Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

stupnica pre MP80
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19498
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so červenec 18 2020, 12:54    Předmět: Citovat

Přesně tak: i řada MP40, MP80 a MP120 vznikla v době předplotterové a stupnice se kreslily ručně. ZPA dokonce braly z Metry měřidla bez stupnic, protože se stejný systém dal použít jak do vlhkoměru, teploměru, otáčkoměru tak třeba pH-metru nebo jiného měřiče neelektrických veličin. Ty stupnice snad nikdy neměly lineární průběh.
Nahrubo bíle nastříkané nosiče stupnice se musely vyhladit pod vodou pomocí vodovzdorného smirkového plátna postupně zrnitostí 240, 480 a nakonec tuším 600 (jestli si to dobře pamatuji; nesměl na ploše zůstat žádný důlek). Nakonec se opláchly demineralizovanou vodou a nechaly uschnout. Pak se přebraly, který je potřeba ještě přebrousit, a který může jít na potisk.
Mezitím se kreslila stupnice v měřítku obvykle 8:1, Pěkně kružítko, pravítko, tuš a rýsovací pera. Nakonec došlo na trubičák a šablonu na popisy, typ písma jednotný, velikost různá, šablonka byla i na symboly přesnosti, systému, odolnosti atd. Průměr trubičáku se samozřejmě volil takový, aby prošel šablonkou.
Výkres samozřejmě musel mít ořezové značky a značky montážních otvorů.
Stupnice se pak přefotila velkoformátovým foťákem objektivem s maximálně potlačeným tvarovým zkreslením (jo, Meopta je uměla taky, menší byly ve zvětšovácích). Na pérový film (to je takový, co mezi černou a bílou neumí skoro žádné šedé, prostrě film na kopie předloh kreslených perem) se udělaly tak čtyři snímky s nepatrně změněnou objektovou vzdáleností, vyvolaly se a z nich se vybral ten, který nejpřesněji "sedl na podložku".
Kontaktním kopírováním se pak exponovala tisková šablona, osvětlená místa se odleptala a jimi se pak při sítotisku nanáčela barva na ten vybroušený suchý podklad.

Já vím, doba si trhla, dnes už na to ani plotter nepotřebuješ, takovou stupnici umí kdejaká laserovka. Nakonec i obyčejné skenery dnes mají tak zanedbatelné tvarové zkreslení, že přesnost čtení na stupnici nezhorší. Větší chybu způsobí teplotní závislost předřadníku nebo bočníku, nelinearita usměrňovače a dalších prvků zapojení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: so červenec 18 2020, 13:34    Předmět: Citovat

samec napsal(a):
Neviem, či je to dané normou, alebo nejakým módnym trendom.
Technické písmo pro výkresy/dokumentaci normované bylo a za celou dobu se změnilo minimálně. Ale pak byly i šablony pro netechnické obory v podstatě s různými fonty.
Jinak Arial je až název z Windows, dřív se takové bezpatkové písmo označovalo jako helvetica podle jednoho z původních fontů. V technice se dost často používala písma odvozená od těch navržených v Německu ve 30. letech pro dopravní funkce. Tam už se při návrhu dbalo na jejich dobrou čitelnost, německý dopravní font se od té doby moc nezměnil. Ten náš socialistický byl širší a hůř čitelný, v 90. letech se přešlo na jiný font, ale ne ten německý.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
foxrider



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 877
Bydliště: Praha- východ

PříspěvekZaslal: so červenec 18 2020, 16:24    Předmět: Citovat

Co bylo příčinou že podkladová barva některých stupnic měřících přístrojů METRA celoplošně popraskala, někdy až do úplného opadání - až na holý plech - a některé stupnice jsou stále jako nové?
Díky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19498
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so červenec 18 2020, 20:43    Předmět: Citovat

Nejspíš záleželo na tom, jak vyzrálá byla podkladová vrstva, když na ni přišel potisk, natož ochranný transparentní lak. Pnutí v důsledku různé smrštivosti laků dělá svoje. A vzhledem ke změnám technologie výroby těch laků se dalo těžko odhadnout, jak spolu budou vrstvy kamarádit po 30 a více letech.
A to u nás nebyly tak velké potíže se zajištěním rovnoměrné kvality, Takové měřáky z VEB MGW Zwönitz, hlavně galvanometry v můstkách, na tom byly ještě hůř. Jestli se měl plnit plán, brali barvu, která byla. Některé pak drhly už po 10 letech.

Dal jsem do skeneru stupnici z MP80 a poměřil základní rozměry pro nakreslení stupnice ke standardní ploché ručce s krátkým nožem. To by už mělo k vytvoření libovolné stupnice stačit.
A koukám, že ta stupnice, již přikládám, už nebyla popisovaná podle šablony, ale suchými obtisky Propisot®, řez písma Gill polotučný...



MP80zm.png
 Komentář:
Těch 8 mm od středů upevňovacích otvorů ke středu otáčení systému a jeho umístění na ose symetrie stupnice jsou nejdůležitější.
 Velikost:  97.71 kB
 Zobrazeno:  73 krát

MP80zm.png



MP80_50d_stp.png
 Komentář:
Příklad s přiloženým měřítkem, obrázek je v 720 dpi, referenční bod je střed otáčení ručky.
A dírky pro dorazy si uděláš po nalepení.
 Velikost:  82.15 kB
 Zobrazeno:  66 krát

MP80_50d_stp.png




Naposledy upravil Hill dne út květen 03 2022, 12:10, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19498
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne červenec 19 2020, 9:04    Předmět: Citovat

Nechtělo se mi dělat nic, už mě nebaví to teoretizování, jak udělat stupnici, tři strany o stupnici která není v ničem speciální, tak jsem aspoň nechal proběhnout starý počítač a udělal ji.
TOPuji vlákno.



MP80_50d_stp_600dpi_nat.png
 Komentář:
A ještě trochu blíže ke stylu Metry, tentokrát v rozlišení 600 dpi
 Velikost:  116.74 kB
 Zobrazeno:  65 krát

MP80_50d_stp_600dpi_nat.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19498
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út květen 03 2022, 12:50    Předmět: Citovat

Houmr požádal o pokračování v tomto vláknu a povedlo se mi vyhovět tak důkladně, že ten jeho dotaz zmizel, takže tady to teď bude vypadat, jako OT:

při vyřezávání sloupků v bočníku stejně neplatí trojčlenka o tom, že vyříznutím sloupků v celočíselném poměru by se ve stejném poměru zvýšila citlivost měřidla.
Když ze tří sloupků odřízneš dva, sice téměř třikrát stoupne citlivost, ale jen téměř: skutečná citlivost bude nakonec o nějaké to procento horší. A to ještě nevíme, jak moc stejný odpor mají jednotlivé sloupky, tady hraje roli i miliohm.
Musíš proto počítat s tím, že tam místo posledního sloupku můžou zbýt nakonec dva - ten předposlední sloupek budeš muset opatrně odbrušovat za současné kontroly citlivosti, kterou mezitím musíš kontrolovat podle jiného měřidla. A citlivost si zvolit v daném rozmezí libovolně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Habesan



Založen: Jan 12, 2009
Příspěvky: 7086
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: út květen 03 2022, 19:19    Předmět: Citovat

Mně se celkově nelíbí myšlenka vyříznutí sloupků z bočníku.
Raději bych se v takovém případě pokusil sehnat jiný, vhodnější.

_________________
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 974
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: st květen 04 2022, 9:52    Předmět: Citovat

S kalibrací podle jiného měřidla počítám, buď pak půjdu cestou broušení, nebo přizpůsobím stupnici, kterou stejně budu muset nakreslit. Můžu vědět, proč se to vyříznutí sloupků nelíbí?
Měřidlo má citlivost 60mV, předpoládám, že je to úbytek při těch původních 100A. Já tam budu honit do 20A, tzn. buď bych musel sehnat budík s menší citlivostí nebo jiný bočník. Snažím se ale pracovat s tím co mám, nechci do toho vrážet peníze. Mám tu ještě nějaké další MP80, ty jsou ale s rozsahy 40Vss s přizpůsobením již v měřidle, nebo 250V st, což bude mít zřejmi úplně jiný systém, tam by úprava byla komplikovanější.
Proto mi vyříznutí dvou sloupků přijde jako nejsnazší cesta.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19498
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st květen 04 2022, 10:59    Předmět: Citovat

Je fakt, že střídavým ubrušováním a nařezáváním všech tří sloupků bočníku se dá jeho odpor nastavit o dost přesněji. Velká chladicí plocha zase přispěje k dlouhodobé teplotní stabilitě. Proto se přidám k Habesanovi, i když pohled na cenu bočníku 20 A / 60 mV mi říká, abych si to ještě rozmyslel...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5014
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st květen 04 2022, 11:54    Předmět: Citovat

houmr napsal(a):
...Můžu vědět, proč se to vyříznutí sloupků nelíbí?
... Proto mi vyříznutí dvou sloupků přijde jako nejsnazší cesta.
Je prostě trochu barbarství, ničit hotový bočník. Ale zase je zbytečné kupovat draho nový když starý (je zadarmo) ti bude doma ležet k ničemu.

Jestli to správně chápu, bočník má teď odpor 0,6mΩ (60mV/100A/6W) a tři tyčky. Jedna tyčka má zhruba 1,8mΩ a ztrátový výkon 2W.

Ty potřebuješ odpor 3mΩ (60mV/20A). Takže zbylou tyčku musíš ještě dost zbrousit z 1,8mΩ na 3,0mΩ. Ztráta bude 1,2W. Takže to půjde. Dvě tyčky bys musel zbrousit poměrně drasticky, aby daly 3mΩ.
Je dobré brousit po celé délce a stejně hluboko, aby se místo s případným hlubším zářezem lokálně nepřehřívalo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4120

PříspěvekZaslal: st květen 04 2022, 13:26    Předmět: Citovat

Čo to máš za budík? Pozri dnu, či tam nie je ešte predradený odpor. Napríklad minule som vyrábal bočník pre R074A 91C4 panelový MP 10A (75mV) Hadex s.r.o bez bočniku. Vnútri bol v sérii 3,3Ω rezistor. Samotný systém mal 1,9Ω a citlivosť cca 26mV. Vyhodením rezistora mi stačil bočník s menším odporom a tretinovou výkonovou stratou.

Bočník som vyrobil z plechu z konzervy asi 10cm dlžka, 2,5cm šírka, 0,3mm hrúbka. Na konce som prispájkoval hrubé prívodné vodiče a pustil 10A z regulovateľného zdroja. Posúvaním prívodov od meracieho prístroja po plechu som potom našiel výchylku 10A a tam som ich prispájkoval. Štvrť watu na tak veľkej ploche nespôsobilo výraznú zmenu teploty a teda ani zásadnú zmenu presnosti. Šlo len o orientačné meranie k solárnym panelom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19498
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st květen 04 2022, 16:41    Předmět: Citovat

Těch 60 mV byla typická citlivost ampérmetrů od 60 mA nahoru řady MP40/MP80 z Metry.
Ať stím bočníkem uděláš cokoli, tady máš stupnici pro laserovou tiskárnu v rozlišení 600 dpi. Podle měřicího rozsahu předpokládám, že požaduješ čitelnost na první pohled a bez zkoumání z těsné blízkosti při jiné činnosti, tak jsem ji udělal výraznější.



MP80_20A_600dpi.png
 Komentář:
 Velikost:  191.01 kB
 Zobrazeno:  50 krát

MP80_20A_600dpi.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 974
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: čt květen 05 2022, 7:37    Předmět: Citovat

Ano přesně tak, je ti to pro odběr z akumulátoru dobíjeného ze slunečního panelu. Moc děkuji jsem ti tímto zavázán.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.19 sekund