Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pračka na noční proud (teoreticky)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18667
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: so květen 28 2022, 19:35    Předmět: Citovat

Jak píše hape , kdo má D25d ať to řeší . Ano mám pevné časy , už dlouho . Je jen trochu posunuté v so a ne . Ale kdo nemá novou , nebo starou pračku , tak se také nechytá . Mám sice Bosch , ale starší bez časovače a ta se přívodem proudu určitě nezapne .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1677

PříspěvekZaslal: so květen 28 2022, 21:54    Předmět: Citovat

taky Vám přispěji:
Z uvedených zkušeností vyplývá, že Scorpionův kamarád by místo jejich společného teoretizování u piva, měl prakticky zjistit, jaký poklad mu vlastně doma pere.
Jen aby pak nezjistil, že tou pračkou je valcha v neckách a - manželka! Smile
Holt, současná pračka (nebo myčka nádobí), většinou není blbý el.boiler, jehož ohřev lze ovládat zapínáním přívodu proudu stykačem, někde mimo jeho vlastní instalaci.
U těch nejjednodušších praček, jejichž mechanika se uvádí do pohybu jen vypínačem, nebo u automatek, s mechanickým programátorem, s pohonem krokovým motůrkem, lze použít programovatelnou zásuvku za cca dvě stovky. Vrazit ji do zdi a přívodní kabel pračky pak do ní (do prog. zásuvky). U chytřejších praček, řízených elektronikou, které nejsou vybaveny funkcí odloženého startu, tyto většinou nelze ovládat vypínáním/zapínáním přívodu proudu do pračky. Tam by musel být proveden zásah do řízení pračky, např. přivedením impulsu pro sepnutí, nebo (krátkodobé) překlenutí tlačítka start. To je případ od případu. A u těch praček s odloženým startem, zase musí obsluha přemýšlet: za jak dlouho začne právě dnes platit NT? A podle toho si nastavit dobu, za jak dlouho se pračka, po zmačknutí příslušného tlačítka, uvede do chodu.
Abych tady jen neteoretizoval, několik let provozuji el.boiler, pračku i myčku. Krom boileru, tyto spotřebiče mají již možnost odloženého startu. Je to perfektní i v tom směru, že tyto tepelné spotřebiče nejsou v provozu v době, kdy je zvýšený odběr proudu domácnosti v denní době. Nehrozí tedy výpadky hl.jističe z důvodu souběhu provozu. A navíc, v NT, při sazbě D25d, dosahuji přes 50% spotřeby el.proudu…
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3328

PříspěvekZaslal: so květen 28 2022, 21:57    Předmět: Citovat

Taky mám starší Bosch, stačí ji nastavit a pustit a ve chvíli, kdy se program rozběhne jí vypnout přívod elektriky a pak jí ho zapnout když jde NT a ona pokračuje dál a vypere.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9764
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 4:01    Předmět: Citovat

Pokud mě paměť neklame, tak jsem kdysi viděl inzerát na pračku vybavenou dekodérem HDO, která se připojovala do běžné, HDO neovládané zásuvky. Ovšem, aby její cena nebyla taková, že se tahle funkce vůbec vyplatila.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hape



Založen: Feb 08, 2010
Příspěvky: 467
Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 7:30    Předmět: Citovat

Otkundes napsal(a):
...blbý el.boiler,…

Jen pro zajímavost a upřesnění, bojlery jsou dnes už i chytré, viz Dražický OKHE SMART

lesana87 napsal(a):
...pustit a ve chvíli, kdy se program rozběhne jí vypnout přívod elektriky...

To mně taky napadlo, ale nenapsal sem to, protože nemám vyzkoušené jak dlouho naše pračka AEG udrží v paměti nastavení. Kdysi sem zkoušel jak se bude chovat při výpadku el. energie, ale jenom na několik minut a to normálně po obnově napájení pokračovala v programu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1677

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 11:20    Předmět: Citovat

Hape:
Boiler, který je až tak chytrý, že jeho provoz nesmí blokovat systém HDO, povinně vyžadovaný distributorem elektřiny při vícetarifových sazbách, k ovládání (většinou) tepelných spotřebičů. Musí být prý pořád pod proudem. Navíc s možností dálkového ovládání mobilním telefonem. Ostatní vlastnosti jsou již vlastně stejné, jako u těch méně chytrých boilerů tohoto výrobce…
Nu což, pokud:
• bude distributor akceptovat autonomní řízení boileru podružným přijímačem HDO, který je součástí spotřebiče,
• distributor bude souhlasit, aby si spotřebitel dobu provozu spotřebiče nastavoval volbou kódu přepínání VT/NT na podružném přijímači HDO, pomocí mobilní aplikace,
• distributor nebude mít námitek k poskytování dvoutarifu, pokud sám v požadovaném časovém pásmu, ovládat spotřebič možná ani nebude moci, nebo "jen" přijde o možnost operativního řízení spotřeby,
třeba to někomu alespoň zjednoduší montáž.
A pokud se bude jednat o instalaci v nemovitosti, která není trvale obývaná, majitel možná rád využije časové programování teploty i to dálkové ovládání přes mobil a rád si za tu chytrost svého boileru připlatí.
Jinak může být ta elektronika i dalším potenciálním zdrojem poruch.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9764
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 12:16    Předmět: Citovat

Však podle mě bojler nic neblokuje - celý to přepínání je o tom, že Ti povel na snížení sazby přepne počitadla v elektroměru (u moderních berte obrazně) - ten zbytek se řeší stykačem ovládaným stejným impulsem. Takže pokud si povel pro přepnutí, který je v každý zásuvce a kolikrát je slyšet ze zapnutýho motoru jiné zařízení dokáže zpracovat a provést tak žádaný zapnutí, nebo vypnutí, je věcí uživatele. Ve vstahu s dodavatelem nejde o nic protizákonnýho. Pokud si seženeš stejnou a stejně naprogramovanou krabičku, která Ti přepíná sazby, tak si s ní dělej co chceš, pokud dodržíš bezpečnostní požadavky. Něco, jako když si dáš do garáže svůj vlastní elektroměr, který stejně nikdy nemůže být fakturační měřidlo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1677

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 16:16    Předmět: Citovat

Ano, z tohoto úhlu pohledu máš, Artabane, pravdu. Jenže, ta sleva proudu ve dvoutarifu je poskytována distributorem za protislužbu: za možnost distributora, dálkově ovládat vybrané spotřebiče odběratele tak, aby tyto svou spotřebou stabilizovaly rozvodnou síť. A to nejen v pravidelných denních intervalech, ale v případě potřeby, i operativně – v reálném čase. Distributorovi je houby platné, že případnou spotřebu energie boileru, přesunutou do pásma VT, pak spotřebitel stejně zaplatí. To si již takový odběratel může svůj boiler zrovna zapínat třeba vypínačem v koupelně, v základní jednotarifové sazbě. Žádné HDO ho pak nemusí zajímat. Jenže potom, již nemá nárok na slevu, poskytovanou distributorem za stanovených podmínek. Na tento moment jsem poukazoval. Na druhé straně, lze v odběrných místech s dvoutarifem, dalšími podružnými přijímači HDO ovládat provoz jakéhokoliv jiného spotřebiče.
Jinou věcí by bylo, kdyby ta Smrt-elektronika boileru, byla v době platnosti VT, tedy při vypnutí stykače boileru, výrobcem řádně zálohována akumulátorem (kondíkem), včetně jejích vnitřních hodin. Pak by odpadl požadavek výrobce boileru, na jeho trvalé připojení k síti. Nemusel by být součástí řízení boileru ani podružný přijímač HDO, kterým si může uživatel nějakou aplikací ve svém mobilu, nastavit spínání NT dle potřeby.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17738
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 16:37    Předmět: Citovat

Zapomínáte na to, že FM relé v elektroměru vždy přepíná sazbu, tedy registr T0 a T1 či po staru šipku na horní nebo spodní počítadlo. Do toho nikdo účastnicky nevleze. Pak tam relátko pro topení a další pro bojlér. Tyhle relátka jsou blokovaný aby nemohly sepnout při drahý sazbě.
Podružný HDO jen zapíná topení a nebo bojlér a na sazbu nijak nereaguje, předpokládá se zadání stejnýho kódu jako má FM relé.
Spousta lidí má mylnou představu, že pokud je nízká sazba, tak jde automaticky i topení nebo TUV. No tak to je omyl, třeba na přímotop sice bylo ve smlouvě, že nízká sazba bude 20 hodin ale topení může být minimálně a teď už přesně nevím, 16 nebo 18 hodin. Takže může být nízka sazba ale topení či bojler je zablokovaný. Proto jsou v FM relé 3 relátka. Pouze u čistě bojlérových sazeb to neplatilo, relátko bylo jedno, v jedný poloze tahalo za cívku stykače TUV a v druhý za cívku sazby elektroměru.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1677

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 17:28    Předmět: Citovat

Ano, Celerone, ale od řešení ovládání zatím neznámého typu pračky, jsme se dostali k problematice ovládání smart-boileru. Je samozřejmě možné, že odběratel má i vícero druhů spotřebičů, kde každý může být ovládán systémem HDO v jiném časovém pásmu a přitom počítadlo elměru pro NT zůstává stejné.
Právě proto by měl odběratel ctít podmínky distributora, který mu za možnost ovládat, nebo chcete-li, omezit provoz jeho boileru na 8 hodin denně, poskytuje tarifní slevu na odběr energie. Pokud to relátko v FMX dodavatele bude ovládat přívod proudu stykačem do boileru, to je klasika. K tomu není co dodat. Ale v případě smart-boileru, je požadavkem výrobce zajistit trvalé napájení s tím, že smart-boiler má ve své elektronice přijímač HDO integrován. Zůstává tak jen na odběrateli, zadat přes mobilní aplikaci kód, uvedený na štítku FMX distributora. A to již problém být může.
A z toho důvodu jsem měl i připomínky k používání podružných přijímačů HDO, které si může odběratel, svým mobilem nakonfigurovat nezávisle od potřeb distributora, na kterýkoliv kód HDO, používaný distributorem k ovládání těchto spotřebičů v daném regionu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasjedno



Založen: Oct 11, 2008
Příspěvky: 6064
Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 18:41    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
nízká sazba bude 20 hodin ale topení může být minimálně a teď už přesně nevím, 16 nebo 18 hodin
Určuje to ERU a je to u D45d 18 hodin pro přímotopné spotřebiče, 8 hodin pro akumulační.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
scorpions-cz



Založen: Mar 19, 2011
Příspěvky: 1868
Bydliště: Jižní Čechy Dačicko

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 18:42    Předmět: Citovat

Tak toto už je vyšší dívčí Laughing
pračku jakou má kámoš, nevím, ale zkusím zjistit.
Jinak k bojleru. Mám elektrokotel (i když ho moc nepoužívám) a tak mám 20h nízkýho tarifu. Na bojler mám 8 hodin nízkýho tarifu a stačí mi to. Pokud by mi to nestačilo, tak ve svým rozvaděči napojím ovládání stykače pro bojler na ovládání pro el. kotel a nikdo by na to nepřišel. jenom by mi bojler zapínal stále dokola i při malým úbytku teplý vody.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15515
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 21:40    Předmět: Citovat

scorpions-cz napsal(a):
jenom by mi bojler zapínal stále dokola i při malým úbytku teplý vody.
Ale nezapínal, zapomínáš na to, že je tam něco takového, co ho zapíná, když je teplá voda málo teplá a zároveň ho vypne, když je už dost teplá. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
scorpions-cz



Založen: Mar 19, 2011
Příspěvky: 1868
Bydliště: Jižní Čechy Dačicko

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2022, 22:04    Předmět: Citovat

Jasně, že by nezapnul při pár litrech. Ale jinak zapíná dost často. Mám to vyzkoušený, když jsem se nastěhoval do baráku a ještě neměl dvojsazbu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
_luky_



Založen: Jan 28, 2009
Příspěvky: 626
Bydliště: okres Beroun, kraj Středočeský

PříspěvekZaslal: po květen 30 2022, 9:07    Předmět: Citovat

lesana87 napsal(a):
Taky mám starší Bosch, stačí ji nastavit a pustit a ve chvíli, kdy se program rozběhne jí vypnout přívod elektriky a pak jí ho zapnout když jde NT a ona pokračuje dál a vypere.

Potvrzuji. Rodiče mají 8h NT a vedle pračky jsou dvě zásuvky: pračka se zapne, nastaví program a pak se přehodí do druhé zásuvky (NT). V noci se to vypere, ráno pověsí. Se starou Tatramatkou to bylo jednodušší - ta měla mechanický programátor, takže k zapnutí nebyl potřeba proud. Stejně jsem to provozoval i s myčkou (mechanický programátor). Po příchodu nové myčky jsem rodičům nainstaloval přepínač - tedy myčku zapnou a přepínačem přepnou na NT (stejná fáze! jinak by obyč přepínač nešel použít).
Pračka i myčka jsou Bosch a po zapnutí proudu pokračují v programu.
Já mám doma D45d (přímotop), takže už tohle neřeším. Ale pořídil jsem si FV ostrov, takže naopak pouštím myčku přes den, když svítí Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund