Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Prý první "tranzistorák" na světě...
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JiriTom



Založen: Apr 26, 2017
Příspěvky: 1279

PříspěvekZaslal: po listopad 07 2022, 14:58    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Losevovy patenty (za Sovětů pouze Autorská Osvědčení) existují. Asi, kdyby vhodné krystaly zinkoxidu byly v Rusku kdykoli dostupné, možná by se vf obvody vyvíjely jiným směrem. Třeba bychom se dnes bavili o "prvním Loseváku", "prvním tuneláku" místo o "prvním tranzistoráku". Ale krystalický materiál se z USA přestal dovážet, což po VŘSR prakticky zarazilo další výzkum přechodů vykazujících za určitých podmínek záporný odpor. Úspěšně se rozvíjela vakuová technika, s lampami se dalo dělat věcí stále víc, koho by zajímal nějaký polovodivý přechod...
Kdyby nevystřelili z Aurory, spolupráce se světem by asi bývala vypadala jinak... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po listopad 07 2022, 19:13    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):

Pokud jde o Denka, to bylo něco jiného, ten byl vyhnán ze Sudet, kde se narodil, do Německa. Ze Sudet se dobrovolně neprchalo.

Řešte vynález tranzistoru a ne osobnost jeho vynálezce.

V tomto případě, obávám se by ten odkaz na vynálezce nejspíš neexistoval, nebýt excentričnost jeho osobnosti.
Po pročtení pár pramenů se jeví jako pronásledovaný stihomamem a budící lítost, ale i tak je tam dost nesrovnalostí. Na konci války třicetiletý, etnický Němec, nějakým principem se vyhnul službě v armádě, pokud nebyl zjevný invalida tak snad prací v nepostradatelné pozici v průmyslu? je něco známo o jeho zaměstnání za války?
Odsun byla záležitost let 45/46, jestli "uprchl" do americké zóny v roce 1948 (takže už do "Bizónie"), tak leda ze sovětské zóny (i když těsně za hranici)?
V životopisu se píše, že osm let po válce jeho rodina žila v rozpadající se ubikaci v bídných poměrech, čím si zřejmě technicky disponovaný mladý člověk vysloužil na tehdejší poměry tak zjevně mizerný sociální status? Neznám blíž okolnosti života v západních okupačních zónách rok před vyhlášením Spolkové republiky, ale zdá se mi to dost extrémní.
Pokud jde o tu nedůvěřivost, nedělám si iluze, že Spojenci hned po válce lovili a těžili mozky, technologie, Sověti i rovnou celé fabriky. Ale i tak, na uložení vynálezu by měl stačit i průměrný notář, a počkat až se pomery zkonsolidují - když už by byl Denk takový vlastenec, na rozdíl od slavnějšího a pragmatičtějšího von Brauna třeba.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9764
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: st listopad 09 2022, 13:50    Předmět: Citovat

Když jsem tam vyštrachal popis toho jeho "prvku", tak nějakou paralelu s "tunelovkou z oxidu zinečnatého" bych tam viděl. Dokonce i informace o Losevovi obsahují podobné postupy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st listopad 09 2022, 14:46    Předmět: Citovat

To je možnost asi nejbližší možnému, pominu-li pochybnosti o tom, že by to skutečně existovalo. Sám jsem tipoval spíše, že se mu na kysličníkových přechodech povedl jakýsi hrotový tranzistor, přesto teorie elektromechanického zesilovače se mi líbila víc.
Ale, jestli novináři byli už tehdy odborně nezdatnými, zato pilnými opisovači, můžeme těch rozporů, vyvolávajících pochybnosti o existenci samotného Denka, nacházet stále víc. Bez ohledu na to, že nejspíš skutečně existoval...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: so listopad 12 2022, 20:48    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
jestli novináři byli už tehdy odborně nezdatnými, zato pilnými opisovači, můžeme těch rozporů, vyvolávajících pochybnosti o existenci samotného Denka, nacházet stále víc. Bez ohledu na to, že nejspíš skutečně existoval...

Zaměříme li se na zřejmě autentické dobové (leč neznámo jestli režirované) fotografie, vidíme zřetelně nadšeného pracovníka zřetelně v domácích podmínkách, asi odpovídajících popisu těch podmínek.
Co mě trochu udivuje, velký důraz na nadstandardní provedení jakési napájecí rozvodnice, možná včetně regulovaného zdroje, ovšem podle fotek minimálně ve čtyřech verzích, a to včetně elektroměru.
http://www.benduhn.homepage.t-online.de/denk/denk.html
Na způsobu provedení těch fotek (a účelu) mi něco, nevím co, smrdí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund