Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

oprava nadproudové ochrany zdroj USZ-65 Elektronika Praha

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tomascz



Založen: Jul 10, 2022
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: pá červenec 29 2022, 10:05    Předmět: oprava nadproudové ochrany zdroj USZ-65 Elektronika Praha Citovat

Zdravím místní bastlíře,

dostal se mi do ruky labaratorní zdroj USZ-65 Elektronika Praha. Bloky A,B,C fungují bez problémů. Blok D, stabilizovaný regulovatelný blok 0-30V, 3A se chová podivně. Regulace napětí je funkční v celém rozsahu. Trápí mě nadproudová ochrana/ regulace max. proudu. na desce MP-01005

Chová se tak, že

zaprvé - po přepnutí na panelu do režimu měření I, ampermetr ukazuje hodnotu s chybně interpretovanou desetinou tečkou - místo 0.5A ukáže 0.05, místo 3A ukáže 0.3A. Nevím zda je to příčina či důsledek, ale myslím že spíš důsledek.

zadruhé - pokud nastavím potenciometr uplně vlevo (min.I) a PSU zkratuji přes 1ohm rezistor, rozsvítí se dioda přetížení ALE koncovým stupněm teče stále cca 600-700mA a napětí na výstupu klesne na cca 0.6-0.7V. Vysvětluji si to tím, že se řídící trand T6 uplně nezavírá. Pokud na jeho Bázi umělě přivedu GND, celý konec se úplně zavře. Dle toho jsem se snažil najít chybu někde předtímto řídícím tranzistorem. Pokud se nastaví potenciometr na hodnotu např. 500mA, ochrana nereaguje vůbec a proud teče reálně cca 3A.

tranzistory T4,5,6 nové KF508
obě diody na výstupech OZ také nové
elity 470u a 10u nové.

rezistor R3 (u terminálu 12 usence+) očividně v minulosti hořel. Má mít hodnotu 47R, osazena byla 22K, vrátil jsem tedy původní.

Při zatížení na max. dost hřeje tranzistor T4 ve zdroji sym.napětí.

narazil jsem zde na toto téma
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=72170

napětí na měřících bodech v posledním postu všude sedí, včetně 7V na 4.pinu MAA723.
napětí na nastavovacím pot. sedí - 0.007-0.7V měřemo přímo na neinv.vstupu IO3
napětí Ube na T6 (řídící T konce) je stále cca 0.6V, zde by myslím

kontroloval jsem cestu vodičů 7 a 10 které jdou k měřícímu R (3 závity odporového drátu) a cesta je v pořádku, nýbrž na invertujícím vstupu OZ3 je detekovaný úbytek napětí při protékajících 3A měnší než by mě l být.

Dále je zde rezistor R32 1K - v původní dokumetaci k DPS označovaný jako R44 s hodnotou pouze 470R.

Nad potenciometrem P1 u terminálu 8 mám v serii s ním rezistor 12K, dle pův dokumentace má být 5k6.

Věděl by někdo kdo se s tímto zdrojem již setkal, případně podobným problémem, na co se soustředit? Nebo kde hledat poruchu? Mám doma osciloskop měřit můžu taky, ale už si s tím nevím rady Very Happy

Našel jsem i schema k původnímu RSZ30, dle je deska popsána, nic k debuggingu tam ale není.

Pokud by jste chtěli, mohu nahrát nějaká videa chování zdroje.

Díky moc za veškeré rady a poznatky!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3327

PříspěvekZaslal: pá červenec 29 2022, 14:16    Předmět: Citovat

Chybu bych hledala asi tady:

tomascz napsal(a):
kontroloval jsem cestu vodičů 7 a 10 které jdou k měřícímu R (3 závity odporového drátu) a cesta je v pořádku, nýbrž na invertujícím vstupu OZ3 je detekovaný úbytek napětí při protékajících 3A měnší než by mě l být.

Dokud nemá OZ regulace proudu správnou informaci o protékajícím proudu, nemůže regulace fungovat. Změř úbytek přímo na tom snímacím R105, pokud odpovídá těm cca 0,7V / 3A, tak pokračuj dál ke vstupu OZ3.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomascz



Založen: Jul 10, 2022
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: pá srpen 12 2022, 15:08    Předmět: Citovat

Tak chyba byla opravdu v měřícím odporu, respektive odporový drát byl "degradovaný" či nějak unavený. Po vypájení a měření na miliohmetru místo 0.22R měl 0.01R.. tudíž úbytek nebyl adekvátní očekávanému.

S tímto jsem se zatím ještě nesetkal, ale 15let bastlení je očividně teprve začátek Very Happy Celou dobu jsem se upínal k tomu, že změřený úbytek něco "tahá" dolů k nule. Někdy opravdu je ta nejjednoduší cesta ta správná.

Nyní po osazení nového odporového drátu limitace proudu odpovídá nastavené hodnotě.

Díky za radu, byla cenná!


Mám ještě otázku pod čarou, je normální, že i při aktivní limitaci teče obvodem cca 20mA? Z dokumentace chápu že je to asi vlastnost zdroje, je tam uvedeno, regulace proudu 0/30mA - 3A.


Pak ještě možná rada pro ostatní, po namotání nového odporového drátu z KANTHALU jsem dost dlouho laboroval s tím jak konce pocínovat. Nakonec jsem narazil na tip, že to jde pájecí kapalinou na hliník a opravdu ano, smáčivost drátu byla po aplikaci kapaliny výborná. Konkrétně jsem použil tu od firmy ELCHEMCO.

Mnoho zdaru přeju místním bastlířům Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.11 sekund