Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Widle a tiskárna LaserJet Pro P1102w - proč dělá co dělá?
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 18:30    Předmět: Widle a tiskárna LaserJet Pro P1102w - proč dělá co dělá? Citovat

Mám už několik let na takové to "domácí žvýkání" malou laserovku LaserJet Pro P1102w. Mám v ní teprve druhej toner, z toho je vidno jak moc se s ní tiskne. Drtivou většinu času tráví zastrčená do skříně, aby se na ni neprášilo a nezabírala prostor u stolu. Používám ji připojenou přes USB kabel, i když je možný ji nakonfigurovat jako síťovou s Wi-Fi připojením do domácí sítě - to nevyužívám už z principu, nechci mít doma pokud možno zbytečný vysílače.

Ale co mne výslovně sere na kvadrát je následující problém:
Ovladač tiskárny jsem stáhnul už v minulosti a nainstaloval ho, pak jsem něco tisknul a po skončení tisku tiskárnu odpojil, zabalil a strčil do skříně. Přejde nějaká doba, zase se naskytne nějaká potřeba tisku, takže jdu, vytáhnu tiskárnu ze skříně, postavím ji na pomocnej stoleček, připojím USB, připojím 230V kabel, strčím do podavače nějakou tu A4 80g papíru, tiskárnu zapnu, ona zahučí a začne se nahřejvat, já si otevřu nějaký pdf, doc a podobnou nezdobu a kliknu v ní na ikonku "Print" případně otevřu pravým myšítkem kontextový menu a možnost tisku vyberu z něj. Otevře se okno, kde je jako první možnost nabídky uvedený "doPDF" a když rozkliknu další možnosti, objeví se mi tam ještě "Fax" a "Microsoft XPS Document Writer", ale ta "dy" potvora ne, i když je zapnutá, připojená a aktivní.

Můžu se stavět na hlavu a odpichovat při tom ušima, nedokážu ji do nabídky dostat. Když otevřu "Správce zařízení", v řádku ikon tu bestii vidím, ale nereaguje na nic, klikání, bušení do klábosnice, klofání prstem do monitoru, modlení ke všem druidským božstvům nebo k Alláhovi, na nic. Nic se nestane ani když ji odpojím, zase ji připojím a ve Správci dám zjistit nový hardware. Když vytáhnu ovladač, vypíše mi to "Ovladač zařízení pracuje správně", ale k žádný aktivaci tiskový fronty se to nemá.

Jediná cesta jak tu mrdku dostat do latě je kompletně ji odinstalovat a manuálně aktivovat novou instalaci jejího ovladače, načež je vyžadovanej restart systému - pak teprve se tomu uráčí, "dy"lina se v menu normálně objeví a já můžu tisknout.

Aktuálně mi to udělalo naposledy v sobotu, když teď (úterý večer) zkušebně dám otevřít nějaký pdf a z něj print, naskočí mi tam "dy" jako první možnost, ale je otázkou, kdy se to bude zase opakovat, protože ten problém s nutností tiskárnu nejdřív odinstalovat a znovu nainstalovat se opakuje už několik let, doslova co ji mám - a nejdřív jsem měl Widle korporátní "sedmy profi ultimate" - nejdřív 32 a následně 64b, teď mám "divítky Profi" (8.1) rovnou 64b - a ten problém přetrvává. Mámoprkno je ASUS (konkrétní typ bych musel dohledávat), proc je i5 4440 4x3,1GHz, k tomu 8GB RAM, 0,5TB SSD systémák Patriot Burst, GPU GeForce GTX750 Ti.

Zkuste mi nahodit nějakou uvěřitelnou hypotézu, co může popsanej jev způsobovat. Dělají to aktualizace Widlí nebo nějakej jinej exkrementální nesmysl vypuzenej těma dementama z Redmontu?
Dá se tomu nějakým způsobem předejít? Zkuste mi navrhnout použitelný řešení, jak se vyhnout řádově hodině úplně zbytečný manipulace s driverama kvůli tisku třeba i jen 1 půlstránky.
Neberu radu typu "nech tiskárnu trvale připojenou" - na to pro ni nemám místo, už jsem na tuhle eventualitu myslel, musel bych si ji ale nejspíš pověsit na špagát pod strop.
Existuje vůbec nějaká možnost, jak udržet nainstalovanej driver tiskárny od "dy" ve Widlích "9" funkční a nezneschopněnej i při dlouhodobě odpojený tiskárně???

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pepik9



Založen: Aug 31, 2010
Příspěvky: 2397

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 18:38    Předmět: Citovat

USB až tolik univerzální není, když v XP připojím tiskárnu do jiného konektoru, naskočí tam kopie tiskárny, místo aby ji w jen přemapovaly na ten jinej konektor. Jediné, co mě napadá je, že ten tvůj konektor okupuje ovladač jiného zařízení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2735

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 18:55    Předmět: Citovat

Ekkare, máš nějaký vážný důvod používat widle, zejména ty téměř soudobé?

Pokud máš, dál to neřeším.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 19:13    Předmět: Citovat

pepik9 napsal(a):
USB až tolik univerzální není, když v XP připojím tiskárnu do jiného konektoru, naskočí tam kopie tiskárny, místo aby ji w jen přemapovaly na ten jinej konektor. Jediné, co mě napadá je, že ten tvůj konektor okupuje ovladač jiného zařízení.
Jo, připojuju ji do portu na předním panelu kejsky, kam "píchám" v podstatě všecko, co potřebuju dočasně spojit s kompem. Flešky, kabel ke šmatlafounu, kameru do auta pro stahování záběrů... Myslíš, že to je tím?
JirkaZ napsal(a):
Ekkare, máš nějaký vážný důvod používat widle, zejména ty soudobé?
Pokud máš, dál to neřeším.
Bohužel, zkoušel jsem asi 3-4 distra "tučňáka" - Ubuntu/Xubuntu, Debi(li)an a Mint a bohužel jsem pod nima nedokázal najít kompletní náhradu na některý softy hlavně v oblasti fotek, videa a zvuku, který používám pod Widlema. Nepařím, hry mě prakticky nezajímají, tam bych se klidně bez Widlí obešel, ale GIMP nezvládne všecko, co dokážu v Zoneru, Audacity nebo Sony Vegas. Bohužel, postupem doby ale docházím pořád blíž k názoru, že se budu muset na Widle definitivně a nesilomrdně vyexkrementovat a přejít chcačky nechcačky na nějaký vůči mně přívětivý distro Linuxu, abych si dál nemusel koledovat o "prdlou žilku" nad tím, co vyblejou dementi z Redmontu a jak jsou schopní v rámci "opravy chyb" dokonale rozprcat do tý doby aspoň jakž-takž fungující systém. Zatím jsem k tomu ještě nesebral odvahu, ale po tom, co u mladýho na kompu asi tak 5x výkonnějším než je ten můj za poslední rok-dva předváděly "děsítky" a teď dokonce "jedináčky", na který ho to i kvůli škole doslova vynuceně přeštelovalo (dělá IT na místní VDA) už jsem myslím dostatečně nahlodanej ... Mimochodem i právě proto jsem až do loňska "jel" pořád ještě na pro někoho pravěkejch W7 Pro Ultimate a dneska mám "jen" 8.1 a ne nějakou dementskou redmontskou užvaněnou a bonzáckou mrdku zkurvenou, kterou bez internetu a bonzování po něm na osobní mrdkošrotí účet málem nejde ani spustit - možná jsem furt ještě málo paranoidní, ale to se dá vylepšit.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2735

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 19:25    Předmět: Citovat

Ekkar: to rozhodnutí jsem udělal už před mnoha lety (po ještě delších letech v DOSu a Win) a nelituju ani na okamžik.

Ne, Linux není úplně bez problémů (co taky je? - prý jabko, což tvrdí ti, co ho zbožňují, nicméně jeho filosofie je uživatel na 100% ovládaný výrobcem).

Na grafiku není jen GIMP, ale třeba i Krita a řada dalších. Audacity je pochopitelně i pro Linux (kdo ví, zda nebyl původně jen pro něj) a opět není sám. Videostřižen je v Linuxu spousta (včetně těch profesionálních).

Případné problémy v Linuxu jsou z 99% snadno řešitelné a hlavně: tvůrci distribuce člověku v naprosté většině nevnucují, že oni vědí, co je pro něj nejlepší. Sice se už i v Linuxu čas od času o to někdo pokouší, ale stále je a ještě dlouho bude kam "uhnout". Důvodem je to, že vše nespadá pod jeden diktátorský korporát.

O svých záležitostech si rád rozhoduju sám.

A abych závěrem citoval klasika:

Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne, hledá důvod.


Naposledy upravil JirkaZ dne út srpen 09 2022, 20:47, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DukeNuke



Založen: Apr 02, 2018
Příspěvky: 849

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 20:25    Předmět: Citovat

Je to klasika laserofka. Takže by měl fungovat nějaký univerzální driver PCL5, nebo PCL6, podle toho, který tiskárna podporuje.
A další možnost je změna postupu - nejdříve tiskárnu zapnout, a až ožije, teprve potom připojit do USB.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2735

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 20:29    Předmět: Citovat

Není to klasika, alebrž GDI. Tudíž vše řeší CPU počítače a je třeba speciální driver (firmware).

https://community.spiceworks.com/topic/1630259-gdi-or-host-based-printers-and-remote-app-and-easy-print a jinde.

V Linuxu ji plně podporuje HPLIP https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/supported_devices/index, což tedy není žádná extra výhra (šílenej moloch, prostě od korporátu), ale obvykle funguje. Nebo lze použít foo2zjs (https://web.archive.org/web/20210129024712/http://foo2zjs.rkkda.com a jeho aktuální reinkarnace).

Kupovat levné věci (tedy i tiskárny) je cesta do pekel.


Naposledy upravil JirkaZ dne út srpen 09 2022, 20:46, celkově upraveno 4 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33751
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 20:35    Předmět: Citovat

Tato tlaciaren nepodporuje PCL, vie tlacit len komprimovane bitmapy (format Zenographics ZjStream).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DukeNuke



Založen: Apr 02, 2018
Příspěvky: 849

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 20:38    Předmět: Citovat

A máš pravdu... Tak s PCL je to pass Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 21:14    Předmět: Citovat

JirkaZ napsal(a):
... Kupovat levné věci (tedy i tiskárny) je cesta do pekel.
Já ji nekupoval, vyškrábnul jsem ji z vozejku připravenýho na odvoz z jistý firmy do SD - protože jsem věděl, že jim tam stála v jednom zastrčeným kanclíku a kromě každoročního zapnutí při sčítání/inventuře DKP vůbec netiskla - do toho vozejku ji naložili dokonce v původní škatuli a s původní "starter" tonerovou kazetou = počítadlo stránek mělo přesně dvojmístnou hodnotu platnejch číslic ... A rozhodně to nebyla žádná "stočenka" jako ochcáfka 1,9TDi MY 2005 z bazaru se 165 tkm na tachu "zaručeně po německým důchodci z Norimberku" ... Napsal jsem přeci, že ji mám na "takový to domácí žvýkání" = žádný fotky nebo něco podobnýho, jen čistě černobílej tisk s přijatelnou kvalitou a cenou. Pokud budu chtít tisknout vizitky na fotopapír, zadám si to do profi printlabu. A budu je mít i barevný. Zatím jede, dokupoval jsem do ní jen 1x toner z "tisknulevně.cz". A dám krk na to, že u mne už vytiskla desetinásobek toho, co u předchozího majitele.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2735

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 21:16    Předmět: Citovat

Ekkar: no tak to pak jo.

Aby to ale nakonec nebylo tak, že i zadarmo je drahá Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 21:22    Předmět: Citovat

JirkaZ napsal(a):

A abych závěrem citoval klasika:
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne, hledá důvod.
To znám, ale dost nepřekročitelnej důvod je třeba vlastnictví a využívání určitýho poměrně drahýho a přitom ne zrovna běžnýho kusu hardwaru, na kterej v Linuxu prostě nikdo nenapsal ovladače - provoz pod Widlákovým drajvrem v linuxovým virtualWidloboxu nebo co tam mají jsem, pravda, nezkoušel. Absolutně netuším, jak by se to chovalo.
JirkaZ napsal(a):
Ekkar: no tak to pak jo.
Aby to ale nakonec nebylo tak, že i zadarmo je drahá Wink
Proč?
Když začne blbnout, vždycky ji můžu hodit za šakalem ... Stát mě to může jen zbytkovou hodnotu nevyčerpanýho toneru a těch pár decek benálu spotřebovanýho při odvozu.

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2735

PříspěvekZaslal: st srpen 10 2022, 8:40    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
JirkaZ napsal(a):

A abych závěrem citoval klasika:
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne, hledá důvod.
To znám, ale dost nepřekročitelnej důvod je třeba vlastnictví a využívání určitýho poměrně drahýho a přitom ne zrovna běžnýho kusu hardwaru, na kterej v Linuxu prostě nikdo nenapsal ovladače - provoz pod Widlákovým drajvrem v linuxovým virtualWidloboxu nebo co tam mají jsem, pravda, nezkoušel. Absolutně netuším, jak by se to chovalo.


Proto jsem se ptal, zda máš vážný důvod používat widle. Takže to nakonec tak je?

Na virtualizaci bych se vy...., je to takový drbání se levou rukou za pravým uchem a dodnes jsem úplně nepochopil, k čemu je to vlastně užitečné. Jo, když si někdo chce uměle vyrobit problémy a následně je řešit, prosím...

Výjimkou je prostředí wine, ale tam vlastně o žádnou virtualizaci nejde a vše se chová zcela transparentně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st srpen 10 2022, 12:17    Předmět: Citovat

Ten důvod se jmenuje ESI Juli@ PCI Ex - pod Linuxem se mi ji nedaří rozhejbat k mojí spokojenosti.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2735

PříspěvekZaslal: st srpen 10 2022, 12:28    Předmět: Citovat

Stručné hledání:

https://kb.esi-audio.com/?goto=KB00188EN

https://linuxmusicians.com/viewtopic.php?t=18778

Samozřejmě netuším, co myslíš pod pojmem "k mojí spokojenosti" a taky ani to, zda jde přesně o tentýž typ (může se lišit v "detailech", čili ve výsledku ďábelsky).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund