Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Radio IMPERIAL 23121 spálený transformátor
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Habesan



Založen: Jan 12, 2009
Příspěvky: 7086
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: so duben 30 2022, 19:54    Předmět: Citovat

Možná by bylo jednodušší nechat si na zakázku navinout trafíčko se zadáním, že má být co nejvíc podobné.
_________________
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zbynek_



Založen: Sep 19, 2008
Příspěvky: 137

PříspěvekZaslal: út únor 07 2023, 16:58    Předmět: Citovat

Trochu jsem se odmlčel s opravou tohoto rádia, poněvadž s jarem přibylo venkovních prací a už jsem na to něměl po celý rok moc času. Tu a tam jsem se po nějakém trafíčku pozeptal, ale bez úspěchu. Teď na přelomu roku jsem se spojil s jedním prodejcem, který nabízí nějaké trafa na aukru a ten mi zaslal transformátor, který by tam prý podle schémau rádia měl pasovat. Je tam pouze rozdíl ve výstupním napětí, které jsem naměřil 250V při 225V v zásuvce. To původní mělo udáno na štítku jen 215V. Ten pán mi tvrdil, že prý to u rádia s těmito elektronkami nevadí, ale stejně bych si ještě radši přečetl názor někoho dalšího, než to tam pustím a případně něco odkouřím. Pokud by ten rozdíl napětí vadil a nešlo by to nějak srazit, tak bych asi musel odmotat žhavící vinutí a ze sekundáru trochu ubrat na závitech, ale to už je pracnější protože bych to trafo musel demontovat z plechů, tak budu doufat, že se najde třeba lepší řešení.

V odkazu ještě přidám schéma rádia. Zbyněk



Naposledy upravil Zbynek_ dne út únor 07 2023, 18:58, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19494
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út únor 07 2023, 17:32    Předmět: Citovat

Jestli se nenajde podobné tráfko a bude potřeba převíjet, přimlouvám se taky za to, nechat to těm, kdo na to mají vybavení a umí to. I když to bude něco stát, pořád máš garanci, že to rozebírání nebudeš muset hned po zapnutí absolvovat znovu kvůli mezizávitovému zkratu.
Docela mě překvapilo, když jsem se dověděl, že právě výrobu a opravy transformátorů, motorů a generátorů mám zapsanou v nějakém rejstříku. Ten nešťastník, který volal, že mě tam našel, nevěřil svému uchu, když jsem mu svěřil, že obě trafa, která jsem převíjel před 50 lety, byla moje první a poslední - z obou byly totiž nakonec vařiče, které mi daly jasně najevo, že bych měl dál studovat rozvíjet to, co mi jde, a neztrácet čas s něčím, co jiní umí líp. Od té doby jsem skutečně vinutím transformátorů neztrácel čas a koukal vždy po vhodném, profesionálně vyrobeném, i kdybych ho měl z něčeho vykanibalit.

EDIT: jste nějak moc rychlí, nestíhám číst nové příspěvky, než dopíšu.
Těch 215 VAC odpovídá vyfiltrovaným 245 VDC, to znamená, že z 250 V bys měl na filtračním kondíku 284 V, čili při síťovém napětí v plusové toleranci můžeš počítat 300 V. Mrkni na kondenzátory, jestli to vydrží. Taky bych se trochu obával, co tomu řekne koncová pentoda, přece jen tyhle miniaturní elektronky nebyly dělané na větší Ua, než asi 250 V .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
h_honza



Založen: Feb 01, 2020
Příspěvky: 126
Bydliště: Praha 1

PříspěvekZaslal: út únor 07 2023, 18:28    Předmět: Citovat

EL95 je ze všech běžných koncových pentod ta nejtitěrnější (6W). Podle Philipsu má Va max = Vg2max = 300V, ale bude dobře zkontrolovat pracovní bod a anodovou ztrátu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2802

PříspěvekZaslal: út únor 07 2023, 18:52    Předmět: Citovat

Síťová "železná"trafa jsem naposledy vinul někdy v mládí (kdy to fakt jinak nešlo), pak se našly nějaké kontakty na "bokovky" v různých firmách, po listopadu 1989 jsem je už pouze kupoval hotová nebo zadával do normálně dostupné výroby.

Profi trafo fakt není sranda udělat a kromě zručnosti to vyžaduje i vybavení jak stroji, tak materiálem. Výrobce zajistí i třeba izolační bezpečnost.

Tady se dá začít.

Osobně jsem většinou využíval Tronic, ale nevím, zda ještě dělají unikátní kusovky - je prostě třeba tam zavolat nebo napsat.

Jo a nebude to za pár korun. Logicky.

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9668
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: út únor 07 2023, 18:56    Předmět: Citovat

vlastoTN napsal(a):
Zohnaj niektoré z elektronkových rádií Tesla tam boli veľmi podobné trafká.Námatkovo napr. 323A.

Za mě optimální řešení a nejen od dárce 323A těch lampových vysloužilých vraků leží na půdách ještě dost.

_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17687
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st únor 08 2023, 0:42    Předmět: Citovat

JirkaZ napsal(a):
Síťová "železná"trafa jsem naposledy vinul někdy v mládí (kdy to fakt jinak nešlo),

Pár traf jsem taky namotal ale šel jsem na to jinak. Splašil trafo podobnýho výkonu kterýmu jsem odmotal sekundár a namotal si novej podle svých potřeb. Teda trafo muselo být rozebíratelný a nepečený.
To samý jsem dělal s výstupákama z jednolampičkovejch zesáků, anodový jsem použil na primár 220V a sekundár si namotal. Byla to většinou měkota ale na malý výkony to stačilo. Za bolševika moc na výběr nebylo...
Naposled jsem takhle přemotal na soustruhu sekundáry trafa s EI plechama se středem 40 mm a sloupkem 70 mm na střídavej univerzál zdroj s pěti vinutíma 1, 3, 9, 27 a 81V. Zapojováním cívek se na tom dá sčítáním a odčítáním nastavit 1 až 121V s krokem 1V. Docela makačka tam dostat všech pět vinutí. Trošku (asi o 25%) jsem poddimenzoval průměry aby se vše vešlo. Ale slouží už přes 15 let.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zbynek_



Založen: Sep 19, 2008
Příspěvky: 137

PříspěvekZaslal: čt únor 09 2023, 18:54    Předmět: Citovat

Co jsem se koukal do tabulek tak elektroky mají maximální dovolené napětí Ua 250V, takže jak píše Hill když tam po filtraci bude třeba i těch 300V, což asi jo, protože někdy máme i vzásuvce 240, tak z toho asi nebudou elektronky moc nadšený. Ale zase na druhou stranu, ten od koho mám to trafo říká že je to OK a píše:
"S anodovým napětím si nedělejte starosti. Elektronky lze provozovat až do jejich mezních hodnot tj. anodového napětí přes 500 V a nic se jím nestane. Taky se takové napětí používalo např. u vysokofrekvenčních oscilátorů apod."

Vhodné trafo se mi stále nedaří sehnat. Ale i přes odrazování mne stále trochu láká zkusit odebrat část závitů toho sekundáru na trafu, které tu teď mám. To žhavící vinutí, které tam zavází je jen ve dvou vrstvách a drát je lakován nějakým zeleným lakem, od pohledu vypadá docela kvalitně, při ohýbání se neloupe. Navíc mám doma možnost to odmotat i namotat zpět na soustruhu při pomalých otáčkách, ale musel bych si zhotovit z nějakého kusu dřeva trn na upnutí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: čt únor 09 2023, 19:00    Předmět: Citovat

A to trafo nemá na primáru víc odboček?
Pokud ne, vyřešil bych to zvětšením odporu v síťovém filtru. Bude to sice trochu víc topit (přetížené elky taky), ale je to pro rádio bezpečnější.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
h_honza



Založen: Feb 01, 2020
Příspěvky: 126
Bydliště: Praha 1

PříspěvekZaslal: čt únor 09 2023, 19:42    Předmět: Citovat

Va max je většinou 250V. Já jsem se koukal do datasheetu EL95 https://www.tubedata.org, psal jsem 300V. Takže koncový stupeň se dá napájet i vyšším napětím, asi to bude chtít zvětšit odpor v katodě. Dál se dá napětí srazit většími odpory v napájení, aby udané hodnoty v napájecím řetězci "seděly".
Poškození elektronek překročením anodového napětí je docela složitý proces, hraje v tom roli i čistota při výrobě. A pak ovšem vzdálenost elektrod a jakost vakua. Proto se výrobci hodně jistí a v mnoha případech elektronky skutečně vydrží víc. 500V je extrém. To bych nezkoušel. Ale že mf a vf elektronky dostanou na chvíli víc, toho bych se moc nebál.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: čt únor 09 2023, 23:44    Předmět: Citovat

Trošku se vrátím k původnímu trafu. Drát se ve vinutí obvykle jen tak nepřetrhne. Buď přehoří po nějakém mezizáviťáku nebo velkém přetížení, ale to je zpravidla nápadné pohledem i čichem. Pokud trafo vypadá bezvadně, obvykle je chyba v napojení přívodů. To už se za jistých okolností opravit dá, ovšem bez záruky a spíše jen tak pro sebe.
Jako dítě jsem pár cívek a trafíček navinul. Pokud jste pečliví a nechybí vám trpělivost, tak se to dá. Žádnou navíječku jsem nikdy nevlastnil, navíjel pěkně v ruce, pečlivě závit vedle závitu. Trvá to, ale máte jistotu, že to máte dobře. Jeden primár na dvoukomorové kostřičce jsem pak z lenosti navinul na prasáka na vrtačce, bez počítadla, od oka. I tohle fungovalo, jen dávalo o trochu míň než jsem chtěl, trošku jsem to s těmi závity přehnal. Závity se mi vešly snad vždy, ale je pravda, že trafo, kde by to s místem bylo fakt kritické, jsem asi nenavíjel.
Nicméně musím uznat, že k továrně vyrobeným transformátorům jsem měl větší důvěru než k těm mým. Ovšem ještě větší nedůvěru jsem měl k těm, které po domácku navíjel někdo jiný Smile

Celeron > To je hezké, pět vinutí, zajímavější však asi bude ta soustava přepínačů za nimi Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zbynek_



Založen: Sep 19, 2008
Příspěvky: 137

PříspěvekZaslal: so únor 11 2023, 15:14    Předmět: Citovat

Tak jsem se do té úpravy 250v transformátoru nakonec pustil. Twisted Evil
Úprava trvala asi dvě a půl hodiny a zdá se, že operace byla úspěšná.
Ono to žhavící vinutí tam bylo navinutý tak nějak "podomácku", takže si myslím, že už s tím někdo v minulosti manipuloval.(ono už i to že žhavení dávalo 6v naprázdno mi bylo divné. Navíc při oddělení každé řady papírem bylo třeba konec drátu nějak provizorně zajistit, aby zůstalo vinutí dotažené a v tom čílku byl pájkou vypálený takový zářez, který mi na to zaháknutí přesně v tom místě pasoval. (asi už i někomu dříve). Odmotával jsem sekundár podle ohm metru a podařilo se mi trefit dost napřesno napětí, které jsem potřeboval. Tím jak se zmenšil průměr sekundáru, jsem si mohl dovolit namotat o jeden závit žhavícího napětí více, abych se dostal aspoň na 6,2 V (bylo tam jenom 6v) při použití původního drátu. Snažil jsem se to namotat lépe než bylo původně při použití původních prokládacích papírů, tak snad to bude dobré.(zatím se nehřeje) Ještě zbývá upravit držáky, aby se nechalo trafo přišroubovat do rádia a bude to komplet. Překvapilo mne, že rádio je jinak v pořádku a hraje velmi pěkně a čistě. Cool Dokonce tam byly i nějaké stanice na středních vlnách, ale zatím jsem to moc nezkoumal Very Happy moc děkuji za všechny příspěvky v tomto vlákně. Zbyněk

Před odmotáním


Zkouška


Bez žhavícího vinutí


Motání zpět
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7936
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: so únor 11 2023, 15:47    Předmět: Citovat

Jardo, to jsi počítal jak? "Těch 215 VAC odpovídá vyfiltrovaným 245 VDC, to znamená, že z 250 V bys měl na filtračním kondíku 284 V". Já měl za to, že to bylo 1,4x. Ale to je bez zátěže.
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: so únor 11 2023, 22:48    Předmět: Citovat

Zcela bez zátěže to je UAC * √2, tedy těch 1,4x. Ale u elektronkového rádia je potřeba počítat s vyšším úbytkem na usměrňovači při zatížení (~ 20V). Bohužel, kondenzátor je potřeba dimenzovat na provoz bez zátěže, protože po zapnutí se AZ11 a podobné přímožhavené elektronky nažhaví hned (nebo je tam selén) a na kondenzátorech je plné napětí. Až pak najede koncový stupeň, co to stáhne dolů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19494
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne únor 12 2023, 9:46    Předmět: Citovat

mi-ro napsal(a):
Jardo, to jsi počítal jak?...

Právě tak, Mirku, jak tu píše xsc, takový polovodičový usměrňovač, než se nažhaví lampy a nastane odběr, může natropit paseku: psal jsem navíc o plusové toleranci, na které se místy drží napětí v zásuvkách po většinu roku, pak musím počítat s napětím na primáru i dlouhodobě 245 VAC.
Neznám totiž vlastnosti sítě, končící Zbyňkovi v zásuvkách.
V Humpolci městě s tím asi problém nebude, ale na koncích sítě v mezisezóně to celkem reálně hrozí.
Například v Želivi jsem 16.10.2016 přes den naměřil 252 V (normálně to neměřím, ale vypůjčený projektor Eiki hlásil šesti bliknutími LEDky a následným vypnutím "Sorry_vole_error_zkontroluj_volič_napětí", po přepnutí na 240 V už fungoval; když jsem později zjistil, kolik by stála jen nová lampa, vyhodnotil jsem tuto funkci jako užitečnou).
Vím o místech, kde distribuce dvakrát ročně přepíná odbočky na trafu - někde na zimu zvedají napětí kvůli přímotopům a na jaře ho musí zase snížit, nebo se to naopak v turistických oblastech musí na léto kvůli trvale zapojeným boilerům v penzionech, kempech a apartmánech. Než to po vypnutí takové spotřeby udělají, bývá v zásuvkách i dost přes 250 V po několik dní.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund