Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Magnetofon Tesla B115
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 36, 37, 38 ... 50, 51, 52  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po květen 16 2022, 21:37    Předmět: Citovat

Je to jednoduché: přeslech nízkých frekvencí z protiběžných stop.
Zatím, co na devítku to ještě nějakou chybu snese, na devatenáctku je záznam na protiběžných stopách slyšet víc. Empiricky ověřeno, vysvětlení je patrně v hlubším promagnetování velkých vlnových délek, které se tím pádem "rozlezou" i kolem stopy. Jestli má někdo techničtější vysvětlení, sem s ním, prosím.
Každopádně záznamová i snímací hlava musí být nastavené co nejpřesněji do středu mezery mezi protiběžnými stopami, to je přeslech nejmenší. Samozřejmě je to vhodné i na devítku rychlost, ale při té se chyba výškového seřízení o nějakou setinu milimetru tak rušivě neprojevuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: út květen 17 2022, 15:23    Předmět: Citovat

Toto by aj dávalo zmysel. V parametroch sa to udáva ako "print trough". Je to hlavne vlastnosť pásky. Už dnešné modernejšie LPR90, 35 alebo SM911 900 nemajú s tým taký problém

Dnes som volal do firmy JRF magnetics do USA. Velice milí 75 ročný chlapík mi dvihol telefón, a vysvetlil mi že nortronics je 20 rokov neexistujúca firma a že majú len dopredaj hláv od nich. Tak som ho poprosil aby sa mi pozrel v sklade na WP hlavy, čo má z čoho by som vedel vybrať, ale je to dopredaj. Takže je to smola.

Pán povedal že podľa neho notronics hlavy boli dobré no neboli najlepšie hlavy ktoré existovali a že existujú ešte 3 firmy ktoré hlavy dnes vyrábajú. Z toho mi povedal že AM magnetics je naj z naj. Tak uvidím pošlem mail a dúfam modlím sa za úspechom. Takto skončil môj prvý telefonický hovor do USA Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9656
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: út květen 17 2022, 16:20    Předmět: Citovat

Čaute, souvisí to okrajově ale opět v nabídce tvrdé hlavy pro magiče
řady B73, B113, B115, B116...možná někoho zaujme.
ANH

_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: út květen 17 2022, 16:23    Předmět: Citovat

to je dosť drahé nato že to viem zohnať o 100czk menej ako v tom eshope.

Ja skutočne nehľadám origo tesly ale niečo lepšie. Inak viem že sa dajú zohnať aj za rozumnejšiu cenu
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TheLastUnicorn



Založen: Jan 17, 2018
Příspěvky: 413
Bydliště: Trenčín

PříspěvekZaslal: út květen 17 2022, 19:54    Předmět: Citovat

S hlavami AM nemám skúsenosti, keďže robili špeciály pre profi stroje atď. V komerčných mašinách sa to asi veľmi nevyskytovalo...
Že Nortronics už nefunguje som nevedel. Škoda troho. Na druhej strane sa nečudujem. Kotúčak je kvôli vysokej cene za minútu záznamu len okrajové zariadenie pre zopár nadšencov.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 0:30    Předmět: Citovat

Je toho celého škoda no. Nortronics to zabalilo pred 20timi rokmi ako mi to ten 75 ročný pán vysvetlil aj ako to skončilo. Vravel že sa priamo podielal na výrobe MGF hláv, tak sa ho pokúsim ešte opýtať či by bol ochotný prezradiť nejaké tajomstvá a jeho skúsenosti. Nikdy nie je dosť vedomostí v hociktorej oblasti Smile . Dúfam že mi pán stihne aj niečo povedať, než skončí pod zemou ako jeho kolegovia...

Zajtra, respektive dnes o +10hodín skúsim zavolať do Photovoxu itálie (pretože ich super špičkový mail systém mi odpísal že vraj majú plný inbox a inak sa k ním nedá len telefonicky alebo FAXom (kdo ešte používa FAX v 21. storočí ja netuším Very Happy ) a možno skúsim brnknúť aj do belgicka do AM.

Mne pán vysvetlil že sú to top notch best in the world. Aj mi povedal že musím sa opýtať že oni vyrobia širokú škálu hláv, len tolko že oni niesu distributori takže moc dalej mi o tom nevedel povedať ani on. No informujem sa... Dám vedieť až niečo zistím.

Trocha ma to aj sklamalo že nortronics je kaput lebo ako som videl AM má na stránke len hlavy ktoré sú podobné revoxom teda poloblúkové. Nortronics a vôbec tesla ma hlavy "hyperbolické". Teda v prípade tesla a nortronics hláv nieje potrebné tak silné šponovanie pásky narozdiel od skutočne oblúkových hláv. Ale tie oblúkové hlavy zasa vydržia dooosť dlho aj na vysokorýchlosntom záznamu (76,2cm/s) čo ja v skutočnosti tú pásku tak rýchlo nikdy nepoženiem Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Harry.pa



Založen: Apr 26, 2006
Příspěvky: 372
Bydliště: Znojmo

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 5:47    Předmět: Citovat

Tady někdo nabízí výrobní dokumentaci hlav REVOX.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
fredis



Založen: Nov 17, 2004
Příspěvky: 5150
Bydliště: Třebíčsko

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 10:59    Předmět: Citovat

To už bude vyprodaný... Laughing Laughing
_________________
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 15:26    Předmět: Citovat

Dve skvelé správy dnes.

Komunikoval som s photovoxom a aj AMB.

Photovox je dnes premenovaná firma PhotovoxTech. Stále vyrábajú MGF hlavy ale majú problémy s dodávkami feritu pre mazacie hlavy, takže dokážu ponúknuť iba priame kópie studer hláv na záznam a snímanie. nieže by to bolo zlé, pod krytom hláv B135 by sa ich určite zmestilo, ale uhol opásania a hlavne šponovanie pásky pre tak silné pre polrádiusové hlavy je dosť problémový pre bežnejšie rýchlosti ako 9,53cm/s 19,05cm/s. Pre 38,1cm/s už tie polrádusové hlavy majú zmysel ale furt je to o tom dosť veľkom šponovaní pásky. V štúdiových aplikáciách sa pásky používajú raz na nahratie a len zopár krát na prehratie kým páska je považovaná za KO. Ale v domácom priestore jedna páska môže byť hraná aj rok neustále celé dni. Tak si myslím že toto nie je ideálny smer ktorým by som sa mal vydať..

AMB mi teraz poslal mail že pán je na výstave "Highend Munich". Tak budem s ním vedieť rozsiahlejšie komunikovať až budúci týždeň. Uvidíme čo sa z tohoto vykluje.

Edit (16:47): Mám dohodnutý pohovor s ním na 14:00 utorok budúci týždeň Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 16:01    Předmět: Citovat

Možná nebude Jarda souhlasit, ale i s respektováním HiFi a věrné reprodukce obecně, nemá podle mě žádný rozumný význam, trvat na záznamu např. 20-25Hz a to bez poklesu a na jakoukoli rychlost.
Ba naopak, u čtvrtstopého záznamu to způsobí dost značné potíže, jaké už Jarda naznačil a které stály za "aférou" u prvních sérií B73.
Ta "aféra" ale nebyla způsobena ničím jiným, než možností velkého zdůraznění korekcí hloubek při přehrávání, plus k tomu ještě zdůraznění fyziologickým regulátorem, poměrně velkými vazebními kapacitami v záznamovém zesilovači i jinde - a hlavně nezaříznutými korekcemi (resp. bez přirozeného poklesu) pod nějakých 30Hz.
Rázem tak bylo - na místní poměry docela výkonného a kvalitního zesilovače magnetofonu, zdůrazněno například těch 40Hz korekcemi a fyziologií až o 18-20dB - protože pan majitel si prostě liboval v "pořádných basech" a zesilovač to umožňoval.
Následek se dal čekat - bouchání jako na velká vrata, zvláště byl-li záznam na protiběžných stopách bohatý na hloubky a k magnetofonu byly připojeny větší soustavy, účinné na hloubkách.
V opravně se zprvu chvíli nevědělo, co s tím a onu "aféru" vydatně přikrmovalo i AR, kde to někteří jedinci vydávali za zásadní závadu a AR to s chutí otiskovalo.
Definitivně se to řešilo jednou či dvěma TI z Přelouče, s doporučenými úpravami a vlastně se tam nepřímo psalo i o tom, jak to takovým "zákazníkům" vysvětlovat.
Všecky relevantní TI jsou k dohledání na oldradiu i jinde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 16:12    Předmět: Citovat

Co se týče hlav, tak servisáci špičkových studií (kde se občas vyskytnou blázni, co chtějí točit či masterovat na analog) jistě mají v zásobě studerácké i japonské hlavy - třeba i na dvoupalec, jenže takoví je zase nebudou prodávat..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 17:20    Předmět: Citovat

Souhlasím a souhlasit budu. Taky bych nerad, kdyby se tu rozpoutala diskuse, jestli je nutný rozsah pod 40 Hz, když kontrabas nebo baskytara nižší základní harmonickou neumí. K nahrávkám klavírních koncertů, které vyžadují rozšířenou klávesnici do basů (ty měl v oblibě například Mistr Michelangeli z Milána), nebo velkého varhanního stroje od Sv. Mořice v Olomouci či Silbermannových varhan v Magdeburském dómu, kterým pedálbas sahá až k 17 Hz, přičemž tento rozsah se využije vyjímečně, se každý neuchyluje. Tak nízké frekvence znějí efektně v obrovském prostoru chrámové lodi, ale doma i přes sebelepší zařízení a sebelepší subáč hrají, jako čtyřtakt s dírou ve výfuku, prostě blbě.
To už je lépe ostře uříznout hloubky pod 45 Hz (někdy se hodí s tím zlomem jít i výše), pak to paradoxně hraje příjemněji i na méně dokonalé aparatuře, jako by ty basy uměla.O tomto psychoakustickém principu jsme se tu vlastně už někdy bavili.
Čili pokles chrakteristiky o pouhých 5 dB "přes pásek" na 40 Hz pořád ještě pokládám za víc, než hifi.
Jako vedlejší efekt je potlačení toho opásáním zvlněného dolního konce snímací charakteristiky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 17:57    Předmět: Citovat

Pri štvrťstopom záznamu je už tak problém vôbec pri obyčajnom posluchu kde je dôraz na správny záznam a reprodukciu presluchy z protibežných stôp. Niektorý výrobcovia to riešili stenšením stôp aby riadne premagnetované basy boli relatívne ďaleko od protibežných stôp. Ale oproti páskam DP25LN LH alebo LHD, BASF DP26 DP26LH alebo Ferro LH sú LPR a SM pásky značne lepšie čo sa týka toho "roztečenia" basových frekevencií stôp. Čím dlhšia vlnová dĺžka o to horšie to je preto na 9,53cm/s to tak strašné nieje ale na 19tke je dynamická hudba nepočúvateľná pokiaľ stroj nieje nastavený do dokonalosti..

frekvenčný rozsah na dolnej hranici je aj tak limitovaný samotnou snímacou hlavou teda rozmerom magnetického obvodu hlavy. MGF ktoré zaznamenávajú fakt 25Hz-22kHz sú štúdiové mastrovacie stroje a používajú pólpalcovú pásku a obrovské pól stopy ktoré sú od seba dosť ďaleko na to aby presluch medzi dvoma kanálmi bol výrazný na 38,1cm/s alebo 76,2cm/s. Taký lepší akustický dojem sa dá dosiahnuť aj na 1/4 palcovej páske s pólstopími hlavami ale to je u nás neznáme teritorium keďže už MGF páska v tej dobe bola relatívne drahá a nikdo by nekupoval magič ktorý by ponúkal polovičnú dobu záznamu ako bežné stroje..teda aspoň u nás.. v zahraničí vieme že aká bola situácia.

Tak teraz ma trocha zaujíma či tesla sa vôbec pokúšala o pólstopé stereo hlavy? Vraj niečo ako ANP945 a ANP946 existovali ale nikde nič o nich neexistuje..ani jedna jediná fotka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 18:08    Předmět: Citovat

Pokud vím, tak se v Tesle o půlstopém stereo stroji ani neuvažovalo, nečetl jsem o tom jedinou zmínku.
Půlstopé stereo je výhradní doména lepšího poloprofi a profi - a na to si Přelouč rozhodně hrát nechtěla.
Je to i logický, počet eventuálních zájemců o nepochybně drahý stroj, by byl v ČSSR tak nízký, že by to nezaplatilo ani vývoj, natož výrobu.
A na export zase ČSSR neuměla ani design, ani lepší materiály.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st květen 18 2022, 19:38    Předmět: Citovat

Půlstopý stereofonní záznam není ovlivňovaný přeslechem z žádných protiběžných stop (konečně - to přece platí i o kazetovém formátu). Takže tam si může výrobce dovolit i celkem přijatelně úzkou mezeru mezi stopami, protože půjde o přeslech mezi signály, které k sobě nějak patří.
Čili takový přeslech nijak neruší, jen zužuje stereofonní bázi. A ještě ke všemu jen na nejnižších kmitočtech, na nichž je stereofonní lokalizace téměř nemožná. Srovnej s gramofonovou přenoskou, jen málokterá má přeslech lepší, než 27 dB na 1 kHz (!) a 18 dB na 15 kHz, a zjevně to nijak podstatně nevadí.
Kdyby ten přeslech při snímání měl přece jen vadit, dá se šikovným maticováním s kompenzací frekvenční závislosti a fázového posuvu z původních signálů navzájem odečíst.
Suma sumárum - je zbytečné se bavit o přeslechu na souběžných stopách, bude vždycky menší, než u gramofonové přenosky, a navíc v kmitočtové oblasti, kde vadí nejméně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 36, 37, 38 ... 50, 51, 52  Další
Strana 37 z 52

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund