Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Schema elektrocentrály 9kW 380/220 z roku 1960 ?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Wagner



Založen: Apr 29, 2019
Příspěvky: 34

PříspěvekZaslal: čt červenec 28 2022, 14:27    Předmět: Schema elektrocentrály 9kW 380/220 z roku 1960 ? Citovat

Dělám GO staré elektorcentrály s stabilakem Slavia 1ST 120 .
GO motoru Slavia je hotová a motor šlape jak nový,
Motor točí generátorem MEZ Drásov GP-10 8.8 kW.
což je předpokládám synchronní stroj pracující na 1500 ot/min.
K němu je MTS-HS1 Veltechna Čakovice typ RGT1 ,, v bedně kromě jističů a zásuvek je především buzení generátoru.

Předpokládám, že základní nabuzení se provádí 12V z baterky respektive dynama, kterým točí motor je k tomu na té bedně tlačítko a pak po uvolnění tlačítka je buzení přes trafo v bedně z 230Vtuhle část někdo odpojil a ukradl a ja nevím jak to zapojit rozkreslovat se mi to nechce a tak zkouším štěstí zde.

Najde se tu někalý Bohouš co se s touhle historickou elektrocentrálou setkal?
Vypadá to nějak takto.
http://www.iveteran.cz/inzerat/prodam-elektrocentrala-slavia-1st-120/14641
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4117

PříspěvekZaslal: čt červenec 28 2022, 15:38    Předmět: Citovat

Wagner napsal(a):
tuhle část někdo odpojil a ukradl[/url]
Trochu silné slová. Skôr je tá časť stále v oprave.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Wagner



Založen: Apr 29, 2019
Příspěvky: 34

PříspěvekZaslal: pá červenec 29 2022, 6:20    Předmět: Citovat

Ani ne, celá ta hračka má přes tunu a hmotnost bylo to jediné co to uchránilo před tukabelama. Celé to do šrotu odtáhnout nedokázali a tak aspoň uštípali a ukradli veškerou kabeláž co z toho čouhala.
Kabely mezi MTS-HS1 a generátorem uštípali před průchodkami a nebyl problém je nahradit. Kabely, které šli k startéru, k dynamu a baterce bohužel odšroubovali a tak nikdo netuší jak vedly.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pepik9



Založen: Aug 31, 2010
Příspěvky: 2403

PříspěvekZaslal: pá červenec 29 2022, 10:09    Předmět: Citovat

??? (1), (2).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: pá červenec 29 2022, 14:19    Předmět: Citovat

Zkratka MTS podle mě znamenala Ministerstvo těžkého strojírenství a s konkrétním typem stroje nemá bližší souvislost. Některé verze těchto centrál měly i spouštěcí automatiku, která zajišťovala start po připojení spotřebiče a vypnutí po jeho odpojení. Nevím, jestli je jí vybavena i tato. Asi sem budeš muset dát aspoň fotku řídicí skříňky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Wagner



Založen: Apr 29, 2019
Příspěvky: 34

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 20:35    Předmět: Citovat

Tohle rozhodně žádnou automatiku nemá, je to rok 1960. Foto sem dat mužu, benda je vidět i na fotce, na kterou je link v prvním postu.
Bedna má cca 30kg, leze do ní 3f z generátoru, přes 3f jistič, pokračuje na 11 svorkovou svorkovnice na 3f trafu, které má na každém ze 3 sloupků tři cívky.

Silové 3F, asi z druhých cívek na trafu, pokrčuje na 3f vačkový přepínač, v poloze 0 to nevede nikam, v poloze 1 na výstupní zásuvky na druhé straně bedny.
Jedna z fází vede na vestavěný voltmetr a přes přepínač a 1f jistič na osvětlení v bedně,
Buzení generátoru, také 3 dráty, končí na dalších 3 svorkách trafa
Poslední dvě svorky na trafu . Na jednu je vyvedena jedna fáze z generátoru na druhé je 1f jistič , ale nevím kam to vede z jističe a bez demontáže trafa to nezjistím. (není tam vidět)
Na straně ovládání je ještě ampermeter a tlačítko nabuzení, ale to není zapojeno.
Dále je v bedně lineární trimr, tedy cca 20W drátový odpor s jezdcem, vyvedeno na boční svorkovnici, ale kromě konce na zem to nevede nikam dál.
Na druhé straně bedny je jedna 3f zásuvka tu jistí jen 3f jistič za generátorem, pak tam jsou 3ks 1f zásuvek a ke každé je jistič.
Veškerá další elektronika je destička s 4ks odporů Tesla cca 5W zapojeny asi v serii.

Na motoru je 12V startér, pak 12V generátor a strtovací tlačítko, vše vedelo do další male krabice ,kterou někdo "odmontoval." Motor se dá natočit klikou a tak startér není potřeba.
Co potřeba je, nějak nabudit generátor. Aby to dávalo proud musí civkou v rotoru procházet DC proud.

Ma představa, motor měží, generátor není nabuzen ,ale 12V dynamo proud dává, přes tlačítko nabuzení ho pustím při vypnutém výstupu (vačkový přepánač v poloze 0) tím se to trochu nabudí a k nuzení se použije proud z 3 cívek 3f trafa.
Tedy za předpokladu, že je ve generátoru pro buzení nějaký usměrňovač.

Bphužel jsem pro generéto MEZ Drásov GP-10 nenašel dokumentaci , stjně jako pro bednu Veltechna Čakovice typ RGT1.
Naproti tomu k motoru Slavia 1ST120 je kompletní dokumentace
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: st srpen 03 2022, 10:23    Předmět: Citovat

Věř, že i když byl rok 1960, některé verze agregátů musely být schopny při výpadku sítě samostatně nastartovat. Zřejmě to nebude případ tvého stroje a přiznávám, že nevím, jakým způsobem byla automatika řešena. Embarassed

"Malá krabice" pravděpodobně obsahovala regulační relé pro dynamo, podobně jako tehdy v autech. Dynamo dobíjelo akumulátor a akumulátor zase zajišťoval nabuzení dynama při startu. Pokud chceš centrálu používat bez akumulátoru, jsi nucen spoléhat na nabuzení dynama jeho remanentním tokem. A nejsem si jistý, jestli to dynamo mělo původně sloužit i k nabuzení synchronního generátoru.

Synchronní generátor by měl mít vinutí spojena do hvězdy, takže na statoru by měly být 3 fázové svorky a jedna nulová ze středu hvězdy. Budicí vinutí na rotoru by mělo být vyvedeno na kroužky a z kroužků přes kartáče na další dvojici svorek. Kroužky by měly být pod odklopným víkem. Druhou možností je rotační budič, kdy budicí vinutí je na statoru pomocného stroje, na jeho rotoru je trojfázové vinutí, které přes šestipulsní usměrňovač napájí budicí vinutí hlavního stroje. Odpadají tak kroužky a kartáče. Předpokládám, že to opět není případ tvého stroje.

Regulaci budicího proudu obsahoval rozvaděč RGT1. Pokud to fungovalo, jak popisuješ, tak za trafem musel být usměrňovač a z něj tekl proud přes omezovací odpory do budicího vinutí generátoru. Velikost budicího proudu se nastavovala buď manuálně, nebo byl uvnitř původně nějaký regulátor, tenkrát asi vibrační, který zařazoval jednotlivé odpory sám. Proto jsem psal o fotce vnitřku rozvaděče RGT1, jinak je to věštění z kávové sedliny. Smile Případně ještě zkus fórum nasetraktory.eu, tam je vyšší pravděpodobnost, že někdo bude vědět víc.

EDIT: Nebo napiš autorovi tohoto videa. V komentáři tvrdí, že schéma zapojení má.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund