Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Lze upravit příjmač RFT Prominent De Luxe 214 do pásma CCIR?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ronoda



Založen: Dec 12, 2017
Příspěvky: 792
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2018, 20:24    Předmět: Citovat

elektrosvit napsal(a):

To je ta novější, "křemíková" vstupní jednotka? V ní jsem jen odpojil C11 a C15 a doladil a obsáhnul celé pásmo až do 108 MHz. Na C8 a C9 jsem nešahal. Ve Stern Garantu, Saturnu i Stereo Juniorovi.

Tak jsem dnes odpojil C11 a C15 a posunul pásmo na střed stupnice. Nic víc.
Naladěné stanice hrají krásně čistě, ale mezi stanicemi se ozývá celkem silný brum, zítra to zkusím ještě doladit pomocí sluchometru.
-Co mě překvapilo, jak je to citlivé na středních a hlavně krátkých vlnách na kus drátu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dvorak



Založen: Apr 25, 2013
Příspěvky: 2012
Bydliště: Dvůr Králové n.L.

PříspěvekZaslal: po říjen 08 2018, 12:20    Předmět: Citovat

dvorak napsal(a):
Mohl bych se také připojit ? Jedná se o Blaupunkt BARI, který má OIRT. Z Radiomusea jsem si stáhl schema, které je jak předpokládám s CCIR. Takže mám změnit kondenzátory na hodnoty uvedené ve schematu - C 104, C 105 ? Děkuji.


Zatím jedu na konvertor Flejzar, ale bere mne jen 90 - 95 MHz. Předpokládám, že ta konverze je zrcadlová, těch 90 je na 74 MHz.
Mám se pokusit to nějak trimrem srovnat na ladicím kondenzátoru ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út květen 10 2022, 7:45    Předmět: Citovat

Chtěl jsem je připomenout spřízněným kopáčům slepých uliček, že při obecném nedostatku a váznutí zásobování materiálem nejen domácím, ale i z RVHP, se východoněmečtí soudruzi často uchylovali k řešením, která by u nás v ČSSR a dokonce i v Bratislavě, byla zcela neprůchodná.

Řekněte, viděli jste někde takto zapojený koncový stupeň, s takto řešenou teplotní kompenzací - a hlavně levnými bambusáky?
GD240-GD244 se vyráběly v pouzdrech TO-66 a pouze v NDR, nahradit se dají např. čímkoli větším z řady AD140-150, zkusil jsem úspěšně AD149 a rumunské EFT214.
Stejně tak GC301, jinak docela mizerné tranzistory, tak trochu potrat z AC188 či československých GC510 a ihned jsem je jimi nahradil.
Stejně tak poměrně dobře vymyšlený invertor, kde jsem mizerné GC116 vyměnil za československé GC518, jen vybrané na stejnou betu okolo 120 i zhruba stejný Icbo - a zasunuté do malé hliníkové kostky.
Křemíkový SF131 na vstupu jsem nahradil SF216, co byl po ruce a má podobný Ft.
Nedalo mi to spát, když se to sériově vyrábělo - a tak jsem si to zapojení na velké U3 desce slepil. Koncové TR jsou zatím ty AD149, než se mi podaří sehnat některá "lepší" GD242 či GD243 - o zbytku jsem už psal.
Termistory u budičů je nutno přilepit dobře tepelně vodivým lepidlem a co nejblíže koncovým tranzistorům - já je přilepil na přesahující, 1mm měděný plíšek, podložený pod koncáky.
Budiče nesmějí být na společném chladiči s koncovými tranzistory.
K termistorům 680R bylo nutno připojit paralelní trimry asi 3k3, neboť stávajícími trimry 100k v zapojení, i přes různé čarování s jejich hodnotami, nešla nastavit rozumná symetrie a vlastně ani shodné klidové proudy obou polovin.
Výsledek je zatím ten, že tento koncový stupeň bez úhony přežije "dušení" kmitočtem 10kHz až do plného výkonu, daného napájením (asi 40V bez buzení, z rozvaděčového EE trafa 220/24V/80VA), tedy přibližně 20W/4R. Výš s kmitočtem jsem neměl odvahu jít, možná až časem Very Happy
Zapojení vůbec nemá zvuk typického, kvazi-ge koncového stupně s běžnými Ge tranzistory, jen jsem si dovolil zmenšit výstupní elektrolyt z 5.000uF na 2.200uF - bez vlivu na výkon na hloubkách.
Nikde jinde jsem podobné zapojení, natož tak s bambusáky, neviděl.



Sinfonie schematic uprava.jpg
 Komentář:
 Velikost:  201.22 kB
 Zobrazeno:  206 krát

Sinfonie schematic uprava.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: pá květen 13 2022, 10:03    Předmět: Citovat

Chtěl bych se ještě zeptat na něco ohledně toho Prominenta 52.

Podsvícení stupnice je tam řešeno dvěma, dosti atypickými žárovkami, jsou to jakoby sufity, ale bez čepiček, s drátovými vývody.
Jsou samozřejmě obě spálené a jsou (či spíše byly) naletované na plastových držácích, každý se dvěma letovacími očky.
Na každé ze žárovek bylo napětí 11V.
Přesto, že baňky těch sufit jsou docela macaté, nejspíš ani neměly nijak vysokou teplotu, tak přesto mi konce těch bílých plastových držáků, s těmi sufitami i očky, okamžitě zůstaly v ruce a začaly se drolit na bílý prášek.
Asi nebudu první, kdo tohle řeší.

Mohl bych se prosím přeptat, čím a jak jste nahrazovali tyhle žárovky?
A nevíte prosím náhodou někdo, jaký zhruba proud měly odebírat ty původní sufity?

Mám takovou ideu, že když to půjde, tak na mírně zpilované pahýly těch plastových držáků, co jsou zasunuté do výřezů stupnice nahoře - nasunu klasické "rádiové" plechové nasouvací objímky E10, jaké se používaly ve starých přijímačích.
Osadím je buď ruskými žárovkami 12V/0,2A, nebo našimi 24V/0,1A paralelně a bude po ptákách.

Našel jsem jedno starší schéma, kde je namísto neexistujících diod zakreslen ten dvoudeskový selen. Specifikace je M25/10-0,36Y.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 17:59    Předmět: Citovat

Kromě těch žárovek, resp. jejich původního odběru, jsem se ještě chtěl zeptat zkušenějších na tohle:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=62086&postdays=0&postorder=asc&start=30

Který z vývodů dotyčných C105/C114 je "živý"?
Naměřit/rozlišit ohmmetrem to moc nejde, skrze malý odpor cívek.
Demontovat plošňák té FM jednotky asi taky nebude moc jednoduché, tak bych chtěl od těch kondenzátorů nechat aspoň "špačky" vývodů, aby tam případně šlo něco v budoucnu naletovat, nebo i uvést do původního stavu, kdyby někdo později chtěl.
Díky moc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
otakarv



Založen: Aug 30, 2008
Příspěvky: 3728
Bydliště: Čierne pri Čadci

PříspěvekZaslal: pá březen 24 2023, 12:02    Předmět: Citovat

Obnovím toto téma jelikož se mi dostalo toho potěšení přeladit vstupní díl VKV u rádia Prominent de Luxe 214. Moc se mi do toho nechtělo ale po přečtení tohoto vlákna jsem se do toho pustil. Po sundání horního krytu jsem dohledal C105 a C114 které bylo nutné odpojit (vycviknout). Jelikož je tam stěsněný prostor a kleště se mi tam nevešly tak jsem zvolil způsob demontáže plošného spoje. Trochu mě to potrápilo ale povedlo se. PCB je připájený k samotnému tělesu ve 4-řech bodech (na obrázku zakresleno červenými kroužky) a pak ve dvou bodech vývody od ladícího kondenzátoru (zakresleno červenými čtverci). Po obcodu je pak nutno odpájet vstup od antény, napájecí tlumivku, výstup a vedle ještě jeden přívod vedle C115.
Kondenzátory jsem vypájel a na jejich místa vývodů jsem zapájel kousky pocínovaných drátků pro případné připojení jiných kapacit. Při denontáži se mi odlomilo pájecí očko uprostřed a tam kde je připojená napájecí tlumivka mi pro změnu při odsávání to očko vyskočilo. V dobré víře jsem to dobré očko připájel na místo odlomeného a to odlomené zasunul mezi ohnuté očka na přívod kde jsou v podstatě spojené 3ks oček. Při umělém osvětlení v noci jsem si ale nevšimnul že i to střední musí být zapájené do příslušného otvoru. Celé jsem to poskládal nazpět, připojil do anténních zdířek asi 2m drátu a po vizuální kontrole zapnul a zkusil ladícím knoflíkem prolaďovat ale nic nebylo slyšet, žádná stanice. Točil jsem kapacitními trimry ale stále nic. Bylo již pozdě v noci tak jsem vše povypínal a šel spát. Ještě než jsem usnul mě napadlo že jsem měl zkontrolovat tu prostřední napájecí plošku. Ráno jsem to opět vše demontoval a když jsem se podíval na plošný spoj a pípákem zkontroloval vodivost tak to bylo jasné. Místo pájecího očka jsem zapájel kousek pocínovaného drátku, vše opět složil, zapájel a když jsem rádio zapnul tak se z reproduktorů ozvala pro mě líbezná hudba. Wink



1679563721850 – kopie.jpg
 Komentář:
Pájecí body ve kterých je uchycený PCB vstupní jednotky VKV
 Velikost:  297.26 kB
 Zobrazeno:  74 krát

1679563721850 – kopie.jpg



IMG_0053 – kopie.JPG
 Komentář:
Označení kondenzátorů pro odstranění a jejich "živé" vývody.
 Velikost:  286.51 kB
 Zobrazeno:  70 krát

IMG_0053 – kopie.JPG



IMG_0052 – kopie.JPG
 Komentář:
Vstupní jednotka ze strany plošných spojů.
 Velikost:  278.23 kB
 Zobrazeno:  56 krát

IMG_0052 – kopie.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hifista



Založen: May 15, 2005
Příspěvky: 751
Bydliště: U Ostravy

PříspěvekZaslal: po březen 27 2023, 8:53    Předmět: Citovat

Není nutná až tak velká demontáž. Stačí rozlomit kondenzátory 22p a 27p poblíž trimrů. Pak už jde po doladění celé CCIR pásmo. Jak již bylo někde vpředu psáno, tak je velmi vhodné vycvaknout u varikapu kond 10p, ponechat tam kousky jeho vývodů a na ně napájet kond 5,6p, aby se poněkud zmenšil chytací rozsah AFC, které pak až tak "nelepí".
Tato řada Prominent má po přeladění velmi dobrou citlivost a zvukově je o hodně výše než obdobné přístroje z výroby Tesla.
Vše zde řečené platí i pro u nás hojně rozšířená přenosná rádia Stern Elite 2001 se stejným vkv dílem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
otakarv



Založen: Aug 30, 2008
Příspěvky: 3728
Bydliště: Čierne pri Čadci

PříspěvekZaslal: út březen 28 2023, 18:22    Předmět: Citovat

Čím pečlivěji se to snažím udělat tak tím víc se mi nedaří. Vše jsem měl již krásně naladěné, pásmo od 88MHz - 108MHz usazené na celou stupnici ale rozhodl jsem se ještě nahradit C124 za 5,6pF. Původní jsem vycviknul ale při tom jak tam je málo místa tak se mi u vedlejšího kondenzátoru odtrhl jeden vývod. Na kondenzátoru je nápis 47K a má fialovou "čepičku". V prvním momentě mě napadla hodnota 47 000pF (47nF) ale v schémě žádný takový není. Je zapojený v emitoru T102 GT322B a druhý vývod jde na zem, takový je tam C110 ale ten je zakreslený s hodnotou 18pF.
Na tom utrženém je částečně zbytek napařené elektrody tak jsem jej zkusmo zkusil změřit na čínském ESR měřáčku a ten mi ukázal 40pF takže to bude hodnota 47pF? Můžete mi to potvrdit?



1680022471401.jpg
 Komentář:
47K
 Velikost:  93.6 kB
 Zobrazeno:  62 krát

1680022471401.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12024
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: út březen 28 2023, 20:31    Předmět: Citovat

. . . je to 47 pF.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
otakarv



Založen: Aug 30, 2008
Příspěvky: 3728
Bydliště: Čierne pri Čadci

PříspěvekZaslal: út březen 28 2023, 20:35    Předmět: Citovat

Tak ten kondenzátor bude mít skutečně 47pF, to "K" by mělo označovat materiál ze kterého je vyrobený, nebo se mýlím? Něco si matně vzpomínám že se to takto značilo.
V jednom kanálovém voliči jsem našel 82K a když jsem jej měřil tak ukázal 73pF.
Ale proč je tam místo 18pF těch 47pF, no ono i na pozici C111 je místo 8pF osazen 10pF, prostě si myslím že je to pozdější úprava. No hlavně že to šlo přeladit, hrálo to, má to skvělou citlivost. Jenom již najít nový kondenzátor, pozapojovat a hlavně aby to hrálo jako předtím. Wink

Edit: Díky ok1hga, jsem se k tomu i já dopracoval. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hifista



Založen: May 15, 2005
Příspěvky: 751
Bydliště: U Ostravy

PříspěvekZaslal: st březen 29 2023, 6:24    Předmět: Citovat

Jak šel čas, tak se zvětšoval rozsah CCIR pásma, takže tento typ VKV dílu lze nalézt v provedení do 1oo, 1o4 i 1o8 MHz a rovněž OIRT, tudíž se na stejné pozici ve schematech objevují odlišné kapacity kondenzátorů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
otakarv



Založen: Aug 30, 2008
Příspěvky: 3728
Bydliště: Čierne pri Čadci

PříspěvekZaslal: čt březen 30 2023, 18:45    Předmět: Citovat

Tak trochu mě ten Prominent potrápil ale již jej mám sladěný. Po výměně toho kondenzátoru s utrženým vývodem za stejnou kapacitu 47pF a nahrazení C124 10pF vedle varikapu za kapacitu 5p6 jsem nemohl naladit celou délku stupnice proto jsem podle rady Hill-a připájel na místa C105 a C114 kapacity 6p8. Nejdříve jsem použil kapacity 8p2 ale to bylo moc, při těch kapacitách 6p8 jsem již naladil celou délku stupnice.
V garáži mám zapadlé prachem polské stolní rádio Junior ještě z dob mého mládí tak když zde bylo i toto rádio zmíňované tak se do něj také pustím.
Tímto všem děkuji za pomoc a velmi přínosné vlákno.

Ještě nakonec dotaz, našel jsem zástrčku pro připojení dvoulinky 300Ω viz příloha. Tu asi přenechám tomu známénu co mu to rádio patří. Hledal jsem však na internetu zda se ještě dá sehnat ale zatím se mi nedaří jí nikde najít. Nevíte někdo zda jí ještě někdo prodává?



1680195856579 – kopie.jpg
 Komentář:
 Velikost:  139.45 kB
 Zobrazeno:  42 krát

1680195856579 – kopie.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9660
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: čt březen 30 2023, 18:53    Předmět: Citovat

Ta zástrčka? použij televizní ze stejného období (je jich víc) ta se liší otočeným hrotem jinak prakticky stejná, upravit.
_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33755
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt březen 30 2023, 18:58    Předmět: Citovat

Nie, toto je nieco nemecke. Tie nase maju len dva kontakty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12024
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: čt březen 30 2023, 19:05    Předmět: Citovat

otakarv napsal(a):
Ještě nakonec dotaz, našel jsem zástrčku pro připojení dvoulinky 300Ω viz příloha. Tu asi přenechám tomu známénu co mu to rádio patří. Hledal jsem však na internetu zda se ještě dá sehnat ale zatím se mi nedaří jí nikde najít. Nevíte někdo zda jí ještě někdo prodává?

našel jsem to u Racvonka . . .
hledej konektor "6AF 896 63"
anténní vidlice pohyblivá (na kabel) dva póly,
pro FM pásmo, 300 Ω, na dvoulinku, bílý plast
google
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 6 z 7

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.21 sekund