecka. Naopka pro lisování nových LP už je nahrávka nově masterovaná a upravovaná. Aby se některé věci vypíchly a aby se to líbilo hipsterům.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: pá březen 17 2023, 13:06    Předmět: Citovat

Když už jsme u toho, Supraphon taky postuje věci na YT. A tam je naopak schopen poslat cokoliv, i věci se zjevně slyšitelným zkreslením, klipy zmrvené špatný přepočtem prokladu videa, atd. Jakoby chtěl zákazníka odradit Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keemo



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 5202
Bydliště: Ostrava, Bratislava

PříspěvekZaslal: pá březen 17 2023, 13:08    Předmět: Citovat

otazka je zda ty videoklipy existuji v lepsi kvalite...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: pá březen 17 2023, 15:22    Předmět: Citovat

Existují v TV kvalitě té doby. Není problém je poslat buď s odstraněným prokládáním nebo se správně nastaveným příznakem. ZDF nebo AVRO to tak dělají bez chyb.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1591
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: so březen 18 2023, 7:17    Předmět: Citovat

Kdo ví kdo to video zpracovával. Podle mého to nepochází ze Supraphonu. Supraphon je a vždy bylo vydavatelství audia a snad notových záznamů a libret. Filmové a televizní záznamy mu podle mě nikdy nepatřily. Ty patří nejspíš televizi nebo filmovému archivu. Takže to mohou být jen odkazy na videa jiného vlastníka a s kvalitou nemá Supraphon nic do činění.

Vlastnická práva jsou vůbec u starých nahrávek komplikovaná. Psal jsem si o tom s jedním člověkem ze Supraphonu. Zajímal jsem se o jednu unikátní nahrávku kterou vydali kdysi v licenci. Ta je nedobytná, protože licence tehdy zněla na určitý počet vylisovaných desek, to původní vydavatelství v Německu dávno zaniklo, a Supraphon nemá právo na reedici. Na netu se objeví tu a tam vinyl rip. Žádný ale v opravdu použitelné kvalitě.
Ještě podivnější je třeba situace s Křemílkem a Vochomůrkou. Ptal jsem se na hudební podklad. On si to málokdo uvědomí, ale jsou to geniální hudební miniatury, které by dnes skvěle posloužily pro studium kompozice a aranže. V těch nahrávkách jsou prolnuté do mluveného slova. Takže by se hodilo vyseparovat je z původních nahrávek. Ale ouha! Práva k záznamu Bohdalové má Supraphon, ale práva k hudbě má Televize.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19495
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so březen 18 2023, 10:19    Předmět: Citovat

Ta videa na YT jsou vyvěšena v nejlepším případě se souhlasem Supraphonu, některá starší ani ten souhlas nemají, protože to zkraje nějak zapomněli hlídat.
O tom, že mi YT vykopává kopii filmu z roku 1983, jehož podkladem je skladba skoro 200 let mrtvého autora, a ještě je uvedený v titulkách, že na tu hudbu má práva Supraphon, vydal to na CD v roce 2020, jsem tu kdesi už psal. No nic, zúčastnění to dostali na DVD a později profesionální sken filmu v lepším rozlišení na flešce.
Abych nezapomněl: po pokusech koupit archiv Supraphonu, kdy byli horkými favority Eva a Vašek, to nakonec koupil majitel MusicPro a spolumajitel Bontonlandu. Od té doby je nějak ticho po plešině.
Máte někdo aktuální zprávy o stavu, kdo vlastně na těch právech dnes sedí?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1591
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: so březen 18 2023, 15:27    Předmět: Citovat

To by se snad dalo zjistit dotazem na Supraphon a.s., ne? Protože ten už nějaký roky vydává komplet archiv Supraphonu a Pantonu, i nové tituly.
Osobně je mi to fuk. Hlavně že je kontinuita, a postupně skupuju ty archivní vydání jako vzteklej.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9667
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: so březen 18 2023, 16:46    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19495
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so březen 18 2023, 17:07    Předmět: Citovat

Taky by mě to nezajímalo, kdyby se nějaký mamlas (možná to ani není člověk) nezačal shánět po souhlasu vlastníka práv s použitím byť i jen části díla.
A ptám se jen pro zajímavost, když nechce, vnucovat se nebudu.
V době, kdy jsem zmíněnou část díla použil, se platilo v ČS rozhlase za pořízení kopie nahrávky 60 Kčs za prvních 20 minut, pak za každou minutu do hodiny Kčs 2,50, každou minutu nad hodinu do dvou hodin Kčs 2,10 a každou další minutu Kčs 1,95. Záznamový materiál se platil zvlášť, ale souhlas vlastníka práv byl v ceně. Asi něco nechápu, podle toho by se po každé změně vlastníka práv muselo žádat o souhlas s užitím znovu a znovu...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AZK401



Založen: Apr 21, 2011
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha 4

PříspěvekZaslal: so březen 18 2023, 18:17    Předmět: Citovat

Zajímavost. Mám dvě alba šelaků na 78 ot. s průměrem 30 cm od vydavatelů Supraphon, ESTA , Ultraphon a His master´s voice. Hrací doba je je tak 3 -3,5 minuty. Podle vyhražení v češtině i němčině odhaduju r.v. někdy 39 - 45, ale některé Supraphony mají vytištěnou cenu 60,- Kčs, takže taky asi až po válce.

A jinak pozor, vedle Autorských práv a poplatků existují ještě Interpretační práva na tantiémy. Většinou, ale ne vždycky je má vypořádaná vydavatel nosiče. Interprety pak zastupuje Intergram, resp. jeho česká členská organizace SVU - Sdružení výkonných umělců. Nárok na odměnu je 50 let. Hlavně se to týká rádií, televize a internetu, ale špatně to můžou mít vypořádané i nějeké garážové INDIES
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
nostalcomp



Založen: Nov 09, 2022
Příspěvky: 77

PříspěvekZaslal: čt březen 23 2023, 16:51    Předmět: Citovat

Super. Chvilku mi trvalo, než jsem se tím vším prokousal. Moc dík všem za poučné informace o vinylech. Hillův článek jsem si dokonce pro studium vytiskl, protože papír je papír Smile Svrbí mě prsty napsat dotaz, proč už se zde nepublikují nové články, ale nebudu provokovat. Sám moc dobře vím, jak otravná činnost to je. Zvlášť, když to děláte zadarmo.

Že se tady ty "foliové" desky docela nedávno řešily, jsem věděl. Ale nemohl jsem to najít, neboť jsem neznal jejich správný název fonokarty.

Pro ty, co si mezi poslechem desek rádi přečtou nějakou nenáročnou detektivku, mám jeden tip: série Vinylový detektiv od A. Cartmela. Aktuálně má série 6 knih. V češtině zatím vyšly dvě knihy. Obě jsem četl. Nejsou to asi žádná literární veledíla, ale právě to atypické prostředí sběratelů a fanoušků gramofonových desek je činí zajímavými. Více se mi líbila první kniha Poslední deska.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9667
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: čt březen 23 2023, 18:45    Předmět: Citovat

Vinyl přežije jaderný úder a pronikavou radiací, CD nevím
otázka zní: kdo to pak bude poslouchat Sad

_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31798
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt březen 23 2023, 19:02    Předmět: Citovat

Cédéčko ten výbuch přežije taky, samozřejmě pokud nebude vystavený IR záblesku, kterej by ho roztavil - ale to má skoro stejný jako vinyl. Jenomže ten vinyl si po tom výbuchu budeš schopnej přehrát ostrým trnem zapíchnutým do membrány, napnutý na zkroucenej klacek - kdežto to cédo si budeš moct tak akorát strčit někam - bez funkčních polovodičů digitální záznam nepřečteš a nedekóduješ ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Tom82



Založen: Apr 06, 2022
Příspěvky: 127
Bydliště: Rakovník

PříspěvekZaslal: pá březen 24 2023, 19:53    Předmět: Citovat

Tak Dynamic Range DB asi známe všichni že, já bych ty CD tak nezatracoval a LP tak nevyzdvihoval, současné dění vnímám spíše jako hipster módu, stejně jako pěstovaný a drahými mastmi mazaný plnovous, účes z barbershopu za litr, flanelová košile a boty Vasky. Vždy jde jen o prachy, které lze z lidí vytáhnout, aby se cítili býti IN a cool.

https://dr.loudness-war.info/album/list
databázi několikrát napadli a pokusili se vymazat, tak ono se není čemu divit, když si seřadíte dle roků, jakou "kvalitu" se nám nyní snaží současní vydavatelé (někteří) narvat do uší a jaký přístup ke své práci měli dříve...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4120

PříspěvekZaslal: pá září 15 2023, 17:01    Předmět: Citovat

Čo znamená číslo 89 2 pod Kčs?
https://www.muzeum-hudby.cz/data/images/2015/04/Z/60.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund