Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Ovládání osvětlení a ozvučení modelu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PsychoWard666



Založen: Nov 30, 2016
Příspěvky: 35

PříspěvekZaslal: čt říjen 27 2022, 11:15    Předmět: Citovat

Takže sem dohodl pár detailů s vlastníkem výstavy pro kterého budu model stavět, jedná se o model dolu, prozatím jsou jisté tyto funkce:

Výtah - 4 podzemní patra + 1 nadzemní v šachtě, s největší pravděpodobností na každém patře bude ještě posuvná mříž místo dveří. Ovládání 5 tlačítky, po zmáčknutí se zasune mříž a výtah přejede do příslušného patra, na každém patře bude hallův snímač, při jízdě výtahu se podsvícení tlačítek změní na červené do doby dokud výtah nezastaví, aby bylo jasné, že v danou chvíli tlačítka nefungují.

Důlní vlak - Jízda ze strany na stranu pomocí dvou tlačítek, vlak pojede dokud se bude držet tlačítko, na konci nějaké koncové spínače, během držení tlačítka na jednu stranu druhé bude svítit červeně opět jako signalizace že nefunguje.

Vozíky s uhlím - stejná funkce jako vlak

Horník se sbíječkou - při držení tlačítka bude horník se sbíječkou vibrovat

Osvětlení - každé podzemní patro osvětleno na samostatné tlačítko, stejně tak asi i osvětlené budovy nahoře, celý model bude trvale nasvícený bodovými světly nahoře, takže pro lepší efekt při rozsvícení pater a budov tlačítky by bylo dobré aby bodová světla pohasli. Po zmáčknutí tlačítka bude světlo svítit stanovený čas (30-60 vteřin)

Ozvučení - aby model nebyl pouze hezký na pohled, ale byl i trochu vzdělávací tak by jsme rádi do modelu zakomponovali nějaké zvukové nahrávky, nejspíše by to fungovalo tak, že po rozsvícení daného patra by se spustila i zvuková stopa k tomu co se na daném patře děje. Nejspíš by tedy bylo potřeba aby nešlo rozsvěcet ostatní patra dokud zvuková nahrávka neskončí, ještě dořeším jak to udělat co nejlépe s vlastníkem výstavy.

Motory budou LEGO 9V, jsou ovládány pomocí PWM, je možné toho využít přes Arduino a řídit tak otáčky motoru? Pro delší životnost bude lepší je provozovat třeba na poloviční výkon. Odběr nejsilnějšího motoru je 0,5A případně 1,8A pokud by se zablokoval, k čemuž by ale dojít nemělo.

Osvětlení bude pomocí LED diod a LED pásků.


Teoreticky to je prozatím vše, pokud mě něco napadne, doplním a samozřejmě vítám i nějaké nápady co by bylo zajímavé do modelu udělat. Důl bude odpovídat přibližně 80.-90. létům bez reálné předlohy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PsychoWard666



Založen: Nov 30, 2016
Příspěvky: 35

PříspěvekZaslal: so červenec 29 2023, 9:34    Předmět: Citovat

Model je už nějakou dobu na výstavě Czechrepubrick na Lipně Wink

Tady přikládám video modelu

https://youtu.be/Y4THCL8d3Cg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
asdf



Založen: Oct 06, 2022
Příspěvky: 188

PříspěvekZaslal: so červenec 29 2023, 11:33    Předmět: Citovat

Teda, to je pěkný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MiraSt



Založen: Apr 19, 2008
Příspěvky: 1454
Bydliště: Fryčovice

PříspěvekZaslal: so červenec 29 2023, 14:20    Předmět: Citovat

Je tam jedna velká nepřesnost. Strojník těžního stroje sedí VŽDYCKY proti oběma bubnům. Na bubnech má značky (mimo jiné) aby ustavil klec přesně a patře v jámě.
Jinak havíř zahodil sbíječku během sedmdesátých let kdy nastoupily důlní kombajny a pluhy.

_________________
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Gravidity se nekoná. Na jaře 2023 zásyp. 20.4.2023 vyjel z dolu poslední vozík. 2.5.2023 se zastavuje hlavní ventilátor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3287

PříspěvekZaslal: so červenec 29 2023, 15:09    Předmět: Citovat

Paráda, moc hezké!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund