Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Perestrojka setového RC vysílače PPM na osmikanálový

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 283
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: pá březen 10 2023, 17:34    Předmět: Perestrojka setového RC vysílače PPM na osmikanálový Citovat

Jistě nejsem sám, kdo si někdy koupil set létajícího modelu obsahující mj. mizerný vysílač v pásmu 35 MHz. Já jsem s Cessnou od Pelikána jeden takový šunt dostal také. Šunt píšu bez rozpaků, protože potenciometry u páček chrastí a jednoduchý čtyřkanálový kodér PPM z obvodu TTL se s tím chrastěním vypořádal tak, že mohutně chrastila a samovolně jezdila i serva v letadle.
Tenkrát jsem si vyvinul kodér osmikanálový, abych mohl využít osmikanálové přijímače (původní se mi i s letadlem tenkrát ztratil vysoko v mracích...), a zároveň necitlivý k nekvalitě potenciometrů.
Osmikanálové přijímače s dvojím směšováním se tenkrát daly koupit skoro zadarmo v eshopu Hobby King. Jedinou nevýhodou byla ke každému přijímači dodaná sada pěti krystalů s předem neznámými frekvencemi. Kdo přijímač PPM nemá, pro toho je téma bezpředmětné. Už se tam neprodávají. Rozhodně zde odmítám polemiku o výhodnosti pásma 35 MHz, není to tématem příspěvku. Odmítám se i široce hádat o kvalitě setových komponentů a o nutnosti koupit si u místního prodejce něco od tradiční zavedené značky nebo naopak. Nechci ani polemizovat o legálnosti zásahu do vysílače opatřeného (možná) samolepkou se zkratkou ChinaExport. Prostě jen předkládám schéma ověřené jednou realizací. Je to staré hodně přes 10 let a náhodou jsem teď na to schéma narazil.
Moje řešení používá potenciometr jako potenciometr, ne jako proměnný rezistor. Pokud jezdec nechrastí extrémně, tj. neztrácí kontakt, což zase nechrastil, je napětí na jezdci dostatečně vypovídající o poloze páčky. Takže serva už nechrastí. Osmikanálovost je vyřešena použitím čítače a multiplexoru v logice CMOS 4000. Jen doufám, že finální konstrukce přesně odpovídá schématu včetně hodnot všech součástek. Tranzistory jsem použil vytažené z rozebraného televizoru Grundig, oproti pozdějším téhož typu byly blíž k dolní mezi h21. Mělo by to být jedno. Ve schématu jsou SMD, ale v reálu byly BC5xx. Je tam i repetice sekvence impulsů PPM modulace multivibrátorem, který by měl mít aspoň zhruba 50 Hz (?) a chce to asi frekvenci zkontrolovat, případně donastavit. Ta je trochu závislá na napájecím napětí a na teplotě, ale nemá to vliv na polohy serv. Je to jen repetice jinak dost přesné a stabilní sekvence. Podstatné je, aby mezi sekvencemi byla vždy dostatečná mezera, spolehlivě rozeznatelná přijímačem. Vidím tam napájení 5V, což asi odpovídalo původnímu napájení toho TTL. Možná 78L05. Napětí na koncích potenciometrů je 0 V a kousek nad 2,5 V (až kolem 3 V) přes sériový rezistor z 5 V, jak se mi vybavuje a jak mi to dává smysl i pohledem do schématu, protože napětí nad 2,5 V už je blokováno dorazem účinkem tranzistoru T4. I čistých 0V je skoro 0,5 V pod dorazem rozsahu, což není nic proti ničemu. Některé potenciometry mají krajní potenciály odporové dráhy nepřístupné pro jezdec, zde zvláště v páčkovém mechanismu, a lze to podle vkusu doladit i sériovými rezistory zvenku. Účinný rozsah vstupního napětí je tedy cca 2 V. Zapojení je navrženo tak, že pokud jsou tranzistory na malé destičce blízko sebe, navzájem se kompenzují jejich teplotní závislosti a v poměru k účinnému rozsahu vstupních napětí se ve výsledku neprojevují.
Nejsou tam elektronicky řešené reverzy. Pokud na vysílači nejsou vhodné přepínače, kterými by se dalo komutovat připojení obou konců potenciometrů, tak to bude napevno nebo se každý konec potenciometru připojí přes rezistor na 5 V a jeden nebo druhý konec se přepínačem uzemní. Můj vysílač to má podle poslední možnosti aspoň pro 4 kanály u páček. Mně reverzy na páčkách stačí.

Dívám se teď, jestli pásmo 35 MHz s modulací FM PPM ještě v myslích modelářů existuje. Asi trochu ano, i když na okraji komerčního zájmu.
https://jamara-shop.com/Receiver-WFLY-PPM-8-channel
http://www.ripmax.com/Item.aspx?ItemID=P-CRX0801/35DC&Category=060-030-020
http://www.ripmax.com/Item.aspx?ItemID=P-R148DF/35&Category=060-030-020
nebo eBay
https://www.ebay.com/itm/314424615560
nebo pro větší hamonění
https://www.ebay.com/str/flyingwidgetaerosupplies?_trksid=p2047675.m3561.l2563



PPM coder.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  PPM coder.pdf
 Velikost:  22.6 kB
 Staženo:  109 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund