Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Fázový invertor s autosymetrizací - Lukeš

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Peedros



Založen: Apr 07, 2009
Příspěvky: 354
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: st červenec 08 2015, 16:25    Předmět: Fázový invertor s autosymetrizací - Lukeš Citovat

Ahoj,
potřeboval bych poradit. Studoval jsem invertor s autosymetrizací z knižky Věrný Zvuk od p. Lukeše. A narazil jsem na problém s rovnicína výpočet napětí odporového děliče do Ug1 druhé elektronky. jedná se o rovnici vpravo nahoře pro Ug1. Nepřišel jsem na to,proč je v druhé části rovnice najednou znaménko mínus

Ug= (U2+U2´)/2 + (U2-U2´)/2 *p

Došel jsem ke stejnému vzorci až na to znaménko,avšak není mi jasné,proč se změní znaménko a druhá část rovnice je (U2-U2´)/2 *p namísto (U2+U2´)/2 *p. Je to vlastně polovina napětí na děliči (po zkrácení R) + úbytek napětí na odbočce pR. Ví někdo proč tomu tak je? Jinak dál to smysl má,ale proč je tam to mínus netuším.



invertor.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  invertor.JPG
 Velikost:  113.76 kB
 Staženo:  234 krát



Naposledy upravil Peedros dne st červenec 08 2015, 20:56, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TubeGuru



Založen: Dec 21, 2011
Příspěvky: 514
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: st červenec 08 2015, 18:44    Předmět: Citovat

Zdar, ve střídavých obvodech znamená záporné znaménko fázi otočenou o 180°. Zde je to nepřímo vysvětleno pod obr.5.3. Snad Ti to jako "nakopnutí" pomůže... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peedros



Založen: Apr 07, 2009
Příspěvky: 354
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: st červenec 08 2015, 19:19    Předmět: Citovat

Dík za odpověď, ano, je to tak,ale s tím se počítá v úpravách vzorce dál. Navíc by muselo to s tím znaménkem platit i pro první část vzorce,kde se napětí dělí na polovinu (U2+U2´)/2R * R ~~tj. po upravě U2+U2´/2. Takže tím to být podle mě nemůže
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TubeGuru



Založen: Dec 21, 2011
Příspěvky: 514
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: čt červenec 09 2015, 17:21    Předmět: Citovat

Zdar, i může Smile . Odhlédni na chvilku od rovnic a prohlídni si pořádně schema.
Signál přichází na mřížku lampy V, ta jej zesílí (o což u invertoru ani tak nejde), ale hlavně na anodě je napětí vůči mřížce fázově otočené o 180°. Tohle pootočené napětí vstupuje do mřížky lampy V´, která je taky zesílí a taky pootočí o 180°, což defakto znamená, že toto napětí je ve fázi s napětím vstupním. Z fyzikálního náhledu je zřejmé, že úroveň obou těchto napětí nebude stejná, neboť jedno je zesíleno pouze lampou V a druhé je zesíleno nejprve V a následně V´. Pro správnou funkci koncového stupně je ovšem žádoucí, aby napětí za invertorem měla shodnou amplitudu, avšak opačnou fázi (posunutou o 180°). Tohle řeší (nedokonale) ty děliče. Bez tužky a papíru se to obtížně a zdlouhavě vysvětluje, tak alespoň pár relevantních odkazů:
http://www.valvewizard.co.uk/index.html
http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/split.htm
http://www.r-type.org/articles/art-010p.htm
Snad Ti to aspoň trochu pomůže.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peedros



Založen: Apr 07, 2009
Příspěvky: 354
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: čt červenec 09 2015, 20:25    Předmět: Citovat

Ahoj, dík za odpověď. Asi ale přesně nevíš, o co mi jde Very Happy Jde mi o odvození napětí co jde do mřížky elektronky V´. Odporový dělič je složen ze dvou odporů R, tj. napětí v půlce toho odporového děliče je polovina, ale lze to vyjádřit i vzorcem:

(U2+U2´)/2R * R

tj. po zkrácení (U2+U2)´ / 2

to je pro případ,že by odbočka z děliče do mřížky V´ byla přesně ve středu odporů R. Ovšem ona je není přesně ve středu odporového děliče, je posunuta o nějakou procentní část horního odporu, tj. napětí do mřížky V´ musí být ještě zvětšeno o onu procentní část horního odporu. Tj. vyjádřím si zase proud tekoucí odpory:

(U2+U2´)/2R

ale vynásobím jej o tu onu procentní část pR, takže po úpravě

(U2+U2´)/2 *p

odpory R se tedy zase vykrátí.

Celkové napětí na odbočce je tedy součet napětí ve středu děliče a ještě onoho procentuálního rozdílu, takže

Ug=(U2+U2)´ / 2 + (U2+U2´)/2 *p

kde ale p. Lukeš vzal mínus v druhé části vzorce je mi záhada. Proud tekoucí odpory je furt stejný. Ano, výstup z V´ je inverzní, avšak je to to samé jako dva zdroje spojené v sérii a měřené proti společné zemi uprostřed. Mínus v té druhé části vzorce by vznikl, pokud by ta odbočka byla brána ze spodního rezistoru R. Pak by opravdu napětí ze středu děliče muselo být poníženo o procentuální hodnotu úbytku napětí na dolním odporu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peedros



Založen: Apr 07, 2009
Příspěvky: 354
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: čt červenec 09 2015, 20:32    Předmět: Citovat

jinak na netu jsem koukal, vesměs všude je vysvětlen tenhle fázový invertor, ale bez autosymetrizace, maximálně s dodatečnou katodovou proudovou zpětnou vazbou. Tu má Lukeš o pár stránek dál implementovanou i do tohoto invertoru s automatickou symetrizací, katodový odpor se zvětší na pár desítek kOhm, avšak potřebuje i vhodně předpětí na mříži, proto se katodový odpor rozdělí na dva a provede se odbočka do mřížky elektronky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TubeGuru



Založen: Dec 21, 2011
Příspěvky: 514
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: pá červenec 10 2015, 15:25    Předmět: Citovat

Zdar, na forech se asi nedovíš co Tě zajímá. Zkus se tedy kontaktovat přímo s panem Lukešem, který je už snad Profesorem a působí pravděpodobně v Praze na matematicko-fyzikální fakultě Karlovy Univerzity. (Nezaručeno)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peedros



Založen: Apr 07, 2009
Příspěvky: 354
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: pá červenec 10 2015, 16:28    Předmět: Citovat

Ahoj

To by asi koukal,kdybych mu napsal. Vypadá to ale, že to je opravdu on. No asi nechám mínus mínusem a spokojím se s tím, že to opravdu funguje Smile Ale zajímalo by mě to, to zase jo Smile)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaRCK



Založen: Apr 25, 2010
Příspěvky: 213
Bydliště: Olomouc/Brno

PříspěvekZaslal: pá říjen 28 2022, 13:49    Předmět: Citovat

Ahojte, dovolím si znovuotevřít toto téma, jelikož jsem narazil na stejnou literaturu a toto zapojení mne zaujalo. Přepracoval jsem schéma na obr. 1 viz obr. 2. Obě zapojení v zásadě fungují a mají napěťové zesílení přibližně 15. Zapojení s automatickou symetrizací s použitím shodných odporů, jak bylo závěrem doporučeno v literatuře, však nevykazuje odchylku 3,3 %. Výstup se liší až o 16 % - signál na prvním stupni má 25 Vpp, na druhém stupni 30 Vpp.

Chystám si odpoledne ještě pohrát s hodnotami děliče a myslím, že se prakticky dostanu k použitelnému konci. Zajímalo by mě ale, co dělám teoreticky špatně.

Díky,
J.



Obr.1.png
 Komentář:
Původní schema s potenciometrem
 Velikost:  8.02 kB
 Zobrazeno:  74 krát

Obr.1.png



Obr.2.png
 Komentář:
Upravené schema s automatickou symetrizací
 Velikost:  4.54 kB
 Zobrazeno:  81 krát

Obr.2.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund