Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Porucha tepelnýho čerpadla PZP Heating

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měření, regulace a automatizace
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17726
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne říjen 16 2022, 9:11    Předmět: Porucha tepelnýho čerpadla PZP Heating Citovat

Pozor, špalek ale jednodušejc to popsat nejde. Laughing
Včera mě vytáhl vyděšenej známej na opravu tepelka. Najednou mu při topení chcípla elektrika, byly vyražený trojfázový jističe hlavní domovní 25A, přívod k rozvaděči tepelka 20A, v něm 16A pro vlastní agregát tepelka a v tepelku 13A jistič kompresoru. Ani se nedivím tý jeho vyděšenosti, vše vypadalo že se šlehnul kompresor, což je dnes přes 50 tisíc novej a navíc nesehnatelnej.
Kompresor jsem proměřil, odporově dobrej, všecky fáze stejný. I proti kostře megmetem dobrý. Po nahození jističů v rozvaděči tepelka a v tepelku se nic nedělo, jen ovládací panel vypisoval špatné pořadí nebo chybějící fáze. Fáze ale byly všechny a jejich pořadí těžko někdo za chodu kompresoru prohodí.
Upoutal mě ale smrádek spáleniny. Čuchometricky jsem zjistil, že to jde z HRN-55, což je právě hlídač pořadí a přítomnosti fází. Zkusil jsem proklemovat jeho výstup a tepelko ožilo a jede jak má. Vzpoměl jsem si, že mám doma stejnej hlídač Lovato tak jsem pro něj dojel. Je o 2,5 modulu širší tak jsem ho musel provizorně dát mimo DIN lištu a prodloužit přívody.
Známej se radostí až rozbrečel. Smile
Doma jsem HRN-55 rozloupnul a nestačil jsem se divit. Uvnitř vymalováno na čertno až stříbrno, něco se tam muselo parádně rozprsknout. A taky jo, dva odpory nastojáka měly v horním ohybu utavený přívody ale měly hodnotu dle kódu. Co mohlo to utavení způsobit je mi záhadou.
Začal jsem vykreslovat zapojení. Vstup jsou 3 fáze bez N-ka. Výstup je kontakt relátka.
Z každý fáze jdou dva do série zdvojený (kvůli napětí) odpory 2 x 1M a 2 x M47 do obvodů vyhodnocení procíkem ATTiny24A. Ve dvou fázích byly ty upálený odpory, jejich vývody byly přímo připojený na svorky fází.
Z každý fáze jde ještě odpor 4K7 na dvě diody, který jsou šestidiodovej třífázovej usměrňovač. Odpory byly napálený, dva byly zcela přerušený. Se dvěma dobrejma usměrňovač ještě mohl jet, s jedním ani náhodou? No jel jsem dál, všechny diody v usměrňovači dobrý ale dál byly dva elyty 1M/450V v sérii s vyrovnávacíma odporama. Jeden zajícometrem ESR 30R tedy OK, druhej 300R což je na 1M už hrozně moc. Dál byl transil, plošák u jeho noh vyhřátej ale spoje drží. P6KE se dá přečíst ale dál ani ťuk. Zkusil jem ho na labor zdroji a divnej. V jednom směru otvírá při 0,7V, ve druhým se chová jako odpor, se zvyšujícím napětí stoupá proud. To asi není dobře, co? Rolling Eyes
Dál je pulzák s LNK302 pro napájení procíku a relátka. Proměřil jsem elyty a vše dobrý, nic dalšího viditelně v kopru nebylo.
Vyměnil jsem vše co bylo vadný, očouzení umyl acetonem a na elyty přes žárovku 25W připojil regulovanej zdroj 40-800V. Zdroje s LNK startují už na cca 80V a tak jsem jel pomalu nahoru a měřil napětí za pulzákem. Nic se nedělo až do cca 140V, potom napětí za pulzákem vyletělo na 60V a vystřelil elyt 100M/35V na výstupu pulzáku. Takže konečná, to nemohl přežít ATTiny.
Je mi to celý divný, tolik vadnejch součástek, co bylo vlastně tou prvotní příčinou, Transil je určitě špatnej, elyt taky. Možná právě tohle zvýšilo odběr natolik, že se spálily dva odpory 4K7 v napájení. Že by to pálení odporů zionizovalo vzduch v malý neodvětraný krabičce HRN-55 a skočil tam oblouk mezi fázema? Vše je to strašně natěsnaný na sebe, přeskokový vzdálenosti mezi fázema jen pár milimetrů.
Na fotkách je celkovej pohled a detail s zakroužkovanejma upálenejma odporama a taky dva vypálený odpory v napájení třífáz usměrňovače.
No v každým případě dvě hodiny zbytečný práce. Novej HRN-55 není zrovna z levnýho kraje, 1000-1100 podle prodejce... Ale furt lepší než střelenej kompresor...



HRN55C.jpg
 Komentář:
 Velikost:  294.89 kB
 Zobrazeno:  144 krát

HRN55C.jpg



upalene odpory.jpg
 Komentář:
 Velikost:  297.25 kB
 Zobrazeno:  104 krát

upalene odpory.jpg



_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15515
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: ne říjen 16 2022, 13:24    Předmět: Citovat

No a co to bylo za výrobce toho HRN-55?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne říjen 16 2022, 14:37    Předmět: Citovat

Jestli se plazmou propojily fáze v hlídači, tak to jednak vyhodilo přívodní jistič, a jednak roztočený kompresor shodil jističe směrem k sobě.
Jinak si to neumím vysvětlit.
Kombinace HRN-54 od Elko+ stykač Eaton, šířka celkem tři moduly, v provozu takových 12 let minimálně, jediný zásah bylo po začátku párkrát posunout spodní napětí na nižší hodnotu. Je fakt, že kdyby se volové výrobci tak netočili na miniaturizaci, tyhle starosti s bleskama by nebyly.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17726
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne říjen 16 2022, 16:49    Předmět: Citovat

p32 napsal(a):
No a co to bylo za výrobce toho HRN-55?

https://www.elkoep.cz/hlidaci-napetove-rele---hrn-55

Crifodo, ta HRN-54 je nejspíš uvnitř stejnej HW jako HRN-55. Na plošáku jsou i ty pozice na další dva trimry, jeden má klemu, druhej nic. Možná jen FW rozdíl.
Kouknul bych na vým místě na ESR těch dvou elytů 1M/450V abys třeba nedopadl stejně. Při tý přeležitosti bys mohl prosím mrknout, co to je za transil (DO41 nejblíž k DIL8) a jestli máš taky napálený ty 3 odpory v napájení. Poznáš je jednoduše, jsou jediný na ležato.
To Lováto, co jsem tam provizorně dal je dvoudeskový, analogový s operákama a tráfkem 400/12V. Ohledávací fázový odpory jsou dokonce tři v sérii a nikde není přeskokovka mezi fázema menší než 7 mm. Je to vyrobený v devadesátkách, tehdy byl ještě svět elektroniky normální. Rolling Eyes

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne říjen 16 2022, 17:29    Předmět: Citovat

Je to možné, ale te´d žádný průzkum nebude, nejsem majitelem a teď už to je v chodu, pokud bude milostivě z Leipzigu z burzy energie tak až do jara.

Ohledně toho prachu a výbuchu, asi dost záleží na lokalitě a jaký to je prach.
Stavební prach vápno a spol. domnívám se přeskoky nepůsobí, možná nějaký saze nebo prach od flexy z litiny atd. To jsem sám viděl, strašně demolovaná dvojzásuvka v dílně uměleckýho kováře. Jako by to bylo jištěno 600A pojistkou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jardafiala



Založen: Jun 20, 2010
Příspěvky: 1724
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: ne říjen 16 2022, 17:48    Předmět: Citovat

Možná je to trochu k věci a nepomůžu ALE, při opravě, či spí rozsápání spínaných zdrojů pro NTB - pokud scípne tranzistor (tak že se prorazí) v měniči na primární straně pak se dějí věci i na plošném spoji se síťovým přívodem - zkrat či čmoudíky mezi 0 a fází, ohořelý plošný spoj atd. Bůhví co se tam po zkratu děje, asi by to chtělo průzkum a simulaci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2022, 3:40    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Ohledávací fázový odpory jsou dokonce tři v sérii a nikde není přeskokovka mezi fázema menší než 7 mm. Je to vyrobený v devadesátkách, tehdy byl ještě svět elektroniky normální. Rolling Eyes

Asi toho bylo normálního daleko víc, i jinde než v elektronice, třeba v Británii se ještě mohlo rodičům říkat "tatínek" a "maminka".
Ačkoliv zase právě v devadesátkách třeba Stropkov používal subdodavatele zdrojů pro interkomy z Ukrajiny, které byly na takovém cuprexkartonu a měly vinutí trafáku zapájeno, leč i se smaltovou izolací. Nikdo neřekl Jevhenyji na lince, že to má oškrábat.
No jo, zřejmě je tlak na výrobce, aby se do rozvaděčů vešlo co nejvíc přístrojů. Taky nemám radost z idiotsky skrčených stykačů, jednak proto že nejsou připojitelné hřebínkem, jednak z dimenzování jejich svorek, kde nedrží CY drát většího průřezu, je to pozvánka na malér.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17726
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2022, 8:50    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
No jo, zřejmě je tlak na výrobce, aby se do rozvaděčů vešlo co nejvíc přístrojů.

Přitom co nejvíc přístrojů v rozvaděči hraničí s průs erem. Zažil jsem jednu velkou průmyslovou akci, kde rozvaděče vyrobila jedna velká fy ze severu Čech, která se hrdí, že dodává rozvaděče i do Temelína. Byl to rozvaděč pro 240 kW topení. Dali to do jednoho pole modulovýho 200 x 40 cm plasťáku, jeden 3F jistič vedle druhýho a modulový 40A stykače to samý. Po 14 dnech provozu mi jako projektovýmu dozorovi volal investor, že se v rozvaděči zkroutily plastový krycí masky. Některý prvky měly pyrometrem teplotu přes 90°C.
Investor to reklamoval, po dlouhý tahanici mezi investorem, realizátorem a výrobcem rozvaděče tam dali oceloplech dvojnásobných rozměrů s dvojnásobnejma mezerama mezi DIN lištama a s mezerama mezi prvky na lištách. A pro sichr tam bylo nucený větrání s filtrama a s termostatem. Po těchto změnách byly teploty max 50°C.
Jak může profesionální výrobce průmyslových rozvaděčů vytvořit takovej paskvil, kde vůbec nebere v potaz ohřev prvků při takovým výkonu nechápu dodnes.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33896
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2022, 9:03    Předmět: Citovat

Vyrobky znacky ELKO EP su sice lacne, ale kvalita tomu zodpoveda.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17726
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2022, 9:37    Předmět: Citovat

Spíš se divím, že ty přeskokový vzdálenosti při napětí 400V prošly schválením na EZU. Rolling Eyes Stačí trochu prachu, vlhkosti nebo obojího dohromady.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2022, 9:43    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):

Jak může profesionální výrobce průmyslových rozvaděčů vytvořit takovej paskvil

Bez znalosti konkrétního případu se nedá vynášet nějaký závěry. Třeba měli kvalifikovaní projektanti dovolenou a dostal se k tomu nějakej CADovej klikací démon. Nebo to nebylo vůbec projektováno a našmudlali to ukroši na montáži. Nebo to bylo ještě úplně jinak.
250 kW topení, dvousvetrová Markéta jim to napřesrok vysvětlí jak to má být.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17726
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2022, 9:59    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
250 kW topení, dvousvetrová Markéta jim to napřesrok vysvětlí jak to má být.

Jsou připojeni na VN rozvodnou s dvěma tafama 4 MVA. Prosvítěj víc než protopěj. Jede to tam už 15 let. Projektant ve výrobě rozvaděčů byl našinec ale asi jen rok praxe. Co jsem slyšel, tak byl po zásluze potrestán, na někoho se to muselo hodit.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2022, 10:05    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Projektant ve výrobě rozvaděčů byl našinec
Nevím přesně co to znamená v kvalifikaci, ale hlavně mohl být rád, že se jen vyházely ty pokroucený plasty a přístroje se daly přestrojit do slušný bedny. Kdyby mu je zohlednili včetně nákladů na prostoje po zahoření, byl by to jinej festival.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měření, regulace a automatizace Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund