Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

13V v medzifrekvencii rádia Spirituál 442A
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
robos



Založen: Dec 28, 2017
Příspěvky: 336

PříspěvekZaslal: út prosinec 06 2022, 23:13    Předmět: Citovat

Zdravím páni. Nechajme politiku tak, mám tu niečo zaujímavejšie. Urobil som experimenty, aby som sa pokúsil racionálne vysvetliť to rušenie. A zdá sa, že sa mi celkom podarilo urobiť v tom poriadok. Urobil som aj zvukové záznamy, ktoré sa pokúsim poslať v ďaľšom príspevku. Pekne poporiadku.

01 - normálne som zapojil kryštálku so zosilňovačom, priložil som slúchadlá k mikrofónu notebooku a nahral som príjem. Je tam vysielanie jedinej slovenskej stanice a ten chrapot. Ale nie je to 50 Hz! Dokonca 50 Hz tam vôbec nie je a to zrejme preto, že rezonančný obvod to skratne.

Potom som trochu experimentoval s 50 Hz.

02 - zapojil som iba zosilňovač a na vstupný kondenzátor som pripojil prívod z radiátora (modrá krokosvorka). Stalo sa to, čo každý dobre pozná, keď sa priloží prst na vstup zosilňovača. Ozval sa silný brum 50 Hz. Nič iné.

03 - zase len zosilňovač, ale radiator som pripojil na zem, na vstupný kondenzátor som pripojil anténu (zelená krokosvorka), ktorý je na garnýži a súbežne pod omiektou ide vedenie k zásuvke (momentálne tam nie je nič zapojené). Ozval sa zase silný brum, ale bol v tom aj signál z KV (nejaká talianska stanica). Ten brum v takomto zapojení je očakávaná vec a jediné, čo stojí za zmienku je, že brum z radiátora je masívne väčší, ako brum z antény, ktorá je súbežne s tým vedením.

Pravdu mal v tomto prípade xcs v tom, že 50 Hz sa do kryštálky nedostane. Čo sa týka toho chrapotu v príjme, je to signál do 10 Hz. Logicky sa natíska otázka, čo prijímač iba s FA (bez uzemenia a antény). Zapol som teda po čase svoj starší radio-kazeťák Sony na stredné vlny a chrapot je tam!! Takže rezumé je, že v mieste môjho príjmu je trvalé rušenie z neznámeho zdroja. xcs mal aj v tomto pravdu s inerferenciou.

A v ďaľšom príspevku popíšem, čo sa zmenilo, keď som vypol hlavný domový istič pred hodinami... Smile



01_krystalka.jpg
 Komentář:
 Velikost:  192.29 kB
 Zobrazeno:  51 krát

01_krystalka.jpg



02_zos_radiator_na_vstupe.jpg
 Komentář:
 Velikost:  185.43 kB
 Zobrazeno:  38 krát

02_zos_radiator_na_vstupe.jpg



03_zos_ant_na_vstupe_radiator_na_zemi.jpg
 Komentář:
 Velikost:  175.87 kB
 Zobrazeno:  47 krát

03_zos_ant_na_vstupe_radiator_na_zemi.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
robos



Založen: Dec 28, 2017
Příspěvky: 336

PříspěvekZaslal: út prosinec 06 2022, 23:22    Předmět: Citovat

Tak smola, zvukove záznamy nepridám - prípona m4a dosud nebyla povolena. To je škoda, možno by niekto vedel identifikovať ten chrapot...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
robos



Založen: Dec 28, 2017
Příspěvky: 336

PříspěvekZaslal: út prosinec 06 2022, 23:42    Předmět: Citovat

Skúsil som povypínať v dome všetky spotrebiče, ktoré by mohli spôsobiť ten chrapot v príjme na stredných vlnách. Nakoniec som vypol celý dom ističom, a ešte k tomu pred hodinami Smile Totiž elektromer je digitálny a práve ten by mohol niečo vysielať. On aj po vypnutí beží, pretože má batériu, ale s tým nič neurobím. Snád to nemôže byť veľký zdroj rušenia.

S čelovkou na hlave som zopakoval tie isté merania. Chrapot v kryštálke nezmizol. Zdroj neznámy. Brumenie od radiátora rovnaké. Radiátorové trubky vedú dolu do kotolne, kotol bol vypnutý tým ističom. Pokiaľ sú pri vypnutom ističi zarušené radiátorové trubky signálom 50 Hz, musí sa to zavliecť z okolia. Kotolňa je vzadu domu, nie od ulice, kde by som to očakával. Zemné prúdy tu zrejme trasujú všetkými smermi.

Zostala posledná vec. Na vstupný kondenzátor zosilňovača som pripojil iba anténu (bez radiátorovej zeme) a očakával som, že žiadnu 50-ku nemôžem počut, pretože súbežné vedenie pod omietkou bol odpojené. A hádajte čo Smile Samozrejme, 50-ka tam bola, slabšia, ale jasná. Tak som odniekiaľ vyhrabal svoj detektor vedenia, ktorý som si kedysi zbastlil a perfektne mi poslúžil, keď som pre pár rokmi potreboval vyhľadať všetky vedenia v dome. Našťastie som ho ešte nerozobral. Detekoval som 50 Hz v tom vedení pod omietkou, aj keď dom bol odpojený. Rezumé - Hlavný prívod do domu je pod napätím až po hodiny. V rozvodovej skrini sa to naindukuje do ostatných vedení v dome. Úplne to stačí na silné vyžarovanie do zosilňovača. Možno sa to indukuje už v stropnej deke, kde vedenie od ulice križuje dráty do lustra atď. Musel by som vyliezť na stĺp a vytiahnuť poistky, ale taký Rambo zase nie som Smile

A to je koniec príbehu, čistý príjem na SV tu nedosiahnem. Akurát by som chcel prísť na koreň tomu chrapotu. Klasická dedina, z oboch strán, aj naproti starší ľudia. Myslím, že tu nikto nemá v dome veľa elektroniky. Že by to bolo naindukované v pouličnom vedení?? To by potom bol ten chrapot rozvedený do každého domu. Hm, uvidím. Až bude čas poodídem s kryštálkou ďalej za humná. Možno cez víkend.

Ďakujem, že ste to dočítali až sem a majte sa Smile Fotka detektora vedenia. Odporúčam je skoro zadarmo a funguje Smile



detektor_vedenia.jpg
 Komentář:
 Velikost:  104.47 kB
 Zobrazeno:  44 krát

detektor_vedenia.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
robos



Založen: Dec 28, 2017
Příspěvky: 336

PříspěvekZaslal: út prosinec 06 2022, 23:49    Předmět: Citovat

Artaban001 napsal(a):
Na klasickou přijímací techniku je nejlepší klasický transformátorový zdroj, nějaký lineární "hrubý" stabilizátor, jak za starých časů (tranzistor, odpor a zenerka), a hlavně:


Ja mám práve tú smolu, alebo šťastie, že jediný zdroj, ktorý momentálne mám, je starý linerány KAZ. Je podľa AR 1991/1. Má tie kondenzátory paralelne k dvom diódam. Možno by som mal skontrolovať hlavný filtračný kondenzátor, čo po tých 20 rokoch nie je zvlnenie na výstupe.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MiraSt



Založen: Apr 19, 2008
Příspěvky: 1432
Bydliště: Fryčovice

PříspěvekZaslal: út prosinec 06 2022, 23:51    Předmět: Citovat

Čoveče... Já mám pořád před očima jak spojuješ radiátor a nulový kolík v zásuvce. Víš, že se ti může stát nepěkný úraz? Ochranný kolík v zásuvce a radiátor MUSÍ být někde pospojovaný ochranným pospojováním. Víš co? Vem tu baterečku, žárovku, pár drátků a zkus to všechno zapojit směrem kolík v zásuvce a radiátor. Pak napiš výsledek. A jsem si jistý, že v jednom případě se někdo přidá. Ale záleží na výsledku tvého pokusu. Smile


Kontrola pospojení.jpg
 Komentář:
 Velikost:  40.12 kB
 Zobrazeno:  33 krát

Kontrola pospojení.jpg



_________________
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Gravidity se nekoná. Na jaře 2023 zásyp. 20.4.2023 vyjel z dolu poslední vozík. 2.5.2023 se zastavuje hlavní ventilátor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7348

PříspěvekZaslal: st prosinec 07 2022, 0:35    Předmět: Citovat

robos napsal(a):
Klasická dedina, z oboch strán, aj naproti starší ľudia. Myslím, že tu nikto nemá v dome veľa elektroniky. Že by to bolo naindukované v pouličnom vedení?? To by potom bol ten chrapot rozvedený do každého domu. Hm, uvidím. Až bude čas poodídem s kryštálkou ďalej za humná. Možno cez víkend.
Není potřeba mít moc elektroniky. PC, TV, nabíječka k telefonu, to všechno jsou zařízení, kde jsou pulzní zdroje. To samé obecní osvětlení s LED a to ani nevíš, co mají v nejbližší fabrice nebo třeba kotelně.
Řešením je selektivní přijímač, aby nebral bordel mimo pásmo, ale to krystalka není. Při všepásmovém rušení ale nepomůže ani to. Proto lidi přešli na FM. jednak běží na mnohem vyšších kmitočtech, o několik řádů výš než běžné zdroje rušení. A pak FM modulace využívá větší šířku pásma k dosažení lepšího poměru S/N než AM. A když nestačí ani FM, musí se přejít na digitál...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st prosinec 07 2022, 6:49    Předmět: Citovat

robos napsal(a):
Tak smola, zvukove záznamy nepridám - prípona m4a dosud nebyla povolena..

Tady je snadná pomoc, zvukový i jakýkoliv jiný soubor jako přílohu vložíš, když předtím souboru přejmenuješ příponu na povolenou, nebo předtím rovnou zkomprimuješ do .rar.
K tomu rušení. V zásadě je pravda, že el. smog strašně degradoval pásma, jak přibyla elektrizace obcí i domácností a principy rušení. Většina nepotřebuje čisté pásmo, takže není tlak na dodržování EMC. Hodně prasáren nadělají spotřebiče nebo spíš generátory rušení okolo FV instalací. Na druhou stranu krystalka pracuje s vyššími úrovněmi signálu než jaké dosahuje spousta rušení. Rušení parazitním příjmem KV bych bude spíš otázka (ne)selektivity než než nějaké zmixované produkty až do SV.
Jiný problém můžou být ty zavlečené proudy pospojením, to velmi záleží na místních podmínkách. Chce to neřešit všechno naráz a zaměřit se postupně na jeden problém v zájmovém pásmu, celé spektrum smogu nevyřešíš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st prosinec 07 2022, 10:00    Předmět: Citovat

Opět podpořím Crifoda, rušení je jedno, jestli se přenese vzduchem, nebo zemí. Prostě je ho dnes tolik, že se na něj musí jinak.
robos napsal(a):
...Detekoval som 50 Hz v tom vedení pod omietkou, aj keď dom bol odpojený. Rezumé - Hlavný prívod do domu je pod napätím až po hodiny. V rozvodovej skrini sa to naindukuje do ostatných vedení v dome...

Nemusí se indukovat: hlavním jističem odpojuješ jen fáze, zatímco nulák zůstává připojený do rozvodu dál. Co po něm do domu přišlo, to odvysílá.

Jak tu píše xsc, i když to formuluje poněkud blbě (lepšího poměru S/N se nedosahuje větší šířkou pásma, naopak relativní šířka FM "kanálu" 230 kHz na 100 MHz nosné s celkem kvalitním stereozvukem je užší, než třetina relativní šířky monofonního AM "kanálu", tedy 9 kHz na 1 MHz nosné, kde se o kvalitním zvuku už dávno hovořit nedá; toho čistšího příjmu se na VKV dosahuje frekvenční modulací a omezením amplitudového rušení; ta větší šířka pásma je nutná k tomu, aby frekvenční modulaci propustila pokud možno nezkreslenou).
Naopak pro AM se vždy šířka pásma musela volit kompromisně: selektivní přijímač s co nejužším pásmem má obvykle lepší poměr signál/šum i odolnost proti rušení, než jednoduchý přijímač s velkou šířkou pásma, ale zase se to zúžení nesmí přehnat, v extrému by ztratila i řeč srozumitelnost. Ne kvůli rušení, ale kvůli uřezaným výškám, pokud se v AM rozhlase dalo o nějakých výškách hovořit.

Když je důležité potlačit co nejvíce nežádoucích přijímaných signálů, je obvykle jeden laděný obvod málo, často to pořádně neumí ani superhet s definovanou křivkou propustnosti mezifrekvenčního zesilovače.
Zato se zvuk rušení na středovlnném tranzistoráku dá dobře využít k identifikaci kabelů ve zdi...
Nicméně dá se to zkusit se dvěma souběžně laděnými obvody, to jsme řešili v tomto tématu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7348

PříspěvekZaslal: st prosinec 07 2022, 10:19    Předmět: Citovat

Tady nejde o relativní šířku pásma, ale o tu absolutní. I když AM/FM nejsou digitální signály, platí pro ně stejná pravidla pro přenos informace.
U AM je šířka pásma 2x šířka pásma přenášeného kanálu (osekaného navíc do 4,5kHz.
U FM je šířka pásma 10x šířka přenášeného kanálu (kanál 15kHz) + tebou popsané vlastnost FM modulace, které potlačují amplitudové rušení. Je to dané mimo jiné tím, že FM má konstantní výkon nezávisle na modulaci, u AM tomu tak není.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9744
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: st prosinec 07 2022, 10:24    Předmět: Citovat

Když jsem "blbnul" z krystalkou, taky jsem používal jako anténu radiátor a zemnění zemnící kolík zásuvky - a fungovalo to bez problému a docela dobře. Večer to hrálo i na 8 ohmový reproduktor - bez zesilovače, transformátoru, jen dvě diody, dva kondenzátory (celovlnný zdvojovač) a reprák Ono to sice pospojovaný je, ale kdo ví jak daleko, takže je to v podstatě obří rámová anténa. A později, když jsem měl "Kieva", tak byla dobrá anténa bleskosvod - stačilo pouze vzít přijímač a přiložit jej k hromosvodu - nemuselo se nic propojovat. VF se indukovalo vzduchem do feritky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
robos



Založen: Dec 28, 2017
Příspěvky: 336

PříspěvekZaslal: st prosinec 07 2022, 10:26    Předmět: Citovat

Teraz len v rýchlosti dve veci.

Dnes ráno som zapol to rádio Sony na SV a bolo úplné ticho. To širokopásmové rušenie 10 Hz je preč! Nahodil kryštálku aj ten zos. zo Spirituálu. Nemôžem povedať, že to bol úplne čistý príjem a kvalitný zvuk, ale to hlavné - chrapot 10 Hz tam nebol. Nemohlo byť to 10 Hz rušenie atmosferické? Proste niečo, čo sem prišlo vďaka podmienkam v noci? To zistím, až keď sa rušenie znovu objaví a pôjdem skúsiť príjem na kryštálku mimo dedinu.

Hill, vnukol si mi diabolskú myšlienku: vypnúť ističe a v rozvádzači odpojiť PEN vodič! A potom skúsiť, či je silný brum na radiátore. Tým by som overil, ako sa na radiátorovú sústavu dostáva rušenie. Môže to by z vodovodného potrubia, ktoré privádza z ulice vodu do kotla => rušenie zemnými prúdmi. Alebo sa to stratí a potom je to privedené cez PEN zo stĺpa. Good idea, vďaka Smile

Večer skúsim nahrať tie audio súbory s inou koncovkou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st prosinec 07 2022, 10:31    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
selektivní přijímač s co nejužším pásmem má obvykle lepší poměr signál/šum.

řekl bych, že přímo principiálně, nejen obvykle.
U AM příjmu s feritkou přistupuje možnost odsměrování zdroje rušení v minimu diagramu, tato možnost v zásadě je u FM taky, ale prakticky už neznám nikoho kdo provozuje Yaginu jako kráva. Navíc na rozdíl od AM lovců DX se na FM jedná v 99% poslechu o lokální konzum toho více méně tekoucího bahna, žádné přeshraniční pídění po atraktivnějším programu.
V kalkulacích šumu u FM zásadně vystupuje stereo multiplex, tak zásadně až kdysi stratégové masových privátek udělali technické tři kroky zpět a stereo vypnuli, plebs už nechce žádné audiofilství.
Pseudopřínosy digitálních formátů jsme tu už mockrát probírali včetně ne/odolnosti v hraničních podmínkách oproti FM ("hop/trop").
Pokud si pamatuju, že tazateli jde primárně o hraní si a lovení NDB vysílačů, tak lze doporučit opustit zamořenou domácí lokalitu a věnovat se slušné rámovce někde na zahradě, galvanicky oddělit napájení od sítí, dost toho svého času popsal Jára Krysatec, nevím zda už ztichlý na věčnost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
robos



Založen: Dec 28, 2017
Příspěvky: 336

PříspěvekZaslal: st prosinec 07 2022, 10:37    Předmět: Citovat

Artaban001 napsal(a):
Když jsem "blbnul" z krystalkou, taky jsem používal jako anténu radiátor a zemnění zemnící kolík zásuvky - a fungovalo to bez problému a docela dobře. Večer to hrálo i na 8 ohmový reproduktor - bez zesilovače, transformátoru, jen dvě diody, dva kondenzátory (celovlnný zdvojovač) a reprák Ono to sice pospojovaný je, ale kdo ví jak daleko, takže je to v podstatě obří rámová anténa. A později, když jsem měl "Kieva", tak byla dobrá anténa bleskosvod - stačilo pouze vzít přijímač a přiložit jej k hromosvodu - nemuselo se nic propojovat. VF se indukovalo vzduchem do feritky.


Ešte musím reagovať na toto. To sú fakt zaujímavé skúsenosti, s tým bleskozvodom, ktoré ja už nemôžem zažiť. Takže díky. S tou obrou rámovou anténou to vidím podobne. Keď na vstup toho zosilňovača (čiže bez kryštálky ) pripojím trafopáju a zapnem ju, tak okrem brumu sa ozve silná zmeť KV staníc. Zo všetkého, čo tu mám (radiátor, garnýža...) je trafopájka najlepšia KV anténa. Akurát trafopájka sa nedá ladiť Smile Je to bizardné, lebo elektrické vedenie musí mať veľkú kapacitu voči zemi a KV signály by mali ľahšie preniknút do zeme, než SV. Nestane sa tak.

Vlastne som nikdy nerozumel tomu, ako môže fungovať sieťová anténa, ktorá s kedysi používala napr. v univerzálnych prijímačoch. Pripájala sa na fázu, ale medzi fázou a stenou je vždy kapacita.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st prosinec 07 2022, 11:27    Předmět: Citovat

To jistě, ale tehdy se tahaly přípojky vrchním vedením na sloupech a konzolích. Na to už se nějaký signál nachytal, aby ho i za elektroměrem i v zásuvkách dost zbylo. Ale nebylo to řešení z nejbezpečnějších.

Na druhou stranu - měl jsem anténu typu "L" nataženou od štítu domu na stříbrný topol, asi tak 9 metrů vysoko. Izolátory z tlustostěnné novodurové trubky. Drát oknem do krystalky. Uzemnění na kolík v zásuvce.
Kolikrát jsem s těmi sluchátky na hlavě i usnul.
To zděšení, když jsem jednou seděl na radiátoru a sáhl si na fotoleštičku, a už mi tu pecku nikdo neodpáře... do celého poschodí byly přehozené fáze s nulou, zatímco topení bylo spojené s nulovým můstkem už ve sklepě. Jak dlouho, to netuším, ale patrně už od poloviny šedesátek. A přišel jsem na to až ve čtyřiasedmdesátém...
Ale za celou tu dobu se nic nestalo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9744
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: st prosinec 07 2022, 12:52    Předmět: Citovat

prosím, kdyžtak to oddělte do vhodnějšího "chlívku":
pro začátek rekapitulace:
100Hz - brum za dvojcestným usměrněním, mechanický zvuk z transformátorů a tlumívek a pod

50Hz - brum z jednocestnýho usměrnění, 50Hz vydávají moderní membránový vzduchovadla, nebo 4 ohmový běžný reproduktor připojený na trafopáječku na místo smyčky (klidně to vyzkoušejte, ale jen raději krátce).

10Hz se snad nevyskytuje nikde, teda pokud Ti nějak nezakmitává zesilovač - ten zvuk ani není slyšet - je to "infrazvuk" a v elektrické formě se projevuje druhotně - může něco modulovat.
8HZ - frekvence krokovýho motorku v hodinách s plynulým chodem ruček - v zesilovači je ale slyšet, protože je to bipolární obdélníkový průběh z mezerou (to kdybyste zháněli zdroj 8Hz) - detekce pouze přímé připojení, nebo z bezprostřední blízkosti indukcí z cívky motorku.
Kolikrát může "krystalkovat" pouhý připojení zdroje audio k zesilovači. Nepátral jsem přesně, co za tím stojí, ale někdy stačí podržet prst na "živým" kolíku JACKu, nebo jinýho konektoru s dostupnými kolíky a kromě brumu jsou slyšet i krátkovlnný stanice.
Samotný 50Hz signál ze sítě je taky zajímavý na prozkoumání: občas je slyšet jiný pazvuk, jako je nejspíš něco společnýho z HDO, a někdy z některých zařízení je slyšet něco jako kovový hall - nevím, jak to napsat - sinus ze signálního generátoru to nedělá. A občas je slyšet i rozbíhající se komutátorový motor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 3 z 6

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund