Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tesla SM 260
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
lubos1961



Založen: Jul 20, 2010
Příspěvky: 385
Bydliště: Nový Jičín

PříspěvekZaslal: st říjen 26 2022, 15:38    Předmět: Citovat

Aby se nežádoucí vibrace nepřenášely ozubeným převodem k navíjecího trnu je nejprve nezbytné mít správně seřízenou otočnou kulisu s tím mezikolem. Kulisa se musí opřít o mechanický doraz tak aby zůstala vždy zachována mezi zubová vůle, prostě se zuby nesmí do sebe zahryznout. Pak také správně nastavenou sílu návinu, ta je lehce nastavitelná odporovým trimrem R26. Když není spešl kazeta na měření tahu, tak se dá i odrazit od různých jiných změřených kusů kde hodnoty na emitoru T7 se vždy pohybují 3-3,5V. Nižší hodnota menší síla návinu a opačně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Paviel



Založen: Jan 21, 2022
Příspěvky: 70

PříspěvekZaslal: pá prosinec 30 2022, 7:48    Předmět: Citovat

Po nejakej dobe som sa vrátil k SM 261. Momentálne funguje ako má. popíšem niektoré opravy/nastavenia ktoré som urobil.

Tremolo: Zistil som, že problém bol v T 20 na DE (veľmi pravdepodobne). Pôvodný T20 (KC 636) mal asi nejaký problém, lebo síce na jeho kolektore počas nahrávania bolo 12 V (merané ale iba digitálnym multimetrom), ale tremolo tam bolo furt a po nejakom čase sa to iba zhoršovalo. Zdal sa byť podľa meraní v poriadku. Vymenil som tam aj motor. Všimol / spomenul som si, že keď som pred nejakým časom preletoval cievku na podozrenie zo studených spojov, ktorá je v blízkosti T20, tak asi som sa dotkol aj T20 a chvíľu to šlo v pohode. Studený spoj tam ale na doske pre T20 nebol. Tremolo sa vrátilo cca po dvoch dňoch, tak som potom trochu s T20 pohýbal (to som si tak dal spätne v hlave dokopy..) a znovu bez problému nejaké 2 dni a potom zasa problém. T20, teda KC 636 (hfe=100) som rovno vymenil za BC 640 (hfe=160), akurát bolo treba dať bacha na vývody nožičiek, lebo KC636 s BC 640 ich nemajú rovnako. Už cca skoro mesiac to nahráva a prehráva úplne v poriadku aj po zahriatí aj po trojhodinovej prevádzke a tak podobne. Takže to bol asi problém s napájaním nahrávania SM261. Zatiaľ ale nechcem hovoriť, že je to vyriešené, pre istotu. Tu sa chcem poďakovať členovi "luboš1961" za pomoc a rady a aj všetkým ostatným, ktorých niečo napadlo ohľadom odstránenia tremola.

K mechanickému počítadlu otáčok: Furt to blblo aj keď to bolo v ultrazvukovej čističke. Nakoniec som to úplne "do šróbika" ručne rozobral, odmastil, lebo zjavne kolieska boli vo vnútri od nejakého bordelu. A aj tie hriadeľky som preleštil (pomocou Tempa na leštenie plexiskla) do hladka. Potom zložil a vôbec nemazal. A je to omnoho lepšie a konečne použiteľné a nemám pocit, že to pri nulovaní poškodím. Koniec koncov som to mal urobiť hneď a nie to dávať do ultrazvukovej čističky... Rozobrať počítadlo nie je vôbec nejaký extra problém

Tandemový potenciometer úrovne vybudenia: Štvalo ma, že práska a vadilo mi to. Najskôr som skúsil osvedčený Servisol Super 10 - vydržalo to cca vždy do druhého dňa. Potom proste Diavu - tá neurobila nič. Už som si myslel, že ho proste musím vymeniť. Tak reku už nemám čo stratiť, jednoducho som ho vyletoval, prečistil Isopropyl alkoholom v spreji (IPA). Nechal úplne vysušiť a kamarát mi odporučil a podaroval trochu Deoxidu na ošetrenie potenciometrov (taký zelený) no a tandemový potenciometer je v poriadku až doteraz - nič nepráska a ani podobne a ani žiadny náznak ničoho. Skúšal som s ním hýbať aj počas nahrávania a žiadne ruchy nepočuť. Myslím, že by to mohlo byť tiež OK.

Nastavenie predmagnetizácie pre 1kHz, resp 8kHz (- 20dB): Čo sa týka nastavenia kaziet Type 2 (chrómky) - tak tu som trimrami netočil, lebo keď som nastavoval podľa predpisu zo servisáku pre rôzne kazety-chromky (staršie a novšie) tak to zakaždým bolo pre oba kanály inak a pohybovalo sa to cca +- okolo nastavenej hodnoty, tak som to nechal radšej tak. Normálky (Type 1) tak tu som musel poladiť trimre pre predmagnetizáciu. V ľavom kanáli trošku viac ako bolo pôvodne nastavené. Menil som ale hlavu takže asi to je spôsobené tým. Potom som to celé ešte skontroloval pre oba typy znova. Ono ani kazeta nie je asi úplne homogénna a niekedy sa to líši v strede, na konci, resp. na začiatku..., hlavne ak už bola používaná..

Inak je celkový dojem z decku SM 261, keď už normálne prehráva aj nahráva a sa aj hladko ovláda, celkovo veľmi dobrý. Dúfam, že už s SM 261 nebude problém a nič sa neobjaví. To s tým napájaním nahrávania, resp. T20 je ale veľmi zvláštne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1549
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: pá prosinec 30 2022, 11:12    Předmět: Citovat

Problém s potenciometrem není v potenciometru ale ve svodu vazebnichz elytů před a za ním. Ošetřením jsi na nějaký čas odstranil projev, nikoli příčinu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7348

PříspěvekZaslal: pá prosinec 30 2022, 11:26    Předmět: Citovat

Kdyby měl problém se svodem elytů, tak ošetřením potenciometru neodstraní vůbec nic, ta změna napětí tam pořád bude.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Paviel



Založen: Jan 21, 2022
Příspěvky: 70

PříspěvekZaslal: pá prosinec 30 2022, 12:19    Předmět: Citovat

Elity som v SM261 všetky vymenil. Niektoré boli zlé.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1549
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: pá prosinec 30 2022, 17:24    Předmět: Citovat

Ošetření a konzervace potenciometru může lupání způsobené svodem vazebního kondenzátoru na čas dokonale potlačit. Svodový proud přestane být skokově přerušovaný nedokonalým kontaktem běžce při jeho pohybu, lupání skoro zázračně zmizí.
Kritický je hlavně vazební kondenzátor za běžcem potenciometru, tady tedy C109 a C209. Doporučuju tam dát místo elytů svitky 2u2. Kdyby pro nic jiného, tak jako prevenci, aby se náhodou po čase problémy nevrátily. Pomohlo by i zapojení rezistorů kolem 22k mezi běžce a studené konce potenciometru.
To zapojení je - s ohledem na to málo, co ten magnetofon ve výsledku dovede - brutálně složité. Ale zrovna v tomhle konkrétním místě to konstruktér poněkud podcenil.

Anžto audiotechniku opravuju skoro furt, tak vím moc dobře, proč tohle píšu. S SM261 jsem se pral už v roce 1989, znám důvěrně i tohle slabé místo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Paviel



Založen: Jan 21, 2022
Příspěvky: 70

PříspěvekZaslal: út duben 04 2023, 13:28    Předmět: Citovat

Ahojte.

Po dlhšej dobe som sa opäť vrátil k SM260, v ktorej som vymenil už vlastne pred nejakým časom všetky zelené a oranžové elity. Viacero z nich bolo zlých. Po pár spusteniach (spolu 2-3 hodiny prevádzky) mám ale celkom problém, ktorý sa prejavuje tak, že sa samovoľne (vždy po inej dobe) vypína funkcia PLAY a tak isto aj pri prehrávaní do ľubovoľných smerov. Navyše sa počas tohto samovoľného vypnutia samo prepne z Fe na Cr. Dosť dlho som chodil v kruhu a Luboš mi poradil, že mám stabilizáciu 5V na DE prerobiť podľa SM261 s IO7805. V tom to ale nakoniec nebolo a teraz problém pretrváva a pribudla ďalšia samovoľná vlastnosť, počas ktorej keď prepnem z Cr na Fe tak buď úplne alebo nachvíľu sa vypne Play (alebo pretáčanie). A ak Play nebolo zvolené (tzv. pohotovostný režim) tak počas prepnutia z Cr na Fe sa samovoľne zvolí PAUSE...
Doskou ovládania to nie je, pretože som skúšal inú funkčnú dosku a s ňou to robí presne tak isto.
Filtre v napájaní a aj KD334 a IO7812 sú v poriadku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: út duben 04 2023, 16:49    Předmět: Citovat

Tak toto je zaujimavá závada. Samovolne si robí čo chce aj po výmene dosky D0.

Toto vyzerá na ukrutné rušenie z nejakej časti magnetofonu ale mimo neho. Chcelo by to pozriet 5V zdroj osciloskopom a skontrolovat či sa nenachádza veľa rušenia na prívodoch od tlačidiel. Ak tam je nejaké rušenie nejaký bordel tak pravdepodobne bude pochádzať z motora, a ked nie tak by som sa zameral na tlačidlá či náhodou samovolne sa nespínajú práve oni. Môže to byť mechanickym poškodením a tak tie tie kontakty si môžu robiť čo chcú..


Prejavuje sa táto závada aj keď napríklad buchnete o magič ?

Inak by som ešte skontroloval aj prívody ku doskam s tlačidlami, prípadne rovno precinoval kazdý spoj pretoze stuďák sa môže skrývať aj celkom zákern(tlakom na spoj ihlami multimatra môž vykazovať bodivost ale ako ten tlak zanikne tak je to nevodivé alebo náladové...).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Paviel



Založen: Jan 21, 2022
Příspěvky: 70

PříspěvekZaslal: st duben 05 2023, 9:47    Předmět: Citovat

Vďaka.

Skontroloval som prívody tlačidiel na doskách a aj preletoval. Motory som odpojil a aj tak sa to stále deje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12024
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: st duben 05 2023, 10:56    Předmět: Citovat

Paviel napsal(a):
Filtre v napájaní a aj KD334 a IO7812 sú v poriadku.

a kontroloval jsi T1 KD333 a T7 KF506 ???
jakou mají teplotu ?
moje 260tka taky dělala psí kusy . . .
a zmizelo to výměnou T7. Ten se totiž přehříval a občas přestával fungovat.
po výměně a nasazení chladícího vějířku na T7 se již žádné anomální chování neobjevilo.
ta závada se projevovala tak, že vždy po určité době vypadla zapnutá funkce, jako kdyby někdo zmáčknul "zastavovací tlačítko" "č.6" pro kteroukoliv funkci.



SM260 ovladani.jpg
 Komentář:
 Velikost:  148.64 kB
 Zobrazeno:  39 krát

SM260 ovladani.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Paviel



Založen: Jan 21, 2022
Příspěvky: 70

PříspěvekZaslal: st duben 05 2023, 11:10    Předmět: Citovat

KD333 tam už nie je, prerobil som stabilizáciu 5V na IO7805 a na pozícií T7 je vymenená KD135 aj s chladičom
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: pá duben 07 2023, 5:58    Předmět: Citovat

Paviel napsal(a):
Vďaka.

Skontroloval som prívody tlačidiel na doskách a aj preletoval. Motory som odpojil a aj tak sa to stále deje.


Čast kde som spomínal že treba skontrolovať čo sa deje elektricky na tlačítkach pomocou osciloskopu bola avšak odignorovaná.. chápem že osciloskop je luxusne náradie a nie každý ho má, ale tu sa mu asi nevyhnete..
Ja by som sa na to už zo zvedavosti pozrel aj mám tušenie kde to bude ale v tomto prípade môj myšlienkový pochod nedokážem vysvetliť aby to bolo pochopiteľné..
Logisticky to asi nebude možné dostať do Nových Zámkov..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Paviel



Založen: Jan 21, 2022
Příspěvky: 70

PříspěvekZaslal: pá duben 07 2023, 7:27    Předmět: Citovat

Ahojte, osciloskop mám.
Tlačidlami to nebolo, preventívne som ich preletoval, prečistil. Ja som potom odpojil aj časť prepínačov MPX, D,Fe,Cr, ale stále to vypínalo. Potom som odpojil aj motory a aj tak to tam bolo (blbli spomínané prepínače s LED). Je tam skrytý nejaký Judáš 😃. Ono sa vždy pri tom samovoľnom vypnutí vždy trochu vybudia VU-metre.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
Strana 21 z 21

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund